23. marraskuuta 2014

Valokranssi, omin käsin

Juuh, pimeää on, mutta onneksi valo on lempeä ja tehokas ase sitä vastaan – ja led-valo vielä kohtuuhintainenkin. Entisaikojen valitusvirret siitä, kuinka ihmiset tohtivat laittaa _joulu_valoja pihoilleen jo marraskuussa, on onneksi huimasti vähentynyt. Jos valoketjussa ei roiku kymmentä punaista joulupukkia, niin eivät ne jouluvalot ole. Ja vaikka roikkuisikin, niin mitä sitten. Valoa se kuitenkin on, ja ehkä vilpitön yritys piristää mustassa mantustavaa kulkijaa.

Itse kuulun niihin, jotka sytyttävät kurpitsankeltaisen valoketjun omppupuuhunsa lokakuussa, kun lehdet ovat tippuneet. Samoihin aikoihin kynttilälyhtyjen kanssa etuovelle nostetaan itsekoristeltu valo-oksa. Ja siitä sitten "pikkuhiljaa" kodin sisäpuolellekin erinäisiä valokoristeita kehittäytyy.

Ostelen joulun jälkeisistä alennusmyynneistä koristevaloja, taitaa joku suurempi fiksaatio olla niitä kohtaan. Tänä syksynä tuunasin parista ketjusta pyöreät kranssit seinälle, se tapahtui kanaverkon ja spraymaalin avulla.


Ketjussa oli valmiina tuollaisia koristehelmiä, kanaverkon avulla sain ketjun ympyrän muotoon. Kanaverkkoa löytyi kätevä rulla Bauhausista, jos en väärin muista, niin 10 metrin kieppi maksoi alle 10 euroa. (Yksityiskohdat, kuka niitä muistaa.)

Leikkasin sivuleikkureilla leveydestä puolet (n. 25-30 cm), pituudeksi mittasin hiukan pidemmän, kuin valoketjun pituus. Spray-maalasin verkon liilalla maalilla, paljoa ei tätä Bilteman ihmettä tarvittu, kun jo harmaa väistyi. Sitten rullasin verkon rullaksi ja kiepitin ympyräksi, päät työnsin sisäkkäin, joten mitään erityistä liitäntää ei tarvittu.


Yritin muovailla verkkorullasta pullean pyöreää, mutta se olisi vaatinut tarkempaa keskittymistä ja joidenkin verkonkohtien naksimista muotoilun onnistumiseksi, joten annoin mennä tällaisella rouheammalla otteella. Valmista tuli kaikkineen noin puolessa tunnissa, maalin kuivuminen vei jotakuinkin yhtä kauan lokakuisessa sopivassa tuulessa.

Monen valkoisen valokauden jälkeen värit viehättävät taas. Taidan olla "mökkinaapuri helvetistä", kun tällaiset tolppaan pyöritin. Hehee. (Eivät kuitenkaan syki, puolustuksen puheenvuoro.)


Myös vaaleanpunainen miellyttää, ajatuksissa on huntsauttaa nämä joulukuuseen perusvalkoisten rinnalle. Saa nähdä, miltä livenä näyttää, kokeilla ainakin täytyy – en siis ole ihan se konservatiivisin perinteiden noudattaja, vaihtelu virkistää mielestäni joulujakin.


Varhain valmistautui muuten myös Helsingin Stockmann, jonka seinustalla oli tämännäköistä marraskuun 2. päivä. Kiva yllätys siinä mustanpuhuvassa tihkusateessa!


Vähemmän voi olla enemmän myös valokoristelussa. Kyllä mun silmää miellyttää myös tämä kori, jossa on käpyjen lisäksi vänkiä eksoottisia siemeniä ja kotimaisia keppejä ja kuivahedelmiä. Valot voivat palaa yötä päivää, eivät loista majakkana öisessä olkkarissa.


Viimeinen marraskuun viikko alkaa. Antoisia valoisia joulunäkertelyhetkiä, ihmiset!

8 kommenttia:

 1. Kivan valokiepin olet rustannut!

  VastaaPoista
 2. Oioioi, jouluvaloja. Kranssi on kyllä näppärä ja ihailen sinun tuota "nyt tehdään eikä meinata"-henkeäsi. Itse kun taipuisin vähän samaan lähestymistapaan, mutta ukkokullan kanssa joskus jotain juttuja väsätessä pitää aina suunnitella, mitata ja vielä kerran pohtia... Silti täytyy myöntää, että ihan vielä ei ole ollut tarpeeksi valkovaloisia kausia, että taipuisin noihin värillisiin :)

  Itse kärsin jouluvalodeprivaatiosta, joka härpäkekaupassa täällä tavaroiden itämaisessa ihmemaassa tekee mieli ostaa jouluvaloja. Ja Bing Crosby joululevy on jo soinut. Tänä jouluna saadaan nauttia täällä Sendaissa tällaisesta jouluvalopläjäyksestä, jokavuotinen (ekologinen?) ledvaloöveri joka kestää parisen viikkoa: http://www.sendaihikape.jp Liikkuvaa kuvaakin juutuubista löytynee. Odotan innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, tehdään eikä meinata, niin se taitaa usein mun puuhailuissa olla. Ja jos ei heti tehdä, niin hermo menee. Mies on täälläkin enemmän suunnittelija kuin minä, mutta mun nopeusvaatimus kirii kaiken edelle :) Pohtiminen on kyllä viisauden ja hyvän lopputuloksen alku.
   Aivan huikea valoshow teillä tiedossa, voi yhden kerran! Tuonne kun pääsisi, niin todnäk sekoaisi ledivaloihin ja ostaisi todellakin liikaa niitä. Ledi on ekologinen, niin ekologinen ainakin, kuin valo voi olla, joten hyvillä mielin tuota voi seurata. Odotan myös innolla kuvaa ja liikkuvaa kuvaa sieltä. Ehkä vilahtaa jopa värillistä hehkua :)

   Poista
 3. Kyllähän on tyylikäs kranssi! mä en ole myöskään värillisten suuri ystävä, mutta täytyy myöntää,että täällä Turussa erään laitoksen pihassa sinisinä loistavat kuuset on aika magee näky :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna :) Sitä ei koskaan tosiaan tiedä, milloin tulee värikausi, voi yllättää paatuneimmankin perusvalon ystävän... pinkit kuusenvalot, mieti. Heheh.

   Poista