22. kesäkuuta 2010

Tiny Timiä odotellessa

Vanha hillokellari saa nykyisin toimittaa viherhuoneen virkaa. Pienen huoneen katossa on kaksi loisteputkivalaisinta, joissa on akvaarioliikkeestä ostetut kasvilamput. Niiden lisäksi ostin tänä keväänä Viherpeukaloilta käytöstä poistetun 600 W:n kasvivalaisimen 60 eurolla. Se laittoi hommaan kaivattua lisä-ytyä. Taimista kasvoi vankkoja ja ne kasvoivat nopeasti.

Valoa ei voinut pitää päällä kuin muutaman tunnin päivässä, sen verran kova kuumuus siitä lähti. En uskalla ajatella, paljonko se söi sähköä, mutta asiansa tuo valaisin ajaa hyvin. Nuo loisteputkivalaisimet ovat päällä talviaikaan kuusi-kahdeksan tuntia päivässä mm. pelargoneja varten, keväällä taimikylvösaikaan pidennän aikaa n. 12 tuntiin.

Laitoin kahden tomaattilajikkeen, minitomaatti Tiny Timin ja parveketomaatti Majan, siemenet itämään maaliskuussa. Itäneet koulin sitten isompiin astioihin, yhteensä taimia tuli parisenkymmentä. Se on huomattava lisäys siihen, että yleensä olen ostanut kolme tainta, joista on tullut mukava sato loppukesällä. Tänä kesänä tomaatteja syödään joka välissä, jos kaikki menee hyvin. Yhtään taintahan ei raaski pois heittää, vaikka järki sanoisi muuta.

Tässä taimia loisteputkivalaisimien hehkussa...


... ja tässä ammattilaiskasvivalon alla. Näyttävät kyllä varsin järkyttyneiltä?Istutin taimet lopullisiin ruukkuihinsa ulos touko-kesäkuun vaihteessa. Helteet olivat kyllä jo hellittämässä, mutta aikaisemmin en ehtinyt puuhaan ryhtyä. Täytin ruukut puoleenväliin asti mullalla, johon sekoitin kanankakkarakeita. Yläosaan en sitä lisännyt, ajattelin, että lannoitan kastelulannoitteella, kunnes juuret ylettyvät syvemmälle. Ja ehkä vielä senkin jälkeen, jos siltä näyttää.Ruukut sijoitin lämpöisimmälle kohtaa tonttia, takapihalle seinän viereen. Siellä ne saavat aurinkoa n. 10 tuntia päivässä eikä tuuli riepottele pahasti. Katosta niillä ei ole, vaan vesisade tulee niskaan, kun on tullakseen. Ruukkujen pinnalle laitoin ruohosilppua.

Ruukut itsessään ovat punasavea, aika moni on Ikean Rönnbärejä. Hyvä hinta-laatusuhde, maksavat n. 5 euroa/ kpl. Yksi Rönnbär haukkaa kolme tainta. Ruukut kannattaa liottaa hyvin ennen käyttöä, imevät vettä kuin sieni.

Nyt tomaatit ovat kukassa, mehiläiset pörräävät eikä ötököitä ole näkynyt. So far so good!

2 kommenttia:

  1. Nuo taimet ruukuissa näyttää upeilta! Myös sadosta taitaa tulla runsas!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Sanna. Toivotaan, ettei iske joku sirkkaparvi ja syö pehkoja tyhjiksi. Näkyy osa kukista nyt muuntuneen pieniksi vihreiksi pallukoiksi, lisää lämpöä, pliis :)

    VastaaPoista