12. tammikuuta 2011

Terkkuja orkideataimistolta

Vuosi vaihtui valoisissa tunnelmissa Thaimaassa. Reissu antoi koko rahan edestä aurinkoa, merta ja vihreää. Nyt jaksaa odottaa kevättä, joka toivon mukaan on jo matkalla.

Kävin tutustumassa phuketilaiseen orkideataimistoon, ja hetken kävi mielessä, että samaan tehtävään voisi itsekin ryhtyä... Lajeja ja lajikkeita oli tällä hetkellä viljelyssä ainakin kymmeniä, ja kuvasaalis oli runsas. Harmi vain, että kasveissa ei ollut kiinni niiden nimiä. Ostin opaskirjasen orkideojen maailmaa valottamaan, mutta en taida olla vielä täysinoppinut. Ehkä on parasta, että katsellaan kauniita kukkia ilman, että yritän keksiä niille nimiä.


Tämä taitaa kyllä olla yleisintä, Phalaenopsis-sorttia. Niitä kasvaa luonnossa yli 50 lajiketta, mutta viljeltyjen hybridien määrä lienee moninkertainen.


Sen verran lienen oppinut, että uskallan väittää tätä ylläolevaa kasvia, kuten syksyllä lahjaksi saamaani yksilöäkin juuri Phalaenopsikseksi – tai Phaleksi, kuten Suomen Orkideayhdistyksen jäsenet niitä tuttavallisesti kutsuvat.


Olisikohan tämäkin sitten Phale? Tuo huuliosa näyttää kyllä pienemmältä kuin edellisellä. Ehkä se onkin Vanda-sukua?


Tämä lienee ainakin samaa sarjaa tuon edellisen kanssa.


Kaipa tämä valkokukkainenkin yksilö sitten on Phalaenopsis eli perhoskämmekkä. Hieno se ainakin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti