1. tammikuuta 2013

Pyykkikori = kukkakori

Vihreää, vehreää ja runsasta uutta puutarhavuotta 2013 kaikille! Kohti kevättä on matka, vääjäämättä, ja tällainen +2 asteen sulamiskeli tuottaa tunteen, että kevät olisi jo ihan tuossa kulman takana. Ja niinhän se tietysti onkin, riippuu vaan siitä, että miten kauaksi sen kulman mielessään sijoittaa.

Se nenäviisasteluista, asiaan. Minun piti nimittäin tehdä iso hyasinttikori joulualennusmyyntituotteista, mutta jotenkin niitä hajusintteja (jotka kyllä ovat mielestäni ihanan tuoksuisia) pari kuukautta yhtäjaksoisesti nuuskuteltuani ei tehnyt enää mieli upota täysillä niiden aromiin. Niinpä tein sekakorin, jossa on kevättuntumaa, mutta myös muistumia talven juhliin liitetyistä asioista.

Tällainen oli siis lähtötilanne, iso punottu kori, joka on vuorattu jätesäkillä ja täytetty lekasoralla.


Siihen hain täytteeksi rautakaupan alelaarin yksinäisen valkoisen amarylliksen rumassa rondellassa, muutaman puolikuivan hyasintin (aina nyt sen verran) ja muutaman raikkaan saintpaulian. 


Kellarista hain pikkuruukullisen vihreää, jonka nimeä en tiedä. Se on pyörinyt mukana muutaman vuoden, ensin olohuoneen ikkunalla ja sitten kesäkukkaistutuksissa. Hiukan sen lehdet muistuttavat pelargonia, ehkä se on jokin siitä suvusta. Kasvi on seuraavassa kuvassa alaoikealla.

Kastelin kaikki kasvit hyvin upottamalla ne veteen toviksi. Sitten asettelin ne koriin ja työnsin sopivalle syvyydelle lekasoraan.


Mulla ei ole ollut saintpaulioita ainakaan yli kymmeneen vuoteen, mutta nyt ne näyttivät tosi ihastuttavilta. Niistä on näköjään jalostettu kirjaviakin lajeja.



Toinen vaihtoehto olisivat olleet kevätesikot, joita alkaa nyt kaupoista saamaan kaikissa sateenkaaren väreissä. Tykästyin nyt kuitenkin tähän vaaleanpunaiseen maailmaan, vastapainona joulun tummille sävyille.


Kuorrutin ruukut ja lekasoran näkymättömiin männynkävyillä. Se on lempi-askartelumateriaaliani, helppoa, luomua ja vuodesta toiseen käyttökelpoista.

En ole oikeasti mikään askartelija tai koristelija, ajattelen asiat yleensä käytännöllisyyden kautta, voisi varmaan sanoa, että "funktionalistisesti". Noh, käytännöllisyyttä on se, että säästää pikkukiviä, joita on remonttipuuhissa käteen jäänyt. Koristelua kuitenkin lienee se, että sitoo niihin juuttinarua ja laittaa kukkakoriin, pakko myöntää sen verran.



Ja koska tykkään kirjaimista, halusin mukaan myös muutaman sanapallon - näin post-jouluhenkisesti. Tai eivät nuo ihan palloja ole, mutta palleroita kuitenkin.


Koriin upposi myös yksi kukkimaan alkanut perhosorkidea, toivottavasti se ei järkyty juuriston täydellisestä pimenemisestä. Mutta tällainen korista siis tuli:


Kuva piti ottaa suht' kaukaa, että kaikki mahtui linssiin, mutta toivottavasti idea selviää tuosta. Valokin on tähän aikaan vuodesta niukkaa, ja tuo Into-Lianan liila kasvilamppu vääristää sen vähänkin, hmm.

Ajattelin jättää korin lattialle ja asettaa yksittäisen kasvilampun pöydän reunalle sitä valaisemaan. Pieni riski tuossa kyllä on, nimittäin tuoreempi tarhurikoira Sulo saattaa kokea tarvetta signeerata korin. Toisaalta, onhan siinä se jätesäkkivuoraus :)

24 kommenttia:

  1. Kaunis kukkakori. Nuo paketoidut kirjaimet ja nyöritetyt kivet on aivan ihanat. Toivotaan, että Sulo ei siihen ihastu....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, P! Nostin korin jaloille, niin Suleimon ei ylety. Hänellä on vielä hiukan hiomissa käytöstavoissa :)

      Poista
  2. Hiano kori! Jos teijän Sulossa on, ja miksei olis, yhtään puutarhurin vikaa (niiku meijän Tuulisissa Pojissa) niin se kori korkataan ennen iltaan. Kih hih. Enkä ny naura yhtään vahingonilosta. Lecasoraa on tosi kiva lakasta...

    Mulla on ollut paavalinkukkia kymmeniä vuosia, vanhimmat taitaa olla jo rippikouluikäisiä. Siinä on kestävä ja kukkiva kasvi. Ei voi muuta ku kehua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siltä alkoi tuntua, Sulkkeri halusi viedä kivetkin korista, joten nostin sen tosiaan jalkojen päälle :/ Huomenna töistä tullessa olohuoneessa odottavat todennäköisesti kaatuneet jalat ja tonnilasti lekasoraa :D

      Vaude, niin vanhoja paavalinkukkia! Saas nähdä, millaiset ystävät näistä kolmesta mulle tulee, vakipaikka heille pitäisi tietysti kohta löytää. Harmillisen huonosti mulla on ikkunalautoja tai muuta valoisaa tilaa, pöh.

      Poista
  3. Herkkiä sävyjä, ihastuttava kokonaisuus! Ehkä koirienkin mielestä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Intianminttu! Jos koirilla on yhtään värinäköä, niin luulisi vaaleanpunaisten sävyjen kiinnostavan... mutta kori on nyt jakkaran päällä, joten eivät pääse kuopimaan ja natustelemaan käpyjä. Tai yksikössähän mun pitäisi puhua, vanhempi koiraherra on gentleman.

      Poista
  4. Kaunis tuli korista. Toivottavasti koira ymmärtää, että kaikki paikat eivät ole merkkaamista varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaalean vihreää! Eiköhän Sulo ala vähitellen oppia, on rauhoittunut se merkkailuhalu jo huomattavasti. Uusien tavaroiden/ esineiden kanssa pitää olla varuillaan, niihin hänen tekee mieli raapustaa omistuskirjoitus. Pikkuhiljaa kohti sivistyneitä koiratapoja, kuukausi on vasta takana...

      Poista
  5. Siitä tuli oikein ihana keväänodotuskori;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä tulikin, toivottavasti se kevät tulee tällä kutsulla hiukan nopeammin ;)

      Poista
  6. Ihana kevätkukkakori!

    Tämä on upea alku uudelle loistavalle puutarhavuodelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marietta :) Ensin ajattelin ostaa pari tulppaaninippua, mutta tästä riittää kyllä iloa ja odotusta selvästi pidempään... ja ainahan sitä voi yhden tulppaaninipun tämän rinnalle silloin tällöin hankkia, heh.

      Poista
  7. Se on totta, että joulun jälkeen alkaa kaivata jotain muuta, kuin punaista ja jouluista. Kevät tulkoon tuollaisen ihanan kukkakorin myötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei tummanpunainen ja syvänkultainen oikein nappaa ihan juuri nyt. Hauska oli kyllä tänä aamuna aikaisin töihin lähtiessäni, että linnut livertelivät oikeinkin keväisesti. Vieläköhän sitä ehtisi kylvää jotain? ;)

      Poista
  8. Kylläpäs tuli hieno kukkakori :)
    Minäkin olisin sen nostanut korkeammalle kun kerran on pentu talossa. Ne kun pakkaa tekeen kaikenlaista. Hih! Kokemuksesta puhun.

    Olisko nimetön kasvi jokin Cissus..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi-Maaria, onhan tämä pyykkikori nyt ainakin alkuperäistarkoitusta paremmassa käytössä, heh.

      Kyllä nuo lemmikit ovat melkoisia epeleitä, ei uskalla ottaa riskiä Näin Tärkeän Asian äärellä ;)

      Cissus, kiitos vinkistä, alan tutkailla asiaa tarkemmin!

      Poista
  9. Kiva kukkakori! :D Alelaarista puheen ollen, meillä meni välipäivät siemeniä etsiessä. Eipä löydy siemeniä vielä edes puutarhaliikkeistä ainakaan Turun seudulla. Lopulta Prismasta löytyi viime kesän siemeniä sopuisaan alehintaan. Läjä yrttejä meneekin piakkoin idätykseen viimeistelyä vailla olevaan yrttikouruun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, ei ole siis siemeniä vielä kuin verkkokaupoissa... Muistan viime vuonna postanneeni tammikuussa jotain lähikaupan siemenistä juuri tammikuussa – joo, tarkalleen ottaen 20.1. olen tehnyt havainnon, että Prisman siemenhyllyt ovat paikallaan (http://559m2.blogspot.fi/2012/01/jaakranssitestin-tulos.html). Muistaakseni valmista kylvömultaa ei sitten taas löytynyt samaan aikaan mistään.

      Yrttikouru, kuulostaa hauskalta kasvualustalta! Mistä teille noita vinkeitä ideoita oikein kumpuaa? ;D

      Poista
    2. Joo Prismassa oli siis vanhoja siemeniä, mutta päiväystä vuoteen 2014 saakka. Itse muistelen, että tammikuun alussa olisi viime vuonna näkyneet ekat siemenet. Jäi mieleen, kun oli poikkeuksellisen aikaisin ja harrastelijan mieleen.

      Kylvömullan suhteen oli viime vuonna kanssa ongelmia. Lopulta löydettiin. Purkitus turpeen suhteen oli seuraaksi ongelmia ja saatiin hankittua sekin vaivalla. Harrastuksen käydessä vakavemmaksi ja suunnitellummaksi, päätin hankkia kasvuturpeet jo hyvissä ajoin (24.7). http://chilitunari.blogspot.fi/2012/07/kevaan-turve-turvattu.html Tuota turvetta käytetään niin idätykseen kuin jatkoonkin.

      Yrttikouru on ollut mielessä jo pitkään. Se on taas vähän erilainen viritys muihin aikaisempiin verrattuna. Ideioita tulee lähinnä tarpeen sanelemana. Tosin paljon idoita syttyy Youtuben videoiden kautta. Oliskohan Volksgarden seuraava...? ;D

      Poista
    3. Varsin käyttökelpoisia siemeniä, siis. Miksihän ne on alelaarin nakattu, olisihan niillä ollut hyvä myyntikausi vielä tänäkin vuonna, jos asiaa järjen kannalta ajattelee...

      Joo, ennakkosuunnittelu on kyllä aina varsin fiksua. Itse olen vähän enemmän sitä tuuliviiri-fiilistelijätyyppiä, joka havahtuu moniin juttuihin just sillä hetkellä, kuin niihin iskee kiinnostus ja inspiraatio. Niin kuin keväällä siemenkylvöihin. Sitten etsitään purnukoita ja viime vuotisia siemeniä ja multaa ja merkkaustikkuja joka puolelta, kun ei ne tarvikkeet edellisvuoden jäljiltä koskaan yhteen ja samaan paikkaan kerry...

      Voihan Volksgarden, kaikkea sitä ihminen keksiikin! Hehheh, aika vänkä kapistus :D

      Poista
  10. Ihana kori! Hienon kukkajoukon siihen valitsit, sopivat kauniisti yhteen. Ja kävyt ovat tosiaankin hyvää materiaalia vaikka mihin askarteluihin ja koristeluihin :)

    VastaaPoista
  11. Oi, kiitos Purlina! Kaltaiseltasi sommittelumestarilta kuultuna kehut lämmittävät erityisen paljon :)

    Käpy, se on siemenkuljettimista monipuolisin!

    VastaaPoista
  12. Vastaukset
    1. Kiitos Kuje! Tämä on sopiva malli laiskalle asettelijalle, en mä näitä muuten tekisikään :)

      Poista