13. elokuuta 2014

Mitä tänään syötäisiin?

K-kauppalaisten rajuiksi äityneiden juhlien jälkeen mainoslause vääntyi muotoon "Ketä tänään lyötäisiin?", mutta mehän emme semmoisia pohdi. Me kävelemme ruoka-aikaan puutarhassa kulho tanassa ja etsimme jotain, jota kerätä siihen. Nyt tarjolla on


Hellekausi laittoi alkukesän kylmettämiin taimiin vauhtia ja satoa on saatu maistella jo parin viikon ajan. Tuossa kaikki kirsikkatomaatteja; punainen Tumbling Tom, keltainen Tomato Balconi Yellow, oranssi Sungold, puikulainen raidallinen (O-kirjain) Tumbling Tiger, punainen Red Alert ja isompi punainen Terenzo (U-kirjain).

Makein heistä on ehdottomasti Sungold, joka on myös kasvutavaltaan erilainen kuin muut. Muut ovat enemmän tai vähemmän "amppelitomaatteja" eli "ilman tukea" ruukussa kasvavia, Sungold kasvaa pidempiä versoja ja tarvitsee niille tukea. Kyllä nuo muutkin kasvaessaan melkein aina jotain tukea tarvitsevat, raakileiden tullessa oksat alkavat painaa ja painua ja uhkaavat katketa. Vähän bambukepin pätkiä sinne tänne kasvuston sekaan, sillä se tilanne nopeasti korjaantuu.

Suurin osa tomaateista kasvaa mulla ruukussa ulkona, eteläisellä puolella pihaa, muutama taimi kasvaa kasvihuoneessa. Sinne en kyllä taida enää niitä laittaa, ne kasvavat niin järjettömät pehkot ja lehtituppaat, että peittyy kaikki muu niiden alle. Eivätkä ne raakileetkaan kypsy siellä vihermassan alla, vaan lehtiä on poistettava reippaita määriä. Ulkona kypsyy nopeammin!

Raakileita on satamäärin, taimia on siis pari-kolmekymmentä. Kuka niitä jaksaa laskea. Syödään pallukoita, kun ohi kävellään.


Pieniä tomaatteja en lähde sen kummemmin säilömään, syödään niitä sellaisenaan salaateissa, pastassa, wokeissa. Parilla veitsenviillolla palat ovat sopivan kokoisia bruschettan tai salsan ainesosana. Lisäksi tomskuja voi jakaa muille, hyvin yleensä kelpaavat.

Nyt on kyllä kaikki puutarhassa runsaimmillaan. Yrttikärrystä ei materiaali tunnu vähenevän, vaikka kuinka urakalla syö.


Löysin persiljalle oivan käyttökohteen, nimittäin persiljapeston, ohje täällä HS:n sivuilla. Vinkki: lisää valkosipulia :) Ja lipstikasta olen tehnyt useamman kerran lipstzikiä eli lipstikka-tsatsikia, mukavan makuista sekin:


 

Timjamia ja oreganoa ajattelin kuivata kuivurilla, tai voisihan se onnistua ihan ilmakuivauksenakin. Ainakin, jos ei osu juuri ne sateisimmat päivät kohdalle. Ruohosipulia olen pakastanut ja chilejä kuivannut, lisää satoa on niistäkin kyllä vielä tulossa.

Sade alkaa nyt roimia juuri kukoistuksensa piikkiin päässeitä kasvustoja. Mutta hei, olihan niitä hellepäiviä peräkkäin huikeat 38 kappaletta. Ei-voi-valittaa-sateesta. Ei-vaan-voi.

Kellarissa talvehtineet pelargonit olivat ihan järkkyjä riiskuja keväällä ulos päästyään, ja olivat kamalia vielä kesäkuun lopullakin pitkän kylmän kauden jäljiltä. Mutta nythän he ovat ihan mukavassa tilassa.


Voi olla, että vakaista päätöksistä huolimatta kanniskelen näitä kellariin tänäkin syksynä. Voi olla.

16 kommenttia:

  1. Ihania eilaisia tomskuja!! Mulla on tuota sungoldia toista kesää jo ja on ihan mielettömän hyvä. Kasvihuoneesta on tullut nyt vasta viikon verran satoa, mutta sitäkin runsaammin nyt tällä hetkellä :) Mä olen säilönyt hiukan kuivattuja kirsikkatomskun puolikkaita pakkaseen ja on ollut kyllä loistava tapa. Sieltä on helppo nakata kourallinen soosiin tai piiraaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna vinkistä, voisin hyvin kuivailla noita tomskuja hiukan kokeeksi. Ihana olisi sitten törkeellä kelillä pitsaa paistella omista aineksista :)

      Poista
  2. Pyörryn - noi pelakuut, mikä kauneus kuvasta vyöryykään! Minä melkein itkua tuhrustan, kun ei ole omille pelakuille talvetuspaikkaa ja niin ihanaisia lajikkeita olisi parveke pullollaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Intianminttu, mistä me löydettäisiin sun ihanuuksille talvikoti? Se on niin väärin, että pitää heittää pois kauniita kasveja. Olen monta kertaa toivonut ääneen, että joku vuokraisi plus-asteista, valoisaa hallitilaa tarhureille. Edullisesti. Ja vahtisi, ettei ötökät tekisi tuhojaan...

      Poista
  3. Ihanat tomskut! Harmittaa, etten kuitenkaan kylvänyt minitomaatteja, ne olisvat voineet just nyt meitä ilahduttaa, kun isompien kanssa kestää. Hienot pelakuut! Kyllä on runsasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minitomaateissa olen pysytellyt juuri sen takia, että mulla on pääsääntöisesti puolivarjoisat kasvatustilat, ei ehdi isommat kypsyä. Ja tänä vuonna jää varmaan kymmenen kiloa raakileita näistä pienistäkin kypsymättä, kun tuli tuo kökkö keli :(

      Poista
  4. Takuulla kanniskelet. Sun tomaattikasvatus on kyllä miniossa mittapuussa, kadehtien katselen kuviasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saa kadehtia tai lähetän 10 kiloa raakilemateriaalia sun puutarhaan kypsymään. Mun pihalla ei ehdi, kun aurinko paistaa jo niin matalalta ja puusto on niin rehevää. Moottorisahaa tässä tarvitaan prkl

      Poista
  5. Mahtavat tomaatit ja entäpä nuo pelaguut! No totta ihmeessä kannattaa kantaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit, ehkä kannan vielä tämän(kin) kerran ne kellariin. Oli kyllä niin pitkään niin rumaa raaskua terassi täys, että teki mieli heittää ne siinä kohtaa pois. Kesä teki tehtävänsä.

      Poista
  6. Vau mitkä pelakuut ! Ihana kukkaloisto ! Ja hyviä yrttivinkkejä, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että yrttivinkit olivat kiinnostavia! Yrttejä saa kyllä ihan syömällä syödä, jos ne oikein viihtyvät ja innostuvat kasvamaan :)

      Poista
  7. Onpas sun pelakuut pössähtäneet valtavaan kukintaan eli syskyinen rahtaus varastoon taitaa olla edessä. Tomskut on niiiiiiiin maukkaita itsekasvattettuina. Ens kesänä mäkin laitan tomskuja runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja sade on ne taas piiskannut melkein raasku-kuntoon. Huoh tätä pohjoista periferiaa, ei täällä mikään jaksa kukkia kuin kuukauden.
      Tomskuja on kiva olla runsaasti, aina joku pallukka huutelee puskista että hei Gertsu, mä oon kypsä ;)

      Poista