8. kesäkuuta 2011

Punajuuren pinkkiä

Kolme jääkaapissa itänyttä ja kuukausi sitten yrttipenkkiin heitettyä punajuurta (Beta vulgaris var. conditiva) on kasvattanut kauniin värisiä varsia.


Alkuperäinen ajatus oli syödä lehdet salaatissa, mutta en ole raaskinut nypsiä heitä. Nämähän ovat punaisen vartensa kanssa tosi kauniita koristekasveja vaikka koko kesäksi. Eli antaa vaan edelleen kasvaa ja viihdyttää.

Lehtoakileijat (Aquilegia vulgaris), joita tontilla oli jo ennen meidän tuloamme, ovat myös komistuneet. Ne kukkivat nyt täyttä häkää, kukinta on varmaan ensi viikolla ohi. Siksipä oli syytä ikuistaa heidät nyt.


Punainen versio on pirteän pinkki...


... ja sininen versio on lempeän liila. Aika vinkeä tuo kukan muoto alhaaltapäin katsottuna, melko moniulotteinen. 

Karhunvadelma (Rubus allegheniensis 'Sonja') on alkanut kukkia, ja jos pölytys ja säät ovat kohdallaan, marjoja on luvassa ihan kivasti. Mutta paljon virtaa vettä vielä joessa, ennen kuin ollaan siinä asti. 


Särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis) on kukkinut nuutumatta jo kolmatta viikkoa. 


Särkynytsydän kasvaa Pentti Alangon ja Tammen Suuren puutarhakirjan mukaan kaikenlaisissa puutarhamaissa. Meillä se kasvaa kohopenkissä, jossa on perusmustaamultaa, mutta hyvä tietää, että se pärjäisi myös savessa. Tätä voisi kyllä kasvattaa tontilla useammassakin puolivarjoisassa paikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti