Ihania mökkejä olivat kaikki, mutta mun suosikkimökki (jos tällaista huvilaa voi mökiksi kutsua) oli uudenlaisen designinsa takia tämä Honkarakenteen Lokki.
Ei ole mikään perusmökkerö tämä, ei. Tässä rakennus takakantilta:
Kokonaisuuteen kuuluu myös rantasauna ja samantyylinen leikkimökki (!). Taustalla sauna:
Rakennukset ovat musta tosi kauniita ja istuvat maisemaan aivan täydellisesti. Mutta tuo taloa kiertävä siirtonurmikko hiersi hiukan silmää. Se oli erittäin kirkkaan vihreää ja heinä leveää, hiukan jopa muovisen näköistä. Miksiköhän sitä oli tontille tuotu? Naapurimökin tontille oli istutettu kunttaa, joka sopi ympäristöön kuin nakutettu.
Kasvusto oli tuotu tontille kuukausi sitten isoissa, n. 10 neliön rullissa. Siirrännäistä pitää kastella ekana kesänä huolellisesti, jotta se juurtuu. Jatkossa kastelua ei tarvita. Noin 10-15 cm paksun kuntan alle parasta on hiekka-moreeni tai esim. hiekka, johon on sekoitettu lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta.
Juttelin kunttapihan tehnyttä, kajaanilaisen Piiraisen Viherpalvelun edustajan kanssa, ja hän kertoi, että pohjoisen kunttaa on siirretty aivan eteläiseen Suomeenkin, muun muassa Tammisaareen ja Espooseen. Kuntta pärjää missä vaan, sen kasvillisuus muokkautuu sitten kulloistenkin olosuhteiden mukaan. Valosta tykkää mm. puolukka ja puolivarjoisasta esimerkiksi mustikka. Mutta kuntta kestää ja voi hyvin hänen mukaansa missä vaan, kunhan tosiaan siitä alkukosteudesta huolehditaan. Lannoittaa ei saa jatkossakaan. Hinta on riippuvainen mm. tontin sijainnista ja kulkuyhteyksistä, mutta noin 19-24 euroa neliöltä tulee asennetun kuntan hinnaksi.
Kunttaa siirretään niistä metsistä, joihin on tehty hakkuusuunnitelmat. Eli pohjakasvillisuus siirretään turvaan, voisi ajatella. Toivottavasti kuvio pysyykin niin, vaikka kuntan suosio kasvaisi kovasti... ettei metsänpohjia parturoitaisi kaljuksi mökkipihoja varten :/
Kunttaa voi asentaa kuulemma savipihallekin, pääasia, että maaperä ei ole kovin ravinteikasta. Jos näin on, sitä voi parantaa suodatinkankaalla ja n. 10 cm:n sorakerroksella. Jos pintaa ei voi nostaa, sen 10 cm voi tietysti ensin kaivaa pois.
Jos kuntan päällä tarvitsee säännöllisesti kävellä, poluksi voisi laittaa vaikka pitkospuut. Tässä tontilla pitkospuut oli tehty leveistä lankuista katemateriaalin päälle.
Ihanan luonnonmukaista, sanon minä. Kaunista.
Tuo polku päättyi terassin portaiden eteen. Talon edusta oli vaaleasävyistä irtokiveä, mikä sekin on mielestäni varsin nättiä ja vivahteikasta. Sateella kivien väri syvenee, kuin rannalla aaltojen alla.
Kun ei olisi nurmikkoa leikattavana eikä kasteltavana eikä ruusupenkkejä perattavana, niin aikaa jäisi silkkaan nautiskeluun. Leppeän kesätuulen keinutteluun.
Some photos from Holiday Housing Fare 2011 in Mäntyharju. The gorgeous "cottage" in the first images is Lokki (made by Honkarakenne). Here's more information of it.
Ihanan näköistä, mä luulen että sekoan aikanaan asuntomessuilla! ;)
VastaaPoistaTuota kunttaa voisi käyttää osaan tonttia muuten vaan, varsinkin jos maatyöt vahingoittaa liiaksi maisemaa. Nurmea kun ei joka nurkkaan viitsi isolla tontilla tuupata! Täytyykin miettiä tätä vaihtoehtoa tarkemmin...
Joo, oli kyllä paljon kaunista katseltavaa noilla messuilla, kaikkea en ehtinyt kuvatakaan.
VastaaPoistaKuntta on jotenkin tosi kiva, olen tykästynyt siihen kovasti. Nurmikosta – tai paremminkin "nurmikosta" saatan jossain vaiheessa haluta eroon.
Tilalle ajattelin kunttaa ja perennoja ja pensaita ja mutkittelevia pihapolkuja ja penkkejä ja seinämiä ja taidetta ja ties mitä, heh. Katsotaan sitten järjen kanssa, mitä näihin neliöihin sitten oikeasti saisi mahdutettua.