26. heinäkuuta 2011

Kreikkalaisia ihmekukkia

Odottavan aika on taas ollut pitkä, mutta mikäs on ollut odotellessa, kun palkinnoksi saattaa pumpsahtaa muutama miniskuukkeli kukka... Kreetalta kerättyjen mökinihmekukkien (Mirabilis jalapa) siemenistä kasvaneet taimet ovat nyt venähtäneet täyteen mittaan – ainakin suomalaiseen täyteen mittaansa.


Toisessa ruukussa on kolme tainta, jotka ovat kasvaneet valkoisen ja vaalenpunaisten kukkien siemenistä, ja toisessa ruukussa on kirsikanpunakukkaisten yksilöiden jälkeläisiä. 

Kirsikanpunakukkaisista siemenistä kasvoi taimia, joiden varsikin oli punertava. Ensimmäinen kukka aukesi, ja se on odotetun värinen.


On tuossa kyllä jotain mietoa kaksivärisyyttä, keskusta on kirkkaamman pinkkiä sävyä. Mutta yksiväriseksi tuota voisi luonnehtia, kun vertaa valkoisten ja vaaleanpunaisten jälkeläisten kukkiin.

Ensimmäinen kukka oli reippaasti yhdistelmää valkoinen ja pinkki:


Aika söötti, mielestäni. Mutta mitenhän tuon värin voisi selittää, kun niissä kasveissa, joista siemenet poimin, oli vain yksivärisiä kukkia?

Tänään tähän kasviin aukesi toinen kukinto, ja se näytti tältä:


Ta-daa! Samaa tyyliä kuin isosiskonsa. Jännä nähdä, ovatko kaikki loppukesän kukat samaa sarjaa, vai tuleeko toisiin taimiin yksivärisiä kukkia. Ehkä tämä kasvi nyt yrittää hyvitellä Kreikan isoja velkoja ja näyttää maan kaunista puolta rahanlainaamiseen tuskastuneille Pohjolan asukeille. 

Useamman vuoden ikäinen mökinihmekukka on viettänyt talvet kellarissa ja kukkinut uskollisesti joka kesä. Kukat eivät tosin enää ole monivärisiä, kuten kylvöä seuranneena kesänä, vaan ovat muuttuneet yksivärisiksi.


Vaikka lajikkeen 'Broken Colours' kukat olivat sekoitus valkoista, keltaista ja pinkkiä, niin nykyään esillä on vain keltainen väri. Luulenpa, että varsinainen kylvetty taimi on kuollut ruukussaan ekana talvena, ja siitä syksyllä pudonneet siemenet ovat itäneet keväällä. Näin kasvi olisi palannut takaisin jalostamattomaan väriinsä, joka tässä tapauksessa on kirkkaankeltainen.

Oli väri mikä hyvänsä, niin illansuussa avautuvan mökinihmekukan tuoksu on vieno ja kaunis. Sitä tuoksua voisi mieluusti nuuhkia mökillä, vaikka siellä Kreikassa.

Mirabilis jalapa (Four o'clock flower) whose seeds were brought from Greece have now started to bloom. Flowers are white-pink (seeds from white and pink flowered plants) and cherry red (seeds from cherry red flowered plants). 

The yellow one was originally multicoloured ('Broken Colours') but after spending one winter in the cellar it has turned bright yellow. Maybe that experience made it to want to keep the sun always around ;)

2 kommenttia:

  1. Tämäkin blogi näyttää niin mukavalle, että lisään omaani, että pääsen uudestaan tarkastelemaan pientä pihaasi :).

    VastaaPoista
  2. Hei Multasormi, kiitos kivasta kommentistasi, se ilahdutti kovasti!

    Kävin kurkkaamassa blogiasi, kiehtovalta näyttää eli viikonlopuksi on odottamassa paljon luettavaa :)

    VastaaPoista