2. maaliskuuta 2013

Ahtajan reggae

Kun on hempeä mieli ja laskutaidoton pää, niin käsissä on tenkkapoo. Minne laitetaan kasvamaan kaikki ne orvokit, jotka on pelastettu hajakylvöistä ja könttäkasvusta? Löytyykö vielä koloa, jossa olisi riittävästi valoa? Taimiahan olisi kyllä vielä, yksiöitään odottamassa.

Kylvin moniväri-sarviorvokkia viime vuoden siemenistä. Niiden lisäksi kylvin tätä samaa sekoituslajiketta vuoden 2010 siemenistä, kun sellaisia löysin. Hyvin itivät, ja nyt olisi hauska saada ne kukkiviksi asti, jotta voisi verrata saman perheen "erivuotisia" yksilöitä keskenään. Että onko jotain selviä värimuutoksia tapahtunut isommassa mittakaavassa kahden vuoden aikana.

Löysin myös oranssin sarviorvokin siemeniä vuodelta 2010, ne itivät myös hyvin. Laitoin multiin myös viime vuotisia oliivinvihreitä 'Envyjä', tarkoituksena selvittää, että mihin suuntaan niiden väri alkaa sukupolvien aikana kääntyä.

Kaikkia taimia ei millään saanut talteen, vaan niitä joutui pikkuisen heittämään roskikseenkin. Ainoa kasvihullu lähitaho, jonka tiedän, on jo ampunut omat ikkunalautansa vähintään yhtä täyteen, eli hällekään en voinut näitä tuupata.


Ai kun sattui heittää hyvät pikkutaimet pois. (Tämä homma koulii ja karaisee myös tarhuria, ei vain taimia.)

Amerikan-orvokit Pansy 'Delta Pink Shades F1' ja Viola 'Coconut Swirl' ovat myös itäneet. Kastelija on vaan ollut hiukan huolimaton, kun vaaleanpunaiset ja -liilat leidit ovat saaneet kököttää melkein kuivassa mullassa. Ehkä kastelun myötä kohta saadaan ekat varsinaiset lehdet.


Orvokkeja on nyt kasvamassa noin sata yksilöä. Sata. Uskotteko, jos sanon, että kaikki mahdolliset valokolot alkaa olla täytetty? Ei ole seinänlevyisiä maisemaikkunoita tässä torpassa...

Kellariin sain ahdettua n. 92 % orvokkipoteista, nyt tosin talvehtivat pelakuut ovat melkoisessa pimennossa, kun katosta ei riitä valoa alas asti orvojen blokatessa jokaisen keinosäteen. 

Myös kukintoa pukkaava talvehtiva chili 'Super Chilli F1' jäi mustanmeren katveeseen, eikä varmasti jaksa avata kukkia niissä lukseissa.


Chilin tyvelle on alkanut kasvaa jotain salakasvia. Riemulla ei ollut rajaa, kun tajusin, että kyseessä on pakko olla ihanan, reippaan, omanlaisensa Mörkösammarin.


Mikäpäs muu sitä olisi siementänyt viime kesänä niin korkealta, että varmasti on yltänyt jokaiseen purkkiin ja ruukkuun, hah.

Tässä vielä muistokuva tuosta metrin korkuiseksi osoittautuneesta kääpiökasvista. Kuvassa yksi taimi.


Ei taida chilivarvassammarista tulla tällä kertaa yhtä komeaa, kun valot sammuivat juuri. Mutta kivaa oli häntä nähdä, pitkästä aikaa :)

Pelargonit ovat kyllä sitkeitä sissejä. Kellarissa nököttää viime kesänä pieneen peltipurkkiin tökkäisty pela-q, joka vaan sinnikkäästi elää niukassa tilassaan.


Kesäkuun ensimmäisenä päivänä hällä oli kyllä lämpimämmät oltavat valokuvaukseen kuin tänään. 


Kellarit, ne ovat vinkeitä paikkoja. Mietin pelakuun taimia katsellessani, että kohtahan heitä pitäisi alkaa lannoittaa, onkohan mulla yhtään mitään lannoitetta täällä. Peltiämpäristä kurkkasi korkki ja korkin perässä tuli täysi pullollinen pelakuulannoitetta. En edes tiennyt, että olen joskus moista hankkinut!


Pitkän pähkinnän jälkeen muistin ostaneeni sitä viime kevään puutarhamessuilta. (Tänään kuulkaa laitan loton vetämään.)

Mutta jotta ei menisi liian helpoksi, niin ei ne orvokit ja pelakuut ainoita huollettavia ja valotettavia ole. Onhan mulla chilit, tarkalleen ottaen 27 chilin tainta.


Sitähän voisi kysyä itseltään, että mitä h&€#"!°iä teet noin monella chilin taimella, kun yksi kaksi tainta on aikaisempina vuosina riittänyt hyvin. Mutta en kysy, kun en näitä kuitenkaan raaskisi pois heittää tai edes adoptoitavaksi lahjoittaa. Nehän on mun kasvilapsia.

Ja niillä on hienot juuret, eikö olekin * kysyy hän ylpeästi ja toivoo katselijoiden yhtyvän ihastelukuoroon *


Aloin vaihtaa heille isompia ruukkuja, mutta eihän niitä tietenkään ollut riittävästi. Että huomenna saa lähteä etsimään pyöreitä muovipotteja (tai otettava keittiöstä säilytyskipot parempaan käyttöön).

Mutta tiedättekö. Kaiken tila-tuskailun ympärillä tapahtuneesta oman pään pyörittelystä (perheen päiden liikkeistä en nyt viitsi puhua) huolimatta koin mullan ja taimien kanssa askaroidessani suurta galaktista yhteyttä maailmankaikkeuteen. Että tällaista perustavanlaatuista ja ikiaikaista ja merkittävää sitä saakin olla mukana todistamassa.

Ehkä osasyy näihin maailmoja syleileviin tuntoihin oli taustamusiikki, jota vinyylistä kellariin tulvi.


Taimirumban taustalla parasta on juurimusiikki, kuten Bob M:n reggae. Se antaa sopivan rauhallisen ja letkeän tekemisen rytmin ja muistuttaa, että rauha, rakkaus, muiden ihmisten ja luonnon kunnioittaminen on elämän esenssiä. One love, man. 

Näiden kosmisten tunnelmien takia on hyvä, ettei kellarissa ei ole ikkunaa ;D

31 kommenttia:

 1. Taas täällä hekotetaan vedet silmissä:DDD Sulla on kyllä eri hauska kirjoitustyyli, me like! Mulle tulee muuten mieleen tomaatin taimi tuosta chilin juurelle kasvavasta taimesta?! Mahtavissa mitoissa oli samettikukkasi:) Ite olen kasvattanut vaan Vanillaa. Mullakin alkaa sisäkukat siirtymään lattialle valon alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna :)

   Tomaattia minäkin mietin ja napsin viereisestä pikkutaimesta kaksi kertaa lehdenkin selvittääkseni tuoksusta, onko kyse tomskusta. Mutta kummallakaan kerralla ei tullut häivähdystäkään tomaatin ominaistuoksusta, siksi kallistuin samettikukan puoleen. Mutta ei sekään 100 % varma arvaus ole. Täytyy jatkaa salapoliisityötä...

   Poista
  2. Mielenkiintoista salapoliisityötä:D Ilmoittelehan sitten lopputuloksesta. Tomaatin tosiaan luulisi tuoksuvan, ah tunnenkin oikein nenässäni sen voimakkaan tuoksun joka tulee varkaita poistellessa!

   Poista
  3. Taidan ottaa sen saman tien omaan pottiinsa kasvamaan, josko laji matkan varrella selviäisi :) On se kovasti tomaatin näköinen, tuommoinen hiukan karvainenkin, mutta tosiaan se tuoksu puuttuu... Ah, tomaatin outo, mutta niin hyvä tuoksu!

   Poista
 2. Sielläpä on komeita chilinpoikasia ja valtava määrä orhvokeita. Viime kesäisten viljelystesi inspiroimana kylvin eilen värinokkosta ja limen värisiä zinnioita. Näissä valaistusoloissa ei kyllä noin terhakoita taimia kasva..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla, että limezinniat ja värinokkoset valmistuvat siellä Kanttorilassa! Minäkin nokkosia ajattelin, viime vuonna laitoin ne ihan liian myöhään multiin, joten tänä vuonna täytyy aikaistaa... paitsi että ei mahdu enää mitään minnekään.

   Ulkona on valoa jo mukavasti, uskon, että taimistasi tulee oikein terhakoita!

   Poista
 3. Miten sulla voi olla jo noin isot taimet!!! Kauhee kateus iskee ja huomenna laitan toimeksi ja kylvän kaikki kotoa löytyvät siemenet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon chiliguruilla on jo kukkivia kasveja, mutta heillä onkin oikein spesiaali-kasvihuoneita taimilleen... mulle riittää, jos nämä tekevät satoa syksyyn mennessä. Tai pysyvät hengissä kesään asti.

   Hahaa, huomenna sulla onkin kiirus päivä ;)

   Poista
 4. Sata, 100, sataa miinus a! Huisi sun kanssas, ku oot ollu topakka orvokintaimettaja. Mulla ei oo viäläkään yhtään kasvussa. Ai, paitti ne pasuunapatukat.

  Aurinkoo sulle ja mä oon sitä miältä, että kaikenlainen puutarhapuuhastelu tekee hyvää miälelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sataa miinus a, todellakin! Orvokeita sataa, ne on näköjään mun akilleenkantapää. Hitsi kun ne saa kylvää jo tammikuussa, silloin on karmea into päällä.

   Aurinkoa sinullekin, NM, ja aurinkolaseja, jos oikein porottaa, niin ei tule lumisoikeus.

   Poista
 5. Sata?! Tässä voisi sanoa näin: http://www.youtube.com/watch?v=rX7wtNOkuHo
  ... mutta viksumpana 2,5 potentiaalista taimikasvatusikkunaa omistavana ymmärrän nielaista hämmennyksensekaisen naurureaktion ja totean, että ihan näillä näppylöillä olen itse ihan yhtä pulassa. Eikä kaikkea vielä edes kylvetty!

  Mutta voi sösses ovat taimesi hienoja! Ei yhtään merkkiä honteloksi venymisestä (no, paitsi tuolla mörkösammarilla, mutta se taitaakin olla ihan eri juttu) tai liian vähässä valossa muuten vain kitumisesta. Ja kyllä, komeat on juuret - kuin myös herra B.M:n vinyyli.

  Sydän muuten itkee verta justiinsa: huomasin aivan liian myöhään Honkkarin tarjouslehtisestä, että olisi ollut 4 ja 6 neliön kasvihuoneita 200€! Kaik män, eikä mulle jäänyt mitään :'(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HA HA! Touché :D

   Se on kyllä ihan kamala tunne, että kylvökausi on _ihan aluillaan_, mutta kaikki paikat naukuu jo siemennöksiä. Öö miten tästä selvitään? Miten esim. tomaatit, jotka kasvavat tosi nopeaa vauhtia, mihin ne laitetaan kasvamaan? Vuokrataanko yhdessä jostain kaupallisesta kasvihuoneesta muutama kymmenen neliötä?

   Nuo Honkkarin kasvihuoneet on todella olleet edullisia! Harmi, ettet ehtinyt, mutta kyllä niitä tulee uusia tarjouksia. Don't you worry girl!

   Poista
 6. Hei! Selasin blogiasi ja näin , että olit tilannut ebay:stä kerrostarjottimen väliosan. Millä hakusanalla hait sitä? Oletko yrittänyt porata lasista lautasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Vastasin jossain postauksessa samaan kysymykseen, mutta nyt en just löytänyt sitä. Mutta esim. "three tier plate cake stand centre handle sets" tuo varmasti joitain tuloksia ja niissähän on myös vinkkejä vastaavista tuotteista.

   En ole yrittänyt porata lasia, mutta eräs bloggari vinkkasi niin tehneensä: "Kaakelipora on hyvä terä keraamiikan ja lasin poraamiseen. Maltti on valttia ja vettä pitää suihkia porauskohtaan. Itse porailin paksun Ikean lasiastian läpi muutamia reikiä jotta orkkidealle saatiin paremmat tuuletukset. http://vipanchilisahlinki.blogspot.fi/2012/06/omatekoinen-orkidea-ruukku.html"

   Mukavia tuunailuhetkiä!

   Poista
 7. Jou. Että sata orvokkia, sen mä nyt vielä käsitän, mutta mihin helkuttiin sä meinaat tunkee ne kaikki chilisi! Kymmenittäin chilivauvvoja :P Uskomatonta. Ei sais kipeetä ihmistä näin naurattaa, alkaa taas yskittään. Voi, mä niin olisin halunnut adoptoida ne hukkakappaleet, nyyh. Mulla ei kasva vielä mitään, mutta siemenpussukat on järjestetty kylvöajan mukaan ;) Haha, se onnistui sängynpohjillakin.
  Suuresti ilahdutti supersammarisi löytyminen, sitä ainokaista nyt sitten vaalit hellästi, jookos. Supersammarisi on tilannekomiikan ruumiillistuma, tärkeä muinaismuisto.
  Mukavaa lauantai-illan jatkoa ja rauhaa ja rakkautta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mihin tursakseen tungen chilit JA tomaatit, joita on PAKKO kylvää myös. Sen 20 pottia tietysti.

   En mä tiedä, toivon vaan, että tornado tekee talon seinään reippaan reiän, josta tulvii tajuttomasti valoa sisään. Siihen laitan lasin ja eteen pottiloita.

   Sulla on siemenpussit kylvöjärjestyksessä, se on ihan mahtava suoritus! Mulla on hässäkässä nekin, uaah. Kovin mielelläni olisin sulle antanut ylimäärä-orvot, snif. Ne oli kyllä vähän epämääräistä lajia, ei tiedä, minkänäköistä kukkaa pukkaa (jos pukkaa). Jotain perussinistä varmaan.

   Taitaa sammari heittää henkensä pimennossa, ellen ota sitä omaan yksiöönsä ja valoon. Mutta minne?

   Leppoisaa viikonloppua itsellesi, Pirkko! Peace and love.

   Poista
 8. Minäkin tulen olemaan pulassa, mutta en vielä, kun mitään en ole kylvänyt. Täytynee valmistella hyvät olosuhteet. Viime syksynä päätin, että tomaatintaimia tarvitsee vain noin 8 kpl, jotenkin siemenpusseja hypistellessä luulen tuon määrän triplaatuvan. Vielä tässä vaiheessa vuotta luulen, että annan niitä ylimääräisiä taimia muille lahjaksi. Voin olla toista mieltä sitten toukokuussa. Ja siihen päälle ne kaikki muut esikasvatettavat. Selvästi teillä on tarvetta talviviherhuoneelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, onneksi tiedostat jo etukäteen, että kohta olet pulassa, siinä ehtii henkisesti varautua? :)

   Kahdeksan tomaattia kuulostaa tosi hyvältä määrältä, se olisi varmasti just passeli mullekin... olen tullut toimeen kolmella isohkolla-isolla ruukulla eli juurikin tuolla määrällä, mutta just tuo ylimääräisten taimien lahjoittamisvaikeus tekee tepposet! Kylvän siemenet semmoiseen 18 siemenen lokerikkoon ja harmillisesti kaikki ovat yleensä itäneet.

   Tänään täytyy laittaa jääpipo päähän ja valita ne siemenet, joista vielä max. pari saa kylvää.

   Poista
 9. Johan on puutarhurin peukalosi reippaassa vauhdissa.. Katsotaan sitten myöhemmin mihin kaikki chilisi istutat :) Taiot varmaan niille jostain oivalliset kasvupaikat ja säilöt chileja kaikki purnukat täyteen. Hih, hih

  Orvokkitarhastasi tulee varmasti aivan upea! Toivottavasti tulokas on sammari. Sitten voitkin istuttaa sen chilien joukkoon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ollut peukalo vähän turhan reippaalla tuulella. En osaa vielä yhtään hahmottaa, että mihin ne chilit menevät. Jos ne menevät pikkuiseen kasvariini, niin muuta sinne ei mahdukaan. Ehkä joku punkki hoitaa kohta ongelman?

   Orvokeista toivon aikuisia kasveja, ne ovat niin ilahduttavia silloin huhtikuun lopulla, kun niitä saa istuttaa reippaalla peukalolla ulos :)

   Poista
 10. Voi apuva, pulassa sielläkin siis. Mutta ihastuttavia kasvilapsia (ja juuria!) sinulla, ja noin komean tuuheitakin! Omani ovat enimmäkseen sellaisia hujoppeja, mitäs läksin liian aikaisin enkä omista juurikaan muita valonlähteitä kuin ikkunat :D

  Mulla soi taustamusiikkina Hurriganes, mutta tuota Bobiakin pitäisi kyllä testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, kiitos juurikehuista, ne lämmittivät kovasti :)

   Hujopeistakin tulee tanakoita, kunhan valoa alkaa tulvia ikkunoista eikä lämpöä ole liikaa. Ehkä ne kasvitkin ymmärtävät tämän liian aikaisen ja liian runsaan innostuksen?

   Hurriganes meilläkin toisinaan kellarissa rämisee, nimenomaan siltä vinyyliltä, kuten muukin wanha kunnon perusrock. Täytyy ottaa H käyttöön siinä huhtikuun lopulla, kun isoja ruukkuja kannetaan sisään ja ulos selkä naukuen ;)

   Poista
 11. Oi, sinä olet jo pitkällä kevätpuuhissa :). Koitahan keksiä kasvaville taimille hyllyjä lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottaa vaan, että olen jo liian pitkällä... kohta tulee varmaan vihannespunkki ja kirppa ja venyminen ja vanuminen.

   Makuuhuoneen ikkuna on vielä hyödyntämättä, yritän puhua puoliskon rakennushommiin ;)

   Poista
 12. Piti laittaa bob marley soimaan täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoamahtavaa! Kaikki pikkuiset taimet kasvavat leppoisammin Bobin tahtiin :)

   Poista
  2. Juu näinhän se on! Meidän kasvit joutuvat kuuntelemaan myös discomusaa.. :) Hei missä vaiheessa sinä olet alkanut lannoittaa noita chilejä? Mulla on pikkuisissa nyt 4-6 lehteä ja mietin, että joko pitäisi? Puoliso oli sitä mieltä että niitä ei ylipäätään pitäisi edes kastella, että chilit tykkäävät karusta elämästä. Tiedä mistä senkin oli keksinyt. :)

   Poista
  3. Joo, discokin toimii hyvin, ja rock. Niin ja Johnny Cash, se on juurevaa :)

   Aloitin lannoittamaan varovasti juuri äsken, samankokoisia taimia kuin sinulla. Mutta aion lannoittaa tosi varovasti: kun vaihdan isompaan ruukkuun, en lannoita 2-3 viikkoon ja sen jälkeenkin vain silloin tällöin, ei joka kastelukerta, vaan esim. keskimäärin noin viides kerta tms.

   Olen kasvattanut chilejä kokonaan ilman taimilannoitusta ja sitten kesällä antanut niille jotain muistaessani, ja satoa on tullut silti. Kastelua en uskalla jättää, mutta mullan ei tarvitse olla koko ajan läpimärkä, vaan voi kuivahtaa välillä.

   Lannoituksessa on toki monta näkemystä, yhtä monta erilaista vastausta kuin vastaajaakin. Ja lajikkeissakin on tietty eroa, mutta kultainen keskitie on hyvä keskimääräinen valinta :)

   Poista
  4. Joo pitää ehkä antaa nyt vähän lannoitusta ennen kuin siirrän isompiin ruukkuihin (jos jostain tulee niille tilaa). Huomasin viime kesänä, että chilien ruukun pohjiin tuli joitain ällöttäviä toukkia, en tiedä tykkäsivätkö nekin lannoitteesta? :/
   Kiitos vinkeistä ja aurinkoista viikonloppua sinne! :)

   Poista
 13. Reggae on lempimusaani! Letkeää ja soljuvaa, kesän lapselle sopivaa :)

  Sulla on niin komeat nuo chilintaimet, mulla jäi juromaan siihen sirkkalehtivaiheeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Letkeää ja soljuvaa, niin juuri! Bobia kuunnellessa alkoi väkisin liikehtiä, vaikka kroppa onkin talven kangistama. Karibian talvi, kyllä kiitos!

   Mitenköhän ne siihen sirkkalehtivaiheeseen jumittuivat? Ehkä valo ja lämpö saa nekin kohta liikkeelle?

   Poista