24. helmikuuta 2013

Tuliaisia Tukholmasta

Hyvän vaikutuksen voi tehdä monella tavalla, mutta erittäin hyvän vaikutuksen voi tehdä vain yhdellä tavalla.

Saimme viikonlopuksi vieraan Ruotsista, nimittäin jälkipolven mielitetyn. Hänellä oli minulle tuliaisia.Kyllä, aivan oikein. Hillitön nippu siemenpusseja!


Yhteensä 37 pussia, joita selatessa tuntui kyllä paremmalta kuin jouluna kuusen tyvellä. On kuulkaa vesimelonia, lipstikkaa, minttua, chiliä, purjoa, hernettä, persiljaa, retiisiä, retikkaa, koristemaissia, kurkkuyrttiä, salaattia, parsakaalia, kosmoskukkaa, rakuunaa, kurpitsaa, tilliä, punakaalia, pinaattia, naurista... tanskalaista Albertine's-tuotantoa.

Nyt on niin, että tarvitsen tänä kesänä massiivisen kasvimaan ja ison kasvihuoneen, ei auta mikään. En ole nimittäin kasvatellut paljonkaan hyötykasveja, kun ei ole kasvimaata, mutta tämä tuliainen kyllä houkuttaa kokeilemaan. Vaatii.

Sain myös neljä ihanaa pelargonin pistokasta, joiden nimestä ei ollut täyttä varmuutta. Nimesin heidät työnimellä "Pelargonium Stockholm" siihen asti, kun näen kukinnan. Arvio on, että ne ovat 'Mårbackoja'.

Mutta siis olen vankasti sitä mieltä, että tällaisen tuliaisen tuova ihminen on lapselleni täydellisesti sopiva henkilö :)

Siinä ne Stockholmit nyt ottavat ikkunalla suomalaista aurinkoa.


Nostin viime keväänä väkerretyn kasvihyllyn paikalleen olohuoneen ikkunan eteen. Vielä ei aurinkoa riitä koko ajaksi (eikä sen paistamisesta ole tietysti varmuuttakaan), joten jätin liaanin talvehtimiseen tarkoitetun kasvivalon vielä paikalleen kattoon.

Siitä nauttivat pelakuutkin, tuossa ylimmällä hyllyllä, silloin kun aurinko ei paista.


Itse asiassa laitoin valaisimeen myös toisen loisteputken, kun valo on sen verran kaukana pienistä taimista. Tulee tanakampaa kasvua, kun valoa on tarpeeksi.

Liaanin siirsin hiukan kauemmaksi ikkunasta, auringon myötä valoa alkaa kohta riittää sinne asti.

Katkaisin siinä tuoksinassa Intolta yhden lonkeronpään. Sorry, Into!


Versossa on kasvua nyt joka suuntaan, on tosiaan kevät koittanut hänelle.

Muut taimihyllyllä hengailevat ovat Amerikan-orvokkien kylvöksiä, joissa on juuri alkanut näkyä elämää.

Koulin tänään kellarissa kasvaneita pikkuorvokkeja omiin potteihinsa. Sain hajakylvölaatikosta yhden nurkan perattua ja noin 30 orvokkia harvennettua, eikä se ole vasta kuin alku. Uaah.

Tänä vuonna olen todellakin pulassa. Tila ei tule riittämään edes näille tähän mennessä kylvetyille. On varmaan kasattava taimihylly myös makuuhuoneen ikkunalle. 

Hom-ma on läh-te-mäs-sä vah-vas-ti la-pa-ses-ta. 

28 kommenttia:

 1. Vau, mikä tuliainen! Selvästi sulle sopiva uusi sukulainen :)
  Kasvattamosi on kyllä ihan pro-laatua kolmine kerroksineen ja valoistettuna. Mulla on kaksi pientä muovikasvaria joihin yritän sulloa simenet. Ei pääse lähteen lapasesta, kun ei mahdu ;)
  ps. tarttisikkona isommat lapaset?
  pss. jäi sitten edellisen postauksen uusintakommentointi tekemättä, ei se ollut mitään tärkeetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täyttyvät kriteerit, todellakin :)

   Tää homma lähtee lapasesta myös tässä sisäkasvattamo-osiossa, tuon taimihyllyn tarkoitus oli hamstrata auringonvalo, mutta nyt peliin on jo livahtanut kahden loisteputken lisävalokin. Ja jokaista hyllyä kohden tulee tietysti kylvettyä tuplasti tavaraa, "kun kerran on sitä ylimääräistä tilaa". Ei ole. Eikä auta isommat lapaset, vaan kertakaikkiaan mullankosketuskielto. Elinikäinen.

   Blogger vei kommenttisi, se oli ikävä temppu. Tosi tyhmä.

   Poista
 2. Voi jestas sentään tuota tuliaista! Kyllä tämä henkilö vaikuttaa nyt ihan ehdottoman hyvältä tyypiltä ;)

  Mun on pakko saada juuri tuollaisia hienoja hyllyjä ainakin kaksin kappalein, meinaa nimittäin täälläkin lähteä lapasesta ja pahasti! Eilen koulin, tänään kylvin lisää, jotain on jääkaapissa, ruokapöydällä ei kohta mahdu ruokailemaan..

  Hullua touhua, sanon minä, mutta niin ihanaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, erittäin hyvä ensivaikutelma tuli, eikä myöhemmätkään vaikutukset olleet yhtään huonompia. Oli kyllä ihana yllätys!

   Hahah, tuo kuulostaa niin tutulta, että ruokapöytään ei mahdu syömään. Tuossa taimihyllykkökuvassa on juurikin ruokailupöytämme, mutta siitä on nyt puolet kasvikäytössä – ja eletään vasta helmikuuta :)

   Tää on pimeetä puuhaa, mutta tosiaan, samalla niin ihanaa.

   Poista
 3. Upeita tuliasia =)
  Joku on tainnut kertoa mistä se mamma pitää...

  Tilanpuute, se on kurja, voi tietysti yrittää kylvää jaksoittain ettei kaikki ehtis niin isoiksi ennen toukokuun loppua =)

  Mukavaa viikonloppua, Karolina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on tainnut joku hiukan vihjata mamman harrastuksesta ;)

   Täytyy tosiaan yrittää rakentaa joku kylvökalenteri, etteivät kaikki kylvökset vaatisi valoa ihan samaan aikaan... Tai pitää pian vaihtaa kattovalaisimiinkin kasvilamput :o

   Kiitos samoin, hyvää sunnuntain jatkoa sinulle, Karolina!

   Poista
 4. Hienot tuliaiset. Tietää, miten anoppiin tehdään vaikutus. Mitäs appiukko oli tuliaisista mieltä? Huokailiko?

  Tänään saimme nauttia vähän auringosta (ei tosin omalla paikkakunnalla) ja tuli oikeasti sellainen olo, että kevät on tulossa.

  Taitaa olla aika virittää seinät ja kattokin kasvien käyttöön tai hommata viljelypalsta? Ihana ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys :D En huomannut tarkastaa miehen ilmettä siinä hetkessä, mutta tänään kuulin vienoa huokailua, kun pyysin apua taimihyllykön ja kasvivalon ja mullanhakemisen kanssa. Apua tarkoitti käytännössä, että "teetkö pliis?"

   Kyllä hän toisaalta innostui itsekin kaikesta syötävästä kasvatettavasta ja alkoi puhua kasvihuoneen rakentamisesta. Mutta en viitsi painostaa mitenkään, täytyy vaan pitää siemenpusseja näkyvillä, joka pöydän kulmalla...

   Kevät on tosiaan tulossa, lumi on ihan höntöisen pehmeää vahvan auringon käsittelyssä. Ihan kuin koko karmea talvi olisi jo poispyyhitty muisto!

   Taitaa siis olla aika kaikelle kuvailemallesi :)

   Poista
 5. Nonni, anoppi meni heti sulaksi vahaksi - oiva veto nuorelta! Oli ehkä saanut jotain vinkkiä...
  Revi ihmeessä siemenpussien kaveriksi pöydän kulmalle kaikenlaisia herkullisia reseptisivuja lehdistä: vesimelonisalaatti, kurpitsapiiras, haudutettu punakaalisalaatti... miehet eivät omien kokemusteni mukaan useinkaan tajua hienovaraista vihjailua ollenkaan, vaan tiedonvälityksen on paras olla mahdollisimman selkeää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suli kuin voi kattilassa! Ehkä häntä oli vinkattu taipumuksistani, kenties...

   Reseptisivuja, niitähän voisi tosiaan kokeeksi repiä pöydän kulmille vinkiksi. Tässäkin varovaisuus on valttia, eikä liikaa saa painostaa, tämä on kyseisen nikkarin kanssa 20+ vuotta eläneen motto :)

   Poista
 6. Sama tilanne. Homma on karkaamassa käsistä! Sulla on mieletön tulokas perheeseen! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisiköhän meidän hakeutua jonnekin rajoittamisterapiaan nyt saman tien, ehkä vielä ei ole myöhäistä? :)

   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Erinomaisesti maku seurustelukumppanien suhteen teidän jälkikasvulla...ja juu-u, hillittömäksi on heittäydytty täälläkin, eikä minulla ole edes tuommoista hienoa kasvilamppua. Semmoinen olisi kyllä melkein pakko saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ainakin minulla on käynyt hyvä tuuri tässä ihmissuhteessa ;D

   Kasvilamppu antaa kivasti lisää esikasvatusaikaa ja tuottaa kyllä tanakampia taimia, se on tuntumani. Joten ei kun Millan pienen lamppusen ostoon... eikä tarvitse edes ostaa kuin tosiaan se kasvilamppu, jos joutilas valaisin löytyy jo entuudestaan. Niitä kasveille tarkoitettuja lamppusia löytyy ihan perustyöpöytävalaisimiin ja muihin pöytävalaisimiinkin. Kyllä semmoisella 10 pottia valaisee, ainakin. Puhumattakaan uudenlaisista led-valaisimista, ooh. Niillä valaistaan jo paljon enemmän... ja aina voi lähteä aina vaan komeammin lapasesta, heh.

   Poista
 8. Hih siis toodella oli nyt osattu valita mieleinen lahja tulevalle anopille:) Vielä nuo pistokkaatkin! Mukavan näköinen myös tuo narujen varassa oleva kyllyköstö! Minulla oli tarkoitus saada kevääki neljä metriä ikkunalautaa, saa nähdä miten käy, tuet on jo hommattu mutta lauta puuttuu. Tarvitset muuten ehdottomasti hyvän kasvimaan! Entä vuokrapalsta? Tai siirtolapuutarha palsta, olisipa varsinainen lottovoitto!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, oli täsmätuliaiset :) Pistokkaat olivat viettäneet useamman päivän jääkaapissa ennen perilletuloa ja hyvin näyttivät selvinneen. Pienet talviunet tuli siis heille.

   Neljä metriä ikkunalautaa, se kuulostaa mukavalta määrältä! Sen uskoisi riittävän, ainakin näin helmikuun lopulla sitä vielä uskoo niin, heh.

   Mietin kuule eilen vuokrapalstaa, sitten ajattelin, että aionko mä elää kesällä jotenkin muutekin kuin kaivamalla maata. En ole vielä saanut itseltäni vastausta ;)

   Poista
 9. Jesh! Just oikee miniä/vävykokelas. Hulppeeta!

  Sun täytyy rakentaa joku väkkyräkäkkyrä porrastettu viljeylaarihärpäke pihalles. Semmonen monikerroksinen. Vaikka seinää vasten. Oli kerran yhessä puutarhaohjelmassa. Tai sitten tuut tänne meille harrastaan, mä voin antaa sulle aluks 5000 neliöö. Tarpeen mukaan lisää. Ei lähe juttu lapasesta vaan rukkasesta. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi paremmin osannut itsekään valita ;D

   Porrastettu laarihässäkkä kuulostaa tosi hyvältä ajatukselta, mutta ei niin hyvältä, kuin 5 000 neliötä Nettimartan tiluksilla! Herra mun vereni, onko niin isoja plänttejä olemassakaan? Ja vielä vapaana käytettäväksi?

   En pysty puhumaan.

   Poista
  2. Noh, kato ku meillä oli ennen tontti 400 neliötä miinus talo, niin meinasin, että ny hankitaan tontti, joka ei lopu kesken. Ny on 1,2 ha, josta 5000 neliöö on ihan käyttämättömä, tai siis naapurin maajussi viljelee sitä plänttiä, ettei ihan puskittus, se pläntti ei maajussi. Mulla oli suurisuuntaisia (lähti siis niin lapasasesta) muotopuutarhaunelmia, että. Mut en oo saanu tätä asuttuakaan tonttia raivattua viidessä vuodessa kuntoon, joten onneks maajussi jatkaa alueen viljelyä. Paitti, jos sä tuut sitä aluetta hanskaamaan. :)

   Poista
  3. No niin, jos kerran maata ostetaan, niin ostetaan kunnolla, heheh.

   Hyvä, että maajussi varoo puskittumista, olishan se ikävä näky. Ehkä mä annan hänen harrastella siellä edelleen, kun tulisi välimatkaa sen verran tän minipläntin, työpaikan ja Tilusten kanssa. Mutta kun jään eläkkeelle (ihan just, kiitos), niin farmari saa puutarha-apulaisen paikan. English Garden Cottage tulossa, alan jo piirrellä pionin paikkoja.

   Poista
 10. Ihanat tuliaiset, parempia ei olisi voinut toivoakkaan !

  Lapasesta sekä vanttuusta on lähtenyt jo ajat sitten, se on sitten tätä kun on mennyt antamaan sen pikkurillin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en keksi mitään parempaa Ruotsin-tuliaista. Kallen mätitahna? Hyvää kyllä, mutta jää vyötärölle. Ruusut? Hienoja, mutta kuolleentuvat viikossa. Vain pistokkaat ja siemenet täyttävät kaikki toiveet :)

   Totta puhut vanttuista, tuntuu vaan koko ajan menevän kahjompaan suuntaan. Liian halpaa hommaa, sano mun sanoneen. Jos siemenpussi maksaisi sata euroa ja multasäkki myös, niin se hiukan rajoittaisi. Tai sitten me kaiveltaisiin kaupungin mailla ja vohkittaisiin naapurin tontilta siemeniä, hah.

   Poista
 11. Oih, kyllä on todella osuttu tuliaisten kanssa oikeaan! Ja se siitä siementenostovaatimattomuudesta - loistavaa, nyt on sitten syntipukki siihenkin. Minä vähän luulen, että vähään aikaan koko lapasia ei ole näkynyt siltä tämä heräilevien tarhureiden touhu vaikuttaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli ihminen kuin itse valittu, heheh. Nyt on vaan ihan pää sekaisin noista siemenistä, että niin lähellä mutta niin kaukana... miten mä ne viljelen ja kasvatan? Minna tuossa yllä ehdotti vuokrapalstaa, jota eilen itsekin mietin. Houkuttaisi kyllä, tuossa lähellä olisi palstoja, mutta heihaloo Gerttu. Meinaatko viettää koko kesän selkä köyryssä savimaata kaivellen? Sitä palstaa et kyllä saa ketään hoitamaan, jos aiot käydä kotikuntaasi kauempana, itselleni tolkutin. Siihen piti todeta nöyrästi, että joo, ehkä sitten ei. Ehkä.

   Pakkopaidat meille kaikille, se taitaa olla ainoa ratkaisu :D

   Poista
  2. Totta se on tämän harrastuksen kanssa, että läsnäolo on aika toivottavaa. Luin yhdestä puutarhalehdestä, että yhden ison puutarhan omistava pariskunta pystyi vain viikon olemaan kesässä poissa tiluksiltaan, muuten lähti rehotus ihan lapasesta. Eikä siis ollut mikään sellainen kynsisaksilla tarkkaan leikattu malli vaan ihan perus puutarha. Meilläkin olisi plääniä kyllä tuossa ympäriinsä, mutta oma harrastelu perustuu lähinnä neppailuun eikä kokonaisvaltaiseen ja suorasukaiseen toimintaan suunnitelma-toteutus-akselilla.

   Että haaveilla saa, mutta realiteetit (Raha, Aika, Taidot, Voimat) iskee aika usein kylmännihkeällä rätillä vasten kasvoja...

   Psssst - - - Eikö sellaisen palstan voi yhdeksi kesäksi...?

   Poista
  3. Joo, ja kyseessä oli siis pariskunta?! Jos mä vaatisin Miekkosta viettämään kaiken aikansa mun kaalipalstalla kitkemässä tai kotipihalla minikasvihuonetta vahtimassa, niin saisin viettää tulevat joulut yksin. Että raja menee jossain (esimerkiksi tässä), luulen.

   Pihan pystyn hanskaamaan reissuista huolimatta, kun naapuri on paljon kotosalla ja vesi tulee letkun päästä joesta. Mutta joku plantaasi jossain muualla, en kehtaisi edes kysyä.

   RATV on hyvä muistirimpsu. Täytyy muistaa hokea sitä tänä kautena oikein tosissaan. Siis ratvailla taajaan :)

   Pssst --- Ei. Kai.

   Poista
 12. On tosiaan tiedetty mistä narusta vetää :-) Minä olen luvannut itselleni että ennen huhtikuuta en kylvä yhtään mitään. Mutta ehkä jo hiihtoloman jälkeen... silloinhan on maaliskuu jo pitkällä, eli siis melkein huhtikuu. Siemenpussit polttelevat näppejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, kyllä maaliskuussa on huhtikuu, jos asiaa oikein kääntelee ja monipuolisesti tarkastelee. Pakkohan sitä on päästä vähän siemeniä hypistelemään ja siinähän ne usein vaivihkaa multaan ropsahtavat :)

   Mukavia kylvöhetkiä!

   Poista