9. helmikuuta 2013

Chilin koulintaa, pelakuun lisäntää

Jos sen antaa masentaa, niin se taatusti alkaa masentaa. Eli ylös (lumi)kuopasta ja chilejä koulimaan.

Kaikki muut kylvetyt ovat itäneet paitsi C. annuum 'De Cayenne' ja annuum 'Lombardo'. Monessa potissa tönötti kaksi tainta, joille piti järjestää lisää elintilaa.


Laitoin tuplaantuneet potit takaisin kellarin kasvihuoneeseen. Näitä lajeja siellä nyt siis hitaasti (mutta toivottavasti suht' varmasti) kasvua kerryttää:

C. annuum 'Hot Super Chilli F1'
C. annuum "Malawi Bird's Eye"
C. annuum 'Pinokkio' 
C. annuum 'Snack Pepper'
C. baccatum 'Fatalii Gourmet Aji Finlandia'
C. baccatum 'Omnicolor'
C. baccatum 'Quintisho'
C. chinense 'Caribbean Antillais'

Pitkä on kyllä vielä matka mihinkään, niin kovin pitkä...

Talvehtineista pelakuista teki mieli ottaa pistokkaita, että josko saisin 'Mårbackaa' vähän lisää. 


Ja myös 'Appleblossomia' voisin katsella ulkona useammassakin paikassa.


Viimekesäisen kori-istutuksen kaksi nättiläistä näyttävät riutuvan kellariolosuhteissa, yritän pelastaa heidät kloonauksella.Voisin kyllä monistaa kaikkia muitakin kellarissa majailevia, pelakuut ovat mun lempparikesäkukkia.


Näitä vanhempia lajikkeita 'Dresden Light Pink' ja 'Friesdorf' olisi myös ihana saada lisää.


Esikasvatustilanpuutteen lisäksi ongelma asiassa on, että olen kamalan laiska enkä jaksa odotella mitään vesilasijuuria. Tuikkasin uuden kasvun pätkät suoraan kosteaan multaan. Jätin pistokkaisiin vain kaksi lehteä, kun juuria ei tosiaan ole, josko tämä tilanne ei rasittaisi heitä liikaa. 


Siellä he nyt nököttävät, ja minä tuijotan kelloa ja kalenteria kerrosta ylempänä. Eihän tässä nyt niin montaa päivää voi kevääseen enää olla, milloinkas ne lumikellot...

23 kommenttia:

 1. Olispa mullakin kellari! Se olisi taatusti täynnä pelakuita, juuri kuolasin Pukin puutarhan sivuilla, mitä kaikkia ihanuuksia sitä onkaan olemassa. Mulla ei taida talvetuksesta mökillä selvitä yksikään pelakuu, joten täysin uudet on hankittava. Viimeksi juurrutin pistokkaita juuri tuolla tavalla suoraan multaan tökkäämällä ja hyvin lähtivät!

  Chilikokoelmasi on vaikuttava! Ja noin paljon ihastuttavia vihreitä tiittejä, hellihän niitä huolella! Minä en ole päässyt vielä kylvämään kuin jättiverbenan siemeniä, nököttävät parhaillaan jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. En ole aimmein kokeillut tuota verbenaa, saas nähdä, saanko mitään itämään. Voi kuulemma olla vähän vaikea tapaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varo, mitä toivot, se voi toteutua ;) Kellari on kyllä ihan näpsä paikka varastoida kaikkea, myös kasveja, mutta eihän mikään tila tahdo riittää, kun sen tilan tuppaa aina mielessään yliarvioimaan.

   Kiva kuulla, että pelakuusi lähtivät tökkäysmenetelmällä kasvuun, toivottavasti täälläkin!

   Chilejä täytyy nyt paapoa, käydä suihkuttelemassa ja tarkkailemassa päivittäin. Tai viikonloppuna useamminkin, kun kerran voi...

   Jättiverbenaa kokeilin minäkin viime vuonna, mutta yhtään tainta en saanut. Se johtui taaskin laiskuudestani, en tehnyt kaikkea ohjeiden mukaan, vaan oikaisin mukavuudenhalussani jossain kohtaa. Uskon kyllä, että saat ne itämään!

   Poista
 2. Niin, ihan oikeasti yhtenä talvena kuvasin lumikelloja helmikuussa vanhempieni pihalla Helsingissä - mutta se olikin lumeton talvi...
  En minäkään ole ikinä laittanut vesilasiin juurtumaan, miksi kaksinkertaista työtä tekemään. Sitä paitsi olen ajatellut, että juuret häiriintyvät siitä, että kasvi sitten istutetaan. Parempi, että juuret kasvavat saman tien suoraan multaan missä ne tulevat pysymäänkin. Helpostihan nuo juurtuvat yleensä, lähes aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, lumeton talvi, se kuulostaa aivan ihanalta ajatukselta. Lähimuistissani ei ole lumetonta helmikuuta, mutta eräänä lähitalvena lumi tuli tammikuun puolivälissä ja suli maaliskuun puolivälissä (noin suunnilleen), sekin oli ihan ookoo talvi.

   Kesällä otin pelakuun pistokkaita ja tuikkasin ne suoraan multaan, onnistumisprosentti oli varsin hyvä. Jotenkin ajattelin, että tämä keinovalokausi voisi vaatia eri metodia, että auringon voimalla kasvaa ruusu asvaltissakin... Mutta uskon, kun asiantuntija sanoo. Mielelläni uskon, kiitos! :)

   Poista
 3. Ai kun ne on söpöjä;)
  Munkin lempparikesäkukkia ovat pelargonit. Yksi kasvaa tai ainakin vihertää sisätiloissa talven yli, jo neljättä vuotta. Muut saa ostaa sitten kesän kynnyksellä puutarhamyymälästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että sulla on monivuotinen ystävä :) Jotenkin niihin vanhoihin tuttuihin tulee lähempi suhde, varsinkin, jos on joku oikein helppo ja kiitollinen yksilö, joka osaa vetäytyä talviunille ja herätä juuri ihan oikeaan aikaan...

   Poista
 4. Noitten sun viahkojen pelakuukuvien myätä mulla alko nouseen kuume, pelakuutaimetuskuume. Mut viäl meijän pitäs maltaa, ehkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun kuume on yli 40 astetta, niin saa aloittaa!

   Poista
 5. Oivoi noita pelakuukuvia! Mun on pakko saada jotain tuollaisia ihanuuksia ensi kesäksi, eivät nämä mun pari hassua mihinkään riitä! Ja kellari.. Miksei meillä ole kellaria?! Nyt kun tälle vinkumislinjalle lähdin, niin oikeastaan haluaisin myös yhden kokonaisen lisähuoneen vihreisiin tarkoituksiin :D

  Kaikkea hyvää pikku-chileillesi ja pistokkaillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, lisää huoneita vihreisiin tarkoituksiin, niitä me kaipaamme :) Miksei taloa suunnitellessa jo varata tontilta tilaa parille lämmitetylle vihertilalle, ja kaiveta viherkellaria ja tehdä viherullakkoa...?

   Poista
 6. Kertakaikkisen herttaisia kasvivauvoja sinulla! Toivottavasti myös hyvinkäyttäytyviä ja kuuliaisia. Kävi taas mielessä tänään, että pitänee käydä katsomassa omia "kylmäkäsittelyn" saaneita pelakuita... taas on tarhuri tainut tehdä meinaan turhaa työtä ja säilönyt vanhempiensa autotallissa pystyynkuolleita kasveja. Mutta onneksi täälläpäin mm. Kauppilan puutarhassa on pian pelakuuluento, josta voi EHKÄ tarttua muutama pistokas mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin juuri kurkkaamassa heitä, kaikki olivat siistissä rivissä eikä mahdollisista öisistä bakkanaaleista näkynyt jälkeäkään. Jotain pikkukärpäsiä siellä kyllä liihotteli, taidan ostaa myrkkysuihketta heidän deodorantikseen.

   Uijui, pelakuuluento, kuulostaa ihanalta – ja vaaralliselta. Ehkä otat ihan muutaman nätin vaan...

   Poista
 7. Kauniita noi pelakuut. Mulla ei ole vielä yhtään. Tänä talvena on ensimmäinen talvetus menossa, daalioilla nimittäin. Jos ne selviävät hengissä niin ehkä kokeilen pelakuita. Pysytään toiveikkaina: hiihtolomat kun on hiihdelty alta pois niin lumet alkavat jo sulaa! Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä kuulla, kuinka talvehdituksessa sitten kävi! Mulla on myös daalioita talvehtimassa, yleensä niistä selviää suurin osa, mutta osa aina nuutuu matkan varrella. Mutta en ota niistä isoa stressiä, kun täydellistä talvitilaa ei kuitenkaan ole heille tarjota.

   Niin just, lumet alkavat tuota pikaa sulaa. Täytyy vaan määritellä, että mikä on "tuota pikaa" ;)

   Poista
 8. Sullon täällä kevät ihan täysillä jo elossa! Ihania kuvia, tuovat toivoa typerään lumisadepäivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, Pirkko, kevät on kellarissa jo elossa :) Onneksi on, muuten tulisi tuskastuminen tuota lumi- ja räntäsadetta katsellessa... paitsi että räntäsade oli mukavan plus-asteista, tai ainakin nolla-asteista. Kevähtävää.

   Poista
 9. Kiitos, vaalean vihreää, tulen visiitille!

  VastaaPoista
 10. Minulla on vielä chilin siemenet chilissä ja taimimulta kaupassa. Taidan olla laiskempi. Minulla ei tosin ole kätevää taimien kasvatuspaikkaa, joten taimet joutuvat heti oleilemaan sisälämpötilassa. Chilitaimet ovat tästä ennen selvyityneet, mutta muut taimet aina protestoivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni chili tosiaan tykkää hieman lämpöisemmistä olosuhteista. Tuolla kellarissahan on alle 20 astetta, joten nämä taitavat hieman vilustella siellä... Heillä kävi hyvä tuuri valon suhteen, huonompi lämpötilan. Onneksi maaliskuussa alkaa paistella aurinko jo paremmin, sitten potit voi siirtää olohuoneen ikkunalle.

   Melkoista veivaamista tämä talvinen esikasvattelu. Mutta siis, hyvin ehdit vielä chilien(kin) kanssa, tunnustan olevani sekä laiska että hoppuileva tarhuri ;)

   Poista
 11. Ihania sanoisinko taapero-ikäisiä chilejä:) Ja nuo pelargonit ah, mulla on vain Mårbacka ja Denise, mutta olen tehnyt jo tilauksen Pukin puutarhalta!! Itse asiassa taisin olla sen kanssa niinkin malttamaton, että laitoin sähköpostia jo joululomalla:D Että tässä vasta hoppuileva viherturaaja! Nyt minullakin on muuten vähän sellaista blogin tekelettä olemassa, tervetuloa kurkkaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperotaimia, tosiaankin! Kävin juuri tsekkauskäynnillä, ihan kuin olisivat kasvaneet eilisestä, heh.

   Joululoma on kuin tehty pelargonitilausten laatimiseen, tuon yritän muistaa tänä vuonna löysiä välipäiviä tuskaillessani :D

   Tulen kurkkaamaan blogiasi, kiitos kutsusta!

   Poista
 12. no sinä sen keksit! Toivottavasti nyt joku edistyksellinen arkkitehdinalku tarttuu hanakasti haasteeseen ja alkaa suunnitteleen taloja nimenomaan viherpeukaloiden tarpeet huomioiden!
  Ihquja pelakuita <3 jostain syystä viime vuonna ei onnistunut yksikään vesilasijuurruttaminen,vaikka se on aina ollut ns varma kikka pelakuille.Joten tänä vuonna minäkin vain tökkään suoraan multaan pistokkaat,saa nähdä miten sitten onnistun.
  Kyllä se tästä,ajattele nyt,enää pari hassua viikkoa helmikuuta jäljellä ja sit on jo KEVÄT!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Vihertalomallisto: on kasvihuonekellaria ja lasikattoista ullakkoa ja parvekkeet joka ilmansuuntiin, katettu terassi, pergola, orangerie, kolme kasvihuonetta ja ruudullinen kasvimaa. Hitsi vieköön, kun maailmalla suurkaupungeissa on jo alettu ottaa kaikki vapaa rakennusten seinätila kasvikäyttöön, niin miksei tosiaan rakennettaisi jo tätä silmälläpitäen... No, jos pukkaa eurolottovoitto, niin laitan koetalon pystyyn :D

   No höh, mikä on lienyt ollut vesilasijuurruttamisen esteenä. Olen kokeillut joskus ja suht' kivuttomasti silloin onnistui, muistaakseni Kai se on pistokkaan omasta sielunelämästä sitten vaan kiinni.

   Niin on totta, pari hassua talviviikkoa ja sitten on virallisesti kevätkuu. I-HA-NAA.

   Poista