11. huhtikuuta 2013

Ikiomat puutarhamessut

En mennyt Helsingin puutarhamessuille, enkä aio mennä jatkossakaan. Mitä ihmettä minä siellä, kun minulla on omassa pihassa vähintään yhtä hienot maisemat.

Näyttelyalue on 559 neliötä miinus huolto- ja taukotilatalo. Perusmaisema on rakennettu istutusalueista, joita kuorruttavat lumipälvet.


Nurmialueet ovat viehättävän monimuotoisia, rustiikkisia ja roobusteja. Mukaan on ripoteltu rouheutta koivunoksien muodossa.


Perennapenkeissä on myös koivunlehtiä, tarkkasilmäinen voi löytää palkinnoksi kotilon.


Kurjenpolven lehtiä peittää utuinen homeharso. Liekö menninkäisen nutusta huovuttunutta?


Mielen vie ihan villiin länteen saakka tämä mystinen sulka. Kraa kraa, jostain kuuluu viittailevasti.


Luumupuu on jo tuottanut hedelmää. Ihanan makoisa lajike tämä 'Rupinen Rusina'.


Omenapuun runsaasta sadosta saadaan hillot ja piiraat. Muistathan säilöntäpurnukat! (Osastolta 6a52.)


Terassialueet on käsitelty uudenlaisella täplätekniikalla. Jännittäviä yksityiskohtia, jotka hehkuvat illan hämärtyessä.


Tämä messupiha on rakennettu luonnonystävää ajatellen. Linturuokintaa harjoitetaan vuoden ympäri ja siementen kuorista saa kätevästi eläväpintaisen katteen rikkaruohoja ja muuta kasvillisuutta vastaan.


Pieneenkin pihaan tuo iloa jonkinlainen vesiaihe. Tällaisessa linnutkin tykkäävät kylpeä eikä mikään estä viilentämästä omiakin varpaitaan luonnon muokkaamassa altaassa.


Liilakukkainen syreeni on kaunis myös kukattomana aikana. Höyryävä kaakaomuki vain puuttuu, niin katseluelämys on täydellinen.


Skandinaaviseen ja maanläheiseen värimaailmaan tuo pikanttiutta monivärinen pikkukivikate. Sopii myös kivetyksen päälle. Uutta! Nytt!


Harmonisen kokonaisuuden saavuttamiseksi värien kanssa on oltava harkitsevainen. Pienenä yksityiskohtana toki palava oranssikin käy.


Ja jotta kasvit eivät veisi liikaa tilaa ja varastaisi huomiota harmooniselta kokonaisuudelta, niitä voi häivyttää hankeen, kuten tässä mustaherukkapensaan kohdalla.


Mutta mikäpä puutarha olisi puutarha ilman ainoatakaan kukkivaa kasvia? No ei mikään, ei siis tämä mallipuutarhakaan. Pihalle on istutettu huolella valittu tulppaani, joka avaa mystisen kääreensä, kun ilmat kääntyvät sellaiselle tolalle.


Mutta koska on vasta huhtikuun 11. päivä ja mallipiha on vyöhykkeellä I (II), niin eihän toki vielä ole lupa odotella kukan aukeamista. Ehei, tämä puutarha on parhaimmillaan juuri näin maksimissaan +5 asteen päivälämpötiloissa, kunhan öisin on vähintään -10. Herkät nyanssit katoavat liikaan lämpöön.

Jos olet kuitenkin koristelijatyyppiä, osta lähtiessä rullakosta muutama tete a tete -narsissi. Antavat väriä pitkään, kukkien kuivahdettua voit kaivaa sipulit saveen. Ensi keväänä sieltä voi puskea lehvä tai kaksi.


Kiitos, että kävit messuilla! Iloista puutarhailua sinulle! 

35 kommenttia:

 1. Heh, piti ihan ääneen naurahtaa. Hauskasti kirjoitettu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, tätä kevätturhaumaa vastaan pitää taistella vuoroin huumorilla, vuoroin hiuksia repien :)

   Poista
 2. Kevään hauskin puutarhakohde ja mä sentään oon kiertänyt brittilänkin ;) Mä täällä repeilin, sä oot paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, hyvin sanottu Pirkko! Sä olet kyllä käynyt niin monet paikat, että uskottava se on ;D

   Poista
 3. Rupinen rusina kera kauniin vesiaiheen. En tajua, miksi puutarhamessualuetta ei ole laajenettu sinne teidän tontille.

  Oli varsin sarkastinen ja hauska messukierros. Ja vaihteleva. Meidän pihalla näkyy vielä niin paljon lumiaiheita, ettei noin monipuolisesti olisi ollenkaan voinut raportoida. Tosin meillä on pieni pläntti roudan rikkomaa ja kallellaan oleva asfalttia. Sitä teiltä ei tainut löytyä. Tuokin on harvinainen ilmiö, ei esiinny kesäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämähän voisi olla semmoinen oheiskohde! Bussikyyti Pasilasta, vain 15 euroa, sis. sisäänpääsyn ja esittelykierroksen. Matka-aika 15 minuuttia sivu, esittelyaika maksimissaan saman verran. Kahvia pahvimukista, tai mehua (jos on).

   Hahaa, teillä on tosiaan jotain, jota täältä ei (vielä) löydy, roudan rikkomaa asvalttia :D Se on ihan nättiä, sinne rakoon voi kasvaa vaikka tanakka voikukka. Kyllä tuo pitää saada ensi vuonna tännekin!

   Poista
 4. Täällä samanmoinen reaktio kuin Pirjolla. Täällä on aika samat fiilikset kuin tuolla messualueillasi, tosin hanki ei ole edes valkoinen vaan tuhkanharmaa.

  Toki kyllä tulisin messuillesi - vain ja ainoastaan tosin jos siis siellä myydään metrilakua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin oli yksi lähikuva lentokoneiden ja kaiken muun ilmatöhkän mustuttamasta lumikasasta, mutta jätin laittamatta. Ajattelin, ettei makeaa mahan täydeltä vierailijoille.

   Metrilakua, heheh, ilman muuta! Ja kirja-ruoka-viinimessuilla oli keskellä kaikkea jokin jalkasalvan myyjä, semmoista pahkurarasvaa tännekin tulisi myyntiin. Ja ylihintaisia virvokkeita lötköissä muovituopeissa.

   Poista
 5. Oi, olisit vaan tullut! Olisin voinut ottaa vapaapäivän vierailusi kunniaksi.

  Ai oli tylsät messut? Sitä jotenkin uumoilinkin, kun ne on olleet vuosikausia jotenkin ihan samanlaiset. Muuttumattomuus alkaa tylsistyttää pidemmän päälle...

  VastaaPoista
 6. Hehhee, hauskasti oivallettu :D Yhden sortin kinkerit itse kunkin pihamaalla menossa... Lähtisi jo LUMI!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, samanlaiset (sielun)messut joka pihalla ;) Tuon lumen takia ei kyllä tehnyt mieli tsuppailla pihalla yhtään kauempaa, sitä on nyt historiallisen paljon tällä(kin) pihalla tähän aikaan. Hus pois!

   Poista
 7. Pahus kun peukutus-nappula puuttuu. Tämä kyllä korvasi hienosti 'virallisen' messu-kierroksen :)!!
  -Taina

  VastaaPoista
 8. Näillä messuilla oli vahva vaikutus, poskilihaskramppi jäi päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Hanna :D Erilaisuudella etiäppäin, sano.

   Poista
 9. Tuo pikku kiviä laatoituksella oli paras. Meidän pihasta löytyy sahanpurua pikku kivien joukosta, kun puukaatojen jälkeen sahanpurua on siellä täällä. Metsurit ripottelivat sen tarkkojen suunnitelmien mukaan ja kauneuden sääntöjä noudattaen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, sahanpurua kivien seassa, sehän on ihan uniikkia, pohjoismaista ja hiukan myös kanadalaista tunnelmaa. Metsurin ja puunhalaajien unelmapihakate ;)

   Poista
 10. Heh, olipa huikea messukierros! Kiitos, että sain näillä nauruilla muutaman elinvuoden lisää:)

  VastaaPoista
 11. Wau, mikä puutarhakierros. En olekaan aikaisemmin käynyt puutarhamessuilla.
  Sinun innoittamana taidan itsekin käydä kameran kanssa omilla 'tiluksillani', kun lumet edes vähän sulaa. Raporttia seuraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä ihmettelee, kun tuolla pihalla käyskentelee, että onko täällä tosiaan TÄMÄN näköistä. Karmeeta!

   Kamera laulamaan vaan :)

   Poista
 12. No on tosiaan erikoinen juttu. Ei ole (vielä) kohdalle osunut tuollaista ilmiötä enkä muista lukeneeni asiasta mistään. Ehkä pitää vaan seurata, että tokeneeko kasvi vai meneekö huonompaan suuntaan? (Sinulla ei siis ole kissaa, joka olisi voinut testata kynsiään taimen varteen?)

  VastaaPoista
 13. Kiitti messukierroksesta, tosi monipuoliset ja idearikkaat messut. Minun mieleeni oli erityisesti vesiaihe, koska sellainen on suunnitteilla joskus, kun ehtii/jaksaa. Tete-ruukku myös piristi mieltä ja erityisesti ihailen sen taiteellista asettelua. Mikä kevään tuoja ! Kokemuksesta voi vielä suositella tete-ruukkujen heittämistä piharakennuksen taakse loppukesäksi, kivasti vilkkuvat siellä väriläiskänä keltaiset ruukut syksyyn asti. Hyvää viikonloppua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, ihanaa että tykkäsit. On tätä hartaasti suunniteltukin, että mukava saada kannustusta.

   Keltaiset muoviruukut tosiaan tuovat väriä mahtavasti sateessa ja varmaan vielä pikkupakkasissakin, niitähän voi tökkiä vaikka puiden oksiin polkua valaisemaan.

   Hyvää viikonloppua itsellesi, sieltä tuleekin taivaalta vesiaiheen yhtä materiaalia :)

   Poista
 14. Kiitos tästä kierroksesta, oli kyllä hauskaa luettavaa!

  Tuo 'Rupinen Rusina' taitaa mennä ostoslistalleni, näyttää tosi herkulliselta. Kiitos vinkistä! Ja suosittelen kokeilemaan, jos vain jostain sattuu löytymään, pikkukivikatteen oheen esimerkiksi kissan kökköjä. Ne ovat tosi keväisiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Purlina visiitistä! Saa näillä 25 euron lipuilla sitten katettua nämä messujen suunnittelu- ja rakennuskulut. Ensi vuonna taas samalla sapluunalla. Ihan samalla.

   Oijj, kissan kököt, niitä meillä ei ollutkaan! Koiran vastaavia puikuloita kyllä löytyy, eri ikäisiä, mutta jätin ne laittamatta tähän, että jää live-kävijöille vielä jotain iloisia yllätyksiä ;)

   Poista
 15. Miksei voisi, vaikka tuo ilmiö tapahtuu tomaateilla nimenomaan hedelmien, ei varren kohdalla... Mutta eihän se sulje pois tätä vaihtoehtoa.

  Taimien kanssa sitä tulee herkästi tuputettua vettä liikaa, mutta niidenkin multa saa kuivahtaa, kun taimet ovat riittävän isoja, muutaman lehtiparin kokoisia. Ikkunalla auringonpaahteessa on sitten se liikakuivumisen vaara, sitä lajia on täällä ollut viime aikoina.

  VastaaPoista
 16. Ja minä onneton meinaan vaan huomenna sinne Messukeskukseen. Miksei teidän messuja mainosteta missään??? Onko tää joku sisäpiirijuttu? Byää, taas ihan pihalla kaikesta.

  Kiitos kuitenkin, kun jaoit ihanat kuvat kanssamme! Olen tosi fiiliksissä näiden jälkeen. Messarin täytyy olla iso pettymys tähän verrattuna (jos nyt muutenkin ;-D) Mutta aion silti mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uups, nyt täytyy antaa kritiikkiä mainos- ja markkinointiosastolle, miten ne ovatkin tehneet niin harvan kamppiksen. Kiitos palautteestanne, olemme pahoillamme, tämä ei tule toistumaan.

   Toivotaan, että löydät Messarista kuitenkin jotain kiinnostavaa katseltavaa. Toivon saavani lukevani asiasta sitten eettereitse. Hyvää päivää!

   Poista
 17. Meidän pihalla on samanlaiset messut, tosin löysin viimekesäisten kuolleiden maksaruohomättäiden seasta vihreää (!!). Minä kävin Kempeleessä Pirilän Floralia näyttelyssä, käy katsomassa kuvia sivuiltani, jospa ne piristäisivät mieltäsi :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kutsusta, PP, tulen visiitille! Kävin äsken kurkkaamassa pihalla, että joko messuväki olisi vienyt asetelmansa pois, mutta ei, siellä ne olivat paikallaan. Täytyy ottaa katuharja käteen ja putsata itse tuota kivetystä näin ensi alkuun :)

   Poista
 18. Voi jestas mikä huumoristinen pläjäys taasen sinulta:DD Kiitos mukavasti tähän päivään herättävästä hekottelusta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, totuus oli tässäkin tarua ihmeellisempää...

   Poista
 19. Hei! Löysin blogisi, kun etsin puutarha/piha-aiheisia blogeja. Tämä kirjoituksesi oli kyllä todella hauska! :)
  Jos haluat käy kurkkaamassa minun blogia villaemmassa@blogspot.fi minulla pihatyöt ovat vasta aivan alussa ja lääniä tässä on enemmän kuin tarpeeksi. :)

  Iloista kevättä Sinulle!
  t. Anne VillaEmmasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne, kiva, kun löysit tiesi tontille! Tulen kurkkaamaan kiinnostavan kuuloista blogiasi, kaiken aloittaminen "puhtaalta pöydältä" on varmasti tosi mukavaa ja antoisaa. Täällä pihaa on muokattu lähemmäs sata vuotta ja se kyllä näkyy :)

   Iloista kevättä itsellesi!

   Poista