7. huhtikuuta 2013

Laskuvirhe ja lisähaaroja

Keleistä ei tässä postauksessa sanaakaan. Mutta semmoista asiaa olisi, että kun oikein ryhtyy ynnäämään taimiaan, niin huomaa, ettei niitä orvokkeja olekaan sataa kappaletta, niin kuin vakuuttavasti väitin pari viikkoa sitten. Otin silmän käteen ja kasasin kasvit samaan paikkaan ja sitten suoritin laskennan. Orvokkeja on 146.

Toivo on sitkeää sorttia, sano.


Sehän on ihan riittoisa määrä juu. Siellä ne nyt hytisevät kasvihuoneessa kahden kynttilälyhdyn turvin, kun huoneilma alkaa olla liian lämmintä tämänkokoisille taimille, alkavat herkästi venyä pituutta.

Amerikan-orvokit, vaaleanpunainen Pansy 'Delta Pink Shades F1' ja liila-valkoinen Viola 'Coconut Swirl' eivät vielä kuki, mutta kokonsa puolesta kohta voisi odottaa nuppujen muodostumista. Tyrkkäsin nekin ulos, suoraan kellarikasvarista, jossa ne ovat viettäneet koko ikänsä kasvilamppujen alla.


Toivottavasti eivät järkyty olosuhteiden muutosta liiaksi... tilaa tarvittiin koulituille pikkutaimille ja isompia purkkeja kaivanneille tomaateille ja koristemaissille.

Risiinit kasvavat olkkarin ikkunalla, tykkäävät kunnon lämmöstä.


Perhosorkideoista liilakukkainen yksilö on kasvattanut lisähaaroja kahteen kukkavanaansa. Tässä ne lähtevät sivusuuntaan kukkavarresta...


Ja toista kukkavanaansa hän on pidentänyt kasvamalla siitä vaan reippaasti eteenpäin. Kukat olivat jo auenneet, kun lisäkasvu alkoi, mistä lie saanut ajatuksen tehdä näin. 


Valkoinen perhosorkidea alkoi kukkia joulukuussa, teki mukavat 18 kukkaa, jotka ovat vielä kuin uusia. Valkoinen tausta ei anna ihan parasta kuvaa, mutta hyvällä mielikuvituksella tästä saa idean...


Marraskuussa hankittu Oncidium tai Odontoglossum tai niiden risteymäorkidea on tiputtanut kukkansa, mutta ei ole kuivattanut kukkavanaansa.Hän on tehnyt uuden lehtiruusukkeen tuohon vasemmalle.


Kukkavana näkyy kasvavan tuon ruusukkeen sisältä. Voi kuinka olisikaan hienoa, jos tämän saisi kukkimaan uudelleen. Täytyy käydä viikottain puristelemassa, että tuntuuko siellä oksamaista muotoa.


Jännän ryppyisestä tyvestä lehdet kasvavat. Tällä orkidealla on multaa ruukussaan, ei kariketta, niin kuin phalaenopsiksilla. Olen typsäissyt hälle vettä kerran, pari viikossa, ainakin lehtien perusteella voisi päätellä, että kastelu on ollut toistaiseksi sopivaa.

Loppukaneetiksi sanoisin, että jos uusi jääkausi nyt on alkanut, niin siirryn orkideaharrastajaksi. Nämä näyttävät pärjäävän meikäläisissä sisätiloissa ihan mukavasti.

30 kommenttia:

 1. 146 on kyllä kunnioitettava määrä! Vau. Tulee mahtavat istutukset, jos jääkausi ei alakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on lähtenyt rukkasesta aika pahasti. Saas nähdä, pysyvätkö hyväkuntoisina ulosistutukseen asti... Ensi vuonna _hiukan_ vähemmän tätä laatua.

   Poista
 2. Wau, mikä orvokkimäärä, minulla on vain kuusi Rococco-tainta ja nekin kovin kitukasvuisia, eivät mitenkään verrattavissa sinun uhkeisiin taimiisi. Mikä kasvivalo sulla onkaan käytössä?

  Lainasin sinua postauksessani tänään. Sopinee? Oli vaan niin kuvaavasti sanottu.

  Samassa postauksessa messujen orkidea-antia, jos tykkäät kurkata. Omasi ovat ihastuttavat, varsinkin tuo valkoinen, jonka kukkavanat taipuvat niin tyylikkäästi - kuin hoviniiaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilolla huomasin just äsken orkideapostauksesi, aivan super-ihania kasveja ja kuvia! En muista, oliko Orkideayhdistys Helsingin-messuilla viime vuonna, olisivatkohan tänä vuonna? Se taitaisi olla ainoa syy vääntäytyä paikalle, kun näyttely on niin ennalta-arvattava. Tai niin ainakin luulen aikaisempien vuosien kokemuksella, voihan se olla, että nyt ollaan tehty jotain ihan uudentyyppistä...

   Mulla on kasvivaloina 120 cm pituisia loisteputkia, muistaakseni Osramin. Valo kannattaa pitää tosi lähellä taimia, nostaa sitten aina kasvun myötä hiukan ylemmäs. Luulen, että valo on avainasia orvokkien kasvatuksessa, ja viileähkö kasvupaikka lienee myös plussaa, ainakin alkuvaiheessa.

   Kivasti lainattu, kiitos :)

   Poista
 3. Onneksi olkoon upeista orkideaonnistumisista!
  Mikä loistoidea tuo orkideankasvatukseen siirtyminen. Siis niin, että rakentaisi auringonvalosysteemit kotiin sarastuksineen ja auringonlaskuineen, aina olisi +20 ja sopiva lämpö, ei tarvitsisi poistua kotoa ja kohdata kylmää realiteettia laisinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila. Orkidean täytyy olla vähään tyytyväinen ja helppo kasvi, kun se pärjää hoidossani. Semmoisista mie tykkään!

   Tuohan on ihan loistava idea; auringonnousut ja -laskut, aina sopiva lämpö ja mukava kosteus, mikäs olisi talvea sisällä viettäessä! Hitsi vieköön joo.

   Poista
 4. Meil sataa LUNTA!!! Että jos oisin hiihtäjätyyppi, niin riamuittisin, mutta näin puutarhaharrastajana kiroilen. Että vaikka sä et puhunu säästä, niin mun oli pakko.

  Sä sit vissiin oon ryhtynny orvokkitarhuriks. Meinaan ei tuu orvokit ihan heti loppuun sun huudeiltas. 148. Satanelkytkaheksan. Oot sä aika mimmi!

  Valkonen orkidea on veistoksellinen. Ei mun orkideat kuki toistamiseen. Sulla on taikakeinoja käyttössäs? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä samaa tapahtuu täälläkin! Aivan järkyttävää, en viitsi yhtään vilkuilla ikkunoiden suuntaan. Meillä on tontti pullollaan valkoista ja nyt on ikkunamaisemakin valkeana, ei tämä tän kauheammaksi VOI mennä. Ainoastaan se, että mun olisi vielä pakko lähteä tästä hiihtämään 30 kilsaa vapaalla tyylillä, lisäisi ns. ketutusta. Sitten mentäisiin jo yli mitta-asteikosta.

   Orvokkipuuhat lähti jossain tammikuun hämärissä ihan lapasesta, en tajua. Ne oli varmaan ne Amerikan-siemenet, kun sekoitti pakan?

   Orkideat tekee tuon kaiken ihan itse. Tuo valkoinen oli kesän ulkona, oli vedettä varmaan viikkokausia, kun en muistanut kastella, mutta niin vaan pysyi hengissä. On alkuperäiset karikkeet ja muoviruukku, ei näytä menoa haittaavan :o

   Poista
 5. Ihania kukkia sulla, Geranium! Koita selvitä tästä myöhäisestä keväästä yli. Hyvä se on välillä tunteita tuulettaa. Täällä pohjoisessa ei tunnu niin pahalta kun tämä on joka vuosi samanlaista. Grr. No, ehkä pari viikkoa ollaan aikataulusta jäljessä. Toivotaan että kevät ja kesä tulee sitten rytinällä ja _kunnolla_. (Nimim. ilmastonmuutosta ja varsinkin lämpenemistä kovasti toivoen.)

  Sulla on tosi upeita orvokkeja ja kukkivatkin vielä! Minulla vasta ensimmäiset sirkkalehdet pinnalla. Kaipaisinkin asiantuntijan vinkkejä siitä miten saan ne kasvamaan... Viime vuonna ei onnistunut oikein mikään sirkkalehteä pidemmälle. Kasvattivat vaan pitkää hentoa, löpsöä vartta ja yhtään en tajunnut että onko ne liiaan valoisassa, pimeässä, märässä vai kuivassa. Nyt "taimet" ovat aika kuumalla eteläisellä ikkunalla. Ei suoraa paahdetta sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, PP! Tunnelmat vaihtelevat epätoivosta ja luovuttamisesta orastavaan iloon ja luottavaisuuteen tän kevään suhteen. Aikaa ollaan menetetty jo se pari viikkoa täällä etelässä normaaliin verrattuna, eikä sitä saada takaisin, mutta jospa kesästä tulisi superhieno ja pitkä?

   Orvokit tuntuvat tykkäävän valoisasta ja viileästä: nämä kasvoivat kellarissa, jossa on pari loisteputkivalaisinta (kasveille tarkoitetut lamput). Kellarikomero on entinen hillokellari, sen yksi seinä on ulkoseinää eikä huoneessa ole lämmitystä. Tosin kellaritiloista tulee sinne lämpimämpää ilmaa. Mutta siis ne aloittavat tammi-helmikuun vaihteessa kasvunsa noin 9 asteen lämpötilassa, lämpötila nousee parhaimmillaankin alle 20 asteen tähän vuodenaikaan. Lamput lämmittävät kyllä, ne ovat tosi lähellä taimia (n. 20 -30 cm:n korkeudella), mutta öisin tulee varsin viileää.

   Uskon, että tanakkuuden taustalla on viileys ja valo. Täysikasvuinen orvokki venähtää lämpimässä säässä ulkona, varmaan taimikin venyy vastaavasti liian lämpimässä sisätilassa.

   Jos jaksat kanniskella taimia, niin voisit kokeilla viedä ne yöksi viileään ja ottaa aamulla taas valoon ikkunalle? Siitä voisi saada tanakkuutta. Kastelun kanssa voi tehdä niin, että kun kasvi on päässyt sirkkalehtivaiheesta kunnolla eteenpäin, niin multa saa kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Taitaa olla niin että mulla on taimille liiaan lämmintä. Yritän järjestää viileän paikan ensi yöksi.

   Poista
  3. Kiva, toivottavasti siitä olisi apua.

   Poista
 6. Ihania orvokkeja ja PALJON! Ensi vuonna täytyy itse kokeilla. En ole koskaan orvokkeja kasvattanutkaan siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat ihania, kun alkavat kukkia silloin, kun oikein mitään muuta ei tapahdu. Tosin pieni hiki kihoaa otsalle, kun ulkona on tuollaista ja sisällä ikkunatila täynnä... viileä kellaritila, jossa nämä ovat tähän asti kasvaneet, on myös jo täynnä kaikkea muuta. Täytyy vaan kanniskella edestakaisin ulos kasvariin päiväksi ja illalla takaisin sisään. Tulee pientä kuntoilua samalla ;)

   Poista
 7. Vaarallista lueskella ihania blogeja, nyt alkoi sitten orvokki-kuume :) Vieläköhän sitä ehtisi laitella tulemaan... En ole koskaan kasvattanut siemenestä asti, kun niitä on muka saanut aina niin huokealla keväällä kaupoista. Mutta värimaailma ja kaikki jää toki suppeaksi!

  Piti laittaa kaihtimet kiinni ja verhot eteen ettei näe tuota lumen määrää. Kolaan en suostu enää koskemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Blogistanissa voi saada vaikka minkälaisia vaarallisia tartuntoja :) Orvokkeja ehtii vielä, mutta niiden kukoistusaika voi jäädä aika lyhyeksi, jos tulee lämmin kesä. Tykkäävät viileämmistä keleistä, siksi orvokki onkin meillä keväällä suosittu kasvi. Jos nyt siis kylväisi siemenet ja ne alkaisivat kukkia aikaisintaan 8 viikon kuluttua, niin oltaisiin jo kesäkuun puolenvälin hujakoilla. Heinäkuun helteillä (jos sellaisia nyt ylipäätään tulee) orvokki alkaa venyä ja vanua, eikä näytä enää niin nätiltä. Tosin viileässä kesässä ei tällaista ongelmaa tietty olisi...

   Orvokkeja saa kaupoista tosi edullisesti, siksikin tämä mun orvokki-innostus on _hiukan tyhmää_, heh. Mutta aina ei voi olla järkevä ja fiksu ;)

   Minäkään en katso ikkunasta ulos. En vaan enää halua katsoa mokomaa valkoista ainetta.

   Poista
 8. Nyt kyllä kaivertaa puukkosi mun haavaa ;) Meikäläisellä on jokuisia pitkäksivenähtäneitä surkeita muka-orvokkeja ja kun niitä koulin niin muistin sun tomerat taaperosi. Ja nyt niitä onkin sitten vieläkin enemmän! Onnellinen olet :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoroin puukot kaivelemassa! Annas olla, kun päästään sun puutarhan ja mosaiikkitöiden äärelle, silloin kirvelee täällä ankarasti ;D

   Jospa nää orvokit onkin lisääntyneet keskenään, siitä se laskuvirhekin?

   Poista
 9. Loistavaa! Saan aika pitkälti sinun purkkiesi määrän avulla perusteltua tuolle paremmalle puoliskolleni sen, että "minullahan on vielä ihan vähän noita keppoja". Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, kiva kuulla! Laitan ensi vuonna 180 pottia, niin voit kasvattaa omaa lukemaasi samassa suhteessa.

   Me ei olla tänä vuonna puhuttu pottien määrästä paremman puoliskon kanssa mitään. Jostain syystä.

   Poista
  2. Kuitenkin jotain puhuttu? Ettei ihan mykkäkouluksi ole mennyt? Minä sain piiiiiitkän ja ärtyneen saarnan siitä, miten orvokkitarjottimeni oli ujuttautunut hänen viileään harrastetilaansa yläkertaan. Syytin siitäkin sinua, "kun Geranium käski laittaa viileään" ;D

   Poista
  3. :D

   Geranium helps you to be single again...

   Oikeasti täytyy olla varovainen, ettei tunkeudu kasveineen miehen privaattireviirille (se tuppaa olemaan yleensä aika pieni tila, ainakin pienempi kuin frouvan kasvitilat), siinä kulkee suuttumuksen kynnys ;)

   Poista
 10. Orvokkejasi aloin ensin ihmetellä, kunnes luin toisesta oo:sta ja suusta pääsi OOOOO! Minä kidutan kahta phalaenopsista, kun en anna niiden armollisesti vapautua tuskistaan. Eivät kuki, eivät kasva, eivät kyllä kuolekaan. Minä en tosiaan ymmärrä, miten muut ihmiset saavat ne kukkimaan.

  Onneksi olkoon, sanoo tämä epäviherpeukalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, en usko, että perhosillasi on ihan noin huono tilanne, kuin kuvailet. Mutta hyvää läppändeerusta sulta irtoaa ;)

   Jos orkideojen kukkiminen olisi jotenkin mun toiminnasta kiinni, niin ne eivät kukkisi. Teen vaan niin kuin olen lukenut: kastelu uppotyylillä kerran viikossa ja mahdollisimman valoisa muttei kesäpaahteinen kasvupaikka. Lannoitetta lisätään veteen, kun kukkavanoja alkaa näkyä tai niillä paikkein. Aina ei huomaa eikä muista.

   Olen kyllä kastellut niitä nyt useammin ja vähemmän kerrallaan, loraus ruukkuun muutaman päivän välein, koska kevätaurinko on paistellut tiiviisti. Tuolle valkoiselle pitäisi varmaan vaihtaa astetta isompi kasvuastia, mutta ei oikein uskaltaisi mennä sorkkimaan...

   Poista
 11. Kasvihuoneessa jo! Kyllä mä taas sanon, että on tää pitkä maa.
  Meillä oli viime yönä ja edellisenä -15 astetta ja lunta vielä metri. Ei tarvi vielä haaveillakaan kasvihuoneeseen siirtämisestä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nippa nappa näitä on voinut kasvariin viedä. Yöllä on täälläkin ollut napakat pakkaset, muttei ihan 15 astetta kuitenkaan. Tyhmältä kyllä tuntuu, että vielä ollaan niin kaukana normaalitilanteesta...

   Toivotaan, että koko Suomeen tulee mahoton helleaalto!

   Poista
 12. No on siellä sulla orvokkeja! Omiani taitaa vaivata joku, liekö olen kastellut niitä vähän liikaa!? Toivon että saan niistä edes muutaman kestän pihalle asti! Komeita on nuo orkideat, upeassa kukassa. Laitatko millaista lannoitetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat tosiaan viileän ja valoisan ystäviä, eikä kastelukaan saisi olla ihan ylenpalttista tuntumani mukaan. Mutta kyllä taimistasi varmasti tulee kasveja ulosistutettavaksi asti, silloin olosuhteetkin ovat orvokille ihan täsmäoikeat.

   Orkidealannoitteena olen käyttänyt nestemäistä orkidea-Substralia, ihan peruskaupasta löydettyä. Taitaa niissäkin olla kastelu avainasemassa, ja valo. Lämpö on ollut ihan perushuoneenlämpöä, viileän puoleista talvella...

   Poista
 13. Orvokkispesialisti olet. Orvokkien kasvattaminen on aika kivaa puuhaa, kunhan pääsee alkuhankaluuksista eroon ja oppii hyvät niksit. Kasvivaloja ei ole, joten eivät ole vielä noin muhkeita, kuin sinun taimesi.
  Itsellä on 3 lajia kasvussa, sarviorvokkia, jotain sekoitusta ja Intianpunaista. Vaatimattomasti n. 70 purkissa vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska, tuurilla olen orvokkeja kasvatellut. Oikein aloin miettiä, kun ihmiset kysyivät kasvatusvinkkejä, että mitenkäs olenkaan niitä hoitanut... vahingossa olen tainnut tehdä oikeansuuntaisia liikkeitä.

   70 orvokkia on kyllä komea määrä, se voisi olla ensi vuonna itsellekin sopiva summa. Tämä läjä alkaa jo olla melko isotöinen kiikutella ulos ja sisään. Intianpunainen orvokki kuulostaa hienolta, väriä tässä kaivataankin jo ihan tosissaan.

   Poista