30. heinäkuuta 2011

Nimet esiin, pliis!

Ruotsissa isot puutarhakauppiaat Blomsterlandet, Bogrönt ja Plantagen aikovat olla mukana lisäämässä yleistä puutarhatietämystä. Ne ovat luvanneet hoitaa asiat niin, että kasvien nimet ja hoitotiedot ovat yhteneväisiä, riippumatta siitä, mistä kasvin on ostanut. Näin kertoo Allt om Trädgård -lehti kesäkuun numerossaan. Hoppas att de lyckas!

Pihapuuhailijalle jää sitten omalle vastuulle pitää tuo tieto tallessa. Itselläni kesäkukkien lajikkeet näyttävät unohtuvan pian oston jälkeen, mutta yksivuotisten kohdalla se ei ole kovin iso ongelma. Tosin talvehditettavien pelargonien henkilöllisyys olisi kiva muistaa seuraavanakin keväänä tai sitten kun niitä lisäilee pistokkaista. Ei vaan millään meinaa ehtiä kirjoitella mitään ylös, kun pitää taimia istutella...

Tämän sähäkänpunaisen pelargonin kohdalla tosin muistiinpanovälineistä ei olisi ollut hyötyä, kun Prismasta hankitusta, Huiskulan kasvattamasta lajikkeesta ei ollut harmainta nimihavaintoa. Kukinto on osoittautunut oikein hienoksi, joten aion talvehdittaa tämän ja todennäköisesti lisätäkin. Valitettavasti nimettömänä.


Voihan sille antaa kotitarpeiksi oman nimen, kuten "Tulikki" tai "Räisky", mutta ei se ihan sitä ole, mitä noilla kasvien nimillä haetaan ;) Tosi jännät kyllä nuo ylimmäiset terälehdet, tuollaiset rullaantuneet.

Tämä on osa viinilaatikkoistutusta, jonka kyhäsin ennen juhannusta. Kesädaalia siitä jo nuupahtikin, korvasin sen tummanliilalla petunialla. Myöskään nukenkaulus ei liiemmin kuki, vaikka poksin paikka on ollut aurinkoinen ja sadepäivinä suojainen.


Näissä alennusmyyntikasveissa on kyllä se haaste, että miten ne saa soveltumaan yhteen värinsä, kokonsa, kasvutapansa ja kasvupaikkavaatimustensa suhteen. Esimerkiksi tuo riippapetunia on hiukan oudon värinen, haaleanvaaleanpunainen keltaisella keskustalla. Sille sopivien partnerien löytäminen olisi ollut helpompaa kevään runsaista kasvivalikoimista. Todennäköisesti olisin kuitenkin valinnut ihan toisen värisen yksilön, heh.

Toisaalta punahattujen nimet ovat olleet tiedossa, mutta nimet puolestaan eivät vastaa lajikkeen kuvausta :/ Neonvärisiksi siemenpussin kyljessä lupaillut punahatut Echinacea x hybrida 'Paradiso' ovat ihan puhtaasti perusvaaleanpunaisia ja valkoisia.


Ei se kyllä haittaa, ihania kukkia ne jokatapauksessa ovat, myös pörriäisten ja perhosten mielestä. Näitä voisi jakaa tai kylvää lisää toisaalle aurinkoiseen paikkaan, on muikean tanakkavartinen ja terve kasvi.

Sen sijaan täysin terveitä eivät ole kirsikkatomaatit, joista pölähtelee lentoon pieniä valkoisia siivekkäitä. Olen suihkutellut niitä pari kertaa mäntysuopasuihkeella ja pari kertaa kovalla vedenpaineella, en tiedä, onko se auttanut, mutta tomaatteja on kaikesta huolimatta kypsymässä.


En tiedä sitten, maistuvatko nämä 'Tumbling Tomit' ihan saippualta, hah. Se olisi luonteva päätös näiden ei-niin-ruusuiselle taipaleelle: hidasta kasvua, koulinnan jälkeistä jurotusta, paleltumis- ja palamisvaurioita sekä ötököitä. Taidan ensi vuonna kyllä kokeilla taas 'Tiny Timejä' ja 'Majaa', molemmat kasvoivat melkein ongelmitta ja tekivät erinomaisen sadon - melkeinpä identtisissä olosuhteissa kuin tämän vuoden lajikkeet.

Tuossa Allt om Trädgård -lehdessä oli paljon kiinnostavia pikkumainoksia (kyllä, mainokset voivat olla kiinnostavia), ajattelin kahlata niissä mainostettuja verkkosivustoja läpi tämän viikonlopun aikana. Jos jotain erityisen kiehtovaa pompsahtaa esiin, niin postaan huomenna aiheesta. 

Sen verran jo ehdin kurkata, että Odlarglädjen.se -kaupassa myytävät siemenet on lajiteltu myös hienosti kylmänkestävyyden, kasvuvyöhykkeen, maaperän ja valontarpeen mukaan. Nehän ne ovat tärkeimmät asiat, kun pihalleen kasveja miettii. Sen nimen lisäksi ;)

Tomatoes finally on their way! These Tumbling Toms have been quite slow but luckily at last they are beginning to blush. On the other hand pelargoniums purchased from the corner store are jazzy red but unfortunately nameless. Can't have it all, I guess :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti