3. toukokuuta 2011

Luonto näpäytti tarhuria

No niin, luonto on taas näyttänyt mahtinsa poloiselle puutarhaajalle. Liika innokkuus toi räpsäyksen sormille taimien karaisupuuhissa. Muovikasvihuone on kyllä pitänyt koleat tuulet ja yöpakkaset loitolla, mutta auringon porotusta se ei estä.


Yksi kolmesta risiinin taimesta on saanut paisteesta palovammoja. 


Myös tomaatit ovat paikka paikoin haalistuneet. Ne olivatkin kyllä kovin pieniä telttaan joutuessaan, mutta katsoin tuolloin tilannetta supervaaleanpunaisten lasien läpi. Että kyllä tämä kevät tässä sopivan lämpimänä jatkuu, päivin öin. Onhan jo huhtikuun loppu, öh.


Jopa yksi orvokki on närkästynyt kokemastaan kohtelusta. Loput 79 tainta ovat ihan hyvässä kuosissa.


Mökinihmekukka protestoi syystäkin: miksi pihapyypertäjä ikinä kuvittelikaan, että hän kasvaisi moitteetta näin raaoissa olosuhteissa, Kreikan lapsonen?

Myös pihalla taivasalla on ikäviä näkyjä.


Yksi neljästä kartiomarjakuusesta (Taxus media 'Hicksii') on hermostunut jostain niin, että on muuttunut melkein kauttaaltaan kuparinruskeaksi. Siitä voi joidenkin ohjeiden mukaan leikata esim. yhden paksun oksan melkein maata myöten, ja uutta kasvua voisi olla odotettavissa. Täytyy kokeilla tuota temppua. Muita pelastustemppuja tälle yksilölle ei taidakaan enää olla tehtävissä. Ehkä Suomen talvi on liikaa näille Hollannin taimille.

On ihanaa, että pihalla vihertää, mutta kyllä sitä viherrystä riittää vääriinkin paikkoihin.


Polulla kasvaa vuohenkelloa. Nyt pitää vaan pitää pää kylmänä ja nyhtää kasvustot pois, muuten ne valtaavat kaiken mahdollisen ja mahdottoman tilan. 

Onneksi pää kylmenee ulkona muutaman asteen keleissä aika nopeaan. Muuten herra harakka olisi voinut saada porttikiellon tälle tontille.


Siinä se istui aamusella lintulaudalla ja nautiskeli muille kelpaamattomia kauran jyviä. Olin tyytyväinen, että jollekin ne kelpasivat ennen laudan kesävarastointia.

En kuitenkaan ollut kotiin palattuani hirveän tyytyväinen siihen, että frakkilintu oli toiminut rouheana puuseppänä ja laajentanut pääsyään jyvien luo. Mokoma konkkanokka, pöh.

2 kommenttia:

  1. Voi noita taimia, näyttää surkeilta. Toivottavasti osa myös tomaateista säilyi tai ehkä ne vielä virkoavat. Nyt on ollut kyllä niin kylmää, että ihan sisällä asti asunnossa tuntuu. Meillä on jäänyt kasvien karaisut kokonaan tauolle, eikä sitä itsekään kovin kauan viihdy tuolla karaistumassa.

    VastaaPoista
  2. Toivotaan tosiaan, etteivät kokonaan kupsahda :/ Tomaatteja mulla oli viime vuonna yli tarpeen, tänä vuonna taitaa jäädä alimitoitetuksi niiden määrä...

    Noh, sitä olisi voinut olla vähän huolellisempi tuon ulosviennin suhteen, mutta hosumaija ei malttanut. Voisihan nuo vieläkin kantaa sisätiloihin, ehkä teenkin sen tänään. Onhan nuo jo kärsineet tarpeeksi, hmm.

    VastaaPoista