20. toukokuuta 2011

Kriikuna purskahti kukkaan

Olen varma, että olen ajatellut monesta kukasta aikaisemminkin, että 'tämä on ihan täydellinen'. Niin ajattelen juuri nyt kriikunan kukasta.


Niin on selkeä muotonsa, pallero nuppunsa ja raikas värityksensä.


Sinne hän kurkottelee, korkeuksia kohti. Kun taivas on sinisenä, kukkapaljous näyttää huikaisevalta. Ja aina kriikunasta puhuessani mieleen hiipii epävarmuus. Puu oli paikallaan, kun taloon muutimme, ja olen itse diagnosoinut kasvin lajin. Kuvaus stemmaa niin paljon, että olen uskaltanut nimetä puun kriikunaksi. 

Sen sijaan ei ole epäilystä, että yrttipenkissä kasvaa ruohosipulia, joka alkaa tuota pikaa kukkia.


Niin äkkiä se tuli, sadonkorjuuaika. Ruohosipuli kannattaisi joidenkin ohjeiden mukaan hyödyntää ennen kukkimista, jolloin aromi on parhaimmillaan. Olen syönyt tätä pitkin kesää, kukilla ja ilman, ja ihan hyvältä se on aina maistunut, ainakin näillä rouheilla makunystyröillä. Kolmea tällaista puskaa ei saa ihan muutamassa viikossa syötyä, eikä kasvia raaski kyniä pelkkää pakastinta varten. 

Yrtit kannattaa Pentti Alangon ohjeiden mukaan syödä nuorina, silloin maku on muhevimmillaan. Kävin kuulemassa hänen yrttiluentoaan viime keväänä Helsingin kesäyliopiston kurssilla, olisipa kyllä mahtavaa, jos tietäisi joskus jostain asiasta yhtä paljon kuin hän puutarhakasveista... 

No, tiedän – tai uskon tietäväni, että tästä aukeaa kohta lehtoakileijan sininen tai punainen kukinto.


Viime päivien vesisateet olivat tervetulleita kaikille pihan vihertäville, nyt kasvu on selvästi saanut uuden vaihteen.

Muovikasvihuoneessa itseään ovat tanakoittaneet mm. tomaatin taimet. Luulen näkeväni, että tuossa ylimmän haaran tyvessä on tuloillaan kukkanuppuja. Näettekö?


Tai sitten se on vain toiveajattelua ja kangastusta. Mutta pääasia, etteivät tomskut paleltuneet tai palaneet lopullisesti taannoisessa, liian aikaisessa karaisemissessiossa.

Satavarmaa on kyllä se, että samettikukka onnistui ilahduttamaan taas. Syvänkeltaisen jälkeen kukkansa avasi tällainen tummanpuhuva yksilö.


Olen varma, että olen ajatellut monesta kukasta aikaisemminkin, että 'tämä on ihan täydellinen'. Niin ajattelen juuri nyt kriikunan – ja samettikukan – kukista. 

2 kommenttia:

  1. Kyllä on selvästi tomaatin nuppuja! Punainen samettikukka on kyllä kaunis ja samoin kriikunat. Meidän pihassa ne ei vielä kuki.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, kiitos sannane varmistuksesta, en siis onnistunut tappamaan tai radikaalisti viivyttämään tomaattien kehitystä liian innokkaalla karaisemisella. Uskaltaisikohan ne istuttaa ruukkuihin ulos jo tänä viikonloppuna? Vai olenko taas liian innokas :o

    YLE:n sivuilta juuri luin, että wanhan kansan ohjetta "ei kesäkukkia ulos ennen 10. kesäkuuta" ei kovin moni enää noudata. Itse en ainakaan pystyisi... pitäisiköhän tuo päivämäärä päivittää, onkohan ilmastonmuutos jo vaikuttanut jotenkin, vai onkohan tuo yleispäivämäärä, joka koskee myös pohjoisinta Suomea?

    VastaaPoista