Osa lonkeroista on saanut tukea viereisestä marjakuusista.
Osa on paennut aidan yli naapuriin.
Joku on ottanut siellä tukea lähimmäisestään, joka taitaa olla... juu, maitohorsma.
Tästä tukirakennelman tärkeydestä olen kirjoittanut oikein muistilapun itselle vuosi sitten. Unohdin vaan lukea sen.
Näiden jalokärhöjen nimiä löytyy täältä, jos joku haluaa enemmän infoa. Ja bambukehikon rakennusta on pohdittu täällä.
Alppikärhö kukkii alkukesästä. Tässä yksilö, jonka ostin Plantagenista vaaleanpunaisena ja jonka kukintaa nyt sitten kuitenkin ihailen perussinisenä.
Viime keväänä siemenestä kasvatetut pagodikärhöt ovat kasvaneet hitaasti, ovat nyt noin 50-senttisiä, eivätkä ole vielä kukkanuppua vilautelleet. Sarin pagodikärhöt ovat näköjään myös kiirehtimätöntä mallia, joten on vaan kärsivällisesti odoteltava.
Aiemmin kesällä ilahduttaa myös sininen jalokärhö 'The President', jolla on muita jalokärhöjä mukavampi asuinpaikka ja siksi aikaisempi kukinta. Harmi vaan, että touko-kesäkuun vaihteessa sen eteen parkkeerasi juhlateltta, joka ei ole vielä rullautunut takaisin laatikkoonsa. Ei, se nököttää paraatipaikalla tyynesti kuin tomppeli keskellä moottoritietä. Tosin se on muodostanut sisäänsä rauhallisen apilareservaatin.
Presidentti on siis kukkinut (mahdollisesti) teltan takana ihan yksinään, eikä sitä ole huomattu valokuvatakaan. Sori pressa, ensi vuonna pääset salamavalojen loisteeseen.
Näin jälkikäteen tajusin, että teltta olisi toiminut kesäisenä kasvihuoneena ikkunoidensa ansiosta. Yhdellä seinustalla olisi valo riittänyt hyvin, eikä tuuli olisi kiusannut. Nyt tosin unohdan tämän ajatuksen, ettei hökötys tule mieleen Kasvihuone Kakkosena ensi keväänä. Se on jo suoranaista pöhköyttä, vaikka Virallinen Kasvihuone onkin ihan tupaten täynnä.
Muutama tomaatti sinne näköjään tänä vuonna mahtui kasvamaan, taisi olla laareissa liikaa kasvuvoimaa.
Mutta siis, jos kestävää ja tukitarpeetonta köynnöstä kaipailee, niin tässäpä sellainen. Karhunköynnös (Calystegia sepium), kyllä peittää kaiken, mikä kohdalle osuu. Eikä siitä pääse millään eroon.
Ja kun riesoista puhutaan, niin mainitaan myös Kamalat hyttysenpistot. Tuleeko teille patteja ja paiseita, pitkään kestäviä kutisevia palleroita, jotka tuoreeltaan ovat jo suhteellisen koomisen näköisiä? Vai mitä sanotte tällaisesta kolmannesta silmästä?
Tällaisia tulee, kun hiukankin iltasella varjossa kykkii ja kasvejaan ihmettelee. Miestä ei pistä kukaan koskaan, minä olen saanut hänen kiintiönsä kontolleni. (Sorry tuima tuijotus, olin hiukan ärtynyt piikkiveijoille.)
Jonkinlainen K niin kuin karmakierrätys tässä elämässä kuitenkin vallitsee. Kolmisilmäisen ihmisen kasvattama herkkuhedelmä on maistunut jollekin luontokappaleelle, mutta harmi vaan, että hedelmä on ollut kovin tulista mallia.
Juuri eilen pohdittiin, että maistuisikohan kirsikan näköinen chili jollekin. Punaista on ilmeisesti ollut liian riskaabelia maistaa, mutta oranssi on näyttänyt viattomalta. Nyt se näyttää lähinnä Halloween-kurpitsalta, ja jossain köhii seikkailijaluonteinen lintu. Olisin kyllä toivonut, että reiät olisivat tulleet hyönteisparven ruokailuhetkestä. K niin kuin kosto ;)
Ou - meillä on tuo samainen kärhömurhe kohta edessä. Kauhealla innolla istuttelin tänä keväänä kärhöjä, mutta niiltä puuttuu kokonaan tuet =( Pitääkin aloittaa tehtailu lähiaikoina. Kärhösi ovat muuten upeita =)
VastaaPoistaKiitos Jori, toivotaan, että kärhöt eivät ota nokkiinsa tällaisesta välinpitämättömyydestä :) Olen miettinyt rautaisia obeliskeja (onkohan se oikea sana, sellaisia tiipiitä siis), ensi syksyn aikana laitan asian vireille ja katson puutarhamyymälöiden valikoimaa kärhösilmällä. En siis sillä kolmannella, hah.
PoistaMieluusti kuulisin myös sinun kärhötukisuunnitelmiasi!
Ompas mojovan silmän saanut pieni hyttynen aikaiseksi:( Meillä on enemmänkin riesana paarmat kuin hyttyset, odotan vain kauhulla sukulaisreissua maalle, siellä itikoita on päivin ja öin, koko ajan inisii ja rokottaa lapsia niin kuin olisivat jonkun taudin kourissa:(
VastaaPoistaNiinpä, pieni pistos, iso paukama :/ Onneksi eivät sentään jää koko kesäksi tuon kokoisiksi.
PoistaHyttyset saisivat kyllä jättää lapset rauhaan – ja paarmat saisivat tehdä niin myös. Onneksi lapset leikkivät ison osan aikaa niin intensiivisesti, etteivät huomaa jokaista surisijaa. Mulla ei oikein Offikaan auta, on vissiin niin maukas nahka...
Ihania kärjöhä! :) Minulla on samainen tukiongelma. Ostin pihiydessäni todella surkean puisen kehikon, jonka jo ensimmäisissä virityksissä totesin olevan täysin riittämätön ja rimpula. Epätoivoisesti yritän sitä kesästä toisen viritellä paremmin ja tukea pystyyn. Lisäksi se on aivan liian pieni! En millään arvannut, että kärhöni kasvavat tuuheiksi ja verhot kasvaa pituutta niin mahdottomasti. Olen kieputtanut niitä ylös ja alas jo monet kerrat, kun ei niillä muuten olisi mitään, minne jatkaa kasvuaan! :D Suunnitelmasta olisi hyötyä näissä hommissa. :)
VastaaPoistaSympaattista kuulla, että muillakin on kärhötukiongelmia :) Mustakin ne kaupoissa myytävät triangeli-tiipiit on ihan liian pieniä, meillä tästä muutaman kärhön pehkosta tulaa helposti ainakin parimetrinen, varmasti ylikin (tarkkaa mittaa en tiedä, kun lopulta pehko on mennyt aina ihan syheröksi). Tämä asia täytyy nyt ottaa Kunnolla Käsittelyyn!
PoistaJaahas, onkohan tuossa meikäläisenkin tulevaisuus uusien kärhöjen kanssa. Raahattiin oikein Ruottista asti pari pyramidia, mutta eipä taida niillä korkeus riittää.... MUtta komeesti sulla kukkii kärhötkin, ei voi kuin ihailla. Kolmossilmä sit taas ei oo yhtään kiva, ei. Tänä suvena hyttyset on tosi karseeta laatua. Mulla menee allergialääke jatkuvasti, mutta siltikin kutinaa ja paisetta on riittämiin! Kosto!
VastaaPoistaPyramidi on hieno juttu, se on tukeva ja romahtamaton tuki! Kyllä ne kärhöt siinä varmasti pystyvät kieputtelemaan hienosti.
PoistaNämä kärhöt taitavat kukkia viimeistä kesäänsä, niille alkaa varmaan riittää tämä välinpitämätön ote. Lähtevät lopullisesti naapuriin.
Kokolailla komea pakura sulla ottassas. Onks sulla sipasta siihen Etonoa? Mulla auttaa kutinaan. Meijän Myrsky-koira on sun kanssa samiksia, tajunnan räjäyttäviä sarvia ja kyhmyjä jokaisesta hyttyspistosta.
VastaaPoistaKärhöt tosiaan tarvii kunnolliset tuet. Just kävin köyttämässä alastaipuvia luikeroita. Kukinta on kyllä niin komeeta ja uljasta, että.
Etono, tosiaan, olenkin unohtanut ko. medisiinin, joskus olen sitä käyttänyt ja taas voisi kokeilla. Jotenkin tähän kutinaan on tainnut jo tottua, eikä monikaan troppi auta tuoreeseen paukamaan juurikaan. Antihistamiini auttaa, mutta en viitsi syödä kovia rohtoja kovin herkästi.
PoistaKärhötukiasia täytyy nyt ottaa vakavaan suunnitteluun. Ei tää näin voi jatkua :)
Sympatiaterkut Myrskylle!
Komeita kärhöjä ja vielä komeampi on toi sun silmäsi:) Oi voi sitä kutinaa, täälläkin on raavittu;) Minulla kärhöt eivät oikein menesty, mikä lie...taitaa olla liian paahteisia istutuspaikkoja. Nyt laitoin yhden varjoon, saapa nähdä miten se kasvaa.
VastaaPoistaKomea kolmisilmä, tosiaan. ja kutinaa riittää pitkälle syksyyn, jotenkin nuo vanhat patit voivat vielä aktivoitua saunan lämmössä, olen ollut huomaavinani. Ei parane pattiin koskea, jos ei halua tuta kihelmöivää kutinaa :)
PoistaMeillä kärhöt ovat puolivarjossa lämpimällä paikalla, mutta suoraan ei aurinko niiden tyvelle paahda. En tiedä, onko siitä ollut niille iloa. Tosin paikka sulaa keväällä ihan viimeisten joukossa, arvelin sen nyypähdyttävän jalokärhöt heti. Mutta ei, sitkeitä ovat.
Kyllä niitä kolmansia silmiä saan minäkin. Varsinkin alkukesällä syön allergialääkettä usein, sitä kutinaa voi kestää parikin viikkoa. Töihinkään ei ole kiva mennä kera kolmannnen tai viidennen silmän.
VastaaPoistaOlet aina niin energinen kevätkasvattelija, että tuli ihan yllärinä, että kärhöt ovat jääneet tukematta. Minulla on vastas uunniteluasteeella kärhötukiviritelmät. Saa nähdä, ovatko ne ennen kevättä jo todelliset vai yhä abstraktit suunnitelmat.
Sinulla on jatkossa ehkä yksi räksä vähemmän. Toivottavasti levittäisi muillekin linnuille tietoa, että tuonne ei kannata mennä niitä tulisia kirsikoita syömään.
Joo, kutina voi kestää pitkään ja sitten myöhemmin vanha paukama voi aktivoitua saunassa, jos sitä hieman rapsuttelee... tällaisen havainnon olen tehnyt, enkä uskalla koskea patteihin millään muotoa :o Antihistamiinia olen napsinut koivuaikaan ja ulkomailla hyttysenpistoihin, mutta olen yrittänyt sinnitellä nämä kotimaiset inisijät ilman troppeja.
PoistaEnergiat ja aika ovat tainneet olla aika vähissä täällä tänä keväänä, ja kun se lumi vihdoin suli, tuli tuhat asiaa tehtäväksi samaan aikaan ja maan hiljaiset"(perennat) saivat osakseen nollahuomiota :) Eikä tuo tukien virittely ole kauhean kivaa puuhaa, kun aina siitä häkkyrästä on tullut vähän "sinne päin". Nyt _täytyy_ keksiä joku kestävä ratkaisu tai antaa kärhöt suosiolla naapuriin...
Voi kun munkin kärhöt joskus kukkisivat... ihan sama mihin suuntaan luikertelisivat, kunhan kukkisivat! 4 niitä on istutettu ja kaikki on kyllä elossa, joskin aika vaivaisia. Valge daam on kerran tehnyt yhden kukan... No mutta parempi tuuri sitten noiden hyttysten suhteen, koska mä en maistu heille, eikä kutise vaikka joskus erehtyisivätkin :) Johtuneekohan tuo maistumattomuus runsaasta valkosipulin käytöstä...
VastaaPoistaKyllä ne kukkimaan varmasti alkavat, kunhan vaan asettuvat aloilleen. Jos ne ovat suorassa auringonpaisteessa, niin ehkä joku jalkoja suojaava kasvi voisi auttaa? Eli jotain tyveä varjostavaa kasvia siihen vierelle, voisiko olla kikka kolmonen?
PoistaVoi onnellista, kun saat olla hyttysiltä rauhassa. Mun miestä ei myöskään syö käytännössä koskaan hyttyset, mikä lie taika siinä. Valkosipulia ja chiliä ja kaikkea muutakin syön oikein reippaasti, eivät tunnu siitä välittävän yhtään :/
Hyvähyvä, sitkeys palkitaan varmasti! Luulisi kärhöjen suuresta suvusta löytyvän muutamakin varjossa viihtyvä versio.
VastaaPoistaOffia suhuttelen usein minäkin, mutta aina ei jaksa haista myrkylle. Eikä niitä tuohon silmän viereen voikaan suihkia. Ovat muuten pistäneet mua kulmakarvan allekin sillä seurauksella, että heräsin aamulla silmä _melkoisen_ turvoksissa :/