9. tammikuuta 2013

5 x mielipiteenjakaja

Jotkut asiat jakavat ihmiset aika jyrkästikin akselilla kyllä–ei. Kuten esimerkiksi chili, siitä useimmilla on mielipide. Harvempi vastaa kysymykseen "Saako ruoassasi olla chiliä" että "Ihan sama", ainakin jos tietää kysyjän olevan chiliin mieltynyt.

Jos chiliä saa olla "vain aavistus", niin silloin lienee parasta jättää koko ainesosa pois, sillä sen poisjättämisestä ei koidu ruokalajille mitään sen dramaattisempaa, mutta hyvät chilit voi säästää tuonnemmaksi...

Noh, johdannosta asiaan, nimittäin siemeniin, tarkemmin chilin siemeniin. Niitä tupsahti postilaatikkoon FataliiSeedsiltä tänään kasvatusohjeiden kera ja tiedättekö mitä? Se tarkoittaa kylvöpuuhien alkavan ensi viikonloppuna. Niin siinä oppaassa nimittäin sanottiin, että vuodenvaihteessa olisi syytä aloittaa.

Ja minähän aloitan!

Tällaisia pipania multiin (turpeeseen) pitäisi upottaa:


Alhaalta ylöspäin pikkupusseissa lukee, että "Fatalii Gourmet Aji Finlandia", "Snack Pepper" (minipaprika), "Quintisho", "Malawi Bird's Eye" ja "Mustard" (sinappi, joka tuli ekstralahjana). Ja kun väsyneenä asettelee kuusi pussia jonoon, niin jonoon asettuu vain viisi, ja yksi jää kirjekuoreen. Se oli tällä kertaa "Omnicolor".

Chilit ovat lajeiltaan annuumeja ja baccatumeja, valitsin sieltä helpoimmasta päästä kasvatettavia.

Aikaisemmin olen kasvattanut muutamia lajeja, ja tykästynyt juuri helppoihin, "itsestäänkasvaviin"tapauksiin. Sato on tullut siinä sivussa, kukintaa ja kasvua ihmetellessä. Niitä on kuivattu ja niistä sitten paisteltu chilihilloa, palkoja on myös säilötty etikkaan.

Aina ei ole chilikään kasvanut kivasti, kuten viime kesänä, jolloin kuut ja tähdet eivät olleet suotuisissa asennoissa ja sato jäi sanalla sanoen kituiseksi. Toisaalta, vanha talvehtinut puska (C. annuum "Hot Super Chilli F1") teki silloinkin moitteetta hedelmää, joten kaikki lajit eivät ole niin aurinkoriippuvaisia.


Itse asiassa tämä yksilö on taas viettämässä talvea kellarissa, mutta nyt pahoin pelkään, että olen kuivattanut sen näännyksiin :( Kovin oli ruskea kasvusto, kun äsken siellä piipahdin.

Viherkellarissa pelargonit ovat juuri lopettaneet kukintansa, muutama viikko sitten siellä oli punasävyjen kirjoa ihan reippaasti, kun talvenviettäjät olivat innostuneet kasvilamppujen alla koeponnistamaan kevättä. Mårbacka oli oikein pukannut siemenpillejäkin.


Noissa kurjennokissa ne siemenet kypsyvät, kun olosuhteet ovat oikeat. Kellarissa ne eivät tainneet sitä olla, kun kukinto nuupahti ennen siementen valmistumista. 

Nyt kellarissa pidetään tammitaukoa, kaikki kasvit tuntuvat vetävän henkeä (siis ne, jotka eivät ole kuivuneet tai muuten kuukahtaneet). Ihan vihonviimeisen pelargonin kukkavarren napsaisin mukaan lähempää ihmeteltäväksi.


Enää loput tammikuusta, sitten helmikuu, maalis, huhti, touko... ääh, en halua laskea enempää. Sanotaan vaan, että kohta voidaan alkaa odottaa näiden ilostuttajien ulkoilmakukintaa. Ihan suht' kohta.

17 kommenttia:

  1. Hmm.. kevät :)
    Vai olet jo tuota pikaa kylvöpuuhissa.. Kovasti mielessä kevättää. Hip-hei..

    Mikä lajike on se jonka jo viime vuonna talvetit ja tuotti hyvin satoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vaan jostain löytyy turvetta pussissa ihan sulana versiona, ne säkit ovat joissain puutarhamyymälöissä ulkona pakkasessa, vaatii vähän sulattelua sitten ne :)

      Talvehtinut, reipassatoinen lajike on tuo kuvassakin näkyvä C. annuum "Hot Super Chilli F1". Siemenestä sen tosiaan toissavuonna kasvatin, helppo ja kiva! Laita ihmeessä muutama pensas taimistolle tekeille ;)

      Poista
  2. Samat ajatukset täällä, taimimulta löytyy ostoslistalta.
    Mulla tuli viime kesänä huippu sato mutta oma käyttö jäi vähälle, niimpä tilasin nyt hot asteikon miedoimpia chilejä ja opettelen käyttöä uudelleen, jos nyt satun onnistumaan tänä vuonna tuon kasvatuksen suhteen...

    Siemen säilytys järjestelmäsi pakki on ihana ! Lohipyrstö salvat ja kaikki, kelpaa siinä aarteita säilöä. Ja samaa voi sanoa myös sinisestä korennosta, kaunis !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, taimimultaa täytyy tosiaan etsimään lähteä, vaikka viime vuonna yritin laittaa itselleni muistiin, että hanki sitä jo syksyllä valmiiksi. Enpä näköjään tullut hankkineeksi.

      Mitä chililajeja sinulla oli viime vuonna kasvatuksessa? Kyllä varmaan onnistut tänäkin vuonna kasvatuksessa, jos viime vuosikin oli hyvä, ei sen tylsempi-ilmaista kesää voi tulla tänä vuonna ;)

      Kiitos pakkikehuista, onhan se matkan varrella varsin reippaasti patinoitunut aski. Korennon patinoitumiseen menee ainakin 50 vuotta...

      Poista
  3. Noihin puutarhamyymäköiden säkkeihin pitää sitten suhtautua varauksella varsinkin jos ne on säilytetty suojaamattomasti. Pusseissa kun on noita pakkauksta helpottavia hengitysreikiä, niin niistä pääsee sisään ötököitä. Ainakin harsosääsket ihan tutkitusti munivat noista rei'istä sisään.

    Omat idättelyt alkavat olemaan chilien osalta finaalissa, mutta onnea siihen suuntaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täytyy tämäkin ottaa sitten huomioon ja etsiä sisätiloissa säilytettyä kylvömaata.

      Kiitos tsempistä, toivotaan, että täällä tulee edes puoliksi niin hyvä tulos, kuin siellä suunnalla on tullut :)

      Poista
    2. Kyllä se ulkona ollut multa/turve käy, mutta se pitää ensin kuumentaa. Toiset kaatavat kiehuvaa vettä mullan päälle toiset kuumentavat uunissa. Itse suosin uunia. Laakeassa vuoassa saa 15-20 minuutissa melko steriiliä multaa. Jouluna turve unohtui yli 30 minuutiksi 200°c uuniin. Tulokdena oli punahehkuista savuavaa turvetta, joka kyti pihalla vaan syvemmälle. Itse luulin viime keväänä kaupan turvetta puhtaaksi, mutta olin väärässä. Ongelmat alkoivat kun harsosääsken toukat söivät taimien juuria. Taistelu toukkia ja pikkukärpäsiä vastaan opetti paljon.

      Poista
    3. Hyvä vinkki, olenkin tuosta kuumentamisesta lukenut, mutta jotenkin ajatellut, että se on tosiharrastajien puuhaa... mutta se onkin kokemuksesta oppineiden realistiharrastajien varotoimi, jota olisi kyllä syytä harrastaa itsekin.

      Siinä onkin puoliskolla (joka ei harrasta puutarhapuuhia muuten kuin kaivuun ja kantelun muodossa) taas uutta ihmettelemistä, kun kysyy, että mitäs sulla tuolla uunissa paistuu ;D

      Poista
  4. Mielenkiintoista kuulla että multasäkeissä saattaa muhia ötökäisiä, yöks!! Kävin ensimmäisen säkin ostamassa ja se oli kuulemma joulukuussa tullut paikalliseen Multasormeen ja olivat pihalla ihan umpi jäässä! Mutta kait ne ötökäiset pakkastakin kestää?? Ehkä herkimmät kuitenkin kuolee?! Mulla oli kolmea chiliä viime kesänä ja säilytin niistä yhdet vinttikammarissa, kunnes joulusiivouksessa kyllästyin vauvan ammeessa retkottaviin roikaleisiin:D siellä ne nyt komistaa kompostia! Nyt ajattelin olla niitä laittamatta kun tosiaan jäivät ihan hyödyntämättä. Tomaattia vaan ja muutama kasvihuonekurkku sitten maaliskuussa! Ja paljon erillaisia perennoja;) Mukavaa viikonloppua! T. Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, öttinkäinen selviää varmaan talven yli, muutenhan se kuolisi kylmillä seuduilla sukupuuttoon... mutta ei auta, nekin ovat osa luontoa, joten täytyy vaan taklata ötökkäongelma, jos se kohdalle osuu. Tai KUN se kohdalle osuu, ainahan jotain ei-toivottuja siivekkäitä ja ryömiväisiä omiinkin kukkapurkkeihin päätyy :(

      Heh heh, chilit valtasivat vauvan ammeen, hauska mielikuva! Eihän sitä tosiaan viitsi kasvatella sellaisia, mistä ei itse jollain tavalla nauti, joten chilit voi hyvin jättää masokisti-harrastajakavereille ;)

      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  5. Chilistä sellainen mielipide minulla, että astmaa sairastavana minua alkaa yskittää tulisesti maustettu ruoka (kokeiltu on monta kertaa). Siksi en ole chiliä kasvattanut, mutta lukiessani täällä postauksiasi heräsi kiinnostus kokeilla kasvattaa tuota mainiota koisokasvia :) Jotain miedonmaan lajiketta varmaan löytyisi... ?!

    Muuten, mainio löytö tuo laatikko siemenille :) Kivoja tarinoita täältä löytyy muitakin, taidanpa liittyä seuraan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan, Tarja, kiva että löysit tontille!

      Chileistä löytyy kyllä ihan mietojakin, paprikamaisia lajikkeita. Tuolla FataliiSeeds-kaupassa lajikkeet on lajiteltu myös tulisuuden mukaan, joten ehkä sieltä löytyisi joku mukava kasvatettava. Ja jos löytyy joku kiva mutta tulinen, niin ainahan sadon voi jakaa naapureille, työkavereille ja muille tuttaville – menevät hyvin kaupaksi, olen testannut :)

      Kävin kurkkaamassa blogiasi, siellä näyttää oikein viihtyisältä. Tulen ajan kanssa uudestaan kylään, siihen asti, mukavaa lauantaita!

      Poista
  6. Nää sun chilisi pääsevät Into-Lianan lampun alle kasvamaan? Mua kiinnostais semmoset vänkyrät ja pienet chilipuskat. Näin kerran kuvia, luulen, että niitä oli leikattu kuten bonzaita.

    Mä seuraan näit sun taimetuksia, on melkein ku itte kasvattas, kun sä laitat kuvat ja selitykset blogiis. Kiitti jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä vänkyriä kutsutaan nimellä bonchi. Ovat vähän niinkuin chilistä tehty bonsai. Fataliilta löytyy juttua ja ohjettakin. http://fatalii.net/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=105

      Poista
    2. Kiitos Jule linkistä, osaisikohan sitä itsekin tuommoisen bonchin taiteilla...?

      Nettimartta, kyllä nämä taimet menevät kasvilampun alle pariksi ekaksi kuukaudeksi. Inton vieressä olisi luontevin paikka, saisivat seurustella ja jutella tropiikin nykytilasta, mutta siinä tuo lamppu on liian korkealla pikkutaimille. Pitäisi väkertää hylly ihan siihen lampun alle. Mutta kellarissa on toiset lamput, siellä missä pelakuut talvehtivat, siellä voi laittaa hyllyt sopivaan korkeuteen.

      Ensin pitää vaan löytää ne irtohyllyt sieltä ruukku- ja tavarahässäkästä. Aina pitää olla etsimässä jotain...

      Poista
    3. Kyllähän tuollaisen bonchia voi kauden päätteeksi kokeilla. Lisätietoa löytää paljon netistä. Itse päätin tuollaista kanssa kokeilla. Kokeilu on sinällään onnistunut, koska chili on vielä hengissä. Sille pitäisi pian purkki vaihtaa, joten eiköhän tuosta kohta nähdä päivitetty juttu. :)

      Poista
    4. Nonih, juttua ja kuvia odotellessa!

      Poista