2. marraskuuta 2013

Perhosten toinen tuleminen

Perhosorkidea (Phalaenopsis) on kyllä jokaisen maksetun euronsa arvoinen kasvi. Vaikka sen hankkisi vain kerta-iloksi, niin pitkään saa rahalleen vastinetta. Mutta jos kasvin säästää kukintansa jälkeen, antaa valoisan kasvupaikan ja kastelee hillitynhallitusti, niin eipä aikaakaan, kun voi alkaa odottaa uutta kukintaa. Ja se uusi kukinta, se se vasta hyvältä tuntuukin. Ihmeiden ihme, taas kerran.

Tämä parivaljakko on hankittu viime syksynä.


Tämä toinen kasvi teki varsin pitkän ja lonkeroivan kukkavarren, olen tainnut siirrellä sitä sinne sun tänne niin, että kasvipolo on hikipäässä yrittänyt pysyä valon perässä. Leikkasin kukkavarren poikki ja pistin maljakkoon. Avautuneet kukat ovat pysyneet kuosissaan pitkään, nuput eivät odotetusti jaksaneet avautua.


Kannoin kasvit äsken ulos valokuvattavaksi, parempaan luonnonvaloon. Ilmahan oli ihan mahtava, +11 astetta ja puolipilveä. Kun sain kuvat koneelle, niin ulkoa alkoi kuulua tiukka sateen kohina. Melkoiset carpe diemit siis tahoni kohdalle koitui.

Tällä vihertävänkeltaisella perhosella on kiva tuo kannuksellinen huuli (labellum).


Tummanliila yksilö on toinen niistä koekaniineista, jotka joutuivat umpinaiseen lasipurkkiin asumaan. Kastelussa on oltava tarkka, mutta silmämääräisesti ei oikein pysty sanomaan, että onko kasvualusta siltikin mahdollisesti liian kostea. Mutta kukkaa hän on ystävällisesti siitä huolimatta pukannut.


Varsinainen kukkijoiden kukkija on kuitenkin valkoinen perhonen, joka on avannut viiteen kukkavanaansa 31 kukkaa. Peilin edessä määrä multiploituu 62:ksi.


Olen onnistunut olemaan tyrimättä pahasti, koska saan ihmetellä tällaista näkymää. Katsoin juuri orkideayhdistyksen ohjeita perhosorkidean hoidosta, ja totesin, että monta asiaa olen tehnyt eri tavalla ja monia riskejä ottanut esim. kesäulkoilutuksessa, mutta nämä yksilöt ovat sietäneet moista kohtelua. Otin ne sisään vasta syyskuun puolivälissä, joten viileitä öitä on taatusti kohdalle osunut.

Samoin Oncidium/Odontoglossum/niidentaimuidenristeymä on sopeutunut otteisiini. Marraskuussa yhdellä kukkavanalla ostettu kasvi pusertaa parhaillaan kolmea uutta kukkavanaa. Niiden valmistumista odotan nyt ihan tulisilla hiilillä. Tuleeko kukkaa ja jos tulee, niin millaisessa kokoonpanossa? Mitä eroa kukinnassa on taimistolla viritettyyn kukintaan, jonka taustalla on kasvuhormonia ja tarkkaa valonsäätelyä?


Into-Lianan ruukussa vahingossa ja salaa itänyt mökinihmekukka (Mirabilis jalapa) on kasvanut kovasti. Antaa hänen ihmetellä siinä, seurataan, josko pärjäisi pimeän kauden yli kevääseen.Salakasvin myötä perhosenkeveät viikonlopun toivotukset! 

12 kommenttia:

 1. Huikeet orkideat sulla! Takuulla oot paljon tehnyt oikein,kun noin komiasti kukkivat. Mulla jää aina kertakäyttöiseksi kasviksi, mutta siltikin tykkään kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko, jotain on tosiaan saattanut mennä oikeinkin, sokea kana ja jyvä -systeemillä. Orkideat on kyllä ihania kaikilla eri tavoin nautittuna (paitsi sisäisesti).

   Poista
 2. Sinähän olet varsinainen perhospeukalo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, perhospeukalo kuulostaa kivalta, paljon kivemmalta ainakin kuin poropeukalo (ellei satu olemaan poromies).

   Poista
 3. Voi vau miten upeita orkideoja!! Varsinkin tuo valkoinen...ja nuo muut.Oot kyllä melkonen velho :) Hyvää pyhäinpäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina, valkoinen yllätti kyllä ihan täysin kukinta-innollaan, en tiedä, mikä siihen on mennyt. Tuota ei pysty kyllä toistamaan, jää varmaan ainoaksi laatuaan :)

   Poista
 4. Tulin tosi hyvälle mielelle onnistumisestasi. Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Nettimartta, kiva kuulla, että ilo tarttui! (En iloitse kuitenkaan liian näkyvästi, tiputtavat kuitenkin kaikki kukkansa heti, kun alkaa henkseleitään paukutella...)

   Poista
 5. Ihan järjettömän kauniit orkideat, vau! Niin ihastuttavan ja ilahduttavan värikkäät, varmasti piristävät mieltä tällaisen harmauden keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Purlina, on nämä kyllä erityisen nättejä just näin välivuodenaikaan, kun ei vielä joulukukista saa iloa. Joka päivä käyn katselemassa heitä lähietäisyydeltä – useampaan kertaan :)

   Poista
 6. Oi upeaa! Sinullahan on kevät tullut syksyn keskelle. Malttamatonta kasvun odotusta, ihananraikasta kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PilviPulla kehuista, kyllä täällä nyt voi röyhistellä rintaa kukkastensa keskellä – ihan kuin olisi itse jotenkin pääjehu koko hommassa. Ovat vaan niin mukavia kasveja, että ovat päättäneet kukkia hoidostani huolimatta :)

   Poista