30. marraskuuta 2011

Piparimuotit Karhulassa

Piparimuotit ovat varsin kauniita koriste-esineitä. Sen tajusin lukiessani Hannan blogia. Oivalluksesta innostuneena kaivelin laatikosta kirahvin, auton, possun, lampaan ja kaikki muut. Kellarista hain vanhan, viiden litran Karhulan keittiötölkin, joka tuli aikanaan talo-ostoksen mukana. 


Siinähän ne somasti piristävät aamuvarhaisia kahvihetkiä, ja muistuttavat, että vain muutama viikko, ja pääsee joululomalle... Ji-huu!

Piparimuotteja voisi alkaa vaikka hissukseen keräillä, koska ne ovat aika hauskoja... nämä tässä eivät ole varsinaisesti piparimuotteja, vaan leipämuotteja (sandwich cutters).


Näillä sitä saisi teekutsujen kurkkuleivät pelikorttien eri maiden muotoon :) Arvelen, että nämä Tala-merkkiset alumiinimuotit ovat 1960-luvulta. Talalta löytyy pakkauksen mukaan myös muunlaisia leivontatuotteita, kuten "Russian cake tins". En kyllä osaa arvaillakaan, mitä nuo venäläiskakkuvuoat mahtoivat olla...

Viime viikonloppuna alkoi yhtäkkiä tehdä kamalasti mieli hankkia orkidea joulunodotusta buustaamaan. Hassua sinänsä, koska yleensä tähän aikaan mun tekee mieli ostaa perinteisiä joulukasveja, hyasintteja, havuja, joulutähtiä ym.

Mutta nyt iski orkideankaipuu, ja senhän sitten tyydytin, ihan vaan tällaisella perus-phalaeonopsiksella.


Orkideassa on jotenkin paljon katseltavaa: sillä on pitkät kukkavanat ja vain vähän (tummanvihreitä) lehtiä. Lisäksi kukat ovat eksoottisen erilaisia ja monimuotoisia, ja tässä yksilössä väri on varsin intensiivinen. Tavallaan ihan jouluinenkin, vaikkei olekaan puhtaan punainen.

Vähän tuntuu siltä, että voisin tosiaan innostua orkideoista sisäkasveina. Nyt mulla ei ole kuin muutama pieni viherkasvi kuistilla ja muutama isompi kylpyhuoneen ikkunalla. Talvisin sisäolosuhteet on aika hankalat, mutta orkidea tuntuu pärjäävän jopa nuppujen kasvattamisessa marraskuussa.

Viime postauksessa viritelty hyasinttiasetelma on nyt valmis.


Onhan se vähän friikki ja epäluomu noiden valojen kanssa, mutta se onkin all-in-one valaisin & kukka -systeemi, hah. Toivottavasti vaaleanpunaiset hyasintit sitten vähän tasoittavat kontrasteja...

Näitä kuvatessa jälkikasvun edustaja näytti kivan vinkin. Kun ilman salamaa kuvaa valosarjoja ja hieman liikuttelee kameraa samalla, niin pitkä valotusaika mahdollistaa hienot kuviot.


Tässä kuvassa näkyvät ikkunan toisella puolella sijaitsevat keltaiset valot ja sisällä ikkunasta heijastuvat sini-punaiset valot. Viehkeä, vai mitä?

5 kommenttia:

 1. Hyvinkin viehkeä, sekä valoilmiö että asetelma. Täytyypä koklata...

  VastaaPoista
 2. Hieno on asetelma, valot korostavat käpyjen seasta kukkia ja kristalli on piste i:n päälle..
  Hyvä idea muuten myös lahjaksi, eipä taida tulla kaupassa vastaan samanlaista valmiina..
  Piparimuotit tuo keittiöön joulun odotusta jo ennen kuin niitä pipareita alkaa valmistua :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, flikat, kannustuksesta. En tosiaan ole kummoinen askartelija enkä koristelija, mutta joskus tulee tarve yrittää :) Tykkään kyllä luomummista koristeista enemmän, sammalista ja jäkälistä, mutta ei tässä kotinurkilla niitä oikein ole. Sen sijaan joka nurkalla on kauppa, josta voi jotain vilkkuvaa ja välkkyvää kyllä ostaa...

  Piparimuotteja ei ole meillä vielä käytetty leipomiseen, vaikka edellisinä vuosina pipareita on leivottu marraskuusta lähtien... niin tiukkaan työ ja muut pakolliset tehtävät tuntuvat ajan nyt vieneen :(

  Mutta ei hätiä, vielä ehtii hyvin - jos vain raaskii nuo muotit tuolta pesästään pois ottaa...

  VastaaPoista
 4. Orkideassa on mielestäni jotain mystistä, siksi siihen iskee välillä pakottava himo;)

  VastaaPoista
 5. Elämäni matkat, olen samaa mieltä - ja onneksi näitä löytyy suht' helposti, kun himo iskee ;)

  VastaaPoista