25. marraskuuta 2012

Hedelmäistä joulutuoksua

Bongasin netistä tee-se-itse -tuoksuttimen ohjeen, jota oli pakko testata. Jaan tämän testin nyt teidän kanssanne, vaikka puutarhailu tästä on aavistuksen kaukana. Tai no, onhan tässä osallisena hedelmäpuu ja maustekasveja.

Tarvittiin yksi appelsiini, pari pätkää kanelitankoa, pari tähtianista ja ripsaus neilikoita. (Pahoittelen, että osa kuvista on hiukan epätarkkoja. Väärä kamera ja niukka valaistus...)


Appelsiini viipaloitiin ja kaikki aineet laitettiin kattilaan, puoleen litraan vettä.


Veden annettiin lämmetä hissuksiin melkein kiehumispisteeseen. Sitten seos kaadettiin laakeahkoon kulhoon.


Neste on tarkoitus pitää lämpimänä, jotta appelsiinin ja mausteiden aromit irtoavat ilmaan. Laitoin kulhon metalliselle pannunaluselle, jonka alle mahtuu tuikkuja. Pannunalunen oli alunperin liian matala, joten rapsin siitä puupallerotassut irti ja laitoin skumppapullon korkit tilalle.


Kaikkea sitä ihminen matkan varrella säästääkin, mutta joskus tulee tunne, että olipa hyvä, että säästin just nämäkin... 

Siinä hän nyt sitten tuoksuilee, ja hyvältä tuoksuukin. Ensi tuntumalta sanoisin, että mausteita saa olla reiluhkosti, jotta tuoksua irtoisi kunnolla. Toisaalta voi olla, että nenä tottuu äkkiä aromeihin, kuten hajuvedenkin kanssa. Parhaat höyryt saa, kun laittaa nenän ihan lähelle. Silmätkin lepäävät, on nättiä katsella.


Ohjeen mukaan seoksen voi päivän päätteeksi antaa jäähtyä jääkaappisäilytykseen ja sen voi lämmittää pari kertaa uudelleen. Vesi muuttuu sameaksi, mutta tuoksuun se ei vaikuta. Vettä pitää lisätä, jos se haihtuu liiaksi, etteivät ainekset kökötä kuivilla.

Samalla idealla voi tehdä monia eri tuoksuja – jotka muuten taatusti ovat luomua. Sitruksista tulee kuulemma kestävin aromi. Ajattelin kokeilla sitruuna-rosmariinia, kunhan tämä on polteltu loppuun. Joo, ja havunoksa-laakerinlehti-muskottipähkinää. Nam.

Hauskaa tässä on se, että sekoituksiin voi käyttää jo parhaat päiväyksensä nähneet mausteet ja ylijäämäyrtit, eikä niiden hedelmienkään tarvitse olla malliyksilöitä. Eikä pannunalusten, hah.


Hedelmällistä alkavaa viikkoa – se on joulukuu just! (Ja sehän tarkoittaa kevään kolkuttelua...)

20 kommenttia:

  1. Ihana kevään kolkuttelu -vinkki! Tuotahan on ihan pakko kokeilla, kunhan vaan keksin tuos lämmityssysteemin. Hauskan näköinenkin ja uskon, että tuoksu pesee purkkituoksut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on kyllä kaikin puolin ihanampi systeemi kuin (synteettiset) purkkituoksut, ja kivaa tekemistäkin! Tuossa alkuperäisohjeessa oli erilaisia lämmitysvinkkejä, löytyiskö niistä sopiva: http://www.theyummylife.com/Natural_Room_Scents

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä, on kiva projekti :) Ja jos postaat kokemuksiasi, niin ollaan taas vähän viisaampia tässäkin asiassa...

      Poista
  3. Into-Lianoita ja tuoksuvatitsydeemeitä. Sä oot vissiin joku naispualinen macgyver. Mä tyydyin paistaan ruisjauhojoukupipareita. Tuaksua tuli niistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, vai naisgyver :D Itse olet sanasepotar ja leipuriässä!

      Ruisjauhopiparit kuulostavat tosi kiintoisilta, tulee myös tunne, että ne ovat rapeampia kuin peruspiparit. Oletkohan postannut leivontasessiosta, täytyy tulla kurkkaamaan...

      Poista
  4. Hauska idea, täytyypä muistaa kokeilla tätä! Meillä pitäisi kotona olla glögikannun lämpimänä pitämiseen tarkoitettu tuikkualusta, joka on aivan omiaan tähänkin tarkoitukseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on varmaan juuri passeli alusta tähänkin puuhaan! Hauska kuulla, että meinaat kokeilla :)

      Poista
  5. Kiva idea! Tosin tästä tuli nyt lähikauppani mieleen, kun itse olen vähän hajuherkkä, niin kauhukseni huomasin, että lähikaupassani on otettu käyttöön tuoksumarkkinointi. Siis kauppaan on asennettu härveleitä, jotka tuuppaavat ilmaan tuoksua, tarkoituksena saada ostoskokemuksesta entistä miellyttävämpi ja sitä kautta tietysti yritetään saada asiakas ostamaan enemmän. Ei tepsi ainakaan minuun! Saan kaupassa joka kerta päänsäryn ja yritän poistua mahdollisimman nopeasti minimiostoksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pakkohajusteita on vaikea sietää. Samaa tuskailen joskus työmatkalla bussissa, kun joku on hölvännyt päälleen puoli pulloa parfyymia ja toisen puoli pulloa elnettiä. Tulee huono olo, johon ei auta se, että seuraavalla pysäkillä kyytiin hyppää kosteassa säässä kolme tupakkaa vetäissyt kanssaihminen.

      Kaupassa näköjään kaikki keinot on otettu käyttöön, muzakista hajusteisiin. Pöh.

      Poista
  6. Hauskalta kuulostaa ja ehdottomasti hyvä käyttövinkki vanhoille mausteille. Taidanpa kokeilla itsekkin. Puuhellan jälkilämmössä voisi kivasti tuoksua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, puuhellan jälkilämmössä tulee varmaan parhaimmat aromit appelsiinista ja muista aineksista....! Vanha mauste aivan nuortuu sellaisessa käsittelyssä, uskoisin :)

      Poista
  7. Hei! Huomasin Sinun tehneen upeita kerrostarjotin juttuja. Olen yrittänyt löytää tarjottimiin tarvittavia väliosia eri paikoista- tuloksetta. Voisitko auttaa minua ja kertoisit millä englanninkielisellä nimikkeellä tilasit välikappaleet e-Baysta??Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mielelläni autan.

      En muista, millä sanoilla aloin tarkalleen hakea, mutta tällaisellä nimillä noita settejä näytetään eBayssa myyvän:

      3 Tier Cake Plate Stand Center Handle Fittings

      Tässä hakutulokset Englannin eBaysta: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=3+Tier+Cake+Plate+Stand+Center+Handle+Fittings&_sacat=0&_from=R40

      Pelkkä "3 Tier Sets" löytää niitä myös, mutta mukana tulee muutakin kolmekerroksista tuotetta. Ja Englannista kun tilaa, niin ei tule tullimaksuja ja toimitus on melko nopeaa verrattuna Amerikan vastaavaan.

      Kannattaa valita mahdollimman paksun oloiset välikappaleet, kun lautaset ovat kuitenkin aika painavia, tulee sitten tukeva kokonaisuus. Poranterä kannattaa myös olla asiaan sopiva, kun lautaset tuntuvat olevan aika kovaa tavaraa. Mutta hauskaa tällaista on kasailla ja lopputulos miellyttää silmää, kun on ihan itse tehty :)

      Toivottavasti tästä oli apuja...!

      Poista
    2. Olet IHANA-kiitos paljon vastauksestasi!!!!!! Nyt uudella innolla metsästän välikapaleita kun on hyvä opastus.

      Poista
    3. Voi, kiva kuulla,

      iloista välikappaleiden metsästystä – ja kerroslautasen kasailua :)

      Poista
  8. Oi, onpas kiva idea! Kiitos inspiraatiosta! Jotain tuoksua voisin itsekin koittaa tehdä, jos tässä jossain välissä jaksan ja ehdin :) Sitruuna-rosmariini kuulostaa aika hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta kiva, että idea viriköityi :) Sitruuna-rosmariinia ajattelin itsekin seuraavaksi tehdä.

      Tämä appelsiinituoksu oli muuten ihan hyvässä voinnissa vielä 2. päivänä, jääkaappiyön jälkeen. Sitten se unohtui yöksi pöydälle, ja heitin sen sitten pois. Liemessä oli vielä hieno tuoksu, ehkä se olisi kestänyt kolmannenkin lämmityksen...

      Poista
  9. Ompas kiva ohje. Tätä voisi kokeilla joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannattaa kokeilla, tuoksu on aito ja herkullinen :)

      Poista