29. syyskuuta 2013

Minipuutarhassa chilipuun alla

Kesä alkaa olla mennyttä aikaa ainakin lämpötilojen puolesta, kovin tuntuu kalsalta pitkän kuuman kauden jälkeen tällainen +10 astetta koillistuulella höystettynä. Hurr.

Kesää voi kuitenkin yrittää jatkaa sisätiloissa miniatyyriversiona. Kerätään puutarhasta monenlaista pientä ja kootaan niistä uusi todellisuus. Tässä chili (Capsucum annuum) 'Malawi', joka on varsin matala- ja kompaktikasvuinen lajike.


Kasvista tulee asetelmaan hedelmäpuu. Otin sen ulos saviruukusta, typistin hiukan juuristoa ja istutin pienempään muoviruukkuun.

Minipuutarhan ruukuksi valikoitui nurkissa pyörinyt laakeahko ja matalahko muovipurkki. Täytin sen yli puoleenvälin hiekoitushiekalla, laitoin suodatinkangasta eristeeksi ja lisäsin hienoa hiekkaa päälle.


Aloin väkerrellä asioita hiekkaan sen suuremmin suunnittelematta. Halusin savimosaiikkisen oleskelualueen, sen tein ruukunpaloista, joita nasauttelin vasaralla vielä pienemmiksi palasiksi. 


Halusin myös uima-allasalueen. Sen laatoitus on vastikään rikkoutuneesta murokulhosta, allas on yleensä dippikastikekäytössä.


Chilipuun upotin hiekkoihin siten, että ruukun yläpinta jäi hiukan ison ruukun reunoja alemmaksi. Suodatinkankaaseen leikkasin reiän siihen kohtaan ja käytin palasen suojaamaan chilin multia kateainekselta.


Katteeksi murskasin lekalla (no okei, mies auttoi vähän, kun kylmä ilma meinasi kangistaa) Kekkilän koristehiekka-pikkukiviä pienemmäksi muruksi. Miniatyyripuutarha voisi olla hienoimmillaan pienoismaailma, jossa mittasuhteet on tarkkaan harkittu. Nyt meni ihan näppituntumalla, mutta pienempi hiekka näyttää siis paremmalta kuin "isot lohkareet" tässä kohtaa.


Oleskelualueiden ulkopuolinen hiekka peittyi sammaleeseen. Sen funktio on muistuttaa nurmikkoa...


Uima-allas olisi voinut olla sinisävyistä posliinia tai lasia, mutta kun mentiin valkoisella, niin tein vedestä turkoosia. Veden värjäämiseen on oiva konsti: kuivuneet tussit. Kun väri ei enää suostu tulemaan kynän kärjestä ulos, niin kynän voi hyvin katkaista tai avata toisesta päästä ja liottaa värin säiliöstä veteen. (Säiliön väri ei hevillä kuivu, kertoo lasten askarteluista kertynyt kokemus.)


Ulkona, isossa maailmassa, hiekkapolun reunamilla kasvaa sinnikkäästi jotain mehikasvia. Napsaisin sieltä yhden tupsun pensaaksi oleskelualueen kupeeseen.


Oleskelualueelle voisi tehdä pöydän ja tuoleja, niistä on jo pieniä ideoita mielessä. Samoin alueelta voisi olla kulku allasalueelle, jolloin nurmikon yli täytyisi olla joku kulkureitti. Koska ruoho on noin korkeaa, niin kyseeseen taitaa tulla vain silta ;)


Allasalueen kukat ovat mörkösammareita (kasvi, johon olen jo itseasiassa ihan ihastunut). Kukat ovat pienissä muoviputkiloissa (niissä, joissa esim. leikkoruusut kukkakaupassa laitetaan), putkilot on upotettu hiekkaan.


Tällainen on siis jättisamettikukan yksi kahtiataitettu taimi, mutta ihmeesti siitä saa materiaalia myös minisysteemiin...


Tässä siis perusta minimaailmalle, johon voisi halutessaan lisätä elementtejä. Toivottavasti sammal suostuu elämään sisälämpötilassa hiekkaan istutettuna, joka päivä täytyy kyllä muistaa suihkutella.Mutta eihän tämä(kään) niin vakava projekti ole, uusitaan materiaaleja sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.


Pääasia, että kesä sai hiukan jatkoaikaa.

Hyvää uutta viikkoa – ja alkavaa lokakuuta! Pysytään lujina.

16 kommenttia:

 1. Ihana! Mulla on Pinterestissä kuva puutarhatuoleista, jotka on tehty kuohari pullon rautaisesta korkin päällisestä, vink vink:D

  VastaaPoista
 2. Vau, loistojuttu jatkaa kesää sisällä.
  Tuohon saa aikaakin kulumaan kivasti, kun pihalla ei enää ole paljon puuhasteltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tällaisessa projektissa saisi kulumaan puolet talvestakin, jos oikein pieteetillä alkaisi tehdä... ja sittenhän voisi tehdä uuden :)

   Poista
 3. Ihana pikkumaailma! Sulla ei koskaan lopu ideat ja vielä osaat vimpanpäälle toteuttakkin, kadehdin suorastaa moista energisyyttä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijj, kiitos Pirkko! Tässä olisi mahis vielä tarkempaan, mittasuhteet voisi olla oikeat ja muuta, mutta kukas sitä nyt jaksaa pikkutarkkailla :)

   (Ja jos Tekijästä puhutaan, niin se on kyllä eräs Pirkko.)

   Poista
 4. En kestä. Siis upea idea ja vielä hienompi toteutus! Kekseliästä ja näppärää. En itse kykenisi samaan, koska kärsivällisyyteni ei ehkä riittäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Intianminttu, kiitos kivoista sanoista :) Kärsivällisyytesi ja osaamisesi riittäisi vaikka mihin. Kokeile ihmeessä tällaista minitarhaa...

   Poista
 5. Onnea Intolle näin jälkikäteen. Ja vähänkö olet jaksanut askarrella. Upean teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivoista kommenteista! Vain samanhenkiset voivat ymmärtää tällaisia projekteja :)

   Poista
 6. Voi kun sä aina jaksat väkerrellä kaikkea ihanaa, tämäkin on niin hieno! Ja kiitos siitä, että myös jaat nämä riemastuttavat ja hymyilyttävät projektisi :) Tällaista katsellessa ei voi muuta olla kuin iloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Purlina, ja tietty kaikille muillekin teille ihanille kommentoijille, että käytte katsomassa näitä projekteja! Mahtavaa jakaa ajatuksia ja kokemuksia teidän kanssanne – ei näitä jutskia ihan kaikki ymmärtäisikään ;)

   Poista
 7. Oh, ihana idea ja toteutus :)
  Kesää voi jatkaa monella tapaa..

  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi-Maaria! Kesää täytyy yrittää pidentää vaikka vain vähäksi aikaa – ja onneksi siitä saatiin tänään pienet jälkimaut +14 asteen muodossa. Toivotaan yhtä hienoa viikkoa!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Vein systeemin yläkertaan, ja sinnehän se chilipuu oli päässyt kuukahtamaan kuivuuteen, kun en muistanut joka päivä käydä katsomassa perään. Pöh.

   Poista