12. syyskuuta 2013

Mihin siemenet säilöön?

Siemeniä kypsyy, ja talteenhan niitä pitää kerätä, vaikkei käyttötarpeesta olisi varmuutta. Ovat vaan niin karmeen kivoja pikkupapanoita.

Tallettelen siemeniä työkalupakkiin pieniin kirjekuoriin, minigrip-pusseihin, hiusväripaketissa tulevien suojahanskojen muovimuniin ja miniskuukkeleihin peltirasioihin.


Kaikenlaiset säilyttimet periaatteessa kelpaavat, kunhan siemenet ovat rutikuivia purkkiin suljettaessa. Näissä tyhjenneissä pastillirasioissa varastoidaan kreikkalaista tulikruunua ja pelargonia sekä tämän vuoden risiineistä kotosalla kerättyjä kiiltäviä datapankkeja.


Kun siemeniä alkaa keräillä, niin arjessa näkyviä esineitä alkaa katsella sillä silmällä, että voisikohan tuossa säilyttää. Sittenpä uusien aterimien suojamuoveja ei viikkaakaan asianmukaisesti energiajätteeseen, vaan silittää ne pinoksi ihan_huisin_kätevinä_siemenpusseina.


Sisään pussiin vaan lappu, että kenestä on kyse, niin johan on vänkä vetkotin.

Millaisia siemenkoteloita sinä harrastat? Mihin sujauttaisit kevättä odottamaan esimerkiksi Mirabilis longifloran pieneltä kovakuoriaiselta näyttävän siemenen? Vinkkejä vastaanotetaan, kiitos!


Kasvihuoneessa ei vielä siemennellä, vaan on riehaannuttu uuteen versokasvuun. Leikkasin kaikki tomaatit alas kuukausi sitten, jätin kymmensenttiset tyngät ihan vaan laiskuuttani. No eihän se tomaattia ole jarruttanut kuin nimeksi, uutta runkoa on jokaisessa alasleikatussa, ja jokaisessa versossa on auenneita kukkia.


Haloo vaan, herra tomaatti, nyt sulla on ihan väärä vuodenaika. Ei sitä kovin usein suomalaisessa marraskuussa hedelmä ihan ylenpalttisesti aurinkoa kylkeensä saa, joten tuskin sitä hedelmää kannattaa nyt pyrkiä maailmaan pukkaamaan. Huh, taas saa mennä murhaamaan iloisia kasvajia.

Ulkona kukkii vielä oikein nätisti, sade ei ole päässyt liiskaamaan ketään. Kyllä on ilo liukua kohti viikonloppua näissä tunnelmissa.


Tämän himmelin myötä se on moro, immeiset!

13 kommenttia:

 1. Mulla on pari paperipussia, joihin laitan siemenet. Jos ei riitä, taittelen pari pussia lisää. Pääsee helpolla, kun harrastaa pienesti ;)

  Tuo kovakuoriaissiemen on kyllä hauska, se tarttis laittaa esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, tosin niitä paperipussintaitteluohjeita tarvitaan... :)

   Siemen on kyllä hieno, aika jännä että niissäkin pitää olla kuviointeja. Houkuttelevatkohan sitten esim. joitain lintuja syömään itsensä ja kuljettamaan kauemmaksi?

   Poista
 2. Minä en juuri kerää siemeniä, kun on tullut niitä hamstrattua muutenkin liikaa ja niin vähän esikasvatustilaa. Tulitikkuaskit ovat kuitenkin käteviä.

  Johan tomaattisi ovat vetreää porukkaa. Tässä vaiheessa on vähän ikävää yrittää saada hengiltä noin sitkeitä kasveja. Olisipa talviviherhuone ja omia tomaatteja marraskuussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulitikkuaski, hyvä idea! Sekin päästää mahdollisen kosteuden lävitseen, ei jää siemen homeen armoille.

   Älä muuta sano, tomaatintappo on kamalaa puuhaa ja talvikasvareita tarvittaisiin ki-pe-äs-ti!

   Poista
 3. Viimevuotiset siemenet säilytin kahvin suodatinpusseissa ja aiemmin olen käyttänyt kirjekuoria ja niitä hiusväripakkauksesta tulleita hanskojen suojamunia.

  Tänä vuonna aion käyttää edelleen kahvin suodatuspusseja koska niitä on aina saatavila ja pussiin on helppo kirjoittaa mitä siemeniä se sisältää. Vähän taitosta ja maalarinteippiä sulkijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suodatinpussihan on tosiaan hyvä, pääsee myös ylimääräinen kosteus ulos eivätkä siemenet mätäne. Täytyy laittaa muistiin vinkki, kiitos :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Mullakin on suodatinpusseja, niihin on helppo kerätä suoraan ulkona siemenet, ja kuten Lezzie yllä sanoi helppo kirjoittaa. Pidän ensin auki vähän aikaa, että varmasti ovat kuivia.
  Hankalista kerättävistä leikkaan joskus suoraan paperipussiin siemenkotia/varsia, varisevat siellä sitten omia aikojaan.
  Sulla on kivoja rasioita !

  VastaaPoista
 6. Suodatinpussit käytössä täälläkin. Nimi kylkeen, hieman kuivattelua, pari taitosta pussin suulle ja laatikkoon jemmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten mulla on mennyt tuo kaikkien_tietämä_vinkki ihan ohi? :) Mutta kiitos, nyt siis tiedän!

   Poista
 7. Suodatin pussit näyttää olevan monella käytössä siementen säilyttämiseen. Niihin laitan itsekin siemenet. Käytännöllistä ja helppoa vaan ei niin kaunista kuin nuo sinun rasiasi.

  Ihanaa syysviikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneus on kahvinkeittäjän ja siemenenkerääjän silmässä :)

   Hyvää alkavaa viikkoa, toivotaan, että aurinko paistelisi yhä vaan edelleen...

   Poista