1. syyskuuta 2013

Ö = mappi Ö

Se on sitten tämä kesä paketissa, ainakin kalenterin mukaan. Ja hetihän se alkoikin sataa, kun syyskuun puolelle päästiin. Hienon hieno tämä kesä kyllä oli, hellepäiviä toukokuusta tähän asti huikeat 52 kappaletta. Ja aurinkoisia päiviä vielä hirmu monta sen päälle. Ihana, ihana kesä.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt puutarhailussa ihan putkeen, asioita mahtui myös arkistoitavaksi mappi ööhön. Kuten tämä komea chili/paprika 'Pinokkio', joka sinänsä oli oikein komea, mutta jota pääsivät kuitenkin lopulta maistelemaan vain punkit.


Myös terveistä – ja etenkin terveistä – kasveista luopuminen tuottaa tuskaa. Karmeaa se on silloin, kun kasvit jatkavat kukkimistaan ja elämäänsä siellä, minne ne kipattiin. Katsovat sinua häkistä ristikoiden takaa syyttävällä silmällä. Että miksi heitit meidät tänne mappi ööhön, kitumaan hitaasti elomme päähän? (Ööh, eihän tuohon ole vastausta. Söri vaan, tyypit.)


Kitua voi myös näennäisesti hyvissä olosuhteissa, niin kuin pelargonit usein tekevät ruukuissaan, maatumattomien kuitupottien kuristaessa niiden juuristoa.


No mutta entäpä tämä juuristostaan vapaa daalia, eikö olekin komea ja paksu runko hänellä?


Mutta kukinnoista ei tule varsinaisia kultamitalisteja, kun niitä ei näe ilman suurennuslasia.


Eikä maissintähkästä tule millään kypsää, jos sitä kasvattaa väärässä paikassa, muiden kasvien varjossa. (Miksiköhän moista edes lähtee yrittämään, vaikka tietää jo lähtiessä, että ei varmaan onnistu?) 


Keväällä ei kannata ostaa perunoita pussissa, jos ei aio niitä heti syödä. Tai jos ostaa niitä idätysmielessä, niin sittenhän se sopii. Unohtaa vaan pussin jääkaappiin, niin johan alkaa versoa. Nättiä.


Ja jos unohtaa paavalinkukat aurinkoiselle kesäikkunalle kuukaudeksi ilman kastelua, niin voi olla melko varma, että öö-mappi kutsuu. Paitsi jos kasvit ovat erityisen sinnikästä laatua ja heräävät uuteen eloon saatuaan liottaa kivikovaa "multa"paakkuaan tuntikausia vedessä. Sitten olet velvollinen pitämään niistä hyvää huolta lopun ikääsi, vaikket niin paavalinkukkaihmisiä olisikaan.


Ja jos et millään halua uskoa, että pikkuiseen kasvihuoneeseen ei kannata laittaa isoksi halajavia kasveja, niin seuraa sitten vierestä, kun ne kasvavat huoneen täyteen itseään etkä mahdu sekaan. Se on kasvihuoneajatukselle muovitasku Ö.


Ihan varma ei voi olla, mutta on vahva tunne, että koira, maisteltuaan omatoimisesti vastakuivattua chiliä, luokittelisi kasviksen kuuluvaksi Ö-sarjaan. Ö niin kuin yÖk.


Mutta onneksi kesän saldo jäi kuitenkin vahvasti henkisen plussan puolelle. Syyskuun puolelle tultaessa ulkona on vielä rutkasti silmäniloa, kuten isokukkaiset daaliat 'Mick's Peppermint'...


ja kesäistäkin kesäisempi 'ACE Summer Emotions'.


Eikä anneta tietoisuuden syyskuun alkamisesta synkistää. Laitetaan työkalupakit valmiiksi ja jäädään odottamaan tammikuuta. Silloinhan sitä voi jo vähän hypistellä ja rapistella ja viritellä.


Tämä oli aakkospostausten viimeinen erä. Ö niin kuin öhi ön! Hauska kokemus, paikoin hiukan hankalakin, mutta tulihan katsottua puutarhaa tästäkin vinkkelistä. Seuraavaksi vapaata tajunnanvirtaa, siihen asti se on möidö, öhkiäiset!

14 kommenttia:

 1. Ööö, tota noin niin, sun kasvarikaverit ovat vissiin ryhtyneet öykkäröimään tai sitten niihin on iskeny ödeema. Eipä tässä mitään kummempiä örinöitä oo, joten ötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ödeemapa ödeema, öhhöh :D (Önpa öngelmällinen öökkönen tämä öö.)

   Poista
 2. Hyvin suoriuduttu aakkosista ja niistä tosi vaikeistakin. Orvokkisi on kieltämättä sitkeitä kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, suoriuduin suhteellisen kuivin jaloin ;) Orvokit ovat hiukan liiankin sitkeitä, eivät meinaa nuupahtaa oikeassa kohtaa...

   Poista
 3. Melkoine mapitus sulla on ollut, kiitos ihan superisti! On kyllä A-luokan kamaa, eikä Ö-mappiin kuuluvia postauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko :) A-luokan öhkintöjä, onneksi on ohi. (Melkein aloin numeropostaukseen tän perään, mutta sitten tuli Järki.)

   Poista
 4. Santut ovat tosi kiitollista porukkaa, siksi sopivat mullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän sitkeitä sinnittelijöitä! Siinä ikkunalla ei olisi kyllä kaktuskaan viihtynyt yhtään kauempaa :)

   Poista
 5. Mahtavaa. Upeaa, you made it! :) Syyskuusta viis, aurinko paistaa möllöttää ja ulkona on upea keli. Justiinsa opiskeluspurtista heränneenä ja pitkästä aikaa puutarhakierrostelleena havahduin siihen, että Ö-mapista (johon kuuluu minulla PALJON asioita) huolimatta kyllä puutarha vaan on hieno asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PilviPulla, ohi on A-Ö :)

   Upeat kelit sen kun jatkuvat, taitaa olla korvausta ylipitkästä talvesta...? Ja kyllä, olen samaa mieltä, puutarha on Erittäin Ihana Asia!

   Poista
 6. Hauskaa kerrontaa, oli mukava lukea. Vielä on kesää kuitenkin vähän jäljellä, nautitaan siitä. Kaunis ja hyvä kesä on todella ollut, ainakin jos vertaa viime vuoteen!
  Hauskaa syksyn odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, kiva että viihdyit :)

   Kyllä on ollut mahtava kesä, ei voi valittaa piiruakaan. Ja syksystä näyttää tulevan yhtä hieno. Niin parasta!

   Poista
 7. Onneksi on vielä noita syksyn kukkijoita jäljellä ettei kaikki heti jouda Ö-mappiin :)

  Nyt kun ihanat syyskuun ilmat hellivat meitä toivottelen leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kukkii yks sun toinen vielä näillä keleillä, ihanaa. Oikein mukavaa viikkoa sinulle, kohtahan se on taas, se aurinkoinen viikonloppu :)

   Poista