12. helmikuuta 2012

Lisävaloa viherhillokellariin

Vanhoissa taloissa on "jänniä" säilytystiloja, kuten hillokellareita ja muita kellaritiloja, joista lähtee edelleen tilaa jonnekin syvemmälle talon perustuksiin. Ne ovat joskus liiankin jänniä tiloja, mutta onneksi niihin ei pakolla tarvitse lähteä otsalampun valossa ryömimään.

Mutta entisessä hillokellarissa on nyt valoisaa, ja tänään vielä valoisampaa, kuin eilen. Laitoin nimittäin kahteen katossa roikkuvaan loisteputkivalaisimeen toiset loisteputket entisten rinnalle. Tuli tuplavaloa, ja uusista lampuista toki vielä kirkkaampaa valoa, kuin jo parin vuoden ikäisistä lampuista on viime aikoina tullut.

Siellä nyt päivää paistattelevat paprikan taimet.


Nuo loisteputket ovat 36 watin Osramin Fluora-valoja, juurikin kasveille tarkoitettuja.

Lämpötila tuolla ulkoseinää vasten olevassa huoneessa on nyt 19 astetta, eli mitään supervauhtia taimet eivä kyllä kasva. Valoa ne saavat 11 tuntia päivässä, määrää voisi hyvin nostaa 12–14 tuntiin. 

Pensaspaprika 'Redskin F1':n lisäksi valojen alla vankistuvat orvokit sekä chilit eksoottista mallia 'Caribbean Antillais'.


Voi voi rääpäleitä, on niillä vielä pitkä matka satokypsiksi asti. Toivotaan, että tarhuri ei mokaa mitään ratkaisevaa, niin päästään siihen vaiheeseen puolen vuoden päästä... Jännittävä yhteinen matka on joka tapauksessa edessä.

Hyvää ystävänpäiväviikkoa teille, Blogistanin puutarhuriystävät!

8 kommenttia:

 1. Minäkin laitoin tänään vihdoin chilit ja paprikat itämään. Hyvä ajatus hyödyntää hillokellaria, aloin itsekin miettiä pitäisikö tehdä rapunalusesta viljelytila. Siellä taitaa kyllä olla vielä vähän kylmempi kuin tuo 19 astetta! Eikä ikkunaa... Saapi nähdä. :)

  Kiva kun linkkasit blogiin, minäkin lisään tämän sinun blogisi linkkilistaani.

  Aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
 2. Kannatan kaikkien ylimääräisten tilojen valjastamista viljelykäyttöön :)

  Mullakaan ei tuossa hillokellarissa ole ikkunaa, pelkän keinovalon voimin taimet kasvavat ja pelargonit talvehtivat. Hyvin on systeemi toiminut jo kymmenisen vuotta, maaliskuulta alan kyllä kiikuttaa taimia olkkarin ikkunalle hyllykköön, oikeassa auringonvalossa kasvavat kyllä selvästi nopeammin.

  Iloista sirkkalehtien odotusta!

  VastaaPoista
 3. Sulla on kasvussa jo vaikka mitä, nyt täytyy itsenekin reipastua. Noiden pienien taimien lumo vetää joka kevät puoleensa. Ensimmäisenä heti aamusta niitä pitää käydä tirkistelemässä...

  VastaaPoista
 4. Totta, Nettimartta, sinne vetää veri aamuin illoin, valon suuntaan. Ihan kuin näissä poteissa puolessa päivässä ihmeitä tapahtuisi, hah.

  Tänään oli kyllä taas talvisäiden talvisää, ja kevätuskoa hieman koetellaan... nuo pikkutaimet näyttävät ihan keskosilta, joilla on vielä pitkä matka edessään.

  No, sitä saa mitä tilaa: hosumaija huolen aiheita. Toivotaan, että sananlasku pitää paikkansa ja että tilauksessa oleva kasvihuone tulisi myös :) Sen valmistuminen riippuu rakentajan aikatauluista, siksi siihen ei voi itse edes hosumalla oikein vaikuttaa. Tylsää!

  VastaaPoista
 5. Oih, miten suloisia pieniä alkuja ! Minun jättiverbenan kylvöksessä ei näy vielä yhtää elonmerkkiä, tosin kylvöksestä taitaa olla vasta pari viikkoa.
  Oikein ihanaa ystävänpäivän iltaa sinullekin !

  VastaaPoista
 6. Sari, minäkin laitoin jättiverbenat multiin vähän aikaa sitten, mutta ihan mykkää siellä on. Vähän jännittää, että lähtevätkö ne itämään, onko huonelämpötila hyvä vai liian matala...

  Noh, ei auta kuin odottaa! Luen kyllä jännityksellä blogiasi, että kuinkas teillä :)

  VastaaPoista
 7. Ihania pikku taimia..
  Yritän myös ensimmäistä kertaa noita chilejä, jännittää tuleeko niistä mitään. Jos ymmärsin oikein niin sinulle on tulossa kasvihuone? Voi onnea, hienoa myös päästä seurailemaan projektia näin ruudun välityksellä. Hyvää (hiukan myöhäistä) Ystävänpäivää :)

  VastaaPoista
 8. No niin Hanna tässä toivon, että kasvihuone olisi tulossa, mutta hiukan olen skeptinen kyllä: meillä on juuri takana reipas mökkiprojekti, ja jotenkin epäilen, että perheen rakentaja-reimalla ei ehkä ole energiaa ja puhtia aloittaa heti perään kasvihuonekaavailuja... haluaisin nimittäin sellaisen itsetehdyn, mutta en osaa itse tehdä :o

  Jos saisin hänet puhuttua tekemään edes semmoisen pikkuisen version sen kamalan muovitelttahökötyksen tilalle, niin olisin jo voittaja. Täytyy alkaa ensi viikolla lomalla pikkuhiljaa mainitsemaan asiasta ;)

  Kiva nähdä chiliesi esiinnousu, ihan varmasti ne itävät ja aika nopeastikin, mulla meni vain reilu viikko. Ihania arvokkaita elämänsulostuttajia nuo pikkutaimet todella ovat!

  VastaaPoista