15. helmikuuta 2012

Takan lämpöä kylvöksille

Tajusin eilen Hannan blogia lukiessani, että talossa tähän aikaan muodostuva lämpö kannattaa ottaa talteen. En tarkoita mitään insinöörityyppistä talteenottojärjestelmää, vaan tulisijojen hyötykäyttöä.

Hanna laittaa puu-uunin päälle kauniisiin kahvipannuihin vettä lämpeämään. Samana päivänä konsti toimii huoneilman kostuttajana ja seuraavana päivänä kukkien kastelussa pehmeällä, huoneenlämpöisellä vedellä. Ja molempina päivinä kauniit kahvipannut toimivat silmänilona!

Noh, katselin tänään takkatulta ja tajusin, että takan kyljet ovat nyt jatkuvasti mukavan lämpimät. Olen seisottanut jättiverbenan kylvöksiä takan vieressä senkin päällä jo pari viikkoa, ja nyt tosiaan oivalsin, että siihen takan kylkeenhän ne pitää sijoittaa. Hölmö minä!


Chilipotteja pidin lämpöisenä kylpyhuoneen lattialämmityksen päällä, mutta olivathan ne vähän tiellä siellä. Tai sellaisen tunteen sain perheenjäsenistön mietteistä, hm.

No tuossa eivät potit takuulla häiritse ketään, ihan silkkaa silmäkarkkiahan ne ovat ;)

Mietin myös kaikkien ihanien blogistien kauniita sisustuskuvia katsellessani, että miksiköhän mulla ei ole sellaista sisustussilmää ollenkaan? Että osaisin tehdä asetelmia ja ymmärtäisin kauniiden esineiden päälle? Ei, tuppaan ajattelemaan kaikkea kovin funktionaalisesti, käytännön kautta. Jos esineellä A on käyttökohde B, niin eihän sitä voi ajatella C- tai D-käytössä. Ehei.

Luulen sen kyllä olevan samaa sukua sen faktan kanssa, että En Osaa Piirtää. En tarkoita sitä mantraa, jota ihmiset joskus kouluaikoina hokivat, että mä en osaa laulaa ja mä en osaa piirtää. Minä osaan laulaa, pysyn nuotissa, ääni tosin on mitä on, mutta piirustuskynän ja aivojeni yhteys on melkein poikki. Piirustustaitoni on alle kouluikäisen tasoa. Oikeasti. Huh.

Mutta sisustussilmävajeesta huolimatta ymmärsin ottaa tämän kannun tulppaanien maljakoksi, koska siinä on tulppaanin kuva, hah!


Ymmärsin myös, että tuo sängynpäädyllä levännyt lehti sopii tunnelmaan, koska siinä on samaa vaaleanpunaista kuin tulppaaneissa ;)

Ja luulen tajuavani myös, että tämä leivos sopii tulppaanikuvaan, koska sekin on pinkki.


Sen ainakin tajusin heti, että tämä vadelmaleivos oli oikein hyvää ja että se kertyy vyötärön ympärille loppuiäksi, hm.

Mutta kertokaa te kauniiden asetelmien tekijät ja ihanien esineiden kerääjät, ovatko nuo taidot sisäsyntyisiä vai oletteko opetelleet asioita jotenkin? Asetelmakursseilla? Lehdistä, kirjoista? Miten?

8 kommenttia:

 1. Ei minunkaan blogissani ole toistaiseksi sisustuskuvia näkynyt. :) Ajattelin ilmoittaa jos haluat päivittää linkkilistaa, niin siirsin blogini tänään takaisin blogspottiin ja löytyy nyt siis osoitteesta: http://kujeitaryytimaalla.blogspot.com/ Wordpress ei täyttänytkään odotuksia, joten jäi tuollaiseksi kuukauden kokeiluksi...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Iiris ilmoituksesta, fiksasin linkin uuteen osoitteeseesi. Hyvä kuulla kokemuksiasi, pysytään siis vaan täällä Bloggerin puolella.

  Heh, älä sano sisustus- ja asetelmakuvista vielä mitään, ehkä innostut jossain vaiheessa niitä postaamaan :) Kivaahan niitä on katsella, en valita ollenkaan. Harmittelen vain omaa kädettömyyttäni...!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Terhi, ihanasti sanottu :)

  Loma alkaa tänään ja pääsen syventymään muiden blogikuulumisiin, eli nähdään pian Villa Vahannassa!

  VastaaPoista
 4. Sullan onkin takan kyljessä aivan taimipoteille mitotettu hylly.

  Hianot asetelmat. Mä en tee asetelmia, vaan kuvailen sitä mitä näen. Siis tavarat ovat sattumalta, 98 %, niillä paikoillaan eli dokumentoin. Tosin kyllä rajailen kuviani jonkun verran. Yleensä kyllä kuvaankin niin, että rajaan valmiikis. Tämä (huono?) tapa on jäänyt dia- ja mv-kuvauksen ajoilta. Tykkään kovasti sun kuvistas.

  VastaaPoista
 5. Nettimartta, kiitos viestistä, johon tosin vastaan näin hirmu myöhään lomailun takia. Ja kiitos kuvakehusta, se lämmitti, erinomaisen kuvaajan suusta kuultuna varsinkin.

  Täytyykin yrittää katsoa asioita niin, että laittaa mielenkiintoisia juttuja vierekkäin, niin niitä voi sitten kuvata, jos kamera kohdalle osuu... en osaa tosiaan asetella mitään kameraa varten, mutta kuvaan kyllä heti niin rajatusti, että julkaisen kuvat aina ihan sellaisenaan. En jaksa puljata kuvankäsittelyohjelmien kanssa :)

  Mustavalkokuvausta olisikin kiva kokeilla kasvien kanssa, ihmisistä saa kyllä aivan ihania mv-otoksia. Usein ne ovat parempia kuin värikuvat. Toimisikohan mustavalkoisuus kasvimaailmassa?

  VastaaPoista
 6. Ihana asetelma :)

  Mun suurin ongelma asetelmien kanssa on se, että ne hukkuisivat kuitenkin siihen yleiseen kaaokseen, joka meillä vallitsee. Lähinnä nyt siis odottelen, että joskus saisin talon jonkinlaiseen järjestykseen - sitten vasta on asetelmien aika. Mrrr.

  VastaaPoista
 7. Annimanni, ihan samat ongelmat on tässäkin talossa. Tavaraa ja sälää on kaikki nurkat pullollaan, ei sieltä paljon kukkaset erotu, ellei oikein asiakseen ryhdy raivaamaan niille lebensraumia.

  Ja asetelmien hahmottelu itsessään, se on mulle hiukan vieras alue, mutta haluaisin kyllä oppia. Ehkä joku opisto järjestää tällaisia kursseja?

  VastaaPoista