Mutta nyt aloin tutkia asiaa kirjoista ja netistä, ja päädyin seuraavaan synteesiin – korjatkaa, jos olen väärässä.
1. Siemenet kylvetään mieluusti kylvömultaan, joka ei juurikaan sisällä ravinteita. Runsasravinteinen multa voi olla liian tuhtia pienille juurille.
2. Kun taimet koulitaan isompiin omiin astioihin, niille laitetaan joko erityistä taimimultaa tai perus-yleis-kukka-puutarhamultaa. Esimerkiksi Biolanin taimimulta on miedosti lannoitettu kompostoidulla broilerinlannalla. Nuori juuristo on edelleen herkkä liialliselle lannoitteille, mutta nälkä alkaa kasvavalla nuorella jo olla. Olen itse aina käyttänyt yleismultaa koulimisvaiheessa, mutta en ole koulinut kovin pieniä taimia, joten ne ovat ilmeisesti kestäneet tukevamman ravinnonsaannin.
3. Uuden mullan ravinteet riittävät 2-3 viikoksi, jonka jälkeen aloitetaan lisälannoitus. Jos taimia ei koulita eikä siirretä isompaan astiaan, niin lannoittaminen aloitetaan muutaman viikon kuluttua kasvun alkamisesta.
4. Lannoitus aloitetaan miedolla lannoitteella ja pienillä annoksilla. Esimerkiksi chileille, tomaateille ja muille marja- ja hedelmäkasveille suositellaan niukemmin typpeä (N) ja enemmän fosforia (P) ja kaliumia (K) sisältäviä lannoitteita, jotta ne eivät kuluttaisi voimiaan rehevyyteen ja lehtien kasvatteluun, vaan runsaaseen kukintaan ja sitä myöten runsaaseen satoon.
Tällainen lannoite voisi olla esim. Kekkilän Marjalannoite (N-P-K 5-5-17), nestemäinen Puutarharavinne (N-P-K 5 %-1 %-8 %), Kastelulannoite (N-P-K 17-4-25) tai Biolanin Luonnonlannoite Marjoille ja Hedelmille (N-P-K 5-3-7) sekä kanankakkatuotteet.
Tuota Kekkilän Kastelulannoitetta olen käyttänyt monena kesänä, ja varsin hyvin se on toiminut kaikkien ruukussa kasvavien yksivuotisten, sekä koristekasvien että hyötykasvien, lannoitukseen koko kesän ajan.
Samantyyppistä NPK-suhdetta suositellaan myös perennoiden lannoitukseen.
5. Yksivuotiset kesäkukat voivat nauttia runsastyppistä ruokaa, eli niiden lannoite voi olla esim. N-P-K 6-1-6 -suhteessa. Kesäkukille on tietysti ihan täsmälannoitteensa, mutta esimerkiksi tuo Kastelulannoite tai kanankakkatuotteet käyvät niillekin hyvin.
Mutta siis muutama viikko sirkkalehtien esiinnoususta, ja lannoitearsenaalin saa ottaa esiin. Täytyy kokeilla tänä vuonna ja yrittää tulkita, että onko varhaistetusta lannoituksesta selvää etua. Lannoituksen olen toki aloittanut sitten jossain vaiheessa ulkosalla, mutta en heti istutuksen jälkeen: silloinhan ruukkuihin (joissa yleensä yksivuotisia kasvatan) on laitettu uusi multa, ja siinä on ravinteita taas pariksi viikoksi.
Mutta silloin kun kastelurumba on kiihkeimmillään, eli suunnilleen juhannuksesta koulujen alkuun, vaaleanpunaista jauhetta ropsahtaa kastelukannuun joka kerta.
Ihan vielä eivät ole käsillä nuo jumalaiset ja helteiset ajat, mutta sitä silmälläpitäen tässä siemeniä multiin työnnetään :) Viime postauksessa manasin liian tiivistä kylvöastiaa, jossa verbenan siemenet kohtasivat jopa homeen hyökkäyksen. Noh, joku sitkeä sissi siellä yrittää itää:
Tätä tyyppiä olen sitten tsekannut noin tunnin välein. Että onko se vielä hengissä, avaako se sirkkalehdet, onko se Selviytyjä?
Vaihdoin chilin ja paprikan taimille isommat asumukset eilen. Ne itivät semmoisessa perusmustassa muovineliössä, ja nyt oli aika siirtää ne pienehköihin saviruukkuihin. Tässä pensaspaprika 'Redskin F1'.
Ja tässä chili 'Caribbean Antillais'.
Chili on kasvanut hitaammin kuin paprika, tai paprika kasvanut nopeammin kuin chili, miten vain, heh.
Näitä pitää sitten alkaa parin viikon päästä lannoittelemaan. Huh, jännää.
Tilasin eilen Thompson&Morganilta vielä muutaman pakkauksen jotain kamalan tärkeää kylvettävää. Nyt en vaan muista yhtään niistä, hah.
Mutta vanhoista varastoista löytyi koristemaissi Zea Mays 'Quadricolorin' siemeniä, toivottavasti ne lähtevät vielä itämään.
Korkkasin turvepottipötkönkin ihan vain heitä varten... Tai jos totta puhutaan, niin itseäni varten sen avasin. Nuo turveruukut ovat niin ihania :)
Kiitos tästä postauksesta, tuli tietoa jota kaipasin :)
VastaaPoistaSiemen pussin ohjeiden perustella käsketään lannoittamaan ja näin kun kyseessä on chili esikoiseni ei ole tiennyt miten ja koska pitää toimia..
Koulittu on nyt toisen lehtiparin jälkeen ja hieman sinne pohjalle tavallista kukkamultaa laitettu, hyvä tietää jotta tuo riittää tämän sisä vaiheen.. Kanankakka rakeiden ja "punaisen"kasteluveden lisäksi en ole muunlaisia apulannotteita osannut käyttääkkään. Taitavat siis riittää jatkossakin kotitarve viljelijälle.. Ja hyvä tietää että vielä ei ole mikään kiirus.
Sinulla näyttää olevan potria paprikan ja chilin alkuja, että se valo lienee sitä tärkeintä voimaa.
En ole vielä sortunut siementen netti shoppailuun, mutta aina taimimulta kaupoilla sitä tarttuu mukaan "perjantai"-pussi, vähän kuin irttiksiä kiskalta ostelisi, herkullisen värisiä kukkaunelmia.
Pukin puutarhalle tuli myös laitettua toivelistaa, josko sieltä posti toisi yhden Hannan ja sille muutaman kaverin ;)
Kiitos Hanna itsellesi hyvästä kysymyksestä, enpä ollut koskaan kunnolla asiaa ajatellut. Mutta kohta lähtee pinkit jauheet tehokäyttöön :)
VastaaPoistaPerjantaipussi on hauska termi tuolle tutulle ilmiölle! Onneksi ne sisältävät vain silkkaa terveellisyyttä, toisin kuin irtokarkkipussit... joita kyllä myöskin säännöllisesti ostan, hm.
Pukin Puutarhan nettikauppa kuulostaa hyvältä, sinne pitäisi munkin mennä asioille. Printtasin vähän aikaa sitten koko kaupan valikoiman paperille ja vertailin parin pelargonikirjan sisältöön, kun tuolla nettisivuilla ei ole kuvia. Aika harva lajike tosin löytyi kirjasta, mutta niistä oli apua noiden 21:n eri lajiketyypin tulkkaamisessa... ihania ovat kyllä kaikki pelargonit, ei voi muuta sanoa!
Millainen ihanuus tuo tilaamasi Hanna on?