16. kesäkuuta 2013

F = fräken

Aakkosten kuudes kirjan johdatti toisen kotimaisen äärelle, kun tontti 559:llä ei kasva esimerkiksi freesiaa tai fiikusta. Sen sijaan sillä pyrkii iloisesti kasvamaan fräkeniä, tarkalleen ottaen åkerfräkeniä.

Siis peltokortetta.


Olen kylläkin nyppinyt heidät alkukeväällä pois kukkapenkeistä, joten esimerkki piti hakea kunnan tiluksilta, aidan toiselta puolen. 

Peltokorte kasvaa kahdessa muodossa: keväällä ruskeana puikulana, kesällä vihreänä hörsönä. Sen toinen nimitys onkin (tai ainakin joskus ollut) kukonkuusi.

Rikkakasvina peltokorte on viheliäinen, sillä sen juuret yltävät jopa toista metriä syvälle. Puutarhassa se ei ole niin iso ongelma kuin pelloilla, sillä isommat perennat vievät siltä maanpäällisen lebensraumin. Peltokorte/ åkerfräken (Equisetum arvense) kasvaa melkoisesti missä vain, sillä saa kiviaidankin vihertämään.


Jos joku innostui peltokortteesta koristekasvina, niin Wikipediasta lisää, suomeksi tai ruotsiksi. Minä en.

Sen sijaan esittelen toisen, huomattavasti kauniimman F:n, jota tosin valitettavasti tontilla ei kasva. Se on trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla viihtyvä frangipani.


Frangipani (temppelipuu, Plumeria-suku) on 1-3 metrin korkuinen puu, joka kukkii valkoisin, keltaisin, punaisin tai vaaleanpunaisin kukin. Ja huom, tuoksuvin kukin. Erittäin hyvän tuoksuisin.

Tämä yksilö houkutteli neniä Thaimaassa, sen klooni Kreikassa. Tämä valko-keltainen väri tuntuu olevan yleisin, punaista olen nähnyt jonkun verran. Mikäli se mitään mistään todistaa, heh.


Ja kun Kreikkaan pääsimme, niin otetaan vielä yksi F. Nimittäin taiteilija Nikos Floros. Hän on tehnyt näyttäviä asuja juomatölkeistä.


Amerikkalaistunut kreikkalaistaiteilija teki 14-osaista pukukokoelmaa viisi vuotta. Inspiraationsa hän sai Maria Callasin puvustuksista muun muassa La Traviata ja Madame Butterfly -oopperoissa. 

Floros keräili tölkkejä ravintoloista ja roskiksista ja sai ymmärrettävästi hämmennystä osakseen. Hän repi tölkit pieniksi suikaleiksi ja "kutoi" niistä teoksensa. Kokoelman tekemiseen kului yli 20 000 tölkkiä. 

Kokoelmalla hän on kerännyt rahaa uuteen, Ateenaan rakennettavaan oopperataloon. Osa töistä on ostettu kreikkalaiseen museoon.


Floros kertoo halunneensa tehdä taidetta kulutustuotteista, koska "ostoskeskukset ovat nykyajan temppeleitä, jossa ihminen tuntee olevansa olemassa. Ostan, siis olen." 

Hieno puvusto on nähtävissä kokonaisuudessaan täällä.

Pop-taiteellista ja rikkaruohon valtaamaa sunnuntaita teillekin, arvon ihmiset!

11 kommenttia:

  1. Todellakin rikkaruohojen valtaamaa ;) Hauska F-postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelin, että jollain muullakin _saattaa_ olla ensi käden tuntumaa rikkakasveihin ;)

      Poista
  2. Jahas tästä lähtien muistelen aina postaustasi kun kitken kortteita:) Eipähän tarvitse alkaa kutomaan ukon olut tölkeistä mekkoja tai kenkiä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ajatus tuo oluttölkkikudonta! Suomessa kyllä tölkkejä kertyy, niitä ei paljon tarvitsisi roskiksista tonkia, kävisi vaan naapuruston läpi, niin johan olisi tuhat tölkkiä heti kasassa ;D

      Poista
  3. Temppelipuu <3 sen tuoksu on taivaallinen ja kuin ihanaa sujauttaa korvan taa tuollainen tai uida kuutamossa altaalla minkä pinnalla kelluu kymmeniä tuoksuvia kukintoja... ääk! Mä haluan thaivaaseen taas...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin just, hyvin kuvailit tunnelmat! Minäkin olen napsinut tippuneet kukat korvan taakse uidessa, tekee niin hyvää kokonaisvaltaisesti :) Thaivaaseen, sinne on toive mullakin.

      Poista
  4. Ihana F-postaus, jossa aasinsiltaa pitkin päästiin aiheesta toiseen ;) Tuota Nikosta ei pidä päästää Suomeen tölkkejä keräämään, kun täällähän niissä on pantit. Paljon kyllä menee Viron tuliaistölkkejä roskikseen, joten ne olisivat oiva kohde. Kauniita töitä hän on kyllä tehnyt.

    VastaaPoista
  5. Joo, kyllä Nikoksen pitäisi ne tölkkivuoret naapureiltaan OSTAA, eivät antaisi ilmaisiksi edes taiteen nimissä ;) Mutta hyötykäyttöön tulisivat tölkköset noin hienojen pukujen teossa, eivät menisi luonnon riesaksi...

    Aasinsilta, just ja just kestää pienen nelijalkaisen painon, heh.

    VastaaPoista
  6. No höh, viheliäinen vieras teillä. Ymmärrän tuskasi, ei tuota saa juurineen irti millään. Mutta hyvin sanottu, on tosiaan dinosaurusten aikakautta, silloin hiilikaudella korte-tyyppiset kasvit taisivat olla suurten puiden kokoisia. Tai siis puita. Tai jotain. Ja sudenkorennot olivat suuren lokin kokoisia, huu.

    VastaaPoista