18. kesäkuuta 2013

G = geranium

Kolme vuotta sitä on tullut toitotettua: kurjenpolvet on mun lemppareita. Geranium sydän Geranium. Siksipä G-postaus on itseoikeutetusti kurjenpolvista, jotka sattuvat kukkimaankin juuri nyt. Osa on lopettelemassa, mutta eihän mikään ikuisesti kestä. Paitsi ehkä radioaktiivinen säteily, ja suomalaiset, puutarhailuun varsin epävarmat kelit.


Nätit ylävasemmalta alkaen:

Geranium 'Johnson's Blue', loistokurjenpolvi
G. macrorrhizum 'Album', tuoksukurjenpolvi
G. x magnificum, tarhakurjenpolvi
G. endressii 'Wargrave Pink', espanjankurjenpolvi
G. macrorhizzum 'Czakor', tuoksukurjenpolvi

Näiden lisäksi tontilta pitäisi löytyä 

G. himalayense, idänkurjenpolvi *saattaa kasvaa Johnson's Bluen vierestä
G. macrorrhizum 'Spessart', tuoksukurjenpolvi *epäilen arvaavani sijainnin
G. cantabrigiense 'Biokovo', peittokurjenpolvi *luulen tietäväni, kuka hän on
G. x oxonianum 'Claridge Druce' *jaa-ah

No, mitä sitä nyt niin stressaamaan kenenkin nimestä. Pääasia, että kurjenpolvia on ja että ne kukkivat kaikenlaisissa olosuhteissa. 

Tuoksukurjenpolvesta tulee parissa vuodessa iso pehko, jonka lähellä rikkaruohot eivät viihdy.


Etsin kirjallisuudesta ja taimikataloogeista taannoin varjoon ja puolivarjoon sopivia lajeja ja löysin niitä runsain mitoin. Myös luonnonvaraisia kurjenpolvia on useita, kuten tämä Pohjois-Karjalassa rauhaa rakastava valkoinen laji.


Jos allekirjoittaneen, kahdella jalalla kulkevan Geraniumin olisi luovuttava kaikista muista kasveista ja valittava vain yksi, niin hän ottaisi ilman muuta g:t. Niistä riittäisi lajeja joka nurkkaan, jokaiseen olosuhteeseen. Jos saisi vielä laventaa sukulaiskasvi Pelargoniumin suuntaan, niin eipä sitä ehtisi yhden elämän aikana kerätä kokoelmaa täydelliseksi. Jo yksin luonnonvaraisten lajien kanssa olisi paljon etsittävää ja jäljitettävää. (Hieno haaste eläkepäiville!)

Tuon aiemman kuvan tuoksukurjenpolven taustalla kasvaa toinen hieno G, nimittäin Gillenia trifoliata, perhoangervo. Se on herkkä perenna, joka elää tuulen liikkeiden mukana. Ihana ominaisuus, jonka arvon huomaa juuri esim. havukasvien läheisyydessä. Niitä kun ei heiluta kuin viiden richterin maanjäristys.


Heinäkuussa, jos mikään ei estä, rakennan kurjenpolvipenkin (Hautakumpu nimeltään) uusiksi. Tähtään heinäkuuhun, koska a) loma b) miehen loma. Tarvitsen lisähauiksia kaivuu- ja kärräyshommiin, omat hihat ovat menneet ihan löysiksi toimistolla.

Aurinkoisia päiviä ennen juhannusta teille kaikille! Erityisesti gaunista gesgiviiggoa.

18 kommenttia:

 1. Giitos samoin, gaunista geskiviikkoa! Ihania ovat nuo sinun nimikkokasvisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vv, kyllä geraniumeista löytää vaikka mitä ihanuuksia... täytynee eläkkeellä katsella isompia tiluksia jostain ;)

   Poista
 2. Ovat kyllä kauniita! Mulla ei heitä ole vielä yhtään, mutta tuo "iso pehko, jonka lähellä rikkaruohot eivät viihdy" kuulosti niin rakastettavan ihanalta, että hankintalistalle meni :D

  Metsäkurjenpolvea (?) olen tosin käynyt ihastelemassa pihan laidalla ja tuumaillut, että sen voisi myöhemmin kesällä kiikuttaa pihan puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eivät pärjää rikkaruohot tuoksukurjenpolven syleilyssä. Ja metsäkurjenpolvi on tosi ihana, on kauniin värinen sellaisena liilana versiona. Tosin mkp:tä taitaa olla just valkoisenakin, jos en väärin muista... mulle käy kyllä kaikki :)

   Poista
 3. Arvasin, ettei sulla tule tämän kirjaimen kohdalla ongelmia tuottaa sisältöä :)

  Minullakin on nyt mökillä oma geranium. Viime syksynä istuttamani kaksi jalokurjenpolvea, Philippe Vapellea. Kukkii jo komeasti, kuviakin on napsittu, kun vaan ehtisi postailemaan. Onko sulle tuttu geranium tämä tapaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, oli aakkosten helpoin kirjain – tosin ei tullut teille juurikaan yllätysmomenttia, heh.

   Ooh, kuulostaa hyvältä tuo PV! En ole koskaan törmännyt häneen, mielelläni näkisin kuvia!

   Poista
 4. Oh my gosh, mikä geraniumyllätys. No ei vaineskaan, mikäpä muut kasvi sopisi G-paikalle paremmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, taisit olla todella yllättynyt :D Eipä mieleen tullut noin äkkiseltään toista Geetä, joka olisi geraniumit syrjäyttänyt... eikä tule vieläkään, heh.

   Poista
 5. Minä sain juuri äidiltäni mummoni kotitilalta Savosta olevaa kurjenpolvea, mutten muista, mikä se olikaan. Ehdoton maatiaiskaunotar kuitenkin, ja kukinnoltaan valkoinen. Laitoin sen varjoisaan penkkiin, johon tulee muun muassa kuunliljoja ja kotkansiipeä, ehkä kevätkaihonkukkaa ja sipulikukkia myös. Vähän on suunnitelmat auki, kun kasvien pitäis vaan löytyä tutuilta jne. Lähistöllä oli karanneita lemmikkejä ja haaveilen niistä, mutten oikein tiedä, olisiko niin läheltä pihaa ottaminen varastamista...

  Joka tapauksessa, geraniumista vielä. Minä laitoin tänä keväänä espanjankurjenpolvea pari kappaletta hieman hämyisään konnantatarpenkkiin, jonka kruununa on valkokukintoinen kamtsatkanangervo (jotenkin päässä suttaa että onko moista, mutta mielestäni kyllä...). Toistaiseksi kyseinen geranium edustaa siellä hienosti.

  Pitkän sepustukseni päätteeksi, hienoa, että g kuului geraniumille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa tosi ihanalta tuo valkoinen kaunottaresi! Ja koko penkki kuulostaa ihanalta, lehtomaiselta kokonaisuudelta. Ja konnantatarpenkki myös, mielenkiintoisia ja varmasti kauniita yhdistelmiä.

   Sanoisin, että karanneet lemmikit ovat yhteistä omaisuutta, eli napsaise vaan pieni puntti mukaasi. Kyllä ne siitä edelleen leviävät...

   Ja olen samaa mieltä, Gee ei olisi voinut kuulua muulle kasville :)

   Poista
 6. Sekä kurjenpolvet että perhoangervot on ihan must-kasveja;)

  VastaaPoista
 7. Olisin pistänyt pääni pantiksi, että tässä esiintyvät Geraniumit :) On sinun ansiotasi, että mullakin on nyt pieni valikoima teikäläisiä ja vielä jatkossa ehkäpä entistä enemmän jos siemenet suvaitsevat satoa tuottaa. Siis kukkasatoa;) Kauniita olette <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, tiesin, että ainakin teitä Konkareita on vaikea tässä kohtaa kauheasti yllättää... mutta kuulostaa tosi ihanalta, että olen saanut olla mukana virittämässä geranium-inspiraatiota. <3 itsellesi!

   Poista
 8. Upeat G´t ! Peittävä, kaunis ja kestävä, pari paikkaa löytyy heille heti joten pistetään sinne pitkälle hankinta listalle muistiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, peittävä, kaunis ja kestävä. Siinä ne adjektiivit olivat, mitä kurjenpolvien esittelyssä tarvitaan. Tiks lukkoon!

   Poista
 9. Gyllä oli arvattavaa tämä postauksen sisältö, kuten tuossa aiemminkin jo on kommentoitu. Mutta mitäpä sitä kiistämään, vaikuttavat kertakaikkiaan hyviltä tyypeiltä nämä, kuten myös nuo serkkunsa ex-geraniumit pelargoniumit. Päälisin puolin kun näihin kahteen on tutustunut, niin voipi olla, että on enempi kerättäviä kuin tontissa on neliöitä :) Hyvää juhannusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muissa aakkosissa saattaa tulla enemmän yllätyksellisyyttä, paitsi ehkä tosiaan tuon P:n kohdalla :) Ja oikeassa olet, ei riittäisi ihan pieni plantaasi näiden kahden keräilyharrastukseen... hehtaarin tontilla pääsisi jonkinlaiseen alkuun.

   Kepeää juhannusta!

   Poista