29. heinäkuuta 2013

T = tomaatti

T niin kuin terveisiä töistä! Huh, olipas rankka eka päivä loman jälkeen, jo pelkästään paikallaan oleminen tuotti hikikarpaloita, aivotoiminnan käynnistämisestä puhumattakaan. Onneksi päivä kuitenkin lopulta päättyi ja pääsin takaisin tähdellisten touhujen tuoksinaan. Tomaatteja tutkailemaan.

Tomaattisato on alkanut nyt kypsyä laajemmalti, nyt saa syödä puskan vierellä seisaaltaan. Nelisen kuukautta kului siemenkylvöstä sadonkorjuuseen, ei ole mahdottoman pitkä aika se. Ilmat ovat kyllä tänä vuonna suosineet tomskujen kasvatusta.

Taivasalla, eteläseinustalla ruukussa kasvaa Gardener's Delightia.


Osa GD-taimien hedelmistä on varsin isoja kirsikkatomaateiksi.


Länsiseinustan GD:t ovat punertuneet hieman hitaammin. Tosin ruukusta saatiin myös kesän ihan ensimmäiset maistiaiset.


Eteläseinustalla ruukussa kasvaa myös Sungold.


Nämä oranssit pallerot ovat erittäin lempeän makuisia, menisivät kaupaksi vihanneskammoisellekin.


Kasvihuoneessa tein kaksi viikkoa sitten radikaalin raakkaustyön, josta tomaattipehkot eivät näytä olevan moksiskaan. Siellä ne ovat taas pehkoontuneet ja tursuavat oviaukosta ulos.


Sungoldia kasvaa myös kasvarissa, se nimenomaan on venähtänyt tolkuttomiin mittoihin suojaisissa olosuhteissa. Viidakkoveitsen jälkeen oksiin jäi pienehkö määrä raakileterttuja, jotka ovat nyt saaneet riittävästi valoa punertuakseen.


Kompaktikasvuinen Tiny Tim on jäänyt aivan jalkoihin elintilataistelussa, mutta on ilmeisesti saanut sen verran päivänvaloa itseensä, että on voinut kypsytellä hedelmiään.


Näistä minä sitten kulhoon palleroita keräsin. Nättejähän he ovat, vai mitä sanotte.


Tomaattien lisäksi satoa on saatu chileistä, jotka toimivat mukavana raaka-aineena paholaisenhillossa. Näiden aineksien lisäksi tähän mainioon lisukkeeseen tarvitaan 2 dl hillosokeria, 2 rkl etikkaa ja 2 tl suolaa.


Kasvikset pilkotaan pieneksi (monitoimikone surauttaa nopeasti), laitetaan yhdessä kattilaan ja annetaan poreilla n. 15 minuuttia.


Sitten vaan purkkeihin ja jääkaappiin tai pakastimeen syömistä odottamaan. Annoksesta tulee noin 4 (-5) desilitraa. Paholaisenhillo sopii lähes kaikkiin pääruoka-annoksiin lisukkeeksi, on se vaan niin hyvää.


T-kirjaimeen sopii vielä tiikerililja, joka tässä tapauksessa on raikkaan keltainen 'Citronella'.


Näillä eväillä siis kohti huomista päivää. Nyt se on T niin kuin terve!

18 kommenttia:

  1. Huh, huh, eka työpäivä loman jälkeen takana myös meikäläisellä...ei ollut herkkua, ei. Minulle ei olisi tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia jatkaa lomailua edelleen! Mutta sinne se vaan oli aamulla lampsittava - töihin. No, kait sitä pitää olla tyytyväinen, että näinä aikoina on töitä, joten ei siitä sen enempää.

    Kauniita tomaattipompuloita! Mulla taitaa jäädä chilit tulematta, pari on puristanut kukan, mutta nekin vaan kukkivat ja kukkivat. Ruukkupaprikoissa sentään on jo muutama pompula tulossa, Mohawk-lajikkeesta.

    Tsemiä viikkoon, kyllä se siitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, täytyy vaan olla iloinen siitä, mitä on. Joskus ehkä jotain muuta :)

      Chilit voivat hyvin ehtiä vielä tehdä hedelmää, jos kasvavat eteläseinustalla/-ikkunalla. Jos raaskit, voit napsaista kukkia pois, niin kasvi saattaa keskittyä podien pusertamiseen jäljellejääneistä kukista tomaatin tyyliin?

      Poista
  2. Meillä kaivataan lisää aurinkoa, että tomaatit alkaa punastumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoa ja lämpöä tosiaan kaipaavat, mutteivät niitäkään liikaa... lehtien pitäisi ilmeisesti suojata hedelmäterttuja suoralta auringolta, jostain juuri luin. Huh, olisihan se melko monimutkaista alkaa oikein tosissaan pohtimaan tomaatin (tai kenenkään muunkaan) sielunelämää ;)

      Poista
  3. Tsemppiä töihin, se on aina rankkaa. Hienot sadot tomaatteja saat jo. Täytyy kyllä ensi vuonna laittaa itsekin kokeiluun pari uuttakin lajiketta, jos vain muistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä, tukea tarvitaan sopeutumisvaiheeseen :)

      Tomaatteja tulee ihan mukavasti, tosin näistä ei saa muuta kuin salaatti-iloa. Säilöttäväksi tarttisi isompia mollukoita. Ehkä ensi vuonna?

      Poista
  4. Omnomnom! Ei punastele vielä meidän tomaatit, ehkä ihan aavistuksen on väri vaihtumassa. Saapa nähdä, ehtiikö niistä tulla syötäviä ollenkaan. Chilitkin on vielä iloisen vihreitä, hyvältä ei näytä! :/ Mutta tuota hilloa voisi kyllä tehdä äiteen paremmasta sadosta! :D Kuinka kauan tuollainen säilyy jääkaapissa tuollaisenaan? Ei varmaan kauhean pitkään, ellei siitä laita jotain myrkkyjä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee paljon syötävää, kun värikin on jo vaihtumassa. Äkkiä se siitä punertuu, kun vauhtiin pääsee. Sama chileillä, tummanvihreistäkin tulee rivakasti punaisia, kun vaan tajuavat puuhaan ryhtyä :)

      Hillon uskon säilyvän kohtuullisen hyvin, kun desinfioin purkit keittämällä ja säilytän kunnolla kylmässä. Lisäksi hillosokerin pektiini toimii jonkinlaisena säilöntäaineena. Avattu purkki pitää käyttää noin parissa viikossa, mutta avaamatonta säilytän rohkeasti noin kuukauden. Pakastaminen on hyvä vaihtoehto, mutta avattu purkki pitää silloin taas muistaa syödä suht' nopeasti. Ja sittenhän sen viimeistään homeesta näkee, kun menee liian paholaismaiseksi :o

      Poista
  5. Voih, työhön paluu loman jälkeen on rankkaa, ilman muuta pitää aloittaa hyvin pehmeällä laskulla, siinä on jo tarpeeksi ekalle päivälle, että jaksaa olla paikalla...
    Mutta vau mitkä värit tomaateissa ! Mulla alkaa vasta olla ekoissa häivähdys punaista, malttamattomana odotan satoa. Ja olisipa tarpeeksi chilejä, voisi tehdä tuota ihanaa hilloa. Ehkä ensi vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri niin, pelkkä paikallaolo ekana päivänä riittää jo uroteoksi. Huh, on se aina vaan yhtä rankkaa...

      Äkkiä se häivähdys muuttuu ryöpsähdykseksi punaista! Sitten saa syödä tomskua mielin määrin, ihanaa :)

      Poista
  6. Oivoi, ei saa esitellä tällaisia herkkuja, tulee nälkä ;D Ja vähän kateuskin: mun tomaatit, ne muutama pienenpieni pallero, ovat vielä ihan auttamattoman raakoja ja mun silmään näyttävät pahasti siltä, etteivät ehdi kypsyäkään.

    On muuten tosi raikkaan näköinen tuo tiikerililja, oikein aurinkoinen ja ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon kyllä vakaasti, että pallerosi ehtivät hienosti kypsyä syömäkuntoisiksi. En ala riimitellä sitä Mamban kamalaa kesärallatusta, mutta periaatteessa samassa hengessä elän ;)

      Tiikerililjan keltainen on minunkin mieleeni, semmoinen raikas tuulahdus!

      Poista
  7. Mihkä nää kirjaimet menee, ei voi olla totta että oot jo Teessä!!??
    Mulla myös valui töissä hiki, vaikka vaan seisoin ja en edes juuri ajatellut. Mutta kyllä se siitä, tiedetään.
    Sun tomskut on komeet, oon pirun kateellinen. Mulla vaan iso viidakko kera kukkien, yhtään raakiletta en oo löytäny mutta eihän sinne viidakkoon ees pääse sisälle. Ensi kesänä en laita yhtään tomaattia. En. Paitsi jo yhen TinyTomin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheh, onneksi ollaan jo Teessä, tämä aakkostelu on ollutkin yllättävän rajoittavaa! Just kun olisi pirusti asiaa aiheesta X, niin käsillä onkin kirjain Y. Ja nyt onkin just ne karmeimmat kirjaimet enää edessä :o

      No niin, sulla on siis Vee niin kuin viidakko. Sinne ei tosiaan pääse edes sisälle, joten siellä voi tomaatinraakileiden lisäksi tai sijaan asustella haikaraperhe tai Ruokolahden leijona. Minäkään en laita kasvariin ensi vuonna yhtään tomaattia (paitsi Tiny Timin).

      Poista
  8. Ihanan näköisiä tomaatteja! Odotan innolla omieni punastumista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, maatuska, varmasti tomskusi pörskähtävät kohta punaistakin punaisemmiksi!

      Poista
  9. Palasin vielä pikaisesti kysäisemään, osaisitko avittaa vähän? Kyselen muutamilta kanssabloggaajilta apua, koska huomasin tänään, etteivät blogini uusimmat postaukset jostain syystä enää päivity lukijoideni lukuluetteloihin. Viimeisin läpi mennyt postaus on neljän päivän takainen perhospostaus. Mitään poikkeuksellista en ole itse tässä neljän päivän aikana blogille tehnyt, en ole koskenut mihinkään asetuksiin tms. Osaatko vinkata, mitä nyt kuuluisi tehdä? Googlettamalla / Bloggerin ohjeistuksista en neuvoa löytänyt. On tylsää pitää blogia, jos kukaan ei osaa tulla enää Mielen Lumoon lukemaan uusia päivityksiä! Melkein tässä jo itkua tuhrustan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, että voiko kyseessä olla osoitteen .com/.fi-päätteeseen liittyvä asia: listallani osoitteesi oli .com, mutta selaimeen aukeaa (uudelleenohjautuen) .fi. Poistin blogisi listaltani ja lisäsin uudelleen selainriviltä kopioidulla .fi-osoitteella, mutta linkki näyttää edelleen .com-osoitteeseen. Listan postaus päivittyi kyllä, mutta ei heti vaihdon jälkeen vaan jossain kohtaa näitä vastauksia kirjoittaessani (tarpeeksi monta refreshausta).

      Uskon, että kyseessä on joku B-ohjelman jumitus, joka korjautuu joko itsestään tai koodarin näppiksellä, kun tarpeeksi moni asiasta huomauttaa. Ja Mielen Lumoon tullaan taatusti, Blogger-jumituksista huolimatta :)

      Poista