29. tammikuuta 2012

Tervetuloa, uusi kasvukausi!

Tänään koitti vihdoin se päivä, kun ehdin kaivaa tarpeistot esiin ja laittaa kevään ensimmäiset siemenet multiin. Voi, kuinka i-ha-naa puuhaa se oli! Multa pölisi, vesi roiskui ja pikkuiset siemenet tuntuivat ihan täydellisiltä sormenpäissä.

Laitoin tulemaan muun muassa pensaspaprikaa, jonka siemenet ovat kovin tutunoloisia myös leikkuulaudalta.


Paprikan itäminen voi viedä kolmekin viikkoa, kylvökset vaativat tasaista n. 22 asteen lämpöä sinä aikana.


Laitoin myös sukulaiskasvi chiliä tulemaan, sillä on samanlaiset itämistoiveet. Siellä ne nyt lepäävät kylpyhuoneen lattialla lämpöisessä.


Tuollaisia kuvan kaltaisia palleroita niitä pitäisi sitten heinä-elokuussa saada poimittavaksi. Paljon, paljon on vielä matkaa...! Karikoita on joka mutkan takana, joten eipä vielä fiilistellä liikaa... pessimisti ei pety, heh.

Laitoin myös kolmenlaisia orvokkeja tulemaan; odotuksessa on oliivinvihreä 'Envy', tumma 'Bowles Black' ja parin vuoden takaisten osto-orvokkien lapsenlapsia, joiden alkuperäinen väri oli tummanliila + oranssi.


Siellä he nyt muhivat entisessä tomaattirasiassa. En yleensä käytä näitä pakkausrasioita kylvämiseen, kun olen vähän turhan innokas kastelija... isompi multatila pysyy kosteana pidemään kuin pieni, mutta kastelen aina samalla pienelle astialle tarkoitetulla kastelurytmillä. Ei opi vanha koira helposti uusia temppuja näköjään.

Käytin myös pikaruoka-astioita, joita on läheisestä kiinalaisesta ravintolasta kaapinperukoille kertynyt. Tein niiden pohjaan reikiä lämmitetyn metallisen grillaustikun avulla.


Hiukan sytyttimellä liekkiä kärkeen, ja tikku uppoaa muoviin kuin veitsi voihin. Huoneenlämpöiseen voihin.

Merkkaustikkuina käytän jäätelötikkuja, joita on kertynyt parilta kesältä. Niitä on tällä hetkellä toistasataa, eivätköhän ne riitä koko kevään tarpeisiin. 


Ja ainahan voi syödä lisää jäätelöä. Tosin jäätelöä ei tee ihan ekaksi mieli, kun katsoo ulkolämpömittaria. Tänään lukema oli napakat -9°C.

Ensimmäistä kertaa pihalla, linturuokintapaikalla on viihtynyt isohko keltasirkkuparvi. Niitä on ollut parhaimmillaan n. 30 kappaletta omenapuun oksilla istuskelemassa.


Tässä ne natustelivat siemenautomaatista tipahdelleita jyviä puun juurella. Mukana oli myös mustarastas, muita hieman isompi tyyppi tuossa puun vasemmalla puolella.

Lunta ja jäätä, jäätelötikkuja, siemenkransseja ja siemenkylvöksiä. Niitä kaikkia mahtuu nyt tähän tammi-helmikuun vaihteeseen. Talven selkä on taittunut, kevät on matkalla ja kohta toivon mukaan saadaan ensimmäiset sirkkalehdet.

Tästä se alkaa, vuoden 2012 viherkausi. Pakahduttavan mahtavaa!

10 kommenttia:

 1. Hyviä ideoita sinulla noiksi kylvöastioiksi! Kiitos :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi:) Ja mukavia kylvöhetkiä!

  VastaaPoista
 3. Voi. Paprikaa en ole ikinä kokeillut. Ehkä jonain vuonna kokeilen.
  Kevään merkkejä nämä kovasti,että useassa blogissa jo kylvetään :D. Onnea kylvöksillesi!
  ps. Pakkasmittari näyttää meillä-23,9 =).

  VastaaPoista
 4. Multasormi, tämä paprikakokeilu on mullakin vasta toinen. Tämä lajike on tosiaan pensassorttia, niin että pitäisi kasvaa ihan ruukussa ja ulkosalla, eli ei välttämättä tarvitse kasvihuonettakaan... Mutta kokeillahan tosiaan aina voi, ja sitten toukokuussa vielä hankkia ostotaimia, jos nämä eivät onnistu :)

  Huhhuh, tuo pakkaslukema on jo aika kova - tännekin on lupailtu ensi viikolla jopa -20 astetta. Iyyyyh.

  No, kohta tämä talvi on ohi, pullistelkoon se nyt vielä hetken!

  VastaaPoista
 5. Sinä se sitten polkaisit kylväkauden käyntiin. Tunnistan tunteen: multaa ja unelmia. Paprikaa ja chilejä aijon itsekin kasvattaa, mutta yritän vielä vähäsen malttaa tai mitä turhaa... :D

  VastaaPoista
 6. Niin just, Nettimartta, mitä sitä enää odottelemaan :D Ostetaan sitten kaupasta taimia, kun näistä ennenaikaisista tulee ohuita kellanvihreitä rihmoja, hah.

  Nyt on kyllä hiukan haasteellista, kun on kylmät kelit: kellarikasvihuoneessa on kyllä valoa, mutta lämpötila on tipahtanut pikkutaimille turhan raikkaaksi. Eli lisää lämpöä kehiin, ja sehän ei taas ole hirveän ekologista... mutta kun, mutta kun. On vaan pakko. Tehän sen tiiätte ;)

  VastaaPoista
 7. Huh huh, montakohan jätskitikkua sitä ehtii syömään parissa viikossa.. :) Hyvä vinkki!

  VastaaPoista
 8. Norppa, tosi monta, nyt kun on hyvä syy ;D Eihän me muuten kun vaan sen mainion haapapuutikun takia... onneksi pakastealtaissa on valinnanvaraa, ei tarvitse perus-eskimoa pupeltaa joka päivä.

  Iloisia kylvötikunpaljastushetkiä!

  VastaaPoista
 9. Voi, oletpas ollut ahkerana!
  Meilläkin syödään jäätelöä urakalla että äiti saisi nimi-tikkuja kylvöksiin =)

  VastaaPoista
 10. Hyvä vinkki, koko perheen voi tosiaan valjastaa tikkutalkoisiin mukaan :) Ne taitavatkin olla sellaiset talkoot, että kovin moni ei kieltäydy... toisin kuin siivoustalkoot, hm.

  VastaaPoista