11. tammikuuta 2012

Krookukset kurkkaavat

Viikonloppuna satanut lumikerros sai tänään kyytiä vesi- ja räntäsateessa. Ennen valkohuntua pihalla vihersi jokseenkin semikeväiseen malliin. Krookukset olivat nousseet nurmenpintaan kurkkaamaan, että joko voi tulla.


Myös sinivuokon tyvellä on uutta kasvua. Toivottavasti kukkanuput eivät dramaattisesti säikähtäneet muutaman päivän kestänyttä pakkasta.

Pihalla vihertää myös tuuhea sammal, joka on löytänyt itselleen sopivan kasvupaikan liuskekivien välissä.


Yrttipenkissä vihertää timjami. Sen lehdet näyttävät melkein tuoreilta keväällä lumen alta paljastuttuaan, mutta maku ei luonnollisesti enää silloin ole hirmu raikas.


Koivun rungossakin vihertää. Tieto-Finlandia -palkitusta jäkäläoppaastahan se selviäisi, että ken hän on. 


Sisällä vaihdoin keittiötölkkiin piparimuottien tilalle vihreän basilikan. Purkin suulle kun asettelee nassunsa, niin saa tiivistä aromaterapiaa... tätä viljellään taas tulevana keväänä, ah.


Orkidea, josta katkesi toinen oksa, on kasvattanut itselleen uuden kukkavarren alkua. 


Kivaa! Vielä jos se jaksaa avata nämä nuput, niin yksilölle voidaan myöntää Vuoden Ilovihreä -palkinto. On se vaan niin mukavasti kestänyt kaiken kaltoinkohtelun ja kukkinut komeasti siitä huolimatta.

Viherhuoneessa talvehtivat kasvit viettävät hissukkaa aikaa, heille ei tuiverra tuuli eikä roiski sade. Pelargonit ovat kukkineet tauotta lokakuusta lähtien, tosin talvityyppisesti vain yhdellä tai kahdella kukkavanalla.


Kesän ulkona viettänyt muratti talvehtii niin ikään kasvivalojen alla, jotta sitä voi hyödyntää heti keväällä ruukkuistutuksissa. Sisällä huonetiloissa se kärsisi valonpuutteesta ja hajamielisestä kastelusta...


Joulunajan viimeiset hyasintit virittelevät vielä kukintojaan. Eihän näitä raaskinut ale-laariin jättää ;)


Kevättä, kevättä, sitä on selvästi ilmassa - ja mielessä. Valoisan ajan määrä lisääntyy joka päivä vääjäämättä. Sen tuntevat myös tiaiset, jotka tänään jo viestittelivät varsin kuuluvalla äänellä.

2 kommenttia:

 1. Kevättä näytää olevan sinulla siellä :). Kiva tuo basilikapurkki. Kohta laitetaan basilikan siemenet itämään...

  VastaaPoista
 2. Multasormi, niin tosiaan laitetaan!

  Kokeilin viime keväänä basilikan kasvatusta ikkunalaudalla niin, että kasvi kasvoi koko elämänsä samassa pikkuruukussa, siemenestä asti. Kylvötavassa 2/3 mullasta oli kukkamultaa ja päällimmäinen 1/3 kylvömultaa. Laitoin siemenet multiin helmikuun lopussa, ja ihan komeat puskat heistä kehittyi, täällä on kuva kahden kuukauden kasvun tuloksesta:

  http://559m2.blogspot.com/2011/05/tummanpinkkia-pensaskrassia.html

  Oijoi, kohta päästään mullittamaan kynnenalusia ;)

  VastaaPoista