16. tammikuuta 2012

Siemensaldon laskentaa

Kohta se alkaa, siementen kylvöaika! Saakohan kylvömultaa jostain isommissa pusseissa, tai edes pienissä, sillä siemeniä alkaa olla jo mukavasti odottamassa...? Tai sitten täytyy sekoitella mullasta, turpeesta ja hiekasta. Mutta toivottavasti kuitenkin ei, sillä kellariin ei kovin massiivista multatehdasta nyt mahdu.

Viime elokuussa tilasin muutaman siemenpussin tälle vuodelle, ensiavuksi talven henkistä kylmyyttä vastaan. Thompson&Morganilta tuli tämännäköistä saalista:


Vasemmalta ylhäältä Echinacea paradoxa var. paradoxa, Tagetes patula 'Striped Marvel', Tagetes patula 'Citrus Mixed' ja Viola x wittrockiana 'Envy'.

Tuo keltakukkainen punahattu (keltapunahattu) on siemenmyyjän mukaan harvinaista laatua. Samettikukat eivät taatusti ole harvinaisia, mutta ihania yrttipenkin värittäjiä kyllä. Oliivinvihreä orvokki on muuten vain jännä.

Näiden lisäksi T&M:lta tuli sinisävyisiä pusseja:


Verbena hybrida 'Blue Lagoon', Ipomoea purpurea 'Carnevale di Venezia', Verbena bonariensis ja Viola nigra 'Bowles Black'.

Verbena on pettämätön kesäkukka, ja nuo vaaleanpuna-siniset aitoelämälangat kertakaikkiaan järkyttävän 1980-lukulaisia :D Pitkänhuiskea verbena on uusi tuttavuus, ja musta orvokki voisi antaa kivaa kontrastia tuolle oliivinvihreälle serkulleen.

Lisäksi kylvän orvokinsiemeniä niiden kasvien jälkeläisistä, jotka kylvin viime keväänä. (Olipa monimutkainen ilmaisu.) Tältä ne näyttivät:


Alunperinhän ne olivat hennon liila-keltaisia:


Näyttää tuo oranssi väri ottavan vallan pidemmän päälle? No, tänä keväänä nähdään, onko olettamus oikea.

Nyt pitäisi valita ainakin mm. tomaatti- ja chililajikkeet, ja taatusti sieltä siemenkataloogista tarttuu jotain muutakin hihaan. Ja onhan noita edellisvuotisiakin siemeniä vielä pussien pohjilla, aina kannattaa niitäkin yrittää. Ah, ihana päästä penkomaan ja fiilistelemään niitäkin pussinpohjia. Ainakin koristemaissia (Zea mays) pitää laittaa muutama taimi tulemaan...


Niin, ja risiiniä...


... ja pinkkiä verbenaa...


... muun muassa. Joku kiva pelargonilajike voisi olla myös kiva.

Sitten on enää pohdittava valoisan taimitilan riittäminen. Tilaa on valitettavasti aivan liian vähän. Kun siementenpiilotusinnostus iskee, joku kauppapuutarhan kasvihuone saattaisi olla sopivaa kokoa. Tai kaksi. 

Siinäpä muuten kiintoisa bisnesidea, viherpeukuille vuokrattavaa taimikasvatustilaa valoineen ja lämpöineen... Hjallis, alatko?

6 kommenttia:

 1. Eiköhän sitä kylvömultaa jostain jo löydy. Kohta täälläkin sitä kaipaillaan, kun ensimmäiset ikkunalautabasillikat aion kylvää. Muistaakseni on vielä jemmassa vanhoja siemeniä.
  Toivottavasti kylvösi onnistuu, niin pääsen ihailemaan niitä!

  VastaaPoista
 2. Joo, täytyy viikonloppuna käydä metsästämässä tätä ihmeainetta, eiköhän jossain ole vaikka viime vuotista varastoa jäljellä.

  Toivotaan onnea myös ikkunabasilikoillesi!

  VastaaPoista
 3. Voivoivoi... Siemenhuumaa täälläkin. Käväisin kurkkaamassa Hyötykasviyhdistyksen sivuja, mutta nettikaupasta puuttuu vielä iso osa just niistä siemenistä joita haluaisin kuvastosta tilata. Joten vielä malttaa malttaa..

  Lähetitkö pelargoniviestiä? Ei ole mitään tullut perille, ei edes roskapostilaatikkoon. Yritäpä uudestaan, niin ei mene pelargonit ohi..

  VastaaPoista
 4. Malttia tässä tosiaan Vianna vielä vaaditaan, nyt on itsehillintä tiukassa testissä :)

  En ole vielä lähettänyt meiliä, jäin lukemaan pelargonikirjoja ja tutustumaan tarkemmin ihaniin lajikkeisiin, mutta laitan viestiä perjantaina tai viimeistään lauantaina. Kiitos, että muistutit!

  VastaaPoista
 5. Nuo mustat orvokit on kyllä dramaattisia, varmasti upeita vaikka missä seurassa. Itsekin haikailin sellaisten perään joskus, mutta tänä vuonna ajattelin jättää orvokit toriostoksiksi, sillä haluan jotain nopeaa, helppoa ja valmiiksikukkivaa. Sääli, sillä torilta on turha etsiä mustia kukkia.

  VastaaPoista
 6. Totta, sannane, että torilla eivät mustat orvokit vastaan kävele. Miksiköhän? Mutta muuten keväiset kukkaostokset on ihana tehdä torilla - vaikka vähän kasvattelisi siemenistäkin... Liika ei ole liikaa tässä asiassa :)

  VastaaPoista