2. syyskuuta 2012

Mitä opin kasvihuoneesta?

Ensimmäinen kausi kasvihuoneen nurkilla on pian takana, ja ajattelin listata asioita, joita vajaassa viidessä kuukaudessa olen oppinut.

Kyseessä on siis 2,5 neliöinen aurinkopyydys, laitan tarkemmat faktat tekstin loppuun. Tällaisena se pihalla nökötti huhtikuun lopulla, ylläri pylläri synttärilahjana. Oli ilo vanheta :)


Oijoi, orvokithan ne siellä viileään totuttautumassa. Snif. (Ikävä heitä. Ikävä kevättä.)

Mutta siis, oppi numero 1. Varaa kasaamiseen reilusti aikaa tai pyydä käsistään käteviä perheenjäseniä ja ystäviä talkoisiin. Numikkaa ja mutteria kuulemma riittää, sanoo perhe, joka huhtikuisessa räntäsateessa tätä kasasi ja niitä pikkuosia tuulenpuuskien takia pusikoista pariin kertaan etsi.

Oppi 2. Laita kasvihuone aurinkoiselle paikalle, mutta ei haittaa, jos siinä on osan päivästä jonkun puun tai rakennuksen tuomaa varjoa. Paahde saattaa äityä keskikesällä tosi kovaksi, vaikkei olisi hellettäkään. Katolta ei kuitenkaan saa romahtaa lumimassoja kasvihuoneen päälle, siksi tämä yksilö siirretään sitten tyhjänä turvallisempaan paikkaan tontille.

3. Jos kasvihuone on kaltevalla alustalla, niin kuin tässä, tee sille muotoon sovitetut sokkelit. Niin ei pääse kevätvilu nousemaan alakautta.


4. Tee tai osta kasvariin tasoja. Jos mahdollista, niin mieti, miten korkeiksi korkeimmat kasvisi suunnilleen tulevat. Jos meinaavat mennä katosta läpi, niin laita ne alunperinkin kasvamaan matalalle, vaikka ihan maan tasolle. Kyllä selkä taipuu, ja nopeastihan ne kasvit venyvät käden korkeudelle.

Täällä tarkempaa tarinaa näistä helpoista, itse hahmotelluista tasoista.

Taimikasvatusvaiheessa runkotomaatit näyttivät ihan viattomilta (kuva alla), mutta ensi kesänä laitan heidän heimolaisensa isoissa ruukuissaan maahan, en tasojen päälle.


Kyllähän ne loppukeväästä vielä mestoilleen mahtuvat, mutta myöhemmin alkaa ahistaa. Tässä vielä kaikki hyvin, mutta kesällä kasvit ovat tuuhentuneet niin, että puolet joutuu kantamaan ulos...



Noista metrisistä samettikukista en sano enää mitään, kaikki on jo sanottu. Mutta niistä tulee oppi numero 5. Laita kasvihuoneeseen samettikukkia, ne ehkäisevät kuuleman ja lukeman mukaan tomaatin vihollista, jonka enkkunimi on whitefly. Semmoinen valkoinen pieni lentoon pöllähtäjä. Ei näkynyt ainakaan täällä koko kesänä, en tosin tiedä, näkyikö kovasti muuallakaan, mutta samettikukka myös houkuttelee pölyttäjiä, se on arvokas ominaisuus!

Oppi 6. Hanki kasvariin heti joku varjostussysteemi, niille on usein omia täsmämalleja, mutta havukasvien varjostukseen/ marjapensaiden suojaukseen tarkoitettu muoviristikkopeite käy hyvin – jos silmä antaa periksi.


Pyykkipojillahan se mukavasti pysyi paikallaan, ja teki sisälle kivan puolivarjoisan tunnelman.

Oppi 7. Pidä ovea päivisin auki varjoisinakin päivinä, jotta kimalaiset ja muut surriaiset pääsevät pölyttämään tomaatit ja muut hyötykasvit. 


Ja sitten yksi tärkeimmistä opeista, numero 8. Mieti, miten kastelu hoidetaan. Kasvihuoneen saviruukut kaipaavat kastelua joka päivä, etenkin jos niissä kasvaa nopeakasvuisia kasveja, kuten tomaattia. Kasvarissa voisi suosia muoviruukkuja, jos ruukkuja harrastaa, sillä ne pidättävät haihtumista savea huomattavasti paremmin. Ylikastelun vaara on aika vähäinen, toisin kuin ulkosalla sateen armoilla.

Mutta siis, varaudu kastelemaan kasveja joka ikinen päivä, tai hanki joku kastelujärjestelmä tai kysy naapur(e)ilta kasteluapua reissujen ajaksi. 

Oppi 9. Alkukeväällä, kun pikkutaimia karaisee, pakkasyön voi pitää loitolla lyhtyjen avulla. Tämä neuvo on mutua: laitoin nollakeli- tai pikkupakkasennusteissa kasvariin yöksi kolme kynttilälyhtyä palamaan. Niistä hönkivä lämpö on ilmeisesti pitänyt koleimman ilman ulkona, koska kylmyysvahinkoja ei tapahtunut. 

Jos yöksi luvattiin yli kolmea pakkasastetta, kannoin taimilaatikot kellariin turvaan. Ensi keväänä aion kokeilla esimerkiksi jotain petroolilämmitintä, niin ei tule tarhurille ylirasituksen ja stressaantumisen vaaraa :)

Oppi 10. Tarkkaile kasveja vielä tarkemmin kuin ulkosalla. Kuumuus saattaa aiheuttaa nuupahduksia jo muutamassa tunnissa. Nauti kasvun edistymisestä, laita vaikka vertailun vuoksi jotain lajeja ulkosalle vastaaviin hyviin olosuhteisiin ja tee havaintoja seuraavia kasvukausia varten.

Sanoisin, että kasvihuoneen kanssa on ollut tosi kivaa puuhastella, vaikka se on sitonut paljon enemmän kuin taivasalla tarhurointi. Onneksi naapuri ja jälkikasvu ovat olleet suotuisia kastelupyyntöjäni kohtaan.

Nälkä kasvaa syödessä. Nyt mieleni tekee entistä kovemmin saada semmoinen iso valkoinen kahdeksankulmainen kaunotar, joka vaatii ison omenapuun kaatamista ja miehenpuoliskon ankaraa nikkarointisitoutumista. Että josko ylläri pylläri synttärilahjaksi?

Kasvihuonefaktat: Malli Palram Silver Line, koko 2,5 neliötä. Ulkomitat 129 x 131 x 203 cm. Materiaali muovia (polykarbonaattia) ja alumiinia, hinta Starkilla noin 200 euroa.

23 kommenttia:

  1. Mahtavan homman olet tehnyt tämän yhteenvetosi kanssa! Hyvä muistaa ja hyväksi vinkiksi muillekin.
    Moni kohta on niin kovin tuttua mullekin. Mutta tomaateille, ja miksei muillekin kasveille suosittelen isoja looria lattialla, ei tarvitse kastella päivittäin. Varjostuksen ratkaisin laittamalla kasvarin taakse, siis sinne auringonsuuntaan, kasvavan pajuaidan. Loppukesällä, kun paahteet on loppu, sen voi pienemmäksi karsia jotta sitten taas seuraavana suvena kasvattaa lehtiä varjostamaan sopivasti.

    Sun metriset sammarit on legenda! Kais nyt vähintään arpajaiset pidät ja sen siemeniä palkinnoksi?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo iso loora lattialla, täytyy laittaa korvan taakse! Siis se vinkki, ei loora, eh heh.

      Sun pajuaita oli kyllä tosi komea, menee ihan pro-osastolle sekä idea että toteutus.

      Hah hah, voin kerätä metrisammarin siemeniä ja järjestää käänteiset arpajaiset: se, joka ei osallistu, voittaa, ja saa postissa pussillisen hirvityssiemeniä ;D

      Poista
  2. Allekirjotan kaikki sun teesis. Miälenkiintonen yhteenveto.

    Terkuin nimimerkki "Mullakin eka kasvihuone"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, Nettimartta, että olet tehnyt samoja havaintoja. Kaksin on kivempi olla noviisi.

      Poista
  3. Terve, mulla olisi myynnissä valkorunkoinen Monexi Oloneuvos -kasvihuone - käytetty siis. Pinta-alaa taitaa olla 12,9 - ainakin niin lukee dokumentissa, jonka aikanaan sain kasvihuoneen mukana. Seinän ovat akryylikennolevyä ja katto tavallista kennolevyä. Tuuletusikkunoita on kolme ja venttiili huipulla. Jos kiinnostuit, katso www.tori.fi. Tällä hetkellä huone on purettuna nipussa (muutimme), mutta kyllä mulla jossain on valokuvakin, jossa huone näkyy. Kuvia löytyy myös http://www.monexi.com/?sivu=oloneuvos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa,

      kivan näköinen kasvihuone tuo Oloneuvos, kyllä sille varmasti ostaja löytyy. Itse ajattelin semmoista vanhoista ikkunalaseista tehtyä, toki sen suunnitteluun ja rakentamiseen saattaa kulua kesä jos toinenkin...

      Mutta onnea myyntiin, tätäkin kautta viesti tietysti etenee!

      Poista
  4. Siinäpä oivallinen tietopaketti. Minulla nousi myös yhdeksänneliöinen kennomuovinen kasvihuone ankaran väännön jälkeen viime syksynä tontin reunalle. Siitä opin noiden luettelemiesi viisauksien lisäksi sen, että ainakin runsaslumisina talvina kannattaa katolta putsata lumet pois (huonosti kasattu katto romahti) ja, vaikka nälkä kasvaa syödessä, ennen seuraavan huoneen hankkimista on hankittava myös uusi aviomies tai vähintäänkin joku ulkopuolinen, osaava kokoaja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lumenluontiasia täytyy laittaa mieleen, hyvä kun infosit.

      Heh heh, meinaatko, ettei vanha aviomies enää lähtisi kasvihuoneen kasaushommiin? Enpä kyllä uskalla varmaksi sanoa tästä omastakaan, olen vain olettanut, että toiveeni toteutuvat ilman mutinoita ;D

      Poista
  5. Muutaman vuoden kasvihuoneen omistaneena suosittelen ehdottomasti sen kokoista rakennusta, minne mahtuu ainakin tuoli oleilua varten:)
    Ja kastelujärjestelmä on loistava. Mulla on ihan sellainen tippukastelusysteemi, olikohan Blumat-merkkinen ja toimii tosi hyvin. Säiliöön laitetaan vettä ja systeemi huolehtii lopusta. Ja parastahan on, ettei vettä tarvi kantaa joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä semmoinen oleskelumahdollisuus täytyisi siellä isomassa kasvarissa olla. Sehän se olisi ihan parasta :)

      Kiitos kastelujärjestelmävinkistä, semmoinen täytyy ehdottomasti hankkia viimeistään siihen isoon versioon. Nytkin onneksi vesi tulee letkua pitkin joesta, joten vettä ei tarvitse varsinaisesti kantaa, mutta siellä letkun toisessa päässä täytyy toki jonkun olla. Tai ehkä sen voisi ripustaa kasvarin kattoon ja ajastaa suihkimaan joka aamu kello 8?

      Poista
  6. Ihana postaus : )
    Tämän tyyppisiin "muistilistoihin" voi sitten palata kevään innostuksen puraisemana, jos vaikka asiat olisivat talven aikana unohtuneet.
    Minulla kasvihuone on haaveen tasolla, sillä ensin pitäisi saada kevääksi enemmän aikaa ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri näin, kaikki järki tuntuu kevään korvalla häviävän, siksi on hyvä olla kättä pidempää lähettyvillä ;)

      Olet Sari kyllä niin taitava puutarhapuuhissa ilman kasvihuonettakin, että et sellaista välttämättä tarvitse lainkaan. Ihailtavaa osaamista!

      Poista
  7. Ne valkoiset pikkuperhoset on Ansarijauhiaisia ja viime kesänä tuhosivat kaikken meidän kasvarista... yhtäkään ei ole tällä kaudella näkynyt paitsi tänään!! Hitto! Mä suosittelen todella todella todella paljon sellaista kastelujärjestelmää. meillä oli nyt ensimmäistä kesää ja voiko enää helpommaksi elämäänsä tehdä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, ansarijauhiainen kuulostaa tutulta, en vain jaksanut kaivaa oikeaa termiä esiin. Whitefly on muuten aika napakka, se on varmaan jäänyt päähän jäädäkseen...

      Ai nyt tuli aj:t kylään? Voi hitto, olisivat nyt pysyneet poissa loppukaudenkin :/

      Kastelujärjestelmä täytyy sitten hankkia siihen isoon kasvariin, it's a deal. Jähtäväksi nää, milloin saan tällaisesta kivuudesta teille raportoida, hah.

      Poista
  8. Tämä oli kyllä aivan superpostaus. Tosi kiinnostava ja tärkeä muistilista. Haaveilen vain edelleen, mutta kyllä minullakin joskus! (Jopa Herra Mies on asian kannalla, nyt puuttuu enää se ystävällinen, joka rahoittaisi suurisuuntaisen hankintahaaveeni.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkki 11: Kuten asunnon hankinnassa, aloita pienestä, myy ja siirry aina kohti isompaa :) Joo, mullakin on isohaave, mutta kyllä tämmöisellä rippanalla hyvin treenailee ja satoakin saa. Ei ole odottavan aika niin pitkä, kun saa edes testitalon, heh.

      Poista
  9. Ihana kasvihuonepostaus! Sain jo kesäfiiliksen päälle, kun katselin kuvia ja luin tätä tekstiä. Haaveilen tässä samalla ensimmäisestä kasvihuoneestani, joka olisi tarkoitus nyt kevään aikana hankkia. (Ulkona tosin sataa lunta niin paljon, että en viitsisi edes postia hakea laatikosta :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sait kesätuntumaa! Onnea uudelle kasvihuoneelle, sitten kun sen saat – kyllä siitä isoa iloa tulee olemaan.

      Toivotaan, että kesä on edes hiukan tätä "kevättä" vähälumisempi :)

      Poista
  10. Kiitos hyvistä kasvihuonevinkeistä! Kennokasvihuone itselle tulossa, en vielä ole päättänyt mistä sen hankin. Mutta varmaan noin 6-neliöinen mahtuu sille suunniteltuun paikkaan.
    Mulla kasvaa nyt samettikukkia ikkuna laudalla, juuri kasvihuonetta varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kiitos Niina itsellesi viestistä! Kuusineliöinen on jo mukavan kokoinen huone, ihanaa puuhaa sinulla edessä. Ja samettikukat, ne on huippuhyviä kasvihuoneen asukkeja, sekä viihtyvät siellä että estävät ötököiden valtausaikeet. Mista tulikin mieleen, että omat s-kukat on vielä kylvämättä...

      Poista
  11. Meillä on tollanen samanlainen 2,5m2 kasvihuone (hankittu Honkkarista viime syksynä). Siinä oli tullessa kaikki noi levyt tollasia kirkkaita (kuten teillä kuvasta päätellen), vaikka kuvauksessa luki että seinät kirkasta polykarbonaattia ja katto varjostavaa kennolevyä. Reklamoitiin asiasta Honkkariin ja kasvihuoneen maahantuoja lähetti meille samalla viikolla kattoon kennolevyt ja kiinnityslistat. Suosittelen reklamoimaan niin ei tarvii noita naamioverkkoja... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kävi siis, kannatti reklamoida! En itseasiassa tiedä, pitikö katon olla samaa kirkasta kennoa, sain tosiaan synttärilahjaksi enkä ollut mukana koko prosessissa... mutta nyt kasvari on eri paikassa kuin viime kesänä eikä varjostusta ole tarvinnut ollenkaan. Taitavat olla kattolevyt jo tasaisen kuluneen harmaita, joten en taida enää ottaa asiaa puheeksi :) Mutta hyvä tietää seuraavaa (toivon mukaan isompaa) kasvaria mietittäessä!

      Poista
  12. Joo no meillä vaimokullan kanssa on tommonen kaheksan neliön kasvari,jonka tein kasimillisestä uv suojatusta pleksistä.Varjostuksen hoidin "maalaamalla" savivellillä seinät ja katon,katolta tosin sade samantien vellin huuhteli pois,mutta seinissä se on pysynyt.Hyvä ja halpa kikka,koska savea suomenmaassa kyllä riittää.

    VastaaPoista