4. toukokuuta 2013

Luomu-muovia mullassa?

Aika ei tunnu taas riittävän kaikkeen tekemiseen. Viikonloput pitäisi saada pidemmiksi, neljä päivää voisi olla riittävä pituus.

Puljasin tänään tosissani mullan kanssa: istuttelin Eurobulbin daaliat ruukkuihin erilaisiin kombinaatioihin ja kaivelin vanhat daalianjuurakot ylös ruukuistaan ja istutin nekin tuoreeseen multaan. Käytin multana Biolanin Puutarhamultaa, jossa oli luomumerkki kyljessä.

Mietin mullasta muovinpaloja nyppiessäni, että onkohan se muovikin luomua?


Tosin täytyy sanoa, että käytin kahdeksan isoa säkkiä ja löysin pari muovinpalaa vain kahdesta säkistä, joten iso ongelma ei ole kyseessä. Mutta pohdiskelin vakavissani, että missä se luonnonmukaisuus eli luomuus tuossa mullassa näkyy, kun asiasta ei ollut merkin lisäksi mitään muuta mainintaa.


Hiukan tulee kaikesta sellainen olo, että luomu-merkkiä käytetään varsin herkästi mutta sen käyttöä ei valvota yhtä tarkasti. En tiedä, onko se totta, mutta sellainen olo on, sillä luomu myy ja luomulla myydään.

No, daaliat muhivat nyt tuoreessa (luomu)mullassa saviruukuissa. Laitoin kahta eri piispaa kuhunkin ruukkuun, paitsi että Llandaffin piispalla kävi erityinen flaksi: hän pääsi asumaan yksiötä itse Ms. Catherine Deneuven kanssa. Mahtaa muita piispoja hatuttaa.

Kiikutin pistokkaasta monistettuja ja siemenestä kasvatettuja pelargoneja ulos haistelemaan kevättuulia. Onpahan niitäkin nyt sitten riittävästi, tässä 15 uutta tainta talvetettujen isompien kasvien lisäksi.


Joo, ja kasvihuoneessa kökötti vielä kuusi lisää. Luulisi nyt riittävän.


Pihalla on alkanut tapahtua myös luontoäidin puolesta paljon mukavaa. Muun muassa hyasintti 'Rip van Winkle' on herännyt kukkimaan.


Kaikkien kiinnostavien jalostettujen kasvien keskellä täytyy kuitenkin muistaa pysähtyä niiden pienten luomujen äärelle, jotka eivät pidä niin suurta meteliä itsestään. Kuten sinivuokko. Mikä kaunotar!


Viikonloput ovat kovin lyhyitä kaikenlaisten projektien ja menemisten sovitteluun, mutta jos yksin saisin päättää, niin tietäisin heti, mitkä puuhat priorisoitaisiin kärkeen... Luonnollisesti kaikki aktiviteetit, jotka liittyvät puutarhailuun. Yllätys.

Tässä on vireillä projekti, josta toivottavasti saan huomenna raportoida lopputuloksen.


Sen verran vinkkaan, että proggis liittyy kasvihuoneeseen. Nähdään huomenna!

12 kommenttia:

 1. Totta, aika ei tunnu riittävän, eikä kunto!
  EEikä asiaa auta, jos sairastaa sitkeää flunssaa...

  KAuniita pelargoneja sinulla ja jotain uutta tulossa, uusi kasvihuoneko vai entisen laajennus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kunto tässä alkaa muodostua rajoitteeksi. Aikaahan olisi pitkälle iltaan ja heti aikaisesta aamusta, mutta kun ei jaksa.

   Kasvihuoneeseen tulee uutta kalustusta, ei valitettavasti ehdottamaasi lisätilaa. Sitä kyllä tarvittaisiin kovasti.

   Pikaisia paranemisia!

   Poista
 2. Oi eka narsissi! Mahtavaa. Mulla ei ole vielä, vuoden takaisista kuvista katsoin, että silloin niitä jo kukki, nyt ei tod. Mutta onneksi on muuta kukassa.
  Vai Piispa Llandaff ja Mme Deneuve :-DDD
  Onneksi nyt on niin pitkät päivät, pihalla pystyy sen puolesta puuhaamaan, jos vain kunto riittää eikä nälkään kuole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, valoa olisi riittämiin, mutta kunto ei riitä ilman yötaukoja :D Ja syöminen tuppaa jäämään sivuseikaksi, ei ehdi moiseen maalliseen nyt uhrata minuutteja...

   Mme Deneuve ja piispa, saas nähdä ;)

   Poista
 3. Kyllä nyt pihalla riittää tekemistä, kukahan ne kotityöt tekis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Tiskipöydän asiat vyöryää kohta lattialle, pakko kai se on hetki uhrata sille, kun ei kehtaa kertakäyttöastioita käyttää...

   Poista
 4. Onneksi tänään näyttäisi vähän satelevan, sen verran jäykähkö yläselkä meikäläisellä että ihan hyvä verrytellä ennen kiviprojekteja! Totta tuo mitä turisit luomusta, liekö kukaan valvoo!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, verryttelyä olisi tosi hyvä tehdä ennen pihapäivää. Jotenkin vaan se tuppaa aina "unohtumaan" ja sitten seuraavana aamuna tuntee faktat kropassaan.

   Luomuvalvonta-asiaa olisi kyllä hyvä selvittää, kiintoisaa on se...

   Poista
 5. Aika totisesti on kortilla, etenkin kun aamulla satoi oikein kunnolla ja nyt aurinko taasen lämmittää. Kasvu taitaa sittenkin räjähtää käyntiin. Luomumultasi muovien kera kuulostaa kyllä kummalliselta. Ehkäpä mullan luomua on myrkyttömyys ja lannoitteettomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, tänään on singahdettava aina sopivaan väliin ulos ja tultava taas sisälle, kun tuuli yltyy myrskyksi ja pilvi sateeksi.

   Mullan luomu on tosiaan kiintoisa kysymys. Varmaan myrkyttömyys on yksi merkittävä tekijä, sitä ei vaan ole määritelty, että mitä se käytännössä tarkoittaa.

   Tuoteselosteessa on mainittu mm. broilerinlanta, tarkoittaako se luomumullassa sitä, että kana on syönyt vain luomurehua? Pitkät on polut tässäkin asiassa, missähän kohtaa se luomuus pitää todistettavasti alkaa, olisi kiva tietää...

   Poista
 6. Piispoja kyllä varmaan hatuttaa niin paljon, että voidaan puhua piispanhatuttamisesta. Eikä se ole vähän se. Llandaff sen sijaan... kyllä siinä Catherinen kanssa hattukin lentää!

  Hilpeää ja lämmintä toukokuun alun ensimmäistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, piispanhatutus on varmasti ihan korkeimman luokan ketutusta. Hiippahatutus! Mitrapotutus!

   Lämmintä viikkoa itsellesi, huomisesta on luvattu Erityisen Kaunista Päivää. Silloin ei ----ta mikään :)

   Poista