8. kesäkuuta 2013

B = basilika

Aakkosprojekti jatkuu luonnollisesti B:llä. Pähkintöjeni mukaan b:llä alkavia puutarhakasveja on suhteellisen vähän, ja tontti 559:llä niitä kasvaa varsin hintsusti. Onneksi yksi laji löytyy, nimittäin

B niinkuin basilika.

Kasvihuoneessa varttuu kaksi parvekelaatikollista tätä gloriöösiä yrttiä. Toiset tuppaat ovat sitruunabasilikaa (Ocinum basilicum).


Ja toiset thaimaalaista versiota, pussin mukaan Ocinum americanum L.


Sitruunainen maistuu todella sitruunaiselta ja thaimaalainen hiukan perus-Genovesea mausteisemmalta. 

Basilika tykkää lämpöisestä, muttei ihan suorasta paahteesta. Tasainen kastelu on hänen mieleensä. Satoa voi korjata pitkin matkaa, varsinkin, jos napsii pari lehteä sieltä täältä eikä riivi versoja kerralla kaljuksi. Basilikaa voi myös kylvää pitkin kesää. Se on erityisen mukavaa, jos haluaa käyttää kaikki lehdet kerralla esimerkiksi peston tekoon. Omatekoinen pesto on superhyvää, lehtiä humpsahtaa pikkupurkilliseen aika paljon, mutta kyllä se on sen väärti. (Basilikaa, oliiviöljyä, valkosipulia, parmesaania ja pinjansiemeniä tehosekoittimeen, mausteeksi suolaa ja pippuria ja sitten vaan pasta kiehumaan.)

Olen kylvänyt noin 10 siementä pieneen muovipottiin ja sitten siirtänyt koko tuppaan niine hyvineen isompaan ruukkuun. En siis ole harvennellut kasvustoa, hyvin ovat kasvaneet näin. 

Pari vuotta sitten Viherpiha-lehdessä oli vinkki basilikan siementen kylvöstä alkukeväällä suoraan kasvuastiaan, ikkunalle kasvamaan. Kyllä se niinkin toimii, tosin hiukan hitaanlaisesti. (Ja hah, tuossa postauksessa mainituista kesäkulleron siemenistä ei kasvanut mitään, ei edes harvaa hometta.)

Täytyy laittaa vielä sitä isolehtistä perus-Genovesea tulemaan, se on aivan mahtava tomaatin kumppani. Toisesta puskasta kirsikkatomaatti ja toisesta basilikan lehti sen kääreeksi ja kokonaisuus ääntä kohti. Toistetaan n kertaa. Se on kesän makua parhaimmillaan.

Toinen B:llä alkava kasvi, jota tontilla on joskus nähty, on Bellis perennis eli kaunokainen. Tiedä mihin se "perennis" on niiden kohdalla jäänyt, kun ei ole ekan vuoden jälkeen heitä koskaan näkynyt... valokuvistahan heitä sitten ihaillaan.


Muita B-asukkaita ei ole tainnut koskaan tontilla edes piipahtaa. Ja jottei postauksesta tulisi ihan töpö, on kerrottava B-tarina. Se menee ehkä aavistuksen ohi puutarhailusta, mutta vaikean aakkosen kohdalla se anteeksiannettakoon. Blease?

Kas lähdin puutarhahommien jälkeen baariin pelaamaan backgammonia, kasveille olin hankkinut babysitterin. Siinä istuin ja nautin Bacchuksen suojelemaa juomaa bluesia kuunnellen, kun viereen hiilautui breakdance-taidoillaan briljeeraava brunetti botaanikko. Alkoi soittaa balalaikallaan balladia laulaen "Beibi, beibi". Kun hän vielä mainitsi harrastavansa budoa ja balettia ja osaavansa tehdä buljonkia bataatista ja banaanista, ajattelin kaiken olevan balanssissa. Sanoin hälle: Bravo, olet sinä varsinainen brahmaani ja bosoni. Odota, haen vain bleiserini. 

24 kommenttia:

  1. Eipä ollut B-tarinasi beeluokkaa, vaan barasta aata. :D

    VastaaPoista
  2. Hmmm, mullakin bellikset ovat kadonneet viime talven aikana. Monta vuotta niitä riittikin, nurmikollekin asti.
    Ja pestoa täytyy kyllä kokeilla tehdä itsekin, täytynee vain kylvää lisää basilikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä kuulla, että ne katoilevat muiltakin – lohduttaa jollain oudolla tavalla hiukan, vaikka toivoisin tietysti bellisten menestyvän kaikilla ja kaikkialla... Basilika onneksi menestyy, ainakin näillä keleillä!

      Poista
  3. Aika paljon sai asiaa myös B:sta. Kumma kyllä, mutta basilikaa kylväessä en tajunnut tuota pestoasiaa ja sitä varten tartteisi varmaan vähän enemmänkin tuota yrttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pestoon menee kohtalaisesti basilikan lehtiä, kun muussaantuvat tehosekoittimessa ihan muhjuksi. Ja aina voi myös laittaa joukkoon esim. persiljaa, siitäkin tulee ihan itsenäisenä tekijänä hyvä yrttipesto!

      Poista
  4. Apua, miksei mulla ole basilikaa?! :D Sitähän pitää saada, se on hyvää! Bellikset ovat kyllä hurjan nättejä, niitäkin pitää saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita siemeniä multiin, kyllä ne sieltä kohta putkahtavat ja tuottavat komean sadon. Belliksiin en enää taida ryhtyä, ainakaan perenniaali-toivossa :)

      Poista
  5. Mulla lähti basilikat tosi nihkeästi kasvuun tänä vuonna, mut jospa ne nyt jonkun lehden antais tomaatin kääröksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne sieltä tulevat, kun vaan tajuavat tarttua kasvuun kiinni... valoa ja lämpöä, muttei paahdetta, sillä reseptillä ovat kasvaneet mulla.

      Poista
  6. Äääh..ei mullakaan ole basilikaa. Ei yksinkertaisesti enään mahtunut kasvamaan Nuppulaani:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi kaikki kasvihuoneet ovat aina liian pieniä, tai ainakin jäävät heti toisena vuonna pieniksi? Ja miksi maailmassa on niin paljon ihania kasveja? Näitä pähkin minäkin :/

      Poista
  7. Juu bene, bene... basilikat on ja bellikset olivat myös joskus, mutta se perennis tosiaan katosi niistä;) Lienen ollut bulvaani niitä ostaessani tai jotain...
    C:tä odotellessa, aurinkoa ja sadetta sopivassa suhteessa toivoen
    Aila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, bulvaani bellis-buyer, siinäpä tehtävä. Kiitos samoin, Aila, aurinkoa ja sadetta sinnekin päin!

      Poista
  8. Brillianttia! Basilika lähti kylvöön meilläkin, jahka saa tehtyä sitä, tätä, tota: kasvihuoneen lasitus, ruohon leikkaus, kukkapenkkien rajaaminen/perustaminen ja yleistä ihminen vs. luonto -tuskailua, kun oma hauis ei riitä. Mutta pakko tätä buenoa tarinaa oli käydä kommentoimassa. Ainakin itsellä nettinotkuminen vähenee usein suoraan verrannollisesti suhteessa aurinkoisten päivien lukumäärään ja puutarhailuun. Tsemppiä C:hen, saa katsoa, mihin liemeen sitä oletkaan saanut itsesi viimeistään Å:n kohdalla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä täälläkin nettinotkuminen (hyvä sana!) vähenee huomattavasti, kun pääsee (ja joutuu) tuonne ulos kykkimään. Ja toisaalta haluaisi kertoa kaikenlaista _tosi tärkeää_ sieltä pihalta, eli krooninen kiirehän tässä on päälle pukannut. Ja vielä ne työtkin painavat päälle, uaah. Noh, onneksi on valoisaa yötä päivää, voihan sitä sitten talvella taas nukkua :o

      Liemi on tosiaan keitetty, huomaan ;)

      Poista
  9. B is best ! Kiitos basilika-vinkeistä, luin innolla, mulla on ekaa kesää kylvettynä kolmea eri basilikaa, kaneli-, round midnight- ja tavisbasilika. Tosi kiva vinkki tuo parvekelaatikon käyttäminen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa hyvältä nuo basilikalajit! Round midnight, semmoisesta en ole aiemmin kuullutkaan, täytyy tutkailla asiaa. Ajatella, sitä voisi ihan pelkillä basilikalajikkeilla saada päivänsä ja kasvihuoneensa täyteen!

      Poista
  10. Mulla on myös tuota sitruunabasilikaa, joskin vaivaiset pikku sirkkalehdet vasta mullan pinnalla. Parvekelaatikko on kyllä hyvä niin salaatille kuin yrteillekin ja sen voi napata vaikka mökille mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunabasilikasta saisi kyllä mainion peston pastaan, jossa olisi myös esim. savulohta. On mukavan kirpeä hän. Ja hyvä idea tuo parvekelaatikon mukaanottaminen, saisi pestoa on-the-road ;)

      Poista
  11. Tavisbasilikan lisäksi mulla kasvaa ikkunan laidalla sitruuna-, kaneli- ja punalehtistä basilikaa. Tosin se punainen on sellainen kirjavankukerta, ei osaa päättää, olisiko vihreä vai sittenkin punertava. Sitruunab. on aika hentoinen, ja kaneli taas varsin rönsyilevä. Parhaiten kasvaa ihan vaan se tavisbasilika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä kattaukselta! Nam. Voisi tulla hyvä ja aromikas pestokombinaatio...

      Poista