Ilmat ovat olleet muutaman päivän ihan kesäisiä, hellelukemiakin on hätyytelty. Oli hyvä saada pakolliset tehtävät tehdyksi, niin ehti mukaan pikavauhtia muuttuvan puutarhan seurantaan.
Ihana särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis 'Alba') kukkii jo reippaasti.
Akileijoista punainen lehtoakileija aikoo avata nuppunsa ensimmäisenä.
Kurjenpolvista vanhinta kaartia edustava tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorhizzum 'Album') on ehtinyt ensimmäisenä kukintavaiheeseen.
Myös kaikissa uudemmissa, viime vuonna istutetuissa kurjenpolvissa on kukkanuppuja. Siksihän mä näistä kurjenpolvista niin kovasti tykkäänkin, kun ne ovat luotettavia, helppohoitoisia, runsaita ja monimuotoisia... puuttuukohan listasta vielä joku oleellinen adjektiivi? Joo: kauniita.
Hedelmäpuista ensimmäisenä kukkineen kriikunan (tai kriikunaksi luulemani pikkuhedelmäisen luumupuun) valkoinen kukkeus alkaa olla tältä vuodelta ohi. Yritin saada kuvaan tuulessa lenteleviä terälehtiä, kovin olivat nopeita... mutta tuossa sinitaivaan kohdalla niitä voi hyvällä tahdolla näkyä.
Supervänkyrä luumupuu on myöskin lopettelemassa kukintaansa, hienoa, että ehdin tallentaa tämänkin näyn. Tästä puusta tulee herkkumaukkaita hedelmiä, vaikka ulkomuotonsa on koivun puristuksessa vahvasti vino. Luurankospesialisti laittaisi hänelle selkärankatuen seuraavaksi viideksi vuodeksi, luulen.
Kolme vuotta sitten työkavereilta lahjaksi saatu kirsikkapuu pitää vielä morsiuspukuaan ja liehittelee sillä surriaisia. Toivottavasti pörisijät ovat olleet hereillä, niin saataisiin tänä vuonna enemmän kuin yksi marja. Ja jos ollaan itse valppaina, niin joku pitkänokka ei syö sitä meidän edestä.
Puutarhan luottopakit, kaksi vanhaa omenapuuta, ovat taas osoittaneet taitavan muuntautumiskykynsä. Kun ne rospuuttoaikaan seisovat vankkoina siemenkranssi- ja lyhtytukina, niin näin alkukesästä ne vangitsevat katseen upealla vaaleanpuna-valkoisella kukkakruunullaan. Oksien harmaa jäkälä vain korostaa kukinnan kauneutta.
Vahvemmat vaaleanpunaiset värit löytyvät tulppaaneista, jotka ovat lämmössä kasvaneet parhaaseen muotoonsa. Tässä 'Dynasty', jonka tyyppisiä yksinkertaisia kaunottaria aion istuttaa tänä syksynä lisää.
Jalokärhökasvusto yllätti tänä keväänä, nimittäin kasvit eivät olleet paleltuneet maata myöten, vaan viimevuotisista varsista lähti alkuun uusi kasvu – yli metrin korkeudelta maasta. Lunta oli parhaimmillaan kasautunut juuri sen verran, ehkä se suojasi kasvustoa?
Leikkasin risukon kuolleet oksat pois ja kasvusto oli viikossa, parissa jo naisen mittaista. Ensimmäiset kukkanuputkin ovat kehittyneet.
Ajatella, kaikki tämä kehitystiedostus olisi mennyt ohi, jos odottamassa olisi ollut vielä esimerkiksi sata itsekasvatettua tainta. Uh, pelkkä ajatuskin saa alaselän vihlomaan.
Alppikärhö tekee urhoollisesti kukkia tuijien tyveltä ponnistaen.
Ostin viime syksynä Plantagenin alelaarista toisen alppikärhön, vaaleanpunaisen Clematis Alpina 'Pink Flamingon'. Sekin aloittelee kukintaansa, mutta juupeli juu, eihän se mikään vaaleanpunainen ole. Se on ihan samanlainen sininen kuin tuo vanhempi lajitoverinsa.
Pitänee varmaan mennä murmuttamaan ja vaatimaan oikeaa tuotetta tilalle – ellei kukalle tapahdu ihmepinkittymistä? Jos ei, niin vuoden turhaa odotusta Plantagen tuskin korvaa. Täytyy vaan alkaa ihastella tätä sinistä versiota, joka toki on kaunis, onhan mulla sellainen jo ennestään, mutta vaaleanpunainen se ei ole, ja sellaisen minä luulin ostavani.
Tässä kohtaa on pakko parahtaa: Backas-taimisto, tule takaisin! Koko pääkaupunkiseutu kaipaa sinua kuumeisesti. Lähtösi jättämää aukkoa ei kukaan ole voinut parissakaan vuodessa täyttää. Snif.
Ja onhan täältä tulossa lisää kärhöä, nimittäin kermanväristä pagodikärhöä (Clematis chiisanensis 'Korean Beauty'). Ainakin kokonainen yksi taimi olisi kehittymässä, jos hyvin käy. Heh heh.
Itäminen kesti toista kuukautta, ja mullan pinnalle nousi kolme sirkkalehtiparia. Vain tosiaan tämä yksi taimi on saanut kehitettyä itselleen ensimmäisen varsinaisen lehtiparin. Sari onnistui kyllä huomattavasti paremmin, vaikkei hänellä ollut kuulemma mitään erityisiä ässiä hihassaan. Ehkä hortonomin sormet ovat kuitenkin herkemmät kuin harrastajan? :)
Noh, tarkkaillaan, miten tämä yksilö kehittyy – ja ihastellaan kukintaa Sarin blogista.
Idänunikko 'Olympia' ei paljon pastellisävyisestä herkistelystä innostu. Se availee kiivihedelmän näköisiä palluroitaan, jotka ovat pakattu täyteen hehkuvan oranssia silkkistä terälehteä. Tulkaa vaan, minä tykkään!
Nurmikoksi kutsuttavan viherkasvuston on saanut ajaa leikkurilla jo viikko sitten, ja tänään on sama urakka edessä. Ajelutarpeen mittari on koira, jonka on näyttävä heinikon seasta :) Mutta kaiken yli ei jyrätä, vaan esimerkiksi pari tällaista hieman harhaillutta laukkaa kierretään kaukaa.
Ruukkukolonna on nyt kaikkien aikojen mittavin. En ole uskaltanut laskea, kuinka monta isoa ruukkua pihalla tököttää vihreää puskemassa, mutta kyllä niitä ainakin 25 on, ja pienet päälle. Mutta onneksi, oi onneksi, nyt on alkanut vain tarkkailun, kastelun ja nautinnon vaihe. Tulkoon rankkasade tai raekuuro, nyt kasvien on pärjättävä niillä sijoillaan, jotka olen heille valinnut. Roudarinhommat ovat takanapäin.
Mutta palkintoja toivottavasti alkaa siis kohta näkyä. Ainakin kun kuivuneita orvokin kukkia nyppii, voi viehkojen värien lisäksi nähdä vaikka siitepölyisen leppäkertun. Se on nyppijän suloinen lisävoitto.
Suurin osa itsetehdyistä kesäkukista ei vielä kuki, mutta riippalobelia on jo hyvässä alkuvauhdissa. Oijoi, kylläpä on erityisen hyvinmuodostunut ja fiksun näköinen kukka tuo, vaikka asian otankin itse puheeksi ;)
Risiini sai Taimelassa nopeimmat alkuvauhdit ikinä, 40 cm korkuisissa taimissa on jo kukinnot valmiina. Yleensä nuo kukkavanat putkahtavat esiin aikaisintaan heinäkuussa ja varjoisammassa kasvupaikassa vasta elokuun lopulla.
Kasvihuoneessa, jonka nimi on tähän asti ollut Taimela, tapahtuu kaikki superpikavauhtia. Basilika viihtyy erinomaisesti tomaattien antamassa puolivarjossa, tässä kolmea eri ikäistä tainta. Olen raaskinut yhdestä ruukusta jo syödäkin, tänään karaisen itseäni syömään lisää.
Pensaspaprikat alkavat varmaan kohta punertumaan, ja hieman hitaammat chilit ('Caribbean Antillais') ovat ehättäneet ensimmäisen podinsa muodostusvaiheeseen. Tervetuloa maailmaan!
Sungold-tomaattien kanssa ollaan hirmuisessa vauhdissa, silmiin osui jo ensimmäinen raakile, hui.
Kyllä tuo melkein trooppinen kasvihuone-olotila taitaa hänelle olla just passeli. Viime viikolla kasvihuoneeseen kohdistui jo semmoinen porotus, että varjostusasiat tulivat ajankohtaisiksi. Ensin viritin päälle ison kankaan "Kauneimmat lakanani" -kokoelmastani, mutta se teki varjosta vähän turhan syvän. Tutkiskelin internettejä ja totesin, että tähän Palramin Silverlineen on saatavilla varjostuskangas (Shade Kit), joka maksaisi noin 50 euroa + postikulut Englannista.
Kätevähän se olisi, mutta hiukan hinnakas ja noin viikon odotusajan päässä. Mutta mikään ei ole niin nerokas kuin ihminen (hah), joten muistelin ja totesin omistavani havujen varjostuskangasta. Ja mikä parasta, se ei ollutkaan kunnon kangasta, vaan ohutta muoviverkkoa. No siitä sitten pala katolle ja pyykkipojilla kiinni. Voilà!
Kauneus on tässäkin katsojan silmässä, mutta tuo valmistajan oma verkko on hyvin pitkälti saman näköistä. Se kiinnitetään huoneen sisäpuolelle, joten hillitympi näky siitä ehkä sillä tavalla tulee, mutta pienellä viimeistelyllä tämäkin on oikein nätti – niin nätti, kuin kasvihuoneen muovinen varjostussysteemi ylipäätään voi olla. Voihan sitä sitten talvella virkata vaaleanpunaisesta pitsistä hänelle reunukset, jos ei muuta tekemistä keksi... juu.
Sisällä varjo on aivan täydellinen, katsokaa nyt tätä tomaatin lehdille siivilöityvää tummaa. Ihan kuin viidakossa, siellä aluskasvillisuuden tasolla. Kostea ilma on pysähtynyt paikalleen, lämpötila on +33°C ja kaskaat sirittävät kovaäänisesti.
Taimelaan – jolle pitää nyt siis keksiä uusi nimi, kun siellä ei kesällä taimia kasvateta – jäävät nyt asumaan osa tomaateista sekä paprikat, chilit ja basilikat.
Kastelua kaivataan varmasti joka päivä ja örkkihyökkäyksiä pitää vahtia, mutta muuten olen oikein tyytyväinen asioiden tolaan. Siementen kylvö oli kivaa ja taimikasvatus hauskaa, mutta ensi vuonna on pakko muistaa, että siemenillä on loppukeväästä erittäin työllistävä vaikutus. On. Pakko. Muistaa.
Kiitos vielä ihanasta tuestanne, jota sain, kun olin heittämässä kirvestä ja kuokkaa kaivoon :) Ilman sitä olisin jo Kreikassa, pienellä puuttomalla saarella keskellä merta. Viljelemässä kiviä.
Kuin palkinnoksi kaikesta fysiikkaa ja mielenterveyttä uhmaavasta puurtamisesta lempparipensas, vanha iso syreeni, alkoi eilen kukkia.
Tämän viereen minä aion nyt kidutetun kehoni kiikuttaa ja maitokahvia latkia. Siihen ajankulun voikin sitten minun osaltani pysäyttää, kiitos.
Ja aion minä hankkia itselleni toisenkin palkinnon. Koska raatamiskausi on loppumassa ja juhlakausi alkamassa, menen huomenna teettämään itselleni manikyyrin. Kyllä! Käsi(?)ttämättömän luksusta! Pinttymiä saa toivottavasti vähän vaaleammiksi, niin kehtaa täytekakkua leikata ja korkeajalkaista lasia pidellä.
Ja koska olen (olemme kaikki) sen ansainnut, otan samaa vauhtia myös jalkahoidon. Kyllä! Elämä risaiseksi! Savet pois varpaiden välistä!
Näin se alkaa taas elämä maittaa harrastuksensa ääreen liki kuukahtaneelle, hah. Kaikki solahti paikoilleen ajallisesti yhtä nappiin kuin eilen lehtikompostiin heittämäni purukumi. Siihen se jäi komeasti metalliristikkoon kuin se kuuluisa Junttilan tuvan seinään.
Kyllähän näitä ilonaiheita paljonkin löytyy, kun oikein silmin katselee :D
Vielä jälkisanat. Olisin ottanut purkan pois lehtikompostista heti, kun olisin sinne suuntaan mennyt. Purkka ei ole hyväksi luonnolle eikä millekään eläimelle, jota valkoinen knööli saattaisi kiinnostaa. Tuo näky sai kuitenkin hakemaan köntsän pois samantien. Komea napakymppinakkaus, mutta väärässä paikassa.
Voi mikä määrä valkoista sinulla on!
VastaaPoistaJa 'Dynasty' on hieno, samoin kärhöjen nuput. Sinulla niitä sentään on, minulla joku törkeleen öttiäinen söi toisesta alppikärhöstä - siitä hienommasta - kaikki nuput.
Taimelan varjostusinnovaatio on todella hyvin keksitty. Totta kai siihen laitetaan havujen varjostuskangas. Mitä muutakaan, jos sitä kerran ihmisellä on?
Purkka nauratti - taas - vedet silmiin ja hymyn ympäri päätä. Paitsi korvat tulivat eteen. Olet sinä tarkka tähtääjä!
Hahaha, kiitos ihastuttavan hauskasta tekstistä. Eilen nakkasin loput siemenet multiin ja tein päätöksen, että yhtään siementä en ensi kevääksi laita! Miten ihmeessä se siemenluettelon tsekkaaminen voi olla niin koukuttavaa, että tahtoo kaiken nähdä kasvavan omin pikkku silmin ihan alusta saakka ja kaikki järkijutut unohtuu kuten se, että meidän pienen keittiön pöytä oli taimikippoja täynnä kaikki kevään kuukaudet tai sen, että lihaloorassa kylmäkäsitellyt siemenet (joiden nimeä en enää muista) ei sitten koskaan itäneetkään. Jos ees saisin pysyteltyä taimiostoksissa.
VastaaPoistaOnnea tulevalle manikyyrillesi ja jaloillesikin, olet ne ansainnut :)
Valtavasti nähtävää puutarhassa, ja kuinka kaunista.
VastaaPoistaTuoksukurjenpolvessa on mielestäni ihana tuoksu.
Putovia terälehtiä on yhtä vaikea saada tallennettua kuin syksyisiä putovia lehtiä. Oikeastaan sitä kauneutta ei pysty kelvollisesti taltioimaan, vaan se on nähtävä in real life eli täytyy vaan mennä pihalle nautiskelemaan. :)
Kirsikoiden vähyydestä, että onko sulla sille kirsikalle kaveria? Jos vaikka hyötyisi ristipölytyksestä?
Kaunis tuo 'Dynasty' tulppaani, herkullinen.
Sählään täällä ja sain kommenttini ilmestymään kahdesti. Poistin toisen ja jätti idioottimaisen ilmoituksen, että poistin sen. >:C
VastaaPoistaMulla vielä tuppaa kiirettä pitämään pihamaalla, mutta meillä ei vielä olekaan hedelmäpuut kukassa, vielä on aikaa siis tehdä töitä ennen nautintopuolelle siirtymistä;)
VastaaPoistaKasvihuoneen asukit sain vihdoin eilen omiin ruukkuihinsa, vain kurkut enää puuttuvat. Sitten voidaankin virittää viimevuotinen kastelujärjestelmä ja kastelu-urakka helpottuu.
Intopii, valkoista on tosiaan nyt aika paljon - ja lisää tulee. Valkoisena kukkivat perennat ovat rauhallisia ja kivan näköisiä tummaa vihreää vasten etenkin hämärän aikaan. Hämäriin olosuhteisiin ja hämärälle tarhurille valoisia kasveja, heh hehh.
VastaaPoistaJoo, täytyy olla iloinen, että alppikärhö on kuitenkin alppikärhö, olen joskus saanut Pohjantähti-köynnösruusupaketissa ryhmäruusun taimen. Mut hei, sekin oli valkoinen, eli ei mitään marinoita. Ja sille teillä vierailleelle alppikärhö-ötökälle toivottelen hyvää matkaa Kuuhun.
Niinpä juuri, miten tuo havuvarjostin ei tullut ekana mieleen, vaan se ihastuttava parisängyn lakana? :D
Pirkko, hyvä päätös! Siinä kylvölakossa pysyminen on meille varmaan yhtä helppoa kuin kaikki muutkin lakot (tupakka/karkki/alkoholi/rasvasuolasokeriruoka) yleensä ihmisille on ;)
Hahah, lihaloorakylmetys kuulostaa hauskalta, ja tyhmää oli, etteivät sen jälkeen itäneet. Mullakin oli kesäkulleron siemeniä multapoteissa ihan uusissa Minigrip-pusseissa, mutteivät olleet kiitollisia, vaan jättivät itämättä… Ei syöty perunoita sinä talvena, kun pussi ei mahtunut jääkaappiin. Keripukki uhkasi.
Puutarhuri, kiitos! Putoavien terälehtien kuvaaminen on tosiaan melkein mission impossible, mutta kerran on kokeiltava sitäkin. Ja kirsikkakaveri on hyvä idea, sillä ei ole lajitoveria omalla tontilla, mutta heti naapurin puolelta löytyy kyllä. Välimatkaa heillä on n. 15 metriä, onkohan se vielä mahdollisuuksien rajoissa?
Pioni, nautinnollista ahkeruusvaihetta - on se kuitenkin varsin antoisaa touhuta ulkona pitkän talven jälkeen, kun muistaa huilia välillä. Kohta alkaa teilläkin silkka laakereilla lepäily ja kurkun kasvun seuraaminen riippumatosta käsin ;)