29. maaliskuuta 2012

Pientä kivaa puutarhamessuilla

No olipas siellä kukkaa ja kasvia ja siementä ja juurakkoa! Niin, ja kasvihuonetta ja pergolaa ja ruukkua ja kiveä, muun muassa. Piipahdin siis Helsingin puutarhamessuilla, jotka avautuivat tänään loppuviikon ajaksi.

Jos olet itse menossa messuille ja haluat kokea omaa löytämisen iloa, niin älä lue tätä postausta. Sisältää ns. juonipaljastuksia.

Menin paikalle hieman skeptisenä, että onkohan kaikki jotenkin ihan samaa, mitä on nähty lehdissä ja viime vuotisilla messuilla, mutta lähdin ihan tyytyväisenä pois: kokonaisuus oli runsaan oloinen ja isojen yritysten lisäksi osaamistaan esittelivät hyvin muun muassa alan oppilaitokset.

Noh, mitä siellä sitten oli? Aloitetaan pienestä kivasta.

Tulevan pääsiäisen iloksi Koiramäen Pajutallista löytyisi vaikka mitä ihanuuksia. Katsokaa nyt tämän pupuvaarin nassua, eikö olekin symppis? Ostin yhden tällaisen kotiin (22 euroa), pakkohan mun oli ;)


Hänelle olisi ollut kaikenlaista pajuista seuraa, kuten näitä mahtavia kanoja, mutta pidin pään kylmänä. Eikä mun edes pitänyt olla koriste-esineihminen, heh.


Taimistojen ständeillä oli paljon kasveja, kiivihedelmästä viiniköynnökseen, mansikasta tomaattiin ja pelargoniasta hortensiaan, ja vielä paljon lisää. Tältä osastolta olisi lähtenyt tuollainen valtava 50:n tulppaanin puntti 18 eurolla. Ja päälle kesän makua (ulkomaisesta) mansikasta. 


Kyllä nämä asetelmat näyttävät herkullisilta näin isoina ryppäinä, täytyy sanoa.


Nämäkin pirteät keltaiset ihanuudet! Taitaa olla pientä auringonkukkaa tuo toinen?


Julkisrakentamisesta tutut kivikehikot muotoutuvat näköjään myös kotipihoille, kukkaruukuiksi asti.


Näitä kivikoreja voi ostaa Hornborg.fi:stä. Sisään voi sujauttaa kukkaruukun tai kasvit voi istuttaa tuonne suoraankin. Täytemateriaalina voidaan yrityksen mukaan käyttää myös esim. puuta, lasia, sammalta, kasvillisuutta jne.


Hinnat alkavat 18 eurosta (Kivikori 50 x 50 x 50 cm), seuraava koko (Pallo halk. 35 cm) maksaa 59 euroa ja muut mallit aina pariin sataan euroon asti. Kivitäytteinen ja puutasoinen puutarhapenkki maksaa 259 euroa, aika veikeän näköinen on sekin. Onnekas on se, jolta tontilta löytyisi paljon mukavan kokoisia kiviä tuollaisten täytteeksi.

Kivisysteemiä oli käytetty myös tällaisena istutusalueen rajaajana. Saisikohan noista kivan perennapenkin reunuksen, vai kasvaisiko kehikko pian rikkakasvia, kun sinne kasautuisi maa-ainesta?


Ranskalainen Bacsac valmistaa kassiviljelytarpeita eli eri kokoisia viljelykasseja. Sopivia varsinkin pieniin pihoihin ja parvekkeille, näyttää ainakin siistiltä ja toimivalta, ja miksei olisikin?


Tuollaisen voisin hankkia perunamaaksi joskus, en tosin tiedä noiden isojen kassien hintoja. Tuo hintalappu 90 euroa, tarkoittaakohan se tosiaan tuon ison kassin hintaa? Se on ehkä hiukan yläkanttiin mun kukkarolle kyllä.

Ilahduttavaa näissä messuissa mun mielestä on se, että oppilaitokset esittelevät mukavasti osaamistaan esimerkiksi parvekesisustusosastoilla. Opiskelijat ovat rakentaneet malliparvekkeita, joissa ei mälläillä uusilla, kalliilla huonekaluilla ja koriste-esineillä, vaan ne on selvästi tehty olemassaolevaa tavaraa, kierrätystä, itse tekemistä, tuunaamista ja mielikuvituksen käyttöä kunnioittaen.


Hyllykön voi rakentaa näin helposti eikä sen kynttilähurrikaanin tarvitse olla valkoisesta sisustuskaupasta hankittu, vaan mikä tahansa lasitölkki, kuten tässä Karhulan Keittiötölkki. (Tämä yksityiskohta tietysti osui silmään, kun itselläni on tuommoinen tölkki, tunnustan.)


Ja tämä viljelylaatikko on aivan kuin poikaystävän, enon tai tädin rakentama. Siinä yrttien on hyvä kasvaa.


Ja sylinterimaljakon voi loppukesällä täyttää tällaisilla herkuilla. Jos ei omasta maasta tai ruukusta riitä, niin kaupasta saa halvalla. Lykopeenitasot kuntoon!


Messujen herkin ja hauskin tuote on musta ehdottomasti tämä kehitysvammaisten tukiyhdistys Lyhty ry:n osastolta löytynyt kynttilänjalka.


Tätä minä kutsun Oivallukseksi! Mielettömän hyvä idea, mahtavaa rouheaa industrialismia, joka nyt on niiiiin muodissa - vanhat teollisuushallien kalusteet ja valaisimet ja hikiset pukukaapit viedään käsistä sisustuslehtien mukaan. Eli näitä vesijohto-osia kannattaa alkaa pitää aarteina :)

Luksusta kaipaavillekin messuilla oli kaikenlaista pientä kivaa, kuten tämä terassikalustesarja.


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin - kirjoitan toisen postauksen niistä messujen isoista kivoista asioista eli kasvihuoneista ja muista rakennelmista. Huomiseen, folks!

4 kommenttia:

 1. Noniin, kiva kuulla ekat tunnelmat messuilta! Ja hienoa, että siellä on pergola-virityksiä, sellaista on meille pohdittu.

  Miten muuten maksu, käykö kortti vai pitääkö olla käteistä? Sitten kun innostuu... :)

  VastaaPoista
 2. Kuje, oli siellä pergolavirityksiä, semmoinen kiva puusta tehty jäi ainakin mieleen. Semmoinen olisi mukava laittaa tuohon terassin päälle, ja siihen sitten ruusuköynnöksiä kiipeilemään... laitetaan sille pitkälle unelmalistalle, sehän venyy loputtomiin.

  Itse maksoin kortilla, tuntui kelpaavan monessa paikkaa... valitettavasti :) Ja onhan siellä pankkiautomaatteja, jos käteistä tarvitsee. Valitettavasti :)

  VastaaPoista
 3. Hauska messuraportti! Kiva fiilistellä kun en itse pääse käymään, kiitos :-) Innolla odotan seuraavaa artikkelia.

  VastaaPoista
 4. No mutta kiva kuulla, PP, lisäsin nimittäin juuri tekstiin varoituksen, että "sisältää juonipaljastuksia" siltä varalta, että joku on menossa messuille ja haluaa kokea siellä löytämisen iloa... alkuperäinen ajatus oli tietysti kirjoittaa heille, jotka eivät pääse paikalle.

  Kiitos itsellesi mukavasta kommentista, huomenna siis jatkoraporttia :)

  VastaaPoista