9. syyskuuta 2013

Tuliko pesukoneessa puhdasta?

Ah, aakkospostaukset ovat pulkassa ja taas saa vapautuneesti raapustella ihan mitä tahansa ;) Viime aikaiset superkelit ovat kyllä rajoittaneet rustailufiiliksiä, on pitänyt haahuilla ulkona ihan iltamyöhään asti. Mutta niin olette varmaan tekin tehneet, armaat Blogistanin asuinkumppanit.

Eilen oli pakko tarttua toimeen, johon ei kolmen kuukauden aikana mukamas millään ehtinyt, elikkäs pottien ja purnukoiden pesuun. Ei kun paljuun vettä ja tiskiharja käteen.




Olihan siinä urakkaa. Tiskiharjaranne naukui noin sadannen purkin kohdalla, joten muutin pesumetodia: pidin rannetta jäykkänä ja pyöritin purkkia harjan ympärillä toisella kädellä. Kyllä ihminen keksii, kun se vaan hetken miettii, sano.

Mutta nyt on potit valmiina ensi kauteen, ei siirry pöpö vanhan mullan mukana ja on siistiä ottaa purkki pinosta. Tosin mullan kanssa puljatessa se siisteys on vain ohikiitävä hetki.


Purkkien seassa pyöri myös saviruukkuja ja eräs Arabian vanha kukkaruukku, joka on pyörinyt yli 20 vuotta siellä sun täällä, mökin varastossa, kellarissa, ulkona... joskus olen sitä yrittänyt puhdistaa, mutta pinttymät ovat tiukassa.

Ruukku on Richard Lindhin suunnittelemaa SN-sarjaa. Niitä valmistettiin vuodesta 1964 vuoteen 1985, kovafajanssista ruukkua valmistettiin useampaa kokoa. Tämä yksilö on halkaisijaltaan 16,5 cm ja korkeudeltaan 13,5. Jos leimaa oikein tulkitsen, niin valmistusvuosi on 1970.


Mutta siis kovin pinttyneitä olivat ruukku ja aluslautanen.



Ajattelin, että whattaheck elikkäs ihassama, laitetaan pytyt astianpesukoneeseen. Jos en niitä halua käyttää likaisen olomuotonsa takia, niin miksi niitä ylipäätään säästäisin.

No kuinka kävi. No hyvin kävi, puhdasta tuli!



Melko kovaa ainetta se astianpesuainekuutio on, täytyy todeta. Pesuohjelmana käytin lasitiskiä, en siis pinttyneet kattilat -moodia.

Samaan puutarhakoneelliseen laitoin omenapuussa roikkuneet lasipullot sekä kylvöksissä käytetyt muoviset merkkaustikut.


Lyijykynäteksti ei koneessa liuennut, mutta muu töhkä kyllä. Laittakaas aurinkolasit silmille, nyt häikäisee.


Kyllähän heitä sitten ilolla pyyhekumittelee, kun aika on otollinen.

Lasipullot sopivat koristeeksi myös sisälle, muutamalla Twilight Time -daalialla somistettuna.


Pyykkäilyjen lisäksi olen suorittanut pienimuotoista sadonkorjuuta chilipuskien äärellä. Vielä on podia tulossa tämänkin jälkeen.


Daaliat ovat syyskuun kesäpäiväauringossa kuin kotonaan, viileät yöt eivät niitä hätkäytä. Hyvä on hämähäkin samettilehdellä köllötellä.


Rebecca's World on tehnyt viimevuotista pienempiä kukkia, olisi varmaan pitänyt lannoitella uutterammin. Mutta kesällä ei jaksa rypistellä uutterana, ovat nuo kukat nättejä pienemmässäkin koossa.


Mick's Peppermint pröystäilee kyllä koollaan, taitaa olla miespuolinen piirre.


Eteerinen Eveline ei ole näkevinään Mickiä, vaikka vaikeata se varmaan on, kun raitaveijo vieressä räikyttää.


Joku ihana lilja, jonka nimen olen jo tietenkin unohtanut, avasi kukkansa minun ja kukkakärpästen suureksi iloksi. 


Puutarhailijan ja luontokappaleiden lisäksi kesäisistä syyskuun keleistä nautti myös vastapesty takkahuoneen matto. Kun aamuaurinko osui sen kosteaan kylkeen, se syttyi kerrassaan liekkeihin.


Mukavaa alkanutta uutta viikkoa, nähdään taas pian!

20 kommenttia:

  1. Ai, niin. Voisi pestä ruukkuja. Hyvä, kun muistutit. On sinulla siellä ruukku, jos toinenkin odottamassa tammi- vai helmikuuta?

    Kauniit Daaliat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä on tosiaan nyt valmistautua, lumen alta on vaikea mitään kaivaa esiin :) Tammikuun lopulla aloittelen chileillä ja mahdollisesti pelargoneilla... eihän sinne tosiaan ole tämän kuun lisäksi kuin loka-, marras- ja joulukuut, kun vähän pyöristelee.

      Poista
  2. Voi mikä purkkiarmeija, mä repesin näille kuville :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano, taas on lähtenyt mopo sutimaan jossain ihmeen kohdassa :D

      Poista
  3. Uuh sama homma pitäis täällä urakoida vaan kun alettiin pitkästä aikaa nikkaroimaan, kaariporttia puutarhaan, olen intona;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, kuulostaa hienolta askareelta! Kyllä tuo purkinjynssäykset voittaa mennen tullen :)

      Poista
  4. No onpas siinä purnukkaa, hui! Pitäis vissiin täälläkin ryhtyä pesupuuhiin, vaikka eipä kyllä juurikaan kiinnostaisi moinen. Muutaman olen huuhdellut ja lykännyt koneeseen heti käytön jälkeen, ihanan laiskaa :)

    Liljasi on ihan superkaunis, oli kuka oli. Oikein täydellinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tuo homma varsinaisesti kutsu kuin seireeni :D Pitäisikin olla ihan vaan tähän asiaan vihitty astianpesukone kellarissa...

      Kerroin terkkusi liljalle, oli onnellinen :)

      Poista
  5. ihan kuule täytyy hattua (tosin fiktiivistä sellaista) sulle nostaa! Siisti purkkirivistö,sanan jokaisessa merkityksessä. Mun tiskaamaton purkkijengi lymyilee nolona kompostikehikon takana,poissa silmistä,poissa mielestä...Täytyy yrittää ryhdistäytyä ja ottaa susta mallia. Ihania daalioita,varsinkin tuo Eveline, sen kun saisin joskus. lämpöisiä puutarhapäiviä sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina, kyllä tässä ihan työnsankarimainen olo onkin :) Anna vaan purkkien levätä kompostin takana, sade ne siellä pesee ja talvi pöpöt tappaa. Viisas pääsee edelleen vähemmällä ;)

      Lämpöisiä päiviä sinullekin!

      Poista
  6. Oh hoh, oletpas ollut ahkera, ja nyt kiiltää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh heh, sisätiloissa ei sitten kiilläkään mikään, ei sitä joka paikkaa sitten jaksa yhtä aikaa kuurata ;)

      Poista
  7. Siistiä ja puhdasta, oot ollut ahkera. Kuka tekisi saman täällä... koska ranteesi kipeytyi, et ilmeisesti halua tulla tänne :)
    Tulipas ruukku kuin uudeksi apk:ssa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettelen tekemään puuhan vasemmalla kädellä, tulen sitten :)

      Joo, apk teki ihmeitä wanhalle pytylle!

      Poista
  8. Jes, kyllä on sitten taas mukava aloittaa uusi kausi, kun kaikki on pesty ja järjestyksessä :)
    Pesurupeama voi tosiaan käydä ranteen päälle, mutta kekseliäs olit taas kerran.

    Kiva kuva chileistä, eri näköisiä - eri makuisia.

    Ihanaa syyskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, sitä uutta kautta yritin muistella siinä paljun vieressä kyykkiessäni :)

      Chilit ovat olleet hyvällä tuulella koko kesän – ja saaneet minutkin hyvälle tuulelle. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

      Poista
  9. Tuokin homma vielä odottaa, osan olen pessy, mutta sain kovasti purkkeja tutuilta. Ilolla otin kaikki vastaan, kunhan jaksasi ne peseskellä;)
    On se nautinto keväällä päästä puhtaisiin purkkeihin sitä multaa öysäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaahan se on saada lisää tuikitarpeellisia työvälineitä, sinulla on käynyt mukava tuuri! Pesee sitten kun tulee se kuuluisa inspis ;)

      Poista
  10. Fiksuna likkana pesit purkit nyt ja vielä kun on ollut niin lämmintä, että tarkenee touhuta pihalla. Häikäisenvän puhdasta, kyllä kelpaa istutella keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos fiksu-maininnasta, kyllä nyt on hyvä fiilis :) Oli kyllä hieno ilma puuhastella, ei kehdannut enää keksiä tekosyytä jättää purkkeja talven armoille hajoamaan...

      Kohtahan se on, kevät.

      Poista