10. elokuuta 2010

Tulppaani siementää

Yleensä leikkaan tulppaanin siemenkota-aihion (onkohan tuo edes suomea) heti kukinnan jälkeen pois. Yksi pallukka on näköjään jäänyt huomaamatta, ja nyt tarjolla on valmiita siemeniä sipulinkasvatukseen.Siemenet kehittyvät kyllä aika hienosti kukin omassa lokerossaan:


Siemenestä sipuliksi saattaa olla pitkä tie, eikä mun kärsivällisyys taida riittää kylvösten monivuotiseen varjeluun. Toisaalta olisi ollut hieno nähdä, mitä tämän lajikkeen perillisistä olisi tullut. Siemenet ovat vihreäraidallisen 'Spring Greenin' tuottamia.


Ehkä työnnän siemenet jonnekin perennojen sekaan. Luulen, että ne saattavat kyllä maistua jollekin pikkuelävälle. Siemenet nimittäin tuoksuvat aivan aromisuolalta.

2 kommenttia:

 1. Miten siemenistä kasvatetaan sipuleita? Kysyy henkilö, joka ei onnistunut kasvattamaan tulppaaneita edes sipuleista tänä vuonna. Sipulit oli ehkä mennyt huonoksi tai ei ollut saanut riittävästi kylmää. Tai puutarhuri on vaan tosi huono kukkasien kanssa.

  VastaaPoista
 2. Sipuleissa oli varmasti se probleeman ydin. Kun tulppaanin sipulin laittaa multiin pakkauksessa ilmoitettuun syvyyteen ennen pakkasten tuloa, niin sieltä sen kyllä pitäisi keväällä puskea vihreää ylös- ellei joku myyrä tai vastaava ole käynyt sipulia popsimassa. Muistaakseni tulppaani on juuri se, joka niille varsin hyvin maittaa...!

  Krookuksetkin menevät niiden suihin hyvällä ruokahalulla, kuten viime talvena :(

  Tulppaani tarvitsee yleensä puolivarjoisan tai aurinkoisen paikan, mutta kyllä sieltä maasta jotain nousee varjossakin. Maa ei saisi olla tiukkaa savea, sinne se sipuli saattaai mädäntyä.

  En ole tosiaan siemenestä sipulia kasvattanut, mutta luulen, että siinä puuhassa menee useampi vuosi. Ehkä ulkona jossain asialle rauhoitetussa paikassa ne voisivat kasvaa "itsekseen"... ehkä toteutan tämän kokeen sitten eläkepäivilläni.

  VastaaPoista