21. elokuuta 2010

Hanhikkisuosikit

Pensashanhikki (Potentilla fruticosa 'Abbotswood') alkaa selvästi rauhoitella uusien kukkien tekoa. Ahkerasti se on jaksanutkin taas koko pitkän ja kuuman kesän kukkia. Oli hyvä, että tuli valittua pensashanhikkia tontin paahteisimmalle paikalle, ei ole tarvinnut päätään sen pärjäämisellä vaivata. Vaihdoin savimaan normaalimultaan, se on näyttänyt hanhikille kelpaavan.


Pensaat ovat noin metrin korkuisia, eivätkä estä auringon paistetta keväällä tai syksyllä, jolloin aurinko ei nouse kovin korkealle. Istun usein illansuussa tässä kohtaa lukemassa ja kiittelemässä pettämätöntä hanhikkirivistöä silmänilosta.


Toinen tontilla kasvava hanhikki on grönlanninhanhikki (Potentilla tridentata 'Nuuk'). Se on hyvin matalakasvuinen, noin 15 cm korkea pikkukasvi, jolla myös on valkoiset kukat. Se ei ole perenna, vaan puuvartinen ainavihanta varpu, kertoo kirja.


Grönlanninhanhikki kasvaa perennapenkissä, jossa se on vaarassa jäädä isompiensa jalkoihin. Ensi keväänä täytyy rajata sille oma kasvualue, jota muut eivät valtaa.

Tällaisessa herkässä yksinkertaisuudessa on suurta kauneutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti