Olin tosin kylvöissäkin kolme viikkoa myöhemmässä kuin viime vuonna, mutta silti. Tuo kuva otettu tänään 21.2., siemenet kylvetty 2.2.
Tässä kuva viime vuodelta. Kuva otettu 6.2., siemenet kylvetty 13.1.
Vuorokausissa laskettuna nyt sirkkalehtivaiheessa ollaan kolme viikkoa kylvön jälkeen. Viime vuonna ensimmäiset oikeat lehdet olivat hyvässä kasvussa samassa ajassa, ja kasvit olivat muutenkin isompia, ja ennen kaikkea, melkein kaikki siemenet olivat itäneet tuossa ajassa.
Mikä tämä kitkutuskausi on? Viime kesänä (olosuhteiltaan erinomaisena kasvukesänä) chilit ehtivät tuottaa kivasti satoa. Nyt ollaan kaikesta myöhässä ainakin kolme viikkoa, ja jos kesästä tulee peruskesä, niin sato ei kyllä ehdi kunnolla kypsyä, ainakaan isompihedelmäisistä lajeista.
Ja orvokeissa sama juttu. Jotain sirkkalehden kituliasta tynkää näkyy mullan päällä, viime vuonna oltiin samassa ajassa jo paljon pidemmällä.
Jossain on vikaa.
Veikkaan, että olen kastellut chilipotteja liikaa ja pitänyt niitä ensin liian kosteissa oloissa (kylppärin lattialämmityksen päällä muovipussissa) ja sitten siirtänyt liian kuumaan (pannuhuoneeseen) mullan kuivahtamisen toivossa.
Ne chilit, jotka ovat itäneet, kasvavat samassa paikassa kuin yleensäkin, kasvilampun alla olohuoneen ikkunalla taimihyllyssä. Mutta jokin ratas on nyt eri asennossa, kun kasvu kitkuttaa.
Veikkaan multaa. Ostin tänä vuonna Plantagenin taimi- ja kaktusmultaa, aikaisempina vuosina olen pääsääntöisesti käyttänyt Kekkilän kylvö- ja taimimultaa. Tulkkailin tuoteselosteita, ja kyllähän niissä eroja oli, en vaan osaa kertoa, mitä. Mutta arvelen, että kastelukäteni ja Kekkilä ovat samaa paria, Plantagen on tässä kohtaa tuntematon komponentti. Jospa P:n multa pidättää kosteutta pidempään, ja vaikka potin pinta näyttää kuivahtaneelta, se on sisältä vielä reilusti kostea? Humpsautan nimittäin kuivahtaneen näköiselle potille aina saman verran vettä, oletan, että multa on kokonaan kuivanpuoleinen. Tämä taktiikka näyttää toimineen aikaisempina kylvövuosina.
Ratkaisuyrityksenä aion nyt lisätä lämpöä itäneille chileille (en tosiaan vielä tiedä, miten) ja vielä itämistä odottavien kanssa hillitä hermot vielä viikoksi. Jos sitten ei ala näkyä mitään, niin olkoot. Mennään näillä, mitä nyt on.
Orvokeille lisään toiset putket kasvivalaisimiin kellarin viherhuoneeseen, yksi putki per valaisin ei näköjään riitä innostamaan niitä reippaaseen kasvuun.
Mutta suurin vika nyt on kuitenkin työelämässä.
Kun kylväjä joutuu pakertamaan jokainen arkipäivä aamuvarhaisesta illanhämärään jossain muualla kuin kylvöstensä äärellä, hänellä ei ole tuntumaa siitä, mitä kylvöksille kuuluu. Hän laittaa varmuuden vuoksi potit muovipussiin, koska lähtee työmatkalle ja ajattelee, että niin pysyy kosteus. (Pysyyhän se, vähän turhankin hyvin.)
Kun kylväjä käyttää kaiken keskittymiskykynsä jossain muualla kuin kylvöstensä äärellä, hän olettaa, että kylvökset pärjäävät arkipäivät omillaan. (Ja toisinaan viikonloputkin). Mutta ei. Jos sydän ja sielu ja mieli ja aika eivät ole pienimmissäkin puutarhapuuhassa mukana, niin hyvä ei synny.
Elämänkulkua ja vuosiensa viettämistapoja miettiessään voi taitella pitkäksi venähtäneet tulppaanit sylinterimaljakkoon ja nostaa ulos maisemaa somistamaan. Kukat saavat vielä noin viikon jatkoajan näillä parin asteen plussakeleillä.
Kyllä tässä kirjoittaja itsekin kitkuttaa, myös Blogistanin suhteen. En ole kunnolla käynyt lukemassa postauksia enkä kommentoinut niitä, vaikka se on ihanaa puuhaa. En ole noutanut saamiani tunnustuksia enkä kiittänyt niistä täällä, vaikka olen niistä hirmu iloinen.
Aikaa tuntuu nyt olevan tosi niukasti, se on selitykseni. Onneksi suunnitelmat tilanteen korjaamiseksi ovat jo olemassa.
Leppoisaa viikonloppua, ihmiset, nautitaan helmikuun viimeisestä viikonlopusta, kohta tämä talven auvo on ohi... Ja vaikkei omia taimia kitkuttelutaudin takia tulisikaan, niin maaliskuu voi antaa hyvät näytteet luontoäidin taidoista. Ensimmäiset pienet sipulikukat, kenties?
Just aamulla meinasin lentää persiilleni, kun luvattoman monta keijunmekon tainta oli nurinniskoin taimiastiassa!!!! Huomasin heti, että purkki oli kovin kuiva ja annoin reilusti vettä. Nyt näyttäs muutaman kohdalla tapahtuneen ihmeparannus!
VastaaPoistaOn ne tarkkoja pidettäviä nuo taimet, vaikka välistä tuntuu että kasvavat ihan itsestään, ei se kuitenkaan ole niin.
No totta tuo, kyllä niitä taimia pitää tarkkailla joka päivä, vaikka kuinka olisi omasta mielestään luonut oikeat olosuhteet.
PoistaChilit ovat mullakin itäneet kituuttaen tai ei ollenkaan. Juuri sitä pelkään, ettei satoa ehdi syntyä. Paprikat itivät, mutta kituen nekin kasvaa, missä lie vika. Taidan laittaa uusia siemeniä uuteen multaan, ja koittaa kaikesta huolimatta....
VastaaPoistaNiinpä, ei näistä senttitaimista taida satoa syntyä, kun kesä on kuitenkin niin lyhyt pyrähdys. Lämpö ja valo loppuu juuri, kun kasvi alkaa päästä vauhtiin...
PoistaMutta aina kannattaa yrittää, se on totta, tästähän voi tulla vaikka mikä superpitkä superkesä!
Mä olen seuraillut Chilitunarin blogista kokeilua eri kasvualustojen suhteen ja erot vaikuttaisi aika suurilta. Itse istutin chilini vasta tänään... Tomaatit on vielä istuttamatta, mutta ehtiihän sitä, kun viime vuona taisin tehdä istutukset vasta maaliskuun puolessa välissä.
VastaaPoistaJoo, tomaatin laitan minäkin tuossa maaliskuun puolivälissä, ja siitä alan kylvää kesäkukkiakin. Orvokit yritin saada huhtikuun loppupuolelle valmiiksi, siksi kylvin jo nyt, mutta saa nähdä, tuleeko näistä taimista yhtään mitään. Pöh.
PoistaTsempit sun kylvöksillesi! Oon niissä ihan täydellä ajatuksella mukana, koska omia ei mulla (ainakaan vielä) ole :) Toivottavasti kiireesi tasaantuu.
VastaaPoistaKiitos Pirkko, toivotaan, että näistä ripaleista (ja repaleista hermoista) jotain vielä syntyy :)
PoistaAion laittaa tänä(kin) vuonna tomaatit kasvamaan kuun vaiheiden mukaan. Mitään en niistä itse ymmärrä, mutta seuraan joidenkin esimerkkiä. Ja tähän asti on tomaatit lähteneet ihan hyvin kasvuun. Mullalla on varmasti isoja vaikutuksia. Viime vuonna mullan pinta oli erilainen kuin edellisenä vuonna. Tsempit kiireeseen!
VastaaPoistaTomaatit laitan minäkin vasta myöhemmin, tosin ihan omien vaiheideni mukaan, mutta maaliskuun aikana kuitenkin. Ne kasvavat yleensä reippaasti ja ehtivät sopivan pitkiksi ennen ulosvientiä.
PoistaTässä kitkuttamisessa mullalla on varmasti suurin osuus... kylväjässä ei tietenkään voi olla suurempaa vikaa ;)
Ääääk! Paniikkipaniikkipaniikki. Minunkaan chilini, paprikani ja orvokkini eivät ole itäneet! Eivätkä varmaan idäkään, ennen kuin saatan mullan, veden ja siemenet samaan pottiin. Ajattelin edes etäisesti viisas olla, etten ahnehdi ja istuta liian aikaisin... Tomaatit sain sentään pari päivää sitten purkkeihin, Sun Goldin ihania makeita herkkuja odotellessa. Orvokeissa pitänee noudattaa neuvojasi selkeästi viileämmästä esikasvatuspaikasta tänä vuonna. Onneksi kasvihuone näyttää jo lähes kymmentä astetta päivisin, joten kevät on ihan nurkan takana... :)
VastaaPoistaHahaa, onhan se pieni etu itämistä ajatellen, että laittaa ainekset samaan pottiin. Yritin saada orvokit vapuksi ja chilit kukintavaiheeseen suunnilleen samoihin aikoihin, siksi kylvin (ja olen joka vuosi kylvänyt) ne tammikuun lopulla. Mutta nyt on joku taivaankappale väärässä asennossa, kun kasvu ei millään meinaa alkaa.
PoistaTomaatit laitan parin viikon päästä, ne ehtivät (tai no, yleensä ovat ehtineet) hyvin toukokuuksi sopivan mittaisiksi.
Onneksi todellakin on kevät! Varhainen, mutta kevät.
Mullalla voi minunkin kokemuksen mukaan olla suuri vaikutus kylvöjen onnistumiseen. Pitäisi aina olla sinut kylvömullan kanssa, jotta tietää miten se käyttäytyy. Lisäksi toisinaan voi saada ylivuotisia siemeniä. Joskus minulla on nimittäin käynyt niinkin että yksi tomaattilajike iti hyvin heikosti samaan aikaan kun muut porskuttaa. Muina vuosina taas se huonosti itänyt on lähtenyt alkuun ihan muiden lailla. En ole tälle muuta selitystä keksinyt kuin vanhempi siemen.
VastaaPoistaKavilusikan tai jäätelötikun kanssa voi vaikka koittaa koulia ne heikot alut toiseen multaan ja sitten laittaa ikään kuin pieneen tupa-kasvihuoneeseen. Tällä konstilla olen joskus pelastanut pienet alut. Tietysti muovipussi hupuksi käy tuon pikku kasvarin tilalle.
Niin totta tuo, pitää olla sinut kylvömullan kanssa! Tämä oli poikkeusostos aikaisempiin vuosiin nähden, mutta kylväjän toiminta pysyi ihan samana. Lopputulos on nyt nähtävissä...
PoistaSiemenissäkin on varmasti osasyytä, mitään tekijää ei voi sulkea pois. Mutta näillä rimpuloilla mennään nyt näiden lajien osalta. Seuraavat kylvökset tehdään eri valmistajan multaan :)
Mököttää ne minunkin kylvökseni. Kasvattelevat kai niitä juuriaan... ;)
VastaaPoistaMutta vautsi, miten kauniisti olet asetellut tulppaanit tuohon sylinterimaljakkoon. Tuoko sinua on odottanut ovipielessä, kun tulet kotiin mistätahansa? Onpa sykähdyttävä tervetulotoivotus! Meillä ei ole kuin kuivunut syysistutus :(
Äläkä sinä pode syyllisyyttä ainakaan tästä blogimaailmasta. Minä pidin melkein vuoden tauon, eikä kukaan ollut onneksi sillä aikaa kadonnut. Tulet ja kirjoittelet sitten, kun huvittaa. Kyl myö ootellaan!
Joo, sovitaan, että heillä on tekeillä vahvat ja vankat juuret ;)
PoistaKiitos Intopii asettelukehuista, kyllä siinä pitikin pitää kieli keskellä suuta, kun jokaista kukkavartta ei tällä kertaa leikattukaan samaan mittaan... asettuvat kyllä itsestään nätisti, kun maljakko antaa raamit.
Ja kiitos, kiva että odotatte! Pidempää taukoa en ole ajatellut ainakaan nyt pitää, mutta kyllä tämä tavanomaisempaa harvempaa osallistumista on ollut. Kaikilla asioilla on luontainen rytminsä, niin se vaan taitaa olla.
No minä sain siemenet vasta eilen multiin...
VastaaPoistaNo niinpä, kylvökausihan on vasta edessä :) Nämä olivat vaan ne pari lajia, joita ajattelin saada valmiimmaksi jo hyvissä ajoin. Mutta ei. Ei tainnut onstua.
Poista