11. elokuuta 2012

Kolminkertaista kateutta

Kuinka paljon närästyslääkettä joutuisikaan napsimaan, jos olisi kolminkertaisesti kateellinen? Sitä ei onneksi tarvitse tietää, mutta kateutta on kyllä tällä tontilla tänä vuonna riittänyt. Ensin kukki orvokki 'Envy', sitten isotsinnia 'Envy' ja nyt aukesivat punahattu 'Green Envyn' ensimmäiset kukat.


Kateus aiheuttaa viherrystä, siitä tietysti näiden lajikkeiden nimi. Orvokki oli myrkynvihertävä...


... ja isotsinnia limenvihreä.


Oli silkkaa sattumaa, että kateus korostuu tänä vuonna. Tuntuu kyllä, että lajikkeiden nimeäjillä on mielikuvitus hiukan takussa, kun kaikki vihertävä tuo mieleen kateuden ja vain kateuden :)

Tuon vihertävän punahatun terälehdet ovat kapeammat kuin vähemmän jalostetun serkkunsa. Saman huomasin vanhemmissa Echinacea x hybrida 'Paradiso' -lajikkeessa. Peruspunaisiksi kasvaneilla yksilöillä on leveämmät terälehdet, kuin tällaisen oranssihtavan värin ottanut.


Kaikissa punahatuissa, kuten näissä valkoisissa peruspunahatuissa Echinacea purpurea 'White Swan' pörrää nyt surriaista ja perhosta ihan kilpaa.  

Tärkeintä tuossa puuhassa näyttää olevan järjestelmällisyys. Kukka on kierrettävä täsmällisessä järjestyksessä, niin että yksikään pisara ei jää hukkaan. Ihan jalat keltaisina saa mettä maistella.Tosin kun kuvaaja pukkaa naamansa liian lähelle, on pörriäisen lähdettävä muihin maisemiin. Sommoro!


Myös virginiantädyke (Veronica virginica 'Alba') viehättää kimalaisia, ja samalla systeemillä tähkää näytetään kiertävän.


Pienellä sirolla tähkällä kukkii valkoalpi (Lysimachia clethroides), jonka herkkyyttä pitää kumartua katsomaan lähempää. 


Valkoiset perennat rauhoittavat kyllä mukavasti kesäkukkaruukkujen väripyrskäyksiä. Näitä pitäisi lisätä – kunhan ensin saisi sitä perennatilaa lisää. Nurtsia voisi kyllä vielä supistaa... vaikka jo ensi vuonna, jos innostus syttyy.

Nyt ei kuitenkaan vielä hosuta ensi vuotta, vaan nautiskellaan loppukesän tunnelmasta. Mökiltä löytyi reilusti mustikoita (eikä muistella sitä, että poimintasää oli elokuun alussa vilpoisa +12 °C) ...


... ja lähimaastosta viljapelto, ja tähkistä paljon leppäkerttuja. Söpöä, eikö olekin?


Sitä en kyllä tiedä, että onko tuon vihertävän viljalajikkeen nimi kenties "Kateus".

21 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen värinen tuo ensimmäinen kateus ja aivan upea tuo leppäkettu kuva! Siinä on ihan kanvastaulun aineksia ja kelpais ainakin meijän seinälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Susanna, hyvä ajatus tuo kanvaasitaulu. Kävin lenkillä pellon viertä, ja piti palata pyörällä vielä takaisin kuvaamaan, kun oli niin kiehtova näky :)

   Poista
 2. Viehkon näköisiä ovat nuo vihreät kateudet. Valkoisesta minä viimeinkin, tänä kesänä huomasin saman: se rauhoittaa muutoin sangen vahvan punaista puutarhaani. Ajattelin kuitenkin ensi kesänä kokeilla, josko sinisellä olisi sama vaikutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea viilentää sinisellä! Varmaan toimii, ja ehkä vielä tehokkaammin, kuin valkoinen. Valkoinen on sinisen rinnalla varmaan enempi neutralisoija, mutta mukavan sävyinen sininen vie viileämpään. Taitaa vesikin maistua kylmemmältä sinisestä lasista :)

   Poista
 3. Kyl maar ny pistää kateeks, ku sulla on noin monta viheriää kukkasta. Joo, oon samaa mieltä tosta valkosesta väristä, että sitä pitää kyllä saaha puutarhaan. Ne vähät mitä mulla on, loistaa ku lyhdyt ja tulee framille. Mitäs me ens keväänä... Ai niin, meijän piti kumpasenkin säilyttää malttimme näissä taimiasioissa. Vai annetaanko suosiolla periksi, niin ei sitten tarvii kahdehtii toisten kukkasii, kih hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, sinäpä sen sanoit; tarhureiden välinen kateus, se se vasta vihriää on ;) Ei vaiskaan, ei tässä lajissa auta tuntea kateutta, vaan ottaa mallia ja treenata. Eikä sekään välttämättä auta, kun on se muuttuja, se luontoäiti :D

   Juu, ei me ensi vuonna laiteta mitään, katsellaan kun nää nykyiset elelee. Tiks lukkoon, heh heh.

   Poista
 4. Mulle ainakin heräsi kateus tuosta viljapellosta, olisin tahtonut olla mukana! Ja tuota valkoista alpiakin kadehdin, se on aivan todella suloinen ja ihana ja kaunis ja kaikkea;) Mulla on tulossa pineimuotoista kuupuutarhaa, eli valkoista aion sinne tuupata, kunhan nyt jonkun kolosen keksin -onhan meillä vielä tuota nurmikkoa-
  AIkas hassusti ovat nimenneet, jonkun älynväläys saanut matkijoita peräänsä? Hmm, pitäsköös mullakin olla tota envy punahattua, vai ei? Täytyy kaivaa muistiinpanot.
  Ampiaisia sun muita pörriäisiä on nyt meillä ihan mahdottomasti, oikein hiukan häiritsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, valkoalpi on oiva kasvi kuupuutarhaan, sillä on jännän muotoinen kukinto, mikä tekee siitä kiinnostavan. Oi, mäkin haluaisin kuutarhan! Jos mulla on kaksi pikkupenkkiä täynnä pelkästään valkoisia perennoja, niin onko se pieni kuutarha tai edes sen alku? Jos se on alku, niin sitä voisi laajentaa... nurmikot mäkeen, sanon minä :)

   Ampparit pukkaavat tulla nyt sisään, se on vähän harmillista, kun aina jollain ikkunalla surisee joku eksynyt surina-seppo. Ei ne mulle mitään tee, mutta jälkikasvua häiritsee...

   Löytyikö sulta kateuspunahattua? Tuun kohta kurkkaamaan sen, ja muut kuulumiset.

   Poista
  2. BYÄÄH, mulla on kaunopunahattua, eikä envyä :( Eikä se ees kuki :(
   Mun kuutarhasta tulee pieni, näillänäkymin kaksiosaisin sillain, että mietiskelynurkan heinät lähtee Arfikkaan ja heinien hypertuffalaariin tulee valkoiset ja sitten kasvihuoneen taakse tulisi pyöreä penkki keskelle, joka myös valkoista. Saikoos tosta nyt mitään selkoo...

   Poista
  3. No kaunopunahattu se vasta kateutta herättääkin! Ilman kukkiakin, sillä sen nimi on niin ylevä!

   Kuupuutarhakuviot on ihan selvät, mutta ehkä pari kuvaa voi sitten selventää niitä lisäää ;)

   Poista
  4. Kuvia tulee, ehkäpä jo vuonna 2013 tai sitten vähän myöhemmin...

   Poista
 5. Kih, kih ja tiks, tiks ja hehe, nyt sitten huutelen taas vieraisiin keskusteluihin, että NETTIMARTTA ja GERANIUM ei sitten varmana asetu millekään katselulinjalle, nih! Sellasta tylsyyttä ei kaivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ei taida oikeasti olla pelkoa tuosta, tätä pöpiä ei ainakaan mikään pidättele. Paitsi ehkä Lemminkäisen tekemä pihan kokohoito, hah hah!

   Poista
  2. No sitä mä vähän aattelinkin, mutta silti sydän silleen ikävästi muljahti pikkupelosta. Nyt huokaisen ja ehkä saan nukuttuakin, kun huojensi.

   Poista
  3. Ahhahhaa, hyvä että tippui kivi hartioilta.

   Poista
 6. Kyllä on kauniita kateuksia! Orvokki on jollain tapaa vähän pelottavankin näköinen :D Ja mäkin ihastuin tuohon leppiskuvaan, aivan mahtava!

  VastaaPoista
 7. Tuo onkin muuten totta, Purlina, että kateusorvokki ei ole mitenkään luokseenkutsuva, vaan enemmänkin luotaantyöntävä :) Siksi se toisaalta on aika kiehtova, kun sitä pitää katsoa ja tutkiskella... häntä ei saa hahmotettua kertavilkaisulla.

  Leppiskuvasta voisi tosiaan tehdä kanvaasitaulun... ja t-paidan, ja mukin. Ehkä hiirimatonkin, kun vauhtiin pääsee ;)

  VastaaPoista
 8. Kateuspunahattu on kyllä superkaunis. Tuon mie haluan! Ja sen 'Magnuksen'. Vierekkäin.

  Sitä ennen haluan kuitenkin
  a) puutarhaintoni takaisin
  b) isomman pihan.

  Kyllä kuule meidän harrastelijakuvaajien kuvista saisi vaikka minkälaista taulua ja mattoa. Sinullakin on niin monta hienoa kuvaa ollut tässä blogissa, että ei muuta kuin teettämään kaikenlaista tarpeellista ja Naisten joulumessuille myymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intopii, älä huoli, puutarhaintosi palaa kyllä takaisin! Siitä kertoo jo se, että mietit Magnuksen ja Kateuspunahatun vierekkäin asettelua. Asia on sinuun sisäänrakennettu, nyt vaan ei ole aktiivisen tekemisen aika. Taukoja ja etäisyyttä tämäkin puuha kaipaa, eikä ne tauot tosiaankaan aina osu talveen.

   Olen itsekin ollut viime ajat aika kyllästynyt koko pihaan. Haluaisin kaataa kaikki koivut ja rakentaa alaosan nurtsipihasta ihan uusiksi, pohjia myöten. Jasmike voisi myös lähteä, olen kyllästynyt siihen, samoin kirsikkapuuhun. Näiden isojen möhköjen poistamisella saisin taivastilaa ja avaruutta sekä tietysti maa-alaa lisää. Tää kuvio on jotenkin nyt ihan nähty.

   Naisten joulumessuille myymään... hauska ajatus! Ei niin, että nämä kuvat olisivat jotenkin tosi erikoisia, mutta tuommoinen kokemus olisi kiinnostava. Täytyy ainakin käydä asiakkaana katsomassa muiden tekemiä juttuja.

   Poista
  2. Etkös ole koskaan Joulumessuilla käynyt? Herttanen sentään! Tulevana jouluna minä ihan väenvängällä tuuppaan sinut Wanhaan Satamaan. Ällistyt! Minä ällistyin viime joulun alla, kun ensi kertaa kävin. Tulevaan messutapahtumaan menen koko päiväksi. Riittäneekö sekään. Ihanat messut!

   Jos luovut kirsikkapuusta, työnnä se jonkun Tuusulanväylää pohjoiseen ajavan lava-auton kyytiin ja sano, että pyörähtää meidän kautta. Kiitos.

   Poista
  3. Joulumessut, en tosiaan ole ehtinyt sinne, kas joulun alla ei ehdi kuin hätäisesti hengittää, on niin hirrrveetä kiirettä koko ajan :) Täytyy varmaan vääntäytyä paikalle vaikka väkisin, kun noin kehut! Hyvä vinkki, aion oikeasti mennä.

   Hahhah, kirsikkapuu odottaa ykskaunispäivä Tuusulantien varressa kyltti kaulassaan: To Intopii, please. Will sing for a ride.

   Poista