29. elokuuta 2012

Ilon reunalta ja helman alta

Vielä yksi keväiseltä Hollannin-reissulta hankittu daalia avasi kukkansa. Olin varma, että jotain vaaleanpunaista sieltä purskahtaa, koska sellaisessa moodissa olen näköjään Floriadessa juurakoita katsellut. Mutta ei, ihan kunnon väriä sieltä tuli.


Tämän mignon-tyyppisen daalian nimi on "Edge of Joy". Ihan oikeaan aikaan hän alkoi kukkia, sillä ilon reunallahan tässä ollaan, kesän ja syksyn rajamailla.

Toisille tämä aika on ihan iloista aikaa, koska telkkarissa alkaa syksyn Big Brother, tuttavallisesti BB. Meillä tontilla voi myös katsella BB:tä, nimittäin daalia "Blue Belliä". Se on myös varsin hupaisa tapaus, nimittäin se ei ole ollenkaan sininen. Ei ole koskaan ollut, vaikka myyntiesitteessä väri oli napakan poliisinsininen. 


Öö, ei ole Sininen Kello hän. Ehkä enemmänkin Liila Tursake.

Sen sijaan auringonkukka on keltainen, ja myös ilmainen, kun se kasvaa kaupungin pellolla vapaasti poimittavana.


Tämä on kyllä puhdasta elokuun energiaa. Voi kun sen voisi säilöä tuohon purkkiin, siitä vaan raottelisi kantta, kun alkaisi väsymys painaa. 

Mutta daalioita ei vielä väsymys uhkaa, ei vielä pitkään aikaan. Viime vuonna viimeiset kukkivat täyttä hönkää vielä lokakuun lopussa. Loppukesän lempeästä lämmöstä nauttivat ja iloitsevat nyt muun muassa Evelinet

Kurkkailevat toistensa tutu-hameiden alta.

25 kommenttia:

 1. Ihastuttava tuo Ilon reunalla ja myös Evelinestä pidän. Ja ensi suvena mullakin on daalioita, se on lupaus, nih!

  VastaaPoista
 2. Vaikka Blue Bell ei olekaan sininen, on se silti mahtavan värinen. Hassua, että väri noin vaihtuu.

  Kauniita kuvia ilon rajalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta, Blue Bell on ihan komea, vaikka onkin Lilac Bell. Hauskaa kyllä tuo kasvienkin markkinointi, pikkuisen käytetään Photoshopia siinäkin puuhassa..

   Poista
 3. Vähän tuolta sivusta lyhty pilkistää ja täälläkin tuoksuu ulkona syksy... vähitellen, vähitellen... Mutta tosiaan, olen itse positiivisesti noista daalioista yllättynyt, ovat upeita ja pitkäkestoisia. Sormet vaan ristiin, että saa talvetettua (ja haalittua keväällä lisää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovat tosiaan ihan koko kesän kasveja, kun tekevät komean lehdistön heti keväällä, vaikka kukkisivatkin vasta loppupuolella sesonkia. Toivotaan, että d:si pärjäävät hyvin talven yli!

   Poista
  2. Hehee, varmaan muuten joku on jo huomauttanutkin, mutta tuli tuossa P-kaupassa taas käydessäni ja Viherpihan bongatessani, että olet (tavallaan) ihan lehden kanteen päässyt :)

   Poista
  3. Taidan myös kertoa daalioille toivotuksesi ja vaikka näyttää sinun kaunokaistesi kuvia... jospa sisäistäisivät viestin ja talvehtisivat nätisti.

   Poista
  4. Hehee, niinpäs olenkin kansikuvatyttö! Salakansikuvatyttö, koska eivät kyselleet lupia kuvani julkaisemiseen ;)

   Hmm, taidan joutua ostamaan ko. lehden, nyt on niin houkuttava kattaus.

   Poista
 4. Mää en kestä näitä sun daalia-kuvia... niin kateutta ja himoa aiheuttavia :D Vuodenaikaan sopivasti, mun pitäisi tästä kohta alkaa työstämään bassokaiutin keskustaisia auringonkukkia erään iholle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, vaaraton himon kohde daaliat ovat, tilanpuute on ainoa miinuspuoli tässä hommassa :) Projektisi kuulostaa tosi kiehtovalta, tulee varmaan komea lopputulos!

   Poista
 5. Oih, mitä daalioita. Tuota 'liilaa tursaketta' minullakin kasvaa. Ihan nätti, mutta olisihan se pettymys, jos olisi sinistä odotellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sinisen värin takia tuon BB:n alunperin tietty hankin. Että menin markkinamaakarin ansaan, "sinisin väri daalioissa ikinä" oli kyllä aika paljon luvattu...

   Poista
 6. Vautsikkavaude, silkkaa iloa on noitten "tursakkeiden" katselu. Mut mä en nyt tätä daaliatautia meinaa sulta saaha. Eh! Tai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliatautia on tosi hankala vastustaa, tartunnan saa jo muutamasta katselukerrasta ;) Sulle mahtuisi kyllä pihapiiriin ko-me-at daaliapenkit, oijoi!

   Poista
 7. Aivan super-ihania daalioita jälleen! Mä oon jo niin henkisesti virittäytynyt ensi kevääseen ja omien daalioiden kasvatteluun, että en kyllä tiedä, miten jaksan sen kamalan ja pitkän talviajan. Niin ihanaa kuin se onkin, että on neljä toisistaan kunnolla poikkeavaa vuodenaikaa (joista jostain syystä lasken juurikin sen talven lempparikseni), niin silti.. Äääää!

  Sivuhuomiona vielä, että keltainen ilmainen auringonkukka on oikein pirteä ilmestys :) Mäkin kävin noita joskus silloin Helsingissä asuessani noukkimassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, talvikausi on aina ihan liian pitkä, ja vuosi vuodelta aina vaan pidempi... mälsää. Mutta täytyy antaa itselleen lupa hankkia joka perjantai jotain kivaa kasvikaupoista, vaikka joku uusi daalialajike tai erikoissiemeniä tai tulppaaneja tai tarvikkeita. Vai iskeeköhän vararikko ennen kuin kevät?

   Keltainen ilmainen, siinä on tuplaenergiaa ;)

   Poista
  2. Mulla oli yhteen aikaan sellaisia kasviviikonpäiviä. Vararikkoa ei tullut, mutta ehkä sellainen kevyt villiintyminen.. Milloin oli kassillinen kultaköynnöstä ja milloin multaa ja ruukkuja. Eihän siinä muuten mitään, mutta alkaa olla vähän liian aikaavievää hommaa pelkkä kastelukin, puhumattakaan mullanvaihdoista, kun kasveja on useamman kymmentä :) Kohtuus kaikessa?

   Poista
  3. Totta, tässä lajissa on huomioitava se, että kasvit eivät ole kertakäyttöisiä, paitsi leikkokukat. Siinäpä sitten hoivataan niitä aina vaan isommaksi kasvavia ties-keitä, heheh.

   Kohtuus kaikessa, todellakin. Nyt vain pitää määritellä itselleen tarkkaan, mikä on "kohtuus"...

   Poista
 8. Ihastuttavia ovat he, *oih*.. mutta kuka on vaihtanut BB:n ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jospa se onkin vaihdokki? Joku on käynyt nyysimässä aidon sini-sinisen silmäterän ja tuonut tilalle vale-BB:n? Hmm, onhan se mahdollista :)

   Poista
 9. Voi miten kiehtovan kaunis tuo Edge of Joy on... aivan huippu ihana! Löytäisipä tuon tyypisiä täältä suunnaltakin : )
  Daaliat ovat kyllä syyskukkien aatelia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittämättömän paljon näitä daalialajikkeita kyllä maailmassa taitaa olla, olisipa huumaavaa nähdä kaikki yhdellä kertaa vaikka jossain kataloogissa. Taju karkaisi ;)

   Daaliat ovat minustakin ihan huippukukkia, niillä on runsas lehdistö keväästä alkaen ja kukinta kestää keskikesällä aloittavillakin hirmu pitkään. Isoa iloa pienellä panostuksella!

   Poista
 10. Daaliat on kyllä vallan mainioita syyskukkijoita. Täytynee ostaa niitä ensi vuonna enemmän ja laittaa ehkä ihan kukkapenkkiinkin.
  Joskus tuntuu, että enempi osa siitä mitä luulee ostavansa, onkin jotain ihan muuta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkissä olisivat varmaan hienosti edukseen, varsinkin jos niitä laittaisi vähän isomman satsin, kuin mitä ruukkuun mahtuu? Hienoa daalioissa syyskukkijana on kyllä se, että voi itse määritellä, missä sävyissä se kukkii. Omanvärinen syksy...

   No totta, moni ostos onkin ollut jotain ihan muuta :D

   Poista