1. syyskuuta 2012

Kussa luumu?

Niin kääntyi syksyyn tämä suvi ja heti tulikin oikein syksyinen sää. Melko koomista, kun koko kesänä ei tullut oikein sitä kunnon kesäsäätä. Ei ehtinyt, ei, mutta syyskuun ekana päivänä silmille kyllä pyrskähtää koko syksyn kattaus sateineen ja tuulineen. Öhhöh, sanon vaan.

Ja samaan hengenvetoon kysyn, että missä ihmeessä luumut viipyvät? Ja sitten lakkaan kysymästä mitään, sillä tässä kohtaa tehty pikainen blogintarkastus kertoo, että olen hosumaija. Taas. Aina.

Viime vuonna postasin luumujen ensisadosta 4. syyskuuta ja vuonna 2010 samalla asialla olin 3. syyskuuta.

Niin että rouva on hyvä ja odottaa vaan tänäkin vuonna ihan rauhassa. Kyllä ne sieltä kypsyvät, jos vaan tulet puun alta pois, irti niskasta hönkimästä. Onhan tuossa jo jotain värjäymän alkua.


Jotenkin olin kyllä _ihan varma_, että luumu on yleensä antanut ensimaistiaiset jo elokuun puolella, siinä koulujen alun aikaan. Ja pöh höh, muisti petti huolella. 

Varmaan tämä sateinen syyskuun eka toi tunteen, että nyt se kesä on ihan kaikkinensa ohi ja huomenna pyryttää lunta eikä luumu ehtinyt ja mä en ala mitään. Lisäksi tänä vuonna luumua on kohdannut joku rutto, jota en ole koskaan aikaisemmin siinä nähnyt.


Veikkaan, että kyseessä on muumiotauti, jollainen vaivaa omenoitakin aika ajoin. Eviran mukaan luumun muumiotaudin aiheuttaa Monilinia fructicola -sieni. Että terve vaan sillekin. Pitikö tulla.

Ja vielä marmattaisin vähän chileistä, jos sopii. Kas kun nämä hartaasti vaalitut, itse tehdyt Caribbean Antillaisit eivät kovinkaan kummoista satoa eivätkä oikein muutenkaan muototuneet kovin riemullisiksi.  Katsokaa vaikka:
Tammikuussa multiin työnnetyt siemenet itivät hyvin ja taimet lähtivät komeasti kasvuun, mutta sitten jossain vaiheessa niihin iski joku punkki tai muu typerys, enkä perehtynyt syvällisesti sen nitistämiseen. Se lienee ainakin osasyy siihen, että karibialaisia tuli vain vajaa kourallinen.


Olen ymmärtänyt, että näitä chilipunkkeja on tosi vaivalloista ja melkeinpä mahdotonta saada kokonaan häädettyä, joten en jaksanut panostaa puuhaan. 

Sen vaan sanon, että eipä tarvitse toripöytää näillä satonäkymillä varata. Enpä olisi sitä tosin muutenkaan varannut, kunhan marisen.

Kylppärikasvit pääsivät huollettuna takaisin kotiinsa. 


Kaikki eivät mahtuneet suuremmissa ruukuissaan, täytyy keksiä niille joku toinen sijoituspaikka. Tai myydä ne torilla ;)

18 kommenttia:

 1. Malttia nyt luumujen kanssa, pure omenaa odotellessas!
  Ihan hyviltähän nuo chilisi näyttää, eikö siellä enää ole palkoja kypsymässä? Mulla on vielä vihreitäkin ja paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu on tylsä.

   Näissä karibialaisissa on muutama raakile kypsymässä, mutta sato jää ihan onnettomaksi verrattuna viime vuotiseen lajikkeeseen (Hot Super Chilli). Mitens ne sanoo, että vanhassa vara parempi. En siis enää koskaan viljele mitään uutta :)

   Poista
 2. Osa mun persikoista oli tänä vuonna samannäköisiä kuin nuo luumut. Ihan ekaa kertaa ikinä niihin iski tauti, aiemmin ovat olleet ihan puhtoisia. Onneksi ei koko sato pilaantunut sienen saastuttamana, vaan tänään pyöräytin sadosta mehevän ja herkullisen persikkapiirakan, joka nautittiin vaniljajäätelön kera...taivaallista! Ja kun sitä saa omista persikoista, joilla on ihan oma persoonallinen makunsa, vain kerran vuodessa, maistuu se sitäkin makoisammalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirakka omista persikoista, se on kyllä aivan huikean kuuloista! Varmasti tuli hyvää, vesi herahti kielelle jo kuvailuistakin. Todellinen juhlahetki teillä!

   Oliskohan tämä kostean viileähkö kesä edistänyt tuon muumiosienen elämää? Meilläkin terveitä luumuja on onneksi kaikesta huolimatta tulossa, sieni ei näköjään leviä ihan systemaattisesti...

   Poista
 3. Ihanan muhkeita luumuja! Meillä on jotenkin tosi pieniä, eivätkä kauheasti eroa kriikunasta. Ihan samanlaisissa mietteissä kulunut mullakin tämä päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on toinen luumupuu, joka tekee pientä palleroa. Kutsun sitä kriikunaksi, mutta sitä se ei todennäköisesti kuitenkaan ole, koska hedelmät ovat punakuorisia, eivät sini-. Täytyy alkaa salapoliisiksi, heti kun avautuu sopiva hetki... tai laittaa nimen etsintäkuulutus tänne :)

   Poista
 4. Kyllä luumut siitä kypsyy. Muumiotaudilta tuo näyttää, vähän samoin kuin omenissa. Ei kannata laittaa kompostiin tai jättää maahan, ettei itiöt leviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että sato ehtii kypsyä ennen pakkasia. Onhan tänäänkin toki 15 astetta lämmintä, vaikka eilinen tuntui supersyksyn alulta :)

   Joo, täytyy hävittää muumiot kunnolla!

   Poista
 5. Tosiaan syyskuun eka näytti heti että syksy on tulossa..apuaaa
  Keltaisia lehtiä oli pihassa eilen vaikka miten paljon.

  Hienoilta noi sun luumut näyttää, tosi hienoilta :)
  Syksy on toisaalta niin ihanaa luumut, omenat ja kaikki syksyn värit.

  Satoisaa ja tunnelmallista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mistä ne keltaiset lehdet heti putkahtivat? Meilläkin jasmike kellertää, samoin osa koivuista. Täytyykin mennä tarkastamaan vaahterat, että joko nekin ryökäleet ovat vaihtaneet väriä...

   Sadonkorjuu on ihanaa, siitä minäkin tykkään. Vielä kun talvi olisi hiukan hellempi ja lyhyempi ajanjakso, niin eihän täällä tarvitsisi purnata juuri ollekaan ;)

   Tunnelmallista syyskuuta sinullekin!

   Poista
 6. Minä en ole vielä maistanut chilin chiliä ja ihan kuin pari ruukkua sitä olisi kadonnut jonnekin, kun on vain yksi jäljellä. Kummia asioita tapahtuu puutarhassa :) Ja blogissani sinulle tunnustus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, chilitkin ovat ottaneet hatkat tässä valjussa kesässä ;)

   Kiitos kaunis, Kuje, ihana yllätys!

   Poista
 7. Ei tullu kesää,ei.No jospa ensi vuonna sit?minunkin blogissa on sinulle tunnustus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna tulee varmasti tuplasti parempi kesä kuin koskaan, siihen me uskomme :)

   Kiitos Tiina, ihana yllätys!

   Poista
 8. Onpas sieltä herkun oloisia luumuja tuloillaan! Pitäisköhän sitä omallekin pihalle hankkia luumupuu pönöttelemään.. Vaikka kirsikan viekkuun. Ja omena myös!

  Osasi tosiaan olla varsin syksyinen syyskuun eka. Melkein masentavan harmaa ja sateinen. Mutta onneksi kohta on jo joulu ja sitten tuleekin taas kevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä luumut ovat kyllä ehdottomasti parasta satoa, mitä tältä tontilta koskaan irtoaa, vaikka puu on käyrä ja toispuolinen = armottoman ruma. Kyllä sitä varmaan pikkuinen puu teillekin mahtuisi... ;)

   Oot niin oikeassa: seuraavaksi joulu ja sitten alkaakin uusi kevät! Jihuu!

   Poista
 9. Antillaissit kasvoivat minullakin heikosti. Ensi vuonna tätä en tule kasvattamaan. Tosin kesä oli muutenkin melkoisen kehno chileille ja monen kasvin kasvut ja sadot jäivät heikoiksi. Chilipunkki tai vihannespunkki on viheliäinen. Siittä on aika hankala päästä eroon ja lajeistakin löytyy eroa. Kannattaa varoa ettei leviä. Blogissani on juttua torjunnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että CA:t käyttäytyivät sinullakin näin. Huonosatoisuus ei siis itsessään ole hyvä juttu, mutta sama kokemus tietty helpottaa tuskaa siitä, että teinköhän jotain fataalisti väärin...

   Kiitos vinkistä, käyn lukemassa punkintorjuntaohjeet!

   Poista