15. toukokuuta 2015

Terkut Teksasista

Everything is bigger in Texas, kuuluu sanonta, ja liki kolme tuhatta kilometriä paikkoja katseltuani alan uskoa siihen. Hieno road trip takana – parin viikon ajalta elämyksiä ja kokemuksia, joita sulatellaan vielä pitkään.

Viimeisen autoilupäivän viimeinen kohde oli Fort Worthin kasvitieteellinen puutarha. Mikä ihana keidas moottoriteiden ja pilvenpiirtäjien kainalossa!

Saddle up, mennään katsomaan. Aloitetaan japanilaisesta puutarhasta.Punakardinaali (Northern Cardinal/ Cardinalis cardinalis) sointui vaahteran sävyyn. 


Tämän linnun nimeä en ole vielä ehtinyt selvittää, värejä piisasi hänelläkin. Herralla siis.


Fort Worthin kasvitieteellinen puutarha on perustettu vuonna 1934, se on Teksasin vanhin laatuaan. Japanilainen puutarha on rakennettu vuonna 1973. Siellä oli aivan huikaisevan kaunista.Puutarhassa kaarteli kiva metsäpolku – suomalainen taitaa tuntea olonsa kotoisaksi missä tahansa, missä on reilusti puita.Lehtipuiden lehtien koko muistutti, että subtrooppisella alueella tässä mennään. Ja kyllä, ilman lämpötilakin siitä muistutti, ihanat 26-29 astetta Celsiusta keskimäärin päivisin koettiin.


Kuvat eivät oikein kerro asioiden mittakaavoista, mutta tämä Magnolia grandiflora on nimensä mukaisesti kohtalaisen kookas.


Tässä kukan koko suhteessa ihmiskäteen.


Magnolia grandiflora eli Southern Magnolia on ikivihreä puu, joka voi kasvaa yli 20 metrin korkuiseksi. Se on kotoperäinen laji Etelä- ja Itä-Teksasissa, kasvaa purojen ja jokien varsilla. Ei ihan pikkupihojen kasvi:


Ruusut kukkivat Teksasissa huhti-toukokuun vaihteessa ja uusi kukintabuumi on lokakuussa. Keskikesä on paahtavan kuuma, päivät ovat yli 40-asteisia. Nyt oli ruusuistakin mukavat ilmat.

Ja kelit olivat varmasti myös tikutaku-oravan mieleen.


Osuimme trippeinemme oivaan saumaan: Teksasin alueella oli satanut erittäin runsaasti useamman viikon ennen huhtikuun loppua, jolloin sateeseen saatiin hieno tauko. Sade alkoi melkein heti lähtömme jälkeen uudestaan, säätyyppi toi mukanaan myrskytuulia, tornadoja ja tulvia. Huh.

Teimme reissun siis kreivin aikaan. Ja tämä kello kävi myös ihan oikeaa aikaa. Ja oli suuri.


Pää oli kaikesta näkemästä pyörällä kuin Dallasin kaupunki, joten kovin tarkkoja kirjauksia ei kasveista ole. Mahtavaa oli vaan nauttia kaikesta, mitä aistit sisään kantoivat.
Tämän laitoin muistiin, hän on sinisalvia Salvia farinacea 'Victoria’, jonka emokasvi kasvaa natiivisti Texasissa, New Mexicossa ja Mexicossa. Hohtava sinisyys!


Punainen oli puolestaan punaista Red Yucca (Hespelaroe parviflora) -kasvissa. Teksas-natiivi, korkea kukinto, kestää kuivuutta - lienee välttämättömyys, jos aikoo paahteessa selvitä.Ja katso, käärme oli luonut nahkansa ja joku nostanut vanhan nahan kaikkien ihasteltavaksi. Luonto on kyllä kiehtova juttu, ja onneksi käärme uusine nahkoineen pysytteli jossain näkymättömissä.


Tämmöinen pikkulisko ei säikyttänyt, söpö vihreä veijari.


Puutarha on runsas ja kaunis, suosittelen poikkeamaan, jos siellä päin ajelette. Viimeiseksi kuvaksi laitan näyn, joka parkkipaikalla silmiin osui. Puutarhan ravintolassa oli juuri meneillään lounastilaisuus, jossa joukko tyylikkäitä ladyja keskusteli ja nautti salaattia. Jotain heistä tilaisuuden päättymistä kiltisti odotti tämä.


Aurinkoista viikonloppua kaikille!

20 kommenttia:

 1. Kylläpä on kaunis paikka, kiitos raportista. Tuo auto rekkareineen kelpaisi mullekin :)

  VastaaPoista
 2. Huikean hienoja kuvia upeasta paikasta!
  Kiva rekkari, kohta kai saa Suomessakin ostaa tuon tapaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marietta, kuvattavaa tosiaan riitti :) Ja eiköhän suomalainenkin viranomainen kohta pehmene näille rekkareille...

   Poista
 3. Wau, mikä paikka! Varmasti inspiroiva reissu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli inspiroiva matka, aivan kuin olisi ollut sisällä elokuvassa :)

   Poista
 4. Tuo ensimmäinen kuva jo vei sydämen...upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli upea kohde, kontrasti 14-kaistaisiin moottoriteihin oli valtava.

   Poista
 5. Sulla on ollut elämyksellinen retki! Upeita puutarhatoteutuksia ja hyviä ideoita (pienemässä mittakaavassa). Tänks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan, hiukan pienemmässä mittakaavassa saa omille tanhuvilleen näitä miettiä. Tai josko vaan ihan miniatyyrinä ;)

   Poista
 6. Hienoja kuvia. Oli varmasti elämyksellinen matka. Onneksi ette kokeneet itse tornadoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tornadot olisivat voineet olla vähän liikaa niihin tottumattomalle... olisi saattanut hiukan jännittää :o

   Poista
 7. Hienoja kuvia! Ja mikä ihana sisilisko..! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka :) Sisilisko on aivan hurmaavan keväisen värinen!

   Poista
 8. Kertakaikkisen upeita kuvia ja tosiaan visiitin arvoinen paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mahtavan jetlagin arvoinen reissu, suosittelen kaikille kohdetta miettiville :)

   Poista
 9. Upea paikka, kannatti käydä. Ja kiitos että pääsin näin mukaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Pioni :) Kivaa, että voi jakaa matkan antia kanssanne.

   Poista
 10. No johan minä olen miettinyt, että mihin olet kadonnut. Sää ootkin Ameriikassa! Hienot on kuvat ja näkymät, parkkipaikasta lähtien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No missäs muualla sitä ihminen kuin Amerikanmaalla. Paitsi ehkä ylitöissä tai sairaalassa :P

   Poista