7. syyskuuta 2012

Hän itää!

Reipas hiontatoimenpide ja päälle puolentoista kuukauden odotus, niin johan lähti toinen thaimaalaisista "sea bean" -siemenistä itämään. Kasvin nimeä olen yrittänyt selvitellä yhteensä tuntitolkulla ja nyt olen jo suht' lähellä breikkaamista.

Kas, olin ensin väärillä jäljillä. Oletin, että siemenet ovat tippuneet tästä puusta, jonka juurelta ne löysin ja jonka lehtien seassa niitä roikkui.


Tämä puu on nimeltään Terminalia catappa, jonka yleinen nimi on Indian almond tai tropical almond eli vapaasti suomennettuna intianmanteli tai tropiikinmanteli. Tämän 30-metriseksi kasvavan puun siemen on nimensä mukaisesti mantelin kaltainen, se on syötävää laatua.

Kuva: Trees and fruits of Southeast Asia

Kuvassa manteli siis ihan lehtien tyvellä. Noh, jos manteli on myös kasvin siemen, niin ei se kyllä se hamstraamani pyöreä meripapu ole. Aloin tutkia valokuviani tarkemmin ja huomasin, että puun latvuksessa kiemurteli toinen kasvi. Juu.

Se on kuulkaa meikäläisellä kasvussa trooppisen alueen liaani.


Heh heh, on meinaan tyypillä hiukan haastava kasvuympäristö tässä suomalaisessa syksyssä :) Mutta liaani se on, tosin tarkkaa lajia en ole vielä mistään tietoverkon syövereistä löytänyt. Ehkä asia tarkentuu, jos kasvi pukkaa oikein lehdetkin jossain vaiheessa, kun sitä voi sitten verrata muiden puuvartisen kiipijöiden kuviin.

Hassua, että voi tuntea ihan voittajaoloa, vaikkei ole merkittävästi osallinen tähän luontotapahtumaan. Siemen itää, se on luonnollisinta mahdollista elämää. Mutta jotain suurempaa tässä kaukaa tuodun pyörylän eloonheräämisessä on. Tärkeitä muistoja ja kasvimaailman ihmettä, ainakin.

18 kommenttia:

 1. Hauskaa, sulla kasvaa oikee liaani. Eipä muuta kuin janepuku päälle ja roikkumaan;) Salapoliisin työsi on tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just ajattelin samaa, että me Jane, he Tarzan ;D

   Nyt täytyy hankkia liaanille kasvilamppu, kun se varmaan tykkää kasvaa lämpöisessä olohuoneessa... heh, tästä taisi tulla melkoinen hoidokki.

   Poista
 2. Mielenkiinnolla varmaan odotat miten se talven kestää, mutta terhakalta näyttää nyt. Toivottavasti se kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on tosiaan haaste, mutta jos aloittaisi hankkimalla kasvilampun. Kellarissa on kasvivalot, mutta siellä on liian viileää... Voi nenä, täytyy alkaa googlailemaan kotiliaanin hoito-ohjeita.

   Poista
 3. Vau! Onpas mielenkiintoinen matkamuistoliaani. Jään innolla odottamaan sen kasvukuulumisia... ja toivottavasti löydät sille hyvän kasvilampun, ettei ihan järkyty pohjolan pimeydestä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, yritän saada sen kasvamaan edes johonkin mittaan... kauheat paineet alkaa pukata, heheh.

   Tosiaankin, hyvän kasvilampun ostoon!

   Poista
 4. MAH-TA-VAA! Mikä olisikaan sen parempaa kuin eksoottisen tuonnin henkiinherääminen... ja sen mitättömät mahdollisuudet Suomen piemeässä ja kylmässä talvessa :D (ja kesässä, kun tuo pimeyskin hiipii nurkille...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkiinherääminen jees, talvivaarat nou. Ostan valon, teen tilan, simuloin hälle helleoloja. Sen hän on ansainnut puskemalla esiin kylmässä suomalaisessa syyssäässä :)

   Poista
 5. Oi, ihanaa, oikea liaani! Saattais muuten olla aika komea ja huomiotaherättävä kiemurtelemassa vaikka jotain peruskoivua tai -mäntyä pitkin, jos se siis mitenkään voisi sellaiseen sopeutua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano, siinä olisi koivullakin ihmettelemistä :) Nämä liaanit ovat kyllä melkoinen riesa joissain tilanteissa, kun ovat niin elinvoimaisia ja vievät isäntäkasviltaan valoa ja ravinteita. Mutta Suomessa tästä ei ole vaaraa, ekat pakkaset varmaan tappaisivat moisen kiipijän suit sait...

   Poista
 6. Sitten ku puolisos oppii viäl karjahteleen ku Tarzan, niin kaikki palaset on kohillaan. Mut vähänkö mageeta, ku on oma liaani olkkarissa. Hanki sille terraario...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, just näin. Puoliso on kyllä jo murahdellut lupaavasti, kun on tullut puhetta kasvilamppu- ja lämmityssysteemien virittämisestä ;)

   Terraario, sehän olisi hyvä idea! Hmm. Ehdotan miehelle sitä illan hämyssä.

   Poista
 7. Mä olen myös ihan naurettavan innoissani tällaisista jutuista! Hieno onnistuminen. Liaanille ja sinulle =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ymmärrät hyvin tämän intoilun! Kiitoksia, kerron liaaninalulle terkut :)

   Poista
 8. Hii..ihanaa :) Iki oma liaani.
  Luetaan sitten ensi kesänä blogistasi miten kiikut kasvissasi miehesi kannustamana tai avittamana..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ensi kesänä tosiaan lennähdämme piha-aidan yli liaanin avustuksella, eivät ruostu portin saranat ;)

   Poista
 9. Voi, sinulla on siellä pikku thaimaalainen hoivailtavana ♥ Ihana aarre; toivottavasti se on lujaa tekoa ja jaksaa kasvaa edes jonkinlaiseen kokoon. Tosi kiinnostava kaveri, hän. Vai leidikö lienee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, toivottavasti pärjää siinä kohtaa, kun alkaa Suuri Suomalainen Talvi. Huh, toivottavasti pärjään itsekin :/

   Luulen, että hän on sekä että :D

   Poista