10. heinäkuuta 2014

Heitä se roskiin

Jos ei daalian juurakko ala kaikesta huolenpidosta huolimatta tehdä lehtiä, niin heitä se roskiin, vaikka lehtikompostiin. Sinne kun sen pariksi viikoksi unohtaa, niin johan alkaa vihertää. Kompostista kerralla nätti, sano.


Sateiset kelit tekivät juurakolle ilmeisesti hyvää. Esteri hoisi sen, mitä Geranium ei kyennyt.

Esteri on hoitanut myös yrttikärryä, olisi varmaan sadonkorjuun aika.


Tein Herbaretteen kultaisen verkkomaapallon, tuolla se seasta vielä just ja just näkyy. Palleron löysin rumanvärisenä kukkakaupan laarista, spraymaali teki taikansa.


Timjami ryöppyää yli laidan.


Ja ihanat kultapalleroiset sammarit tuovat väriä vihreän joukkoon.
Keltainen ilahduttaa tänä kesänä, kun muissa väreissä kukkivat kasvit (pelargonit ja daaliat) jumittavat ihan tosissaan. Mutta olkoot, mä nautin tuliunikoista ja jasmikkeesta.Ja tästä keltaisesta, jonka nimestä ei ole tietoa. Jostain siemenpussista se löytyisi, mutta en tiedä, missä se pussi on ja mikä se niistä on. Siemenpussikokoelmaa tulisi saada voida säilyttää olohuoneen kirjahyllyssä tai lipaston tai senkin päällä, niin tärkeä tieto olisi aina käden ulottuvilla.


Amerikasta saadut rudbeckian (päivänhatun) siemenet ovat myöskin tuottaneet iloista auringonväriä.


Ja kasvihuoneessa väriä pintaansa virittelee chili '7pot Brain Strain'.


Raidallinen kirsikkatomaatti (jonka nimeä en muista jne.) on kehittänyt raitojensa aihiot.


Chili 'Naranga' on jo löytänyt ulkoisen punertavuutensa.


Yksi daaliakin on päättänyt edustaa heimoaan. (Nimiasian arvaattekin.)


Ryhdistäydyn seuraavaan postaukseen nimien ja muiden faktojen kanssa. Tämän horinan päätän nyt mehiläisen takamukseen.


Moikkelis, nautinnollisia kesähetkiä valitsemassanne asennossa.

20 kommenttia:

 1. Heh, mehiläisen takamus :-D
  Hyvä vinkki tuo lehtikomposti. Ehkä heitänkin sinne daaliat, jotka eivät lähteneet versomaan talvisäilytyksen jälkeen. Jos löydän niitä enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan kompostiin kaikki, sieltä ne keväällä sitten löytyvät vehreinä, niin kuin eräälle daalian juurakolle juuri kävi. Kellarissa kuivuvat niille sijoilleen, mutta ulkona Suomen talvessa tykkäävät viettää kuukausia... ota niistä sitten selvää.

   Poista
 2. Lehtikompostori on hyvä paikka kasvaa. Daalia kohtaa kaunistaa ja kukkii siellä kauniisti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sinne sen jätin, kun kerran viihtyy. Nääntyisi vaan mun "hoidossani" :)

   Poista
 3. Heeeei... nyt minä tiedänkin, mitä teen. Kaivan kaikki kituvilta kukkamailtani ja lykkään kompostiin. Johan luulisi kukoistavan. Vai tulisiko sittenkin komposti heittää kukkien sekaan. Tai ylipäätänsä hankkia komposti?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tahansa risukasa käy, kuten tämä lehtirisumultapaakkukikkareläjä osoittaa. Sinne vaan kaikki, niin johan on viherinstallaatiolle ainekset.

   Poista
 4. Sun daaliallesi kävi onnekkaammin kuin mun autonavaimille kompostissa. :)

  Logistikkona ihailen tota sun yrttikärryäsi. Todella oivalta ja liikuteltava. Sulla näitä käteviä idoita pukkaa ihan solkenaan. Ja kiitos myös siitä, ettet muistanu ihan kaikkien kasviesi nimiä, olis ollut muuten aivan liian täydellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, avaimet eivät tainneet ymmärtää, miten hienoon kasvualustaan pääsivät! Olisi pian syntynyt pieniä nikkelisiä mukuloita.

   Kiitos kehaisusta, Nettimartta, henkselit täällä paukkuvat :D Tuo täydellisyys-asia on kiinnostava, siitä on tehtävä jossain kohti postaus. Sun inspiroima.

   Poista
 5. Hmm.. täälläkin olis Esterille hoidettavaa ;) Satoa alkaa jo sulla olla, komeaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtit pärjäävät Suomen kesässä, se on nyt havaittu. Tai ei nyt sentään basilika tai muut herkkiöt, mutta ruohosipulilla menee ihan kivasti ;)

   Poista
 6. Kauniita kukkasia ja satoakin tulollaan. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu kauniista kommentista! Nyt on toivoa chilienkin kypsyä, kun lämpötila on noussut otollisempiin lukemiin.

   Poista
 7. Meillä Esteri ei ole huolehtinut kasvimaan eikä minkään muumkaan paikan kastelusta ja puutarhurikin vähän huonosti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esteri voisi kyllä vierailla hiukan tasapuolisemmin ja tasaisemmin, oikkuisa leidi on hän.

   Poista
 8. Herbarette on kyllä ihan ykköskärry. Niin komea, että.

  Vau, daaliakomposti! Meneekö samaan kategoriaan kuin mun akileijarikkaruohot - puutarhaajilla kaikki on " hienommin"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intopii kehusta, täytyy antaa osa siitä puoliskolle, joka idean ilmoille heitti. Noin, kiitteli kovasti :)

   Akileijarikkaruoho on kyllä rikkaruohojen ykköskastia. Niin se vaan on, että tarhureilla roskakin on vaalenpunainen lautasenkokoinen kukka.

   Poista
 9. Nonni! Multa puuttuu kunnon kompostori. Husbend välillä kaivaa tontin ulkoreunalle joitakin tyyppejä virkoamaan, mutta ihmeparantumisia ei ole todettu. ne on varmaan meidän biojäteastiassa ne. Ihanat sammarit ja kärryt ja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tämäkään risukasa kunnon komposti ole, mikä lie läjä kaikkea sekalaista. Yleensä se tyhjennetään syksyisin ja viedään puutarhajätteenä kaatikselle, koska houkuttelee sisäänsä hiirulaisia. Viime syksynä unohtui, tulivat hiiret mutta mikä hauskinta, antoi hyvän talvisuojan eräälle poisheitetylle daalianjuurakolle. Siellähän se vihersi risujen alla, kun keväällä sinne kurkkasin. Taitaa olla daalioille paras kasvupaikka tällä tontilla :o

   Poista
 10. Hei! Etsin maatiaisasterin kuvia ja eksyin mukavasti tänne! Kysyisin onko sinulla selvinnyt viime talvesta se asteri (postauksesi 19. heinäkuuta 2010) ja onko siinä punaiset/punertavat varret? Kun minulla kuoli koko rakastamani kasvi männätalvena enkä tiedä sen nimeä että voisin jostain haeskella uutta. Tai ehkä se nousee ensi kesänä... on aivan laho juuripaakku vain jäljellä ja kyllä surettaa. Daaliakikka on hyvä, pitänee kokeilla seuraavan epäonnistumisen sattuessa ;) Mulla olis kuva siitä asteristani blogissa, voi verrata jos tahtoo :) http://2.bp.blogspot.com/-k1550VkY5Fc/U8WCVn56abI/AAAAAAAANDE/Mi6dmtwqtec/s1600/syysasterivoivoi.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maahiska, kiitos kiinnostavasta kysymyksestä! Tuo maatiaisasteri vaeltelee paikasta toiseen, en harmikseni muista, näkyikö sitä viime syksynä. En myöskään muista varren väriä tarkkaan, tuon postauksen kuvan mukaan olisi keltainen, mutta tarkkailen tilannetta loppukesällä, että löytyykö kasvia jostain päin. Palaan siis asiaan.

   Poista