9. syyskuuta 2012

Kerrostarjotin tekeentyi

Jos syyspäivä on aurinkoinen, se vietetään ulkona, niin kuin tänään sunnuntaina tapahtui. Jos syyspäivä on sateinen, se kulutetaan sisätiloissa, niin kuin eilinen. Ja koska eilen oli aktiivinen fiilis, tein vihdoin projektin, jota olen yli vuoden suunnitellut tekeväni.

Hankin Englannista eBay-verkkokaupan kautta reilu vuosi sitten kerrostarjottimeen tarvittavat välikappaleet ja sen jälkeen olen harvakseltaan keräillyt alelaareista eri kokoisia lautasia.


Hahmottelin niitä koon ja värin puolesta sopiviin mahdollisiin kombinaatioihin, väliosat mahdollistavat kolmen lautasen korkuisen rakennelman. Tässä osat neljään kerrostarjottimeen, yksi malliksi kasattuna.


Sitten pyysin mieheltä tekniikka-apua eli poran ja siihen posliinilautasen rei'ittämiseen sopivan terän. Kovametalliterä siihen kuulemma käy. Lisäksi tarvittiin puupalikoita, joita tarvitaan porattaessa lautasen alle niin, että lautanen on hieman ilmassa, irti alustasta. 


Reikä kuuluu keskelle lautasta eli sen paikka pitää mitata tarkasti. Ja sitten vaan poraamaan, lautasen alapuolelta. Opin sen, että lasitettu posliini on ihan tajuttoman kovaa materiaalia, poraa sai painaa olan takaa ja välillä jäähdytellä poranterää, kun se alkoi kuumeta turhan paljon.

Poraa kannattaa myös pyörittää pienellä ranneliikkeellä, niin vältetään mahdollisimman hyvin halkeamia, mies sanoi. En vänkännyt vastaan. Pyysin pariin otteeseen apua poran pitelemisessä, kun ranne alkoi kuumeta turhan paljon.


Mutta lopulta läpi mentiin, kaikista kolmesta lautasesta. Välikappaleiden asettelun jälkeen valmista tuli.


Kuvassa näyttää, että kaksi alinta lautasta olisivat samankokoisia, mutta se on optinen harha tai joku, ovat oikeassa elämässä riittävästi eri kokoisia.

Punareunainen lautanen on kuperampi kuin muut, sen alapuoli on punainen, se on mielestäni kiva yksityiskohta.


Alin lautanen on kohokuvioista kultakrumeluuria, niin saatiin mukaan hiukan herraskaista tunnelmaa.


Tykkään Klaus Haapaniemen suunnittelemista Iittala-kuvioista, tässä Taika-sarjan tarkka pöllö. Kuvassa näkyy myös muovinen prikka, joka tulee molemmille puolille lautasta ennen metallia.


Reiän poraamisessa kannattaa kokeilla poraamista loppuvaiheessa molemmista suunnista, niin minimoidaan lasitteen/ posliinin lohkeaminen. Välikappale peittää kyllä pienet lohkeamat, nämäkin onnistuivat ihan siististi.

Pora ja ranne eivät antaneet myöden toisen tarjottimen tekoa samaan syssyyn, mutta osat ovat valmiina seuraavaa sessiota varten. Sitten valmistuu hiukan juhlavampi kerrosvati, vaikkapa ensi kevään yo-juhlia varten. 


Tämä valmis tarjotin sopii joulunaikaan, ja ensi kuussahan voi sitten alkaa pikkujouluilemaan ja täyttää yhden kerroksen vaikkapa macaron-leivoksilla. 


Näitä palleroita nautittiin vastikään perheenjäsenen syntymäpäivillä, olivat leipuritädin kädenjälkeä. Mieluusti opettelisin tekemään näitä itse, jos löytäisin jostain hyvän ohjeen, Macarons for dummies -tyyppisen. Tietääkö kukaan sattumalta hyvää, yksityiskohtaista reseptiä näiden ihanuuksien leivontaan?

Tänään ihanuutta löytyi onneksi ulkosalta eikä hellan äärestä :) Aurinko houkutti katsomaan pihaa sillä silmällä ja kauppareissuahan se tiesi. Kävi ostamassa pari callunaa, syklaamin ja hebe-nimisen pikkukasvin. Laitoin ne tolpannokkaan sinkkiämpäriin (jonka pohjalla muuten Hienostunut salaoja on edelleen ihan huippukunnossa!).


Kesällä hetken tarhuria ilahduttaneen ja sittemmin harakan suihin joutuneen siilinuorukaisen muistoksi laitoin kukkien sekaan koristeen.


Siinä tämä söpö piikkiturkki nyt sitten maisemia tähyilee. Toivotaan hälle aurinkoista syksyä.

Ja kun se jatkuva sisätila-aika sitten kohdalle osuu, niin aion aktivoida itseäni ihailemalla muiden blogistien kädentaitoja. Jo pelkästään puutarhaihmisten joukosta löytyy huikeaa osaamista, katsokaa vaikka esimerkiksi Purlinan valaisintuunausta ja lusikkatauluja, Seijan huovutustaidetta ja helmikoruja, Intianmintun siivousliinaideaa ja sisustusoivallusta sekä Susannan kuvataidetta ja nukkekotia.

Ihanien korttien tekemisestä voi inspiroitua Parastaikaa-blogissa ja pienten liinasten virkkauksesta Susannen blogissa. Ja blogistien suosittelemista blogeista löytyy tietysti lisää vaikka mitä, täytyy kuitenkin varoa viettämästä iltaansa nenä kiinni ruudussa, heh.

Tiedän, että joukostamme löytyy paljon muutakin osaamista (mm. betoni, keramiikka, mosaiikki, sanataide, kulinarismi), nämä vinkit kokosin tähän pikakelauksella.

Mutta pääasia, että hiipuvan puutarhakauden tilalle löytyy jotain mukavaa tekemistä. Lasketaankohan muuten puutarhakirjojen lukeminen ja suurten suunnitelmien raapustaminen?

Ps. Jos joku haluaa tarkemmat faktat kerrostarjottimen välikappaleiden hinnoista ja myyjästä, niin voin etsiä ne. Nyt pikahaulla löysin mm. tällaisen myyjän, tuotteen hinta on samaa luokkaa kuin vuodentakaisessa ostoksessani.

28 kommenttia:

  1. No kaikkee sitä ! En tiennyt, että noita kerrososia saa ostaa irrallaan. Älyttömän hienon lautassysteemin teit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos Mäntylään :) Kaikkeen sitä interneteissä tosiaan törmää...!

      Poista
  2. Ei todellakaan pöllömpi :) idea tuo kerrosvati, näyttävä tuli! Itse en ole mikään poraajamestari, pinnat sulle, kun hoidit homman ihan itse! Ja voi että, en kyllä voi ottaa kunnia noista siivousliinoista ja opetustauluista, niitähän vilisee muissakin blogeissa, mutta sille kyllä liputan, että puutarhaihmisen on hyvä keksiä kivaa tekemistä myös talvikuukausille...itse päätin kokeilla tänä syksynä minulle uusina "lajeina" betonia ja akvarellimaalausta (alkeita, tosin). Reipasta alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuossa poraamisessa tosiaan kahta ihmistä tarvitsi, oli niin hirrrmuisen kovaa :)

      Joo, samoja ideoita vilisee monissa blogeissa, mutta minä seuraan vain murto-osaa niistä, siksi myös linkkaan vain niihin...

      Jään seuraamaan uusista lajeistasi syntyviä hedelmiä, ihanilta harrastuksilta ne kuulostavatkin. Mukavaa viikkoa itsellesikin!

      Poista
  3. Kops.

    Mää pyärryin ihastuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sun kanssas, mä vastaan että Reps. Hekottelen kommentillesi ääneen.

      Poista
  4. Hei, vihdoin ehdin etsiä sinun blogisi, Intopii meinaan suositteli sun blogia niin, no, intopiinä, että jäi mieleen. Hieno kerrostarjotin! Tykkään tyylistä. Mulla onkin valmiksi hankittuna sellainen, joka näyttää olevan vanhoista lautasista tehty. Enkä ole tietenkään käyttänyt sitä kertaakaan :-D Mutta piti hankkia! (Yo-juhlia en tule koskaan järjestämään).
    Voihan macaroni, miksi ne ovat niin suurta huutoa? Musta ne on ihan kaameita. Mutta täytyy niissä jotain hyvää olla, kun ovat niin suosittuja. Onhan ne kivan näköisiä esillepanoissa.
    No mutta makuasiat sikseen, blogisi oli kiva tuttavuus, I'll be back!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saila, kiva kuulla sinusta! Olen käynyt toisinaan visiitillä Saaripalstallasi, ihailemassa mahtavaa merellistä tunnelmaa. Hauskaa, että Intopii on ollut...no, intopiinä ;)

      Joo, hyvä pointti tuo kerroslautasen käyttö, voi hyvin olla, että tämäkin kaivetaan kaapin kätköistä kerran vuodessa, jos muistetaan. Toisaalta kyllä kaappeihin ei enää mahdu mitään, joten systeemi on jätettävä johonkin näkösälle. Kyllä se ainakin avaimia ja kännyköitä sitten kerää...

      Heh, macaronit on musta kauniita ja ihan syötäviäkin. En tosin tiedä, että mitä niillä 30 eri variaatiolla tekee, jota tästäkin kyseisestä kaupasta löytyi, alkaen homejuustotäytteestä ja päätyen tuohon pinkkiin glitter-päällysteiseen. Tai ehkä niitä katselee haltioituneena kerrosvadin koristeina? :D

      Tule ihmeessä kylään, kun taas ehdit, tulen vastavierailulle saareen. Tarvitseeko siellä jo kaulaliinaa?

      Poista
    2. intopii ilahtuu suosituksensa toimivuudesta :-)

      Poista
  5. Oi voi, tässähän ihan punastuu! Mähän vaan väsäilen..

    Upean tarjottimen teit! Pöllölautanen on ihan spesiaali-ihana. Ne macaronitkin näyttäisivät entistä herkullisemmilta tuollaiselta tarjoiltuina :)

    Myös sinkkiämpäri-istutuksesi on ihan hurjan kaunis ja tuo siilikoriste tosiaankin söpö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väsäilet tosi kivasti, siksi tahdoin mainita asiasta :)

      Heh kiitos, tarjottimesta taisi tullakin ihan nasta. Tajusin äsken, että olen kuvannut sen liian ylhäältä, siksi alin lautanen näyttää niin pieneltä. Ja niin kuin mä niitä asettelin...

      Siili oli herätesostos (kasvithan ei koskaan ole), mutta olen itsekin tyytyväinen tuohon kahden euron investointiin.

      Poista
    2. Kiitos maininnasta! Ja juu, kasvit ovat aina tarvehankintoja :D

      Poista
  6. Voi hitsin pimpulat, kun siitä tulikin hieno!! Jos olisin leipuri-ihmisiä niin just tollaselle asettelisin herkut :D Ja olikin muuten todella hyvin havainnollistettu noi työvaiheet, jos itsekin intoutuisi joskus tarttumaan poraan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna, tuunaajamestarin kehaisu lämmittää kovasti :)

      Pora esiin vaan ja kaappeja kaivelemaan, se on hyvä idea!

      Poista
  7. Makee kerrossysteemi, kivasti erilaisia lautasia siihen kokosit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko, joskus osuu tällaisella epävisualistillakin vahingossa kohdilleen ;D

      Poista
  8. No vähänkö on fiini tarjotin! Ja ei tuu vastaan joka pöydässä :) Voisit vaikka vinkata arabialle/iittalalle että tekisivät myyntiin tämmösiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari, ei taida tosiaan tulla ihan identtistä vastaan, niin huolella olen eri paikoista noita lautasia hamstrannut. Tai mistäs sen tietää, jos identtinen kaksonen ilmaantuukin jostain :)

      Iittalalle terkut joo, olkaa hyvä!

      Poista
  9. Hiano !! Ja juhlissa tosiaan passeli kun saa herkkuja moneen kerrokseen. Hienostunut sukkahoususalaoja on myös vinkkien aateliaa, sitä myös ehdottomasti testaan/kopioin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meillä tarjoillaan tästä edespäin vain monikerrosherkkuja. Ja kovasti ilahduttaa Hanna se, että annoit maininnan Hienostuneelle sukkahoususalaojalle, se on itsestänikin vinkkien koomista aatelia :D

      Poista
  10. Sinähän taitava olet! Eipä olis käynyt mielessä, että itse tehdä kerroslautanen :).
    Syysasetelmasi on kans kaunis. Itse en ole yhtään hommannut syyskukkia pihalle. Terassit ovat teon alla, niin tuntuu että ne olis vain tiellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos, Multasormi, jostain internetin syövereistä tällainenkin mahdollisuus esiin pätkähti :)

      Joo, varmasti terassiprojektin aikana ei tule mieleen lähteä ostamaan koristeita... ehtiihän niitä sitten asetella valmiille terassille.

      Poista
  11. Kaakelipora on hyvä terä keraamiikan ja lasin poraamiseen. Maltti on valttia ja vettä pitää suihkia porauskohtaan. Itse porailin Vipalle paksun Ikean lasiastian läpi muutamia reikiä jotta orkkidealle saatiin paremmat tuuletukset. http://vipanchilisahlinki.blogspot.fi/2012/06/omatekoinen-orkidea-ruukku.html

    Hienon ja persoonallisen tarjoiluastian saitte tehtyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, maltti on valttia tämmöisessä hommassa :) Ilmeisesti kaakeliterä kuuluu kovametalliteriin, kovaa tavaraa sillä tosiaan kuitenkin saa rei'itettyä.

      Tuo teidän orkidea-astiasysteemi oli kyllä hyvä oivallus, tuli tosi hieno lopputulos!

      Poista
    2. Taitaa olla jopa tavallista betoniterää kovempi. Toi kaakelipora on malliltaan tuollainen keihäänkärjen muotoinen ja purenta on ainakin omanlaisensa. Ihan mielenkiintoinen kokemus, tehdä lasiin reikää. 2 ruukkua tehtiin ja akkuporakonetta käytetiin hitailla kieroksilla. Joten hetki meni aikaa. :D

      Poista
    3. Ahaa, täytyykin perehtyä tarkemmin poranterien maailmaan, ei nämä porailut tähän loppuneet :)

      Voin kuvitella, että noin paksua lasia on saanut aika pitkään rei'ittää!

      Poista
  12. Mahtavia olivat sekä oma toteutuksesi (huikea suorastaan!) että blogivinkkisi. Tässähän ei ihminen enää ehdi muuta tehdä kuin koneella jäpittää :-)

    Edellä kommentoinut Pirkko on muuten myös mainio kädentaitaja, vink vink kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, nyt ei pystyjaksaehdi tehdä enää yhtään mitään tuolla jardiinissa, kun joutuu jäpittämään.

      Pirkko on monikäsitaituri, se on totta. Otin tuohon vinkkilistaan nyt vaan nopeita tee-se-itse-kotona-sisätiloissa-syksyllä -projekteja, mutta kyllä Pirkon ja muiden taitajien betonijutut olisivat muuten listaan lennähtäneet. Ja tarkoittaahan lyhyempi lista myös vähempää jäpittämistä ;)

      Poista