1. huhtikuuta 2013

Orvokkeja karaisemassa

Kelit on mitä on, siis super-surkeat. Lunta ja jäätä on piha pullollaan, lämpöasteita päivällä nippa nappa pari. Siirsikö joku kalenteria kuukaudella taaksepäin? Onko tämä joku uusi EU-direktiivi, joka määrää pohjoisen hemisfäärin pitäytymään talvessa aina kesäkuulle asti?

Hyvin on laki onnistunut. Yleensä tontti 559 on muutamaa lumiköntsää lukuunottamatta tällä päiväyksellä sula, nyt paljasta maata näkyy vain ihan talon vieressä. Lunta on pal-jon. En laita kuvaa, kun ei kertakaikkiaan huvita enää grammaakaan.

Surkeista puutarhakeleistä huolimatta orvokit ovat kasvaneet sisällä varhaisaikuisiksi asti. Päätin alkaa karaista niitä siltä varalta, että jonkinlainen kevät ja kesä kuitenkin vielä tulisi. Paljaaseen ulkoilmaan taimia ei voi viedä, se olisi niille karmea shokki, mutta aurinko lämmittää päivisin kasvihuonetta niin, että sisälämpötila kipuaa 5-15 asteen välille. Sinne olen kasvit päiväksi kantanut.


Tänään aurinko on hämyillyt pilviverhon takana, joten kasvarin lämpötila nousi klo 11 mennessä vain muutaman asteen plussalle. Laitoin lisää hönkää kahdesta kynttilälyhdystä, joihin laitoin palamaan isot kynttilät. Asteita tuli muutama lisää, jätin lyhdyt päiväksi palamaan.

Orvokit ovat viileässä viihtyviä kasveja, nämäkin näyttävät selvinneen hyvin karaisupäivistään. Valoa ne saavat nyt hiukan vähemmän aikaa kuin tähän asti, kun osa taimista on ollut kasvilamppujen alla 12 tuntia päivässä ja osa ikkunalaudalla luonnonvalon äärellä. Kasvihuoneessa ei tarkene kuin maksimissaan n. klo 10-18 välisen ajan, joten tällä työviikolla en heitä ehdi sinne viedä, vaan taimet saavat pärjätä olkkarin ikkunan edessä sillä valolla, mitä kasvihyllyn ja niillä kököttävien taimien takaa mahdollisesti siivilöityy.

Jatkan karaisua ja eestaas kiikuttelua niin kauan, että ilmat lämpenevät niin, että öisin on luvassa maksimissaan muutaman asteen pakkasia. Sitten orvokit voi jättää kasvariin yöksikin, edelleen muutaman lyhdyn turvin.

Viime vuonna istutin siemenestä kasvatetut orvokit ulos 21. huhtikuuta. Nyt on kyllä kauhean vaikea uskoa, että niin voisi tänä vuonna tehdä kolmen viikon päästä. Ehkä teen tuona päivänä reippaasti lumitöitä?

Voi apua kun alkaa aina ärsyttää ankarasti tämä kevät ("kevät"), kun sitä vaan vähänkin ajattelee. Orvokeista on kyllä ollut iloa, kun niistä moni on jo alkanut kukkiakin, mutta en voi kieltää, etteikö ilo olisi suurempaa, jos ulkonakin tapahtuisi kevään etenemistä. 

Hetkellistä riemua sai aikaan se havainto, että tämän vuotiset orvokit osaavat vaihtaa kukkiensa väriä. Ainakin tämä tummanliila versio osaa.

Tällaisena hän putkahti maailmaan reilu viikko sitten.


Muutaman päivän päästä hän oli tämän näköinen.


Tsadaa! Aika vänkä, eikö?

Mitä todennäköisimmin tuo on mustan 'Bowles Blackin' jälkeläinen. Siitä näyttää syntyvän kiinnostavia jälkeläisiä, kun jalostusominaisuudet alkavat hiipua ja muuntua.

Tälle yksilölle tuli kauneuspilkku leukaan...


ja tälle vaaleat neliapilakasvot.


"Perusorvokeista" tulee keltaisen ja liilan värejä, varsin pastellisissa sävyissä ainakin näin alkuun.


Tästä yksilöstä aurinko söi kuvatessa värit, hentoinen liila olisi oikea vivahde.


Nyt pitää vain pitää toivon liekkiä yllä ja kylvää lisää siemeniä. Ilmojen on pakko tästä parantua ihan kohta ja oikean kevään päästävä valloilleen. Ehkä jo huomenna heräämme pipottomaan päivään ja toteamme, että olipas se maaliskuu todella huono aprillipila. 

35 kommenttia:

 1. Voi söpöys noita pieniä orvokinnaamoja!
  Tämä on epäkevät.
  Möks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä niin epäkevät kuin voi olla. Jossain sääjutussa puhuttiin takatalven tulosta, mutta mikäs ruton takatalvi sieltä tulee, kun tätä samaa ydintalveahan tässä on eletty jo kuukausitolkulla tauotta. Huoh.

   Poista
 2. Kohtalotovereita, onneksi on heitä!

  Toivottavasti neliapilakasvo saa pian kokea lounatuulen lämpimän kosketuksen ja tuntea pikkukärpäsen kevyen painon lehdellään, muuten ei ole mitään järkeä missään.

  VastaaPoista
 3. Jos tämä olisikin vain aprillipila, niin olisi kyllä hyvin menty lankaan. Ihanat orvokit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuukauden pituinen karu aprillipila... ehkä sille pystyisi nauramaan n. kymmenen vuoden kuluttua?

   Orvokit kiittävät :)

   Poista
 4. Ihanan terhakoita orvokkeja! Kauniita kukintoja. Tuo jalostusominaisuuksien hiipuminen tuo oikeastaan jännitystä elämään. Kukista tulee yksilöllisiä ja jokaisesta siten myös kiinnostava. Eivät huku enää massaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, näistä tulee mielenkiintoista seurattavaa, kun ei voi tietää seuraavaksi avautuvan kukan väriä. Väritön se ei voi kuitenkaan olla, se on melko varma ;)

   Poista
 5. Ihkut on orvokkisi ja heillä on hienot oltavat, kun jaksat tuota karaisurallia tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei auta jarrutella tässä kohtaa, kun on leikkiin lähtenyt... Kohta laitan karaisuralli-manauspostauksen, hah.

   Poista
 6. Milloinka nuo kaunistukset on istutettu? Mulla kun on vaivaisia yhden lehtiparin surkimuksia kaikki vasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymppäsin siemenet multiin tammikuun lopulla, melko tarkalleen kaksi kuukautta sitten. Lisävaloa oli, muuten eivät olisi jaksaneet kasvaa. Ja ehkä se kellarin viileys on heille erityisen mieluista...

   Poista
  2. No eiköhän nuo minunkin, kunhan saan nypittyä ja koulittua ne.. Onhan tässä aikaa ja ovat vasta kuukauden päivät oleet kylvämisestä.

   Poista
  3. Joo, aikaa on, nou prob. Ehkä uusi talvi ei ala ainakaan ennen syyskuuta... hmph.

   Poista
 7. Suosikkini tuo kelta-valkoinen, ja neliapilakasvo myös, kauniita ! Herättävät toiveita paremmista keleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pivi, ilahduttava kommentti! Toivoa tosiaan tarvitaan, ettei uusi jääkausi ole nyt vaan salaa alkanut. Puh huh, se olisi kerrassaan kamalaa.

   Noh, ehkä huomenna lämpenee... toivotaan taas kerran ;)

   Poista
 8. Voi että! Miten ihania orvokkeja, ekaa kertaa täällä ja miten mahtava blogi, ihastuin :) Ja olet kyllä aivan superkasvattajagurukin vielä, ihailen Sinua! Omat orvokkini ovat aivan surkeita rääpäleitä...Nyt ahmaisen loputkin jutut täältä, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että löysit tiesi tontille, Sametti Hortensia, tervetuloa! Ja kiitos mukavasta kommentista.

   Superkasvattajaguruksi en uskaltaudu julistautua, joskus toisinaan käy tuuri, niin kuin nyt näiden orvokkien kanssa :) Tai tähän asti on käynyt tuuri, voivathan nuo tuosta vielä kupsahtaa, hetkenä minä hyvänsä... etenkin, jos unohdan ne yöksi pakkaseen. Brrr, pelkkä ajatus värisyttää. Omat vauvat kovien pakkasten armoilla keskellä yötä, hui!

   Poista
 9. Ihanat orvokit, kylläpä ne on jo isoja. Kivaa vaihtelua saat istutukseen kun ne ovat hieman eri näköisiä :) Kyllä se kevät tulee, usko pois! Näin ainakin vakuutan itselleni tämän tästä.. Myöhässähän toki ollaan, kunhan ei sitten tulisi niin kovalla rytinällä että taas tulee tulvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi-Maaria, välitän kehaisut taimien suuntaan :)

   Se on kyllä totta, että vaihtelua näistä kukista saa istutukseen, vaikkei ruukkuun muuta istuttaisikaan. Pitävät itse huolen värien vaihtumisesta vielä istuttamisen jälkeenkin, heh.

   Pakko yrittää pysyä lujana kevään suhteen eikä heittää kirvestä kaivoon. Vaikkei sitä kaivoa edes tuolta hangesta löytyisi, ei sen puoleen.

   Toivotaan siis tulvatonta ja pikaista kevättä!

   Poista
 10. HHHAHHAHHAHAH, vai TAKAtalvi. Mikä taka, todellakin? Tätä samaa tää on ollut viimeiset neljä kuukautta. Ihan tyhmätyperätyhmätyperähemmettiperhanaurpo, kuten poikani karjuu suuttuessaan (minulle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikos tuon paremmin noitua? No ei. Just nuo sanat haluan osoittaa tuonne ulkoilmoihin, kelle-ikinä-säiden-herralle tai vaihtoehtoisesti koko maailman kansalle, jos se on aiheuttanut ilmastonmuutoksen ja sitä kautta tämän jääkauden.

   Pistää niin kiukuksi, että sisälämpötila on noussut takuulla jo pari astetta. Siis itseni. Eikä se tee terveydelle hyvää. Mutta no, voihan sitä kokeilla, että josko lumi sulaisi nopeammin, kun menee kokkareen päälle makaamaan.

   Poista
 11. Mitäh!!! Sulla orvokit kukkii. Juma ja mulla ei oo vielä ees pelkuista otettu pistokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katos kun sää olet Nettimartta ja mää olen Hosumaija :) Ja sitä paitsi sää kasvatat mahtavaa opinköynnöstä!

   Nyt kyllä saan panikoida näiden kanssa, etteivät ala kärsiä liian lämpimistä olosuhteista... no, ulkona kyllä viileää riittää. Puh.

   Poista
 12. Hillittömän kokoisia nuo orvokkisi, vau! Ja niin nättejä ja keväisiä :) Ehkäpä tuolla pihallakin pikkuhiljaa keväistyy, näin toivon. Lumi on ihan takapäästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä raukat ovat kyllä ihan väärässä ajassa ja paikassa... taas olin "edellä aikaani", kun piti saada jotain puuhasteltavaa silloin tammikuun lopulla. Ensi vuonna yritän malttaa mieleni :)

   Lumi on just sieltä, ja jää, ja pakkanen.

   Poista
 13. No niin ärsyttävää tämä on; itse pyysin täksi viikkoa lomaa voidakseni aloittaa puutarhatyöt ajoissa!!!
  Joo, kävin kyllä vähän kahlaamassa tuolla hangessa.
  Mutta kyllä se kevät on sieltä tulossa, ja se on mukavaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kävipä harmillinen tuuri (tai "tuuri") sinulla. Eihän tätä olisi voinut aavistaakaan, että tällainen umpitalvi on vielä huhtikuun alussa... Ehkä käytät aikaa puutarhasuunnitelmien tekoon ja alan kirjallisuuden selaamiseen, onhan sitäkin mukavaa rauhassa tehdä.

   Täytyy yrittää edelleen uskoa sen Oikean Kevään saapumiseen. Snif.

   Poista
 14. EU:ta en ookkaan vielä hoksannut syyttää tästä talven jämähtämisestä ;)! Sun orvokit on ihan supersöpöjä.Kyllä kai noita kelpaa kiikutella edestakaisin. luulis,että se vähä lieventää tätä kevätketutusta?joo,tuo on totta.en tiedä tyhmistyykö ihmiskunta ällistyttävää vauhtia vai mistä johtuu,että ihan perustermistökin menee nykyään yli hilseen...keskellä kesää aletaan elää intiaanikesää ja takatalvi tosiaan uhkaa nyt,vaikka ei oo edes tästä peehanan varsinaisesta talvesta päästy hetkeksikään eroon!! Mukavia retkipäiviä orvokeille ja sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku on saatava tilille tästä kevätkatastrofista...

   Kiitos orvokkikehaisusta, kyllä mä näitä ilolla hoivaan ja kärrään ja kiikutan. En uskalla ajatella, minkä suuruinen ketutus olisi, jos ikkunalla ei kasvaisi mitään vihreää?

   Joo, intiaanikesät ja takatalvet vetäistään iloisesti otsikoihin, ne kun on niin kuvailevia ilmaisuja. Sää on monesti myös ihmisenkaltainen tekijä: hirviömyrsky tappoi isän. Vähintäänkin supersade tuhoaa ohrasadon. Puh.

   Poista
 15. Oih, he ovat kyllä kertakaikkisia sulostuttajia! Omani jurottavat vielä, ehkä tietävät, että ei vielä kannata edes yrittää. Kasvari kuulostaa ihan superhyvältä tuohon karaisemisvaiheeseen juurikin. Itse olen lähinnä innokkaasti odottanut lumikelloja, mutta ei niin ei.

  Tänään tosin on yksi niistä harvoista päivistä, joista on huomannut, että edes joku paikka vähän sulaa. Ja hipheihuraa, tänään pongasin ihka ekan tulppaaninalun! Joten ehkä kevät vielä tulee, pitääkin mennä kytikselle seuraamaan tulppaanin kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin, mites niiden vaaleanpunaisten yksilöiden kanssa on käynyt? Tipahdin vähän, että mitä on tilattu ja mitä on saapunut...

   Poista
  2. Sulla on fiksumpia orvokkeja, ei tänne jääkauteen kannatakaan kiirehtiä. Nyt nämä kököttävät huoneenlämmössä hikihattuisina ja alkavat kohta venyä ja vanua, kun en ehdi töiltäni kärrätä arkipäivisin heitä sinne viileään. Saiskohan hoitovapaata tällä perusteella?

   Vaaleanpunaiset orvokit eivät kuki vielä, ovat kellarikasvarissa aikuistumassa, mutta eiköhän niistäkin ole kohta lupa odottaa ensimmäistä kukkaa. Tai nuppua ainakin. Jänskättää, että miten kaukana vaaleanpunaisesta ne sitten todellisuudessa ovatkaan, hah.

   Tulppaanin alkuja!? Sehän on kivaa! Täälläkin näkyi äsken jotain sipulikukan pientä alkua ompun juurella, mutta en jaksanut iloita (vaikka olisi pitänyt), kun muualla piha on tuhatmetrisen kinoksen peitossa. Koen vain laihaa lohtua :(

   Poista
  3. Tulppaanin alun. Yhden. Joka sekin varmaan pakastuu ryhmäruusujeni ohella siinä vieressä... Pientä optimismin alkua oli kuitenkin havaittavissa, kun iltapäivällä piti pihalla vaihtaa toppakengät kumisaappaisiin ja Kusti polki tilaamani taimet lisäämään tilapulaa. Odottavan aika on vaan niin pitkä! Odotan mielenkiinnolla myös niitä vaaleanpunaisia orvokkej!:)

   Poista
 16. Sullahan on jo ihanasti kevätkukkia, kunhan vain se KEVÄT vihdoin tulisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta viserrä. Jos tämä kevääksi kutsuttu katastrofi muuttuisi vihdoin ajankohtaan nähden oikeiksi lämpötiloiksi, niin olisi kyllä TOOOSI kiva...

   Poista